Ve školce pijí všechny děti ze 3 hrníčků
Milé maminky, ráda bych znala vaši zkušenost. Moje dcera chodí prvním rokem do státní MŠ. Na školní zahradě opakovaně vidím, jak všechny děti pijí ze 3 hrníčků !! Mají tam várnici s pitím, vedle něj tácek, na něm tři hrníčky, vede pak malý lavorek s vodou, ve kterém má dítě hrníček po pití umýt a hrnek pak postavit zpět na tácek....přijde další dítě, vezme ten samý hrnek....tak se jich tam může na tom hrníčku vystřídat všech 56 !!!! Dokážete si asi představit, s jakou pečlivostí tam umývá hrnek tříletý prcek!? Pořád to nějak neumím strávit, dcera byla celý rok nemocná,což s tím nemusí,ale i může souviset, vždyť si tak snad předávají všechny svoje bacily, ne? Je toto normální praxe ve státních školkách, nebo jsem moc přecitlivělá?
@dannyblakely ja jsem teda dost laxni, s detmi jsme hodne v prirode, kempujeme atd., nedrzim je ve skleniku, ale problem piti ve skolce mi vadi taky.
U nas je tam dost hrnicku, ale nevsimla jsem si zadne znacky, dite se napije a hrnek postavi mezi ty ostatni 😅 Manzel se divil, ze mi to tak vadi. Jenze on ma predstavu, ze vsechny deti jsou krasne, cistounke a zdrave... Bohuzel co ja vidim v praci, spousta deti ma ve 4, v 5ti letech totalne zkazene zuby a nulovou hygienu. Kaz je v podstate infekcni onemocneni. Spousta deti bohuzel uz v tomto veku trpi na opary, coz je vysoce infekcni a rozhodne o to nestojim, protoze ani ja, ani manzel, natoz deti, jsme opar nikdy nemeli a netouzime po nem. To, ze ve skolce chytnou kazdou rymu a kasel, to beru jako dan kolektivu a jakousi imunizaci, i kdyz me to moc nebavi, ale tohleto mi vadi.
Ptala jsem se i na cisteni zubu ve skolce, ale uprimne, pokud nejsou schopni ohlidat, aby kazde dite melo opravdu svuj kartacek a nepletly si je, coz celkem chapu, ze v poctu 25 deti na tridu jde celkem tezko, jsem nakonec i rada, ze si zuby ve skolce necisti vubec 😅 Sve deti si ohlidam dostatecne sama doma 🙂
@jasekd U nás mají děti své kelímky s kartáčky a pastou. Není s tím žádný problém. Náš Davídek nastupoval jako čerstvě tříletý a protože měl svůj oblíbený kartáček určitě by si nevzal jiný. 😉
Ve třídě má každé dítě svůj hrníček podle svého vkusu a v teplých dnech mají mít na odpoledne láhev s vodou, plus je tam samozřejmě spousta hrníčků a pití, když někdo zapomene nebo mu pití dojde. 🙂
Za nás to bylo úplně běžné a přijde mi to jako prkotina, nikoliv lenost, jak tu někdo psal.
Pokud je někdo "celý rok" nemocný - chápu to tedy tak, že se mu pořád nějaká nemoc vrací, obvykle je to proto, že nemoc špatně léčí (neleží v posteli...), nebo že má nějakou alergii a nemoc je jen vedlejší příznak - třeba na mléko.... Je dcera očkovaná? Chodila´s s ní v těhotenství na ultrazvuk? A to ti nevadilo?????
Amerika je na dosah. 🙄 Místo, abychom řešili věci podstatné, řešíme totální kraviny. Ať žije sametová revoluce, povstání studentů. Haha.
@rybamrazena ? a ty přijdeš do hospody, proběhneš se mezi stoly, vybereš si něčí sklenici, a dáš si do ní natočit pivo, kofolu? tipuju, že spíš ne. líbáš se c lidmi, do potkáš v tramvaji, protože se ti líběj? tipuju, že ne. takže takhle funguje přesně to "tři hrníčky pro 25 dětí".
