icon

Výběr školky: Zvolit blízkost nebo kvalitu? Zkušenosti maminek

fifinka2020
23. únor 2022

Milé maminky,
chtěla bych se poradit ohledně školky, respektive dopravy do ní. Čeká nás teď zápis do školky a rozhoduji se, co bude lepší. Jedna školka je prakticky před naším domem, ale nejsou na ní moc dobré reference. Další školka do které bychom se mohli hlásit, je asi 15 minut autem a na ní jsou ohlasy dobré. Navíc je to směrem k babičce, takže by mohla občas pomáhat s vyzvedáváním. No a já pořád přemýšlím, co bude lepší. Hodně kamarádek mně od každodenního dojíždění odrazují. Což na jednu stranu chápu, ale ony mají dobré školky v dochozí vzdálenosti. Na druhou stranu si uvědomuji že být nezávislá na dopravě a autě, kde teď mladší dcera hodně při cestování pláče, by bylo také fajn a v pohodlné. Zase si říkám, že já jsem ve městě, ale hodně maminek, co bydlí jinde, dojíždět musí tak jako tak, a proto bych ráda věděla, jaké s tím máte zkušenosti. Ráda bych, aby se synovi ve školce líbilo, aby z toho neměl trauma, jako jsem v dětství měla já. Budu vděčná za každou radu která mi pomůže se rozhodnout. Moc děkuji!

Strana
z2
fifinka2020
autor
23. únor 2022

@ada22 jasný, chápu. Nejde mi o nějaké vysoké nároky na aktivity pro děti, ale o přístup učitelek k dětem.. . často je tu i vídám na hřišti, sejdou se dohromady, telefony v ruce, eti nechají na betonové placku, jedna na děti strašně "steka" a neustále všem vyhrožuje....a na to jsou taky ty "stiznosti". Respektive otrlejsi děti/ rodiče to neřeší, ale ty citlivější tohle vic prožívají... ale chápu, že je to strašně individuální, že nesednout může i nějaký spolužák, nebo si prostě nejednou z učitelkou, ať už je školka jakákoli. Proto právě zjistuju, jestli má cenu a smysl kvůli tomu podstoupit dojíždění.

ada22
23. únor 2022

@fifinka2020 hm tak to je blbé, to se loni řešilo u nás ve školce. Najednou po nástupu nové učitelky začalo mít spousty děti bolení bříška, když mělo jít do školky. Po stiznostech rodičů se stav zlepšil. Ale taky bych byla na vazkach, zda tam dítě dát, když ředitelka toleruje takovou učitelku.

felixfelicis
23. únor 2022

Tak jestli mate podzemni garaz, je to uplne v pohode. Mame tedy o fous kratsi cestu, ale deti jsou naucene spolupracovat a to nasedani a vysedani je rychlovka. Taky jsem, kdyz byly deti male, potkavala v parku skolky, kam jsem vedela, ze kluky urcite nedam.

janina228
23. únor 2022

@fifinka2020 No tak pokud tohle vidíš, tak ani na ukázkovou hodinu jít nemusíš a asi máš jasno. Já bych tohle nesnesla. A pokud by byl nějaký problém ve školce třeba mezi dětmi, tak dobrá učitelka by to měla VIDĚT a zvládnout sama nebo s pomocí rodičů vyřešit.

fifinka2020
autor
23. únor 2022

@janina228 vidím no, na druhou stranu nechci soudit... jak tady zaznělo, je to jako recenze třeba na lékaře- vždy se najde někdo, komu něco nesedlo a postezuje si veřejné. Proto je nechci hned odepsat... na druhou stranu když vidím fajn školku, kde učitelky mají hezky vztah k dětem a snaží se, komunikuji hodně s rodiči, tak proč to nevyužít... proto řeším hlavně tu dopravu 😁

te_reza
23. únor 2022

U nás ve městě jsou školky dvě. Jednu máme přímo u baráku ("reference" byly horší) a El je tam naprosto šťastná a spokojená a ten komfort, že tam jsme za dvě minuty je k nezaplacení.

westie
23. únor 2022

@fifinka2020 Tak kvuli tomu bych radeji dojizdela, nez vystavovat me deti nejake stekajici ucitelce☹️. Prijde mi silene, ze bych deti vedome vystavila situacem s cizimi lidmi, kterym se ja sama doma snazim vyhybat a kvuli tomu na sobe pracovat. Ja mam asi na skolku vetsi naroky, nez ji vnimat jen jako odkladiste deti, abych mohla pracovat. Chci, aby se tam detem libilo, nejak se rozvijely, ucily se nove veci. V nasi skolce take maji venku deti volnou zabavu, ale ucitelky na ne i tak davaji pozor, nemaji v ruce telefon. A tedy hlavne se k detem chovaji s respektem.

