Začínáme s příkrmy. Jaké máte zkušenosti, tipy?
Ahoj,
jak plyne z názvu tématu, zajímali by mě Vaše zkušenosti se zaváděním příkrmů, nějaké tipy, jak to mimču usnadnit. My jsme začali temto týden mrkvičkou, bramborou a jablíčkem a moc nám to nejede, pořád chceme jenom mlíčkooo ☹ Podotýkám, že jsme na UM, takže příkrmy zavádíme už teď. Příkrm podávám na lžičce a bojím se, abych to malýmu nějak neznechutila, protože mi připadá, že když vidí lžičenku, už se od ní odtahuje ☹ Ředili jste třeba zezačátku všechno mlíčkem? Já ne, dávám pyré, ale třeba by to pomohlo?
Ahoj, tak jsem si řekla, že se s Vámi musím podělit o názor mé kamarádky ( zatím bezdětné ) na BIO potraviny. Na její otázku co dávám Naet k jídlu a kdy atd. jsme se dostali že zatím skleničky a jaké značky a že chci potom kupovat Bio mrkev atd, ale že ted není moc k mání a když už tak třeba v Globusu je to pardon hnus. A ona na to, že proč to tak řeším, když to stejně vozí v kamionech, buhví kolik lidí na to šahá a prská a že ona to teda takhle řešit nebude. Mají velkou zahradu a vše si vypěstuje tam, nehnojí to atd. Četla jsem tady i že někdo zkoušel pěstovat v nikdy nehnojené půdě a bylo tam dusitanů a nevím čeho všeho mnohem víc než v té Bio zelenině. Tak i takovéhle názory se dozvím 😀
@janulka21 zvláštní názor 🙂 ono to asi chce zjistit, co vlastně ten certifikát bio znamená.. určitě ne to, jestli na ni někdo prská 😀 a netrvrdím, že každý o bio stojí, někdo to neřeší, ok, ale takové to "hanění" mi přijde dost od věci. A teda nevím - bio mrkev, co kupujeme ny, se určitě nevozí po kamionech, je od místních farmářů 😉
(teda zahraniční biozelenina ze supermarketů se asi v těch kamionech vozí, ale dá se koupit sezonní od českých, v zimě mrkev, brambory, hokaido, cuketa..)
@apollo11 právě, to ona zřejmě netuší co to znamená, jinak by takovou "kravinu" neřekla,ale každý na to má názor jiný. Já Bio kupovat budu a jak píšeš nejradši od českých farmářů. Už aby byly zase trhy 🙂 Ted jí dávám skleničky, protože náš Albert a Globus to je něco příšernýho. Nebo se ještě juknu kde mám nějblíž zdravou výživu, třeb abudou mít něco tam.
Holky, obracím se na Vás s prosbou. Už 14 dní zkouším dávát Anetce k večeři kaši a nic. Zkoušela jsem už tři druhy, zkoušela jsem jí do ní dávat i přesnídávku a nic ☹ Dneska jsem došla do toho stádia, že jsem jí udělala mlíko Beba a pak Sunar. Ani jedno nechtěla, šklebila se, plakala a odvracela se tak jsem to vylila. Zatím jí dávám příkrm jen k obědu a ten naštěstí jí, ufff. Už bych chtěla jít po půl roce taky večer ven, ale takhle to prostě nejde. Bez jídla vydrží 3 hodiny. Zapomněla jsem ještě napsat, že jí kojím. Děkuji Vám za rady
@janulka21 nedávaj kašu, keĎ je kojená tak zbytočne jej dávaš pocítiť UM, a zaťažíš jej trakt.....je maličká a keď je kojená tak UM nemusí pozznať. nerozumiem prečo jej tú kašu chceš dať, keĎ sa ti budí vnoci tak to deti robia a kojené obzvlášť viac..a kaša tomu nepomôže je ťažká na večer, zaláta brucho a žalúdok musí pracovať aj v noci a preto sa dieťa budí...a znova ak je kojená tak ju kaša a ešte ku tomu kaša na večer max zaťažuje..neznič jej tráviacu sústavu.....