Tak se pumpněte a nakupne jim plastové kelímky 😝
@lasicek stačí vlastní láhve...není potřeba tvořit vlastní odpad. ale nemůžou přece ty děti pít společně z jednoho...
@berenika39 a nebo tak 🙂 Přijít prostě s řešením.
u nás má každé dítě svůj plastovy hrneček, svůj kelímek a kartáček na zuby. Přijde mi to normální, asi by mi vadilo, ze pijí z jednoho dohromady. A to nejsem matka posedlá čistotou. Ono když jsou děti pak ve školce každou chvíli nemocné, tak se na to kouká jinak, než když má doma někdo roční dítě a neví jaký to je pořád se starat o maroda. Treba pak taky dotycna zmeni nazor. A michat do toho očkování, to už je fakt magorina. O tom fakt tahle diskuze není.
Já viděla školkovou třídu na procházce, paní učitelky koupily v "hladovém okně" minerálku a 5 kelímku (šla jsem těsně kolem nich, tak jsem je v rychlosti spočítala) a skupinka cca 20 dětí si je nechala použité pěkně kolovat... 😖
A kartáček je taky "super" téma...Musí u vás opravdu všechny děti čistit-je to povinné??? Nevím, k čemu to je, ti, co nečistí nikdy, tak je to nespasí a ani nenaučí a ti, co pravidelně čistí ráno a večer, to snad ve školce nepotřebují 😒 Akorát si to pak děti navzájem berou (zkušenost s neteří a synovcem) fůůůůj 😝
Děvčata, přidám k tomu ještě malinko jiný problém. Náš Mireček byl už 2. rokem ve školce a opakoval se nám ten samý problém, a to špinavý hrnek. Děti mají každé svůj plastový hrneček z domova, myjí se v myčce. Ale: Když jsem někdy loni během roku náhodou zahlédla dno hrnku, byla jsem zděšená. Úplně pokryté šedohnědým povlakem, no hrůza. Hned jsme na to upozornili a bylo nám řečeno, že se vše myje v myčce. Další den byl hrnek ok., tak jsem to neřešila, ale na konci roku to samé, hrůza. A letos opět. Tak nevím, jestli je problém v myčce nebo v paní (nevím, jak se ta funkce jmenuje) svačinářce nebo kde. Navíc byl každý rok v jiné třídě, takže pokaždé jiná svačinářka. Doma jsem hrnek přemyla v myčce a byl jako nový. Co s tím? Je mi nepříjemné, jim tam kontrolovat nádobí, ale asi budu muset. ☹
@zvirka No taky pěknej humus, ale asi jediný řešení je ta kontrola, i když je to nepříjemný. Třeba si na to pak už dají pozor. Spíš mě překvapuje, kde se to v těch lidech bere, že jim to nevadí dát dětem špinavý hrnek. Já neřeším každý sousto, který zvednou ze země, stejně se pořád rejou na zahradě, ale tohle by se mi taky nelíbilo.
Jako dítě do školky ještě nějakej rok nedám, ale docela mě těmi příběhy děsíte. Nejsem žádná hysterka, ale některé příběhy mi přijdou fakt echt nechutné. Shodou okolností celý život pracuji v gastru a znám hygienické normy pro veřejné stravování. A aby mezi malými dětmi kolovalo pár hrnečku je fakt mimo. Něco jiného je víkend s kamarádama, kde o dětech všechno víme, ale něco jiného je 30 dětí z různých poměrů s různými bacily. A že se to tak kdysi dělalo. No fakt super odpověď.
Na druhou stranu, pokud tam jsou dvě učitelky na 30 dětí, tak chápu, že to může opravdu hodně náročné. Ale zase je fakt, že často, když jdu kolem školky, tak učitelky sedí spolu na lavičce, krafaj, pijou kafe a kouří a děti zběsile behají po hřišti. Netvrdím, že tam s nima mají vymýšlet stále nějaké aktivity, ale vymlouvat se pak na čas je neadekvátní.