margitule
23. únor 2022

@fifinka2020 Vím, že to není úplně odpověď na tvojí otázku, ale co zvolit třetí možnost - do školky až za rok? Máš doma mimčo, opravdu to za to stojí, nebude lepší nechat si i starší doma? (Myslím to opravdu jako zamyšlení, co je vlastně pro vás lepší.)

eviicka
23. únor 2022

@fifinka2020 no tak učitelky s telefony v ruce by mi asi k nedůvěře úplně stačily ☹ a to nejsem moc náročná (pokud tedy nevyřizuji služební telefonát, ale to je treba jen výjimečně).

anakolut
23. únor 2022

@fifinka2020 Já Ti normálně závidím tu možnost se rozhodnout do které školky. U nás je těžké se do školky i dostat, natož si moct vybírat, pokud to tedy nejsou soukromé školky. Nemyslím to ve zlém. Chápu, že ti rozhodování je těžké. Jedno dítě chodilo do školky, která neměla úplně super pověst, ale hroznou taky ne. Dítě i já jsme tam byly absolutně spokojené. Skvělé učitelky a našla si tam kamarádky, které má i ještě v 5. třídě a i jejich maminky jsou fajn ženské. Dvě mladší chodí do proslavené VIP školky a i když je taky fajn, tak jsem o maličko méně spokojená, a to jí máme výrazně blíž.

fifinka2020
autor
23. únor 2022

@margitule my jsme už právě odkládali 🙂. V září mu bude 4,5, tomu "mimcu" už rok, tak si myslím, že už bude spravny čas... sice by doma mohl ještě být, ale je na něm vidět, že se hodně nudí (věčně uspavam 🙂. Vsichni jeho kamarádi šli už v září, co bylo...

fifinka2020
autor
23. únor 2022

@anakolut no to je mi právě jasne, že ta pověst nemusí být všechno... a že stejně tak i v nějaké "horší" školce může být super učitelka či kolektiv děti a bude to bezva. Jinak rozumím ti a vážím si možnosti výběru. Školky jdou u nás taky dost přeplněné, ale měla jsem syna déle doma... kdyby mu byly 3, tak si nevybírá, ale bude mu už 4,5, tak právě doufám, že ho vezmou (ale taky to není jistota, záleží, kolik bude volných mist).

j.a.n.i
23. únor 2022

@fifinka2020 Trochu bych se bala, zda se do te vzdalenejsi dostane, treba u nas jsou to nejdrive spadovi dle bydliste podle veku a az pak nespadovi podle veku. Takze spadovy 2.5 letak by ti ho u nas predbehl.

felixfelicis
23. únor 2022

@j.a.n.i v Praze jsou spadove vsechny skolky v ramci jedne MC.

j.a.n.i
23. únor 2022

@felixfelicis No, z uvodniho prospevku mi nevyplyva ani Praha, ani, ze by to byla jedna mestska cast.

fifinka2020
autor
24. únor 2022

@j.a.n.i s největší pravděpodobností dostal. Tohle mám vyzkoumane, šlo mi čisté jen o tu volbu kvůli dojíždění... spadovost tu opravdu nehraje roli, proto jsem to ani víc nerozepisovala

felixfelicis
24. únor 2022

@j.a.n.i fifinka ma Prahu na profilu. O MC pravda nevim nic 🙂

missbufy
5. bře 2022

Ja bych volila blizsi. Dceru jsme 3 roky vozili autem do 3km vzdalene skolky, jedna rano cesta pres totalne ucpane mesto trvala cca pul hodiny... Odpoledne jsem pro ni chodila pesky cestu tam, nazpatek jsem sli castecne pesky a castecne autobusem. Na posledni rok, kdyz byla predskolak, jsem ji dala do skolky co mame u domu. Nebyla jsem s ni spokojena, ale dalo se. Ted to resim s mladsi dcerou kam ji zapsat a u predstavy ze ji budeme denne vozit autem pres zacpy se manzel osype, takze pujde do ty horsi skolky u domu.

inssomnia
5. bře 2022

@fifinka2020 taky jsem měla z naší místní školky trochu obavy, mám výhodu, že učím na ZŠ, tak jsem zašla do první třídy, kde jsou právě čerstvě děti od učitelů, kteří budou příští rok mít tříleťáky a paní učitelka mi udělala průzkum :D děti se při vzpomínce na školku a učitele tam rozsvítily jak vánoční stromečky a začaly se překřikovat, komu se tam líbilo víc a co tam dělaly. Takže to asi bude dobré. Jako moje dítě není já a ta školka taky není stejná jako před 30 lety. Takže to prostě zkusíme a když to nepůjde, půjdeme jinam. Horší je to se školou, některým kolegům bych svoji dceru nepředhodila ani za nic.