@maryanna A co jí mám teda dávat k "večeři"? Máš pravdu, budí se každý dvě až tři hodiny a upřímně už jí chci pomalu přestávat kojit, aspon přes noc, dochází mi baterky. Jak se to teda řeší? Začíná se k obědu příkrm, pak ke svačině třeba ovoce - přesnídávka, za další měsíc ke druhé sváče třeba jogort a co s tou večeří? Přeci jí nebudu kojit do dvou let.
@janulka21 no obed máš mesiac, a po mesiaci pridáš druhý príkrm teda ovocie doobedu alebo poobede, a od 8meho mesiaca tretí príkrm teda nejaká kaša, chlieb a podobne, a do roka máš 4 príkrmy čiže vtedy je reč o večeri....
ty máš polročné dieťa ktoré doteraz poznalo len materske mlieko teda jeho trakt je citlivý a ty ho chceš zalátať kašami a UM? keby ste boli na UM tak by to bolo možno iné s tou kašou ale aj tak....polročné dieťa nepotrebuje večeru, najlepšie sa spí po mlieku, úplne jej stačí obed ako jeden príkrm, inak sa ti bude v noci budiť práve kvôli tomu že má veľa jedla normálneho cez deň a je to záťaž na organizmus.......ak chceš prejsť na UM tak prejdi ale ani to nezaručuje že ti bude spať lepšie, spanie je dané aj geneticky každé dieťa je iné a tie kojené majú tendenciu sa budiť aby cítili mamku a podobne. Ak máš ale veľký problém s nočným vstávaním tak si prečítaj nihu každé dieťa sa vie naučiť spať, od polroka mlžeš dieťa naučiť spať celú noc, je dostupná na stiahnutie všade na nete.
@janulka21 Musím dodat, že kaše spánek nevyřeší -. Malá se Ti na kojení nebudí hlady, to je o něčem jiném 😉
@dlabinecka Já vím, ale to mi chcete říct, že matky, které kojí nejdou nikam večer třeba rok jen proto, že kojí? 😖
@maryanna Na tu knihu juknu a s těma příkrmama to vím, mě šlo o tu "večeři". Jak píšu dlabinečce, jak to dělají matky večer, když chtějí někam jít? Nejsem z těch co by potřebovala chodit 3x do týdne, ale 1x za 14 dní bych šla ráda.
@janulka21 🙂 Nesmysl. Noční koejní se nechá odbourat i bez kaše. Navíc i na to časem dojde. pokud chceš někam jít, tak neníproblém mléko odstříkat. Já stále kojím a vedu celkem normální život, po večerech chodím cvičit atd 😉 A pokud Ti jde vysloveně o tu večeři, tak to je otázka třeba tak dvou měsíců...
@janulka21 ano, ja kojim a este som vecer nikde nebola od porodu... len raz ked mala mala 10t a vtedy mala obdobie, ked prespala celu noc.... zdoraznujem slovo MALA... tak sme boli na svadbe, ju sme doniesli domov o 20.30 (prespala tam 5 hod), nakojila som a domov som dosla o 3tej a ona sa zobudila o 4tej... to bolo jediny raz co som bola vecer prec.... a ani cez den nie som bez nej viac ako 3 hod... muz ju nenakoji a UM jej davat nechcem
a k tomu nocnemu kojeniu... moja sa niekedy zobudi 3x, niekedy raz... bez ohladu na to, kedy mala posledne jedlo...
@janulka21 Pokud Ti jde o noc, tak lze opravdu odnaučit a to Ti kaše nevyřeší, ani UM
@dlabinecka Ehm, já jaksi neodstříkám ani kapku, bohužel ☹ Mlíka mám tak akorát, v noci se nadlábne z jednoho a ještě chce druhý.

@marrakech no, zima je na to fakt 😝 já kupuju bio mrkev a bio jabka v Intersparu, patizon mám namražený domácí no a jinak bohužel - buď skleničky nebo klasickou zeleninu z obchodu. Tak to kombinuju. Na jaře by u nás měly začít farmářské trhy, tak snad něco solidního pak seženu tam. I ve zdravých výživách mívají bio zeleninu, ale teď v zimě už ani tam 😒