😀 myslím, že to je přehnané. Když pije děcko z hrníčku po někom, tak ho to nezabije 😉.. zas bych to nepřeháněla s tou hygienou.. a navíc si myslím, že to není běžné, aby celý den tak pili. Pokud jsou venku tak v pohodě, uvnitř v jídelně má určitě každý svůj 🙂..
@elleonorecka tobě by fakt nevadilo, kdyby tvoje maličká pila po dětech - jak to říci slušně, ehm...no ne úplně "čisťoučkých, zdravoučkých a slušňoučkých"??? Protože i takové do těch školek chodí..
@lafemme tak určitě do školky nechodí děcka, které mají fobii z vody a mydla.. takže pokud by to tak nefungovalo pořád ve školce, tak ty občasné situace myslím, že bysme přežili 🙂.. ale zase na druhou stranu, pokud by to fungovalo pořád, nebo bych viděla, že hrníčky jsou opravdu nehygienické, tak bych to řešila..
3 hrnecky pro všechny děti je pro mě nepředstavitelné. Koupilá bych svému decku pouze jeho speciální hrnek který bych ještě poznacila a dala mu ho nato aby ho měl ven popipde bych mu chystala na zahradu ven už doma....láhev s pitím do batuzku a hotovo.
@berenika39
Obracení faktu není argument - paní psala, že si je děti vyplachují (tříleté dítě neumí opláchnout skleničku? To je chyba čí? Učitelek??? Kde ja napsané, že si to děcko nemůže vypláchnutý hrnek vypláchnout znovu?A nesnědlo to děcko náhodou někdy něco ze země? Třeba kuřinec? Uáááá!!!).
A v hospodě, tak tam to funguje stejně. Krígl prostě myčku neuvidí. Několikrát jsem ho šla vrátit, protože tam nějaká "maminka" otiskla svůj pysk. Mám tu snad psát o tom, že vy, co se napijete ze sklenky a zanecháte otisk rtěnky, jste prasata??? Asi ne...
A když už jsme u toho "líbání"...chápu, že dnešní děti a fantazie, to moc nejde dohromady, ale myslíš si, že se ve školce nepusinkují??? Že ta nemoc se přenese jen pitím ze stejných opláchnutých hrníčků?
Jéžiš, to je prostě p r o b l é m. Jsem zvědavá, jestli se tak budete bít i za duševní rozkvět vašich dětí, až jim budou nalévat hlavy pokřiveným dějepisem a jestli zablokujete mainstreamové massmedia! Houbelec!
@rybamrazena Proč to tak strašně prožíváš? 🙂 Vždyt nejde o nic dramatického, bavíme se je o hrnku ve školce🙂)). Klid. Je horko.
To, jak a kde budu dbát o vzdělání dítěte nech na mě, zvládnu to🙂))).
Co tě trápí? křičet tu na mě nemusíš, jednak tím nic nezmůžeš si myslím a jednak tím rozhodně neporadíš těm, co jim vadí hromadné oslintávání hrnečků, tak jako mě.
Pivko vychlazený, nohy nahoru a nadhled...dějepis byl, je a bude, bo svět se točí, točí..... 😉 😉 😉
@berenika39 Dneska je opravdu velke horko 😎 😀
My s detma kempujem, ted jsme prijeli z vody, nemyly se, jen v rece, i ty zuby si treba vecer nevycistily, protoze odpadly driv (nez se nekdo pohorsi, nemaji jediny kaz samozrejme a jinak jim zuby peclive cistime 😉 )... spinave ruce od hliny, jidlo, flekaty hadry... Vse OK.
To spolecne piti mi vadi proto, ze fakt hodne tech deti ma zuby v naprosto prisernym stavu, a kvuli oparu treba. Pokud je vedro a decka jsou na prochazce a maji zizen, je treba to resit hned, to chapu. Taky se klidne napiju po kamaradech atd. Ale proste se mi nelibi, ze to je pravidlem...
Jsem nad tim premyslela a mozna ze u nas v te skolce maji dva tacy, na jednom ciste a na druhy davaji ty mokre pouzite. Ze kazde dite sice nema svuj hrnek, ale pouzije ho a odlozi na jiny tac. Ted fakt nevim.