rencinka87
5. bře 2022

@fifinka2020 my meli moznost dat u nas do skolky - vzdalenost asi 300m vzdusnou carou, mozna ani ne. Ale chtela jsem pro syna trochu individualnejsi pristup, a zalibila se mi myslenka lesni skolky. Navic se mi v klasickych skolkach tezce nelibi jidelnicek.
Takze jsme volili lesni skolku ob vesnici od nas - je to neco pres 10 minut autem. Pripadne se da jet busem 11 minut, ale pak je to pres 15 minut pesky (vesnici k lesu). Auto mame neustale jako prase, vsude blato, pisek. Kdyz prsi, tak je to peklo, do skolky chodim zasadne v holinkach 😀
Kazdy rano chystam svaciny (ted teda varim i obedy, ale je moznost objednavat), taham veci sem tam, jezdi se mnou mladsi syn - takze do auta, z auta obliknout do kombinezy, doprovodit starsiho, zpatky do auta, svliknout z kombinezy.. odpoledne totez 😂
Ale nemenila bych. Staci mi videt, kdyz jsou deti z mistni skolky v parku na prochazce a posloucham, jak s nimi ucitelky mluvi. Stacilo mi precist si inspekcni zpravy z obou skolek a bylo jasno 🙂
Je to nepohodli urcite, ale stoji mi to za to 😊

fifinka2020
autor
6. bře 2022

@rencinka87 dekuju za zkušenost. O těch inspekčních zprávách slyším poprvé... můžu se zeptat, co se z toho dá třeba dozvědět?

journals
6. bře 2022

Syn do školky ještě nechodí, loni byla utopie že by ho vzali, tak snad vezmou teď v září. Závidím ti tedy jistotu toho, že si můžeš vybírat do jaké školky ho dáš. Jsi snad jediná. Neslyšela jsem už dlouho o nikom kdo by si mohl vybírat. Pokud jsem to dobře pochopila tak jde o Prahu?
Já za sebe bych volila tu bližší - jednak dojíždění, ale hodně bych řešila i kamarády v okolí. 15 min je za mě hodně. 15 min v Praze může být taky klidně 30 - známe ta rána v kolonách. Co pozoruju u sousedek, tak hodnocení školky je silně individuální. Jedna sousedka ještě loni tvrdila, jaká je školka tragédie. Nastoupil mladší syn a když jsem se jí ptala včera, tak byla maximálně spokojená a všechno na pohodu. Ona školka většinou není jen jedna třída, takže ty rozdíly (byť v jednom zařízení) mohou být obrovské. Hodně záleží na konkrétních učitelkách.

fifinka2020
autor
6. bře 2022

@journals dekuju za názor. Jde o Prahu a uvidíme, jak to dopadne, ale minimálně mezi těmito si vybrat mohu. Samozřejmě může s tím zamíchat aktuální situace. Jinak už jsem psala i v komentářích, že výhledově se chystáme stěhovat, takže tu otázku kamarádů zatím tak neřešíme. Šlo mi opravdu jen o to dojíždění no....

rencinka87
6. bře 2022

@fifinka2020 podivej se na web ceske skolni inspekce : https://www.csicr.cz/cz/Registr-inspekcnich-zprav

Nekdy nejde dobre skola/skolka vyhledat, pak to staci zkusit pres google - nazev skolky a “inspekcni zprava”. Jen tedy nekdy jsou ty zpravy roky stare a ta situace v danem zarizeni muze byt uz jina - lepsi/horsi.
Doctes se tam podrobny popis toho, jak inspekce hodnotila fungovani skolky, mne se z tech zprav potvrdilo, co jsem vnimala pocitove.

felixfelicis
6. bře 2022

Jj, ja jsem to sice studovala kvuli vyberu budouci ZS, ale bylo uzitecne si to precist.

veronicka89
6. bře 2022

15 minut autem neni nic my jezdili 50min vlakem..ale do toho bych uz nesla

dixi86
6. bře 2022

V obci máme školku, syn tam vydržel týden a jezdili jsme stejně autem, protože to bylo tak tak(cca 1km). Skolka bez poradneho zazemi, hodne deti, nechut nekterych ucitelek. Skolka cca 6km vedle, skolka skvele zazemi pro deti, skvele ucitelky, malo deti. Jsou tam obe deti a mladsi nechavam, i kdyz starsi bude ve skole. Jedine minus je, ze musi nekdo autem vyzvednout, ale to se da vyresit.

Strana
z2