To, ze si decka ty kartacky meni a pletou, to je proste fakt, ruku do ohne bych nedala ani za sve deti, ze si budou pamatovat, ze maj zrovna ted modrej a ne zelenej, natoz kdyz jsou detem treba 3...
@jasekd u nás mají i v koupelničce úzké přihrádky, nahoře polička na kartáček s vlastním kelímkem a dole háček, kde mají svůj ručník a holčičky i hřebínek pověšený (kdysi česaly učitelky holky jedním dvěma, ale jednu zimu byla kalamita vší, neustále se to točilo a dezinfikovalo kdeco, až se přistoupilo i na vlastní hřebeny a kartáče a je klid). Každá přihrádka je označena jejich značkou, takže děti nemají problém orientovat se v tom, který je jejich.
@jasekd , @berenika39 ostatní ani nekomentuju, škoda prstů 😀 😀 😀 Asi je fakt horko 😝
@lucisa no ja kdyz to v te skolce vidim, jak si hazeji hadry uplne do jinych skrinek, jak si meni obleceni, hlavne ti mali, tak si nedelam iluze, ze tyhle znacky to az tak zachrani 😅 😀 U nas ty policky maji taky, prave ze to i zkouseli, ale pry byl porad spor o kartacky, tak to zrusili. A ano, je skutecne silene horko 😀
@hanal u nás mají děti svoje hrníčky na běžný pití,na svačinky mají snad školkové-ale radši neřeším místní styl údržby,s naší školkou tak jako tak spokojená moc nejsem,ale jinou v dosahu nemáme,na druhou stranu když si vzpomenu jak jsme byli my malí-ségry pily normálně vodu z řeky,nebo jsme se ohly jen tak u pumpy a na hrnky si nějak moc nehrály a když už tak se celá banda taky napila z jednoho,malý byl taky ten první rok pořád nachcípaný,ale myslím,si že tohle řešit je zbytečná starost,imunitu si nějak vybudovat musí,leda by chodil jak dcerka pořád s aftama-nedošli jsme na to proč se jí to dělá a tak bych určitě hlídala aby pila ze svého,už jen proto aby to nechytaly další děti,kartáčky a hřebínky u nás ve školce děti nemají a i kdyby ano,tak pochabuju,že by uhlídali který komu patří a s oblečením je to to samé-každý kousek jinde,nejen u malých ale ještě i u velkých dětí,onehdá jsem vybrala z koše 3 naše pyžamka-podotýkám,že je máme označené,ale byly prostě v nálezovém koši
@jasekd stejně tak si myslím, že nechat tu zodpovědnost na tříleťákovi - zkontorluj hrnek, jestli je tvůj, jestli je z čistého tácu, jestli je po umytí nebo před umytím, vrat ho přesně tam, kam máš - ne mezi čisté😀, to prostě dost dobře nejde.
a souhlas - i my jsme víkendy komplet venku, spíme venku, stan,karavan, hygiena na štíru - ale to je úplně o něčem jiném, než že děti se svými viry a bakteriemi si hrají na tichou poštu☹.
u nas tedy mají umělé hrnky a fixkou nakreslenou svoji značku, ale po pravdě řečeno, je mi to celkem jedno, protože to mate třeba i s hřebenem, nema každý svuj, cesou holky jedním hřebenem a dostali jsme tam vši..ale beru to tak, že to prostě patří k životu v kolektivu
Zajimave tema 🙂 reknu manzelovi at se zepta kolegy jak to ma jejich 5,5 lety ve skolce. Protoze az ted vic nez po tydnu, kdy chude jen lezi se ukazalo, ze ma nejen nestovice, ale i zaroven spalovou anginu. Po vic nez tydnu, kdy se jeho stav nelepsi.
My jsme to mneli tak : bylo 30 detí 30 sklenených hrníčkú na každém obrázek (na jednom autíčko na druhém vláček,lodka,letadlo...) každé díte melo svúj hrníček a svúj obrázek který mnelo i na tom obale na obrázky v šanonech nebo jak se to jmenuje jak bývají v kancelári co je v nich dírka 🙂