Jakou pastu na první zoubky?
Ahoj, chci se zeptat jaké máte zkušenosti s pastami pro první zoubky, aby zbytečně nedělaly neplechu (synovi bude 11. měsíců a má 6 zoubků). Nebo je ještě brzo na pastu? Děkuji za rady a tipy
@alcar něco jinýho je to pro tebe a něco jinýho pro 15kilovej organismus ve vývinu ;)
Vůbec bych nepoužívala zubní pastu do tří let. Nejdůležitější je mechanická očista. U tak malého dítěte stačí zoubky setřít mulovým čtverečkem. Pracovala jsem jako zubní sestra
@normalnimatka jezis, dalsi... 😀 Prave proto existuji detske zubni pasty od 1 roku, kde je toho fluoridu nepatrne mnozstvi. 😉
@alcar to bych ani neřekla, že je to o tolik lepší... sračky tam pořád sou, ale předpokládám, že ty pastu narozdíl od dětí tolik nepolykáš🙂))
Dávám pastu zhruba od 2 let, do té doby jen vodou. Elmex, žádné ochucené perličky apod.
@pavses dokonce pry i u dospelych neni pasta nutna
jinak nevim jaky je dnes detsky elmex, za nas byl jen ten cerveny hrozne palivy a to me od cisteni jen odrazovalo a dnes mam zuby samy kaz, ridim se tedy tim, ze dulezita neni pasta, ale ta mechanicka ocista a hlidam to u syna, to same slazene napoje, tvrde bonbony a spravna vyziva - to se mi u syna teda nedari, protoze je to nejedlik. I ve skolce jsou z nej nestastni.
@normalnimatka ani moje dcera pastu nepolyka, tohle jsem ji naucila hned. A cetla jsem nekolik clanku na tema fluorid v detskych pastach, ano je tam, ale opravdu nepatrne mnozstvi, ktere toxicitu nezpusobi. Ale nekdo tomu holt neveri. Mne je to jedno, at si kazdy dela co chce, ale nesnasim tyhle vykriky v diskuzich, jako ze fluorid v zubni paste je "silne toxicky a neprospesny" a pomalu mi snad i zabije dite, kdyz nedejboze pastu nekdy polkne. Navic pozitivni vliv na zubni sklovinu a prevenci zubniho kazu je u fluoridu obsazeneho v zubnich pastach jiz nekolik desitek let zcela prokazany. To samozrejme nemeni nic na tom, ze, jak uz tu bylo zmineno, nejdulezitejsi je mechanicka ocista zubu.
@dokument Je to tak, zubní pasta je spíš takový kosmetický doplněk, abychom po čištění měli ten pocit svěžesti a prostě dobrý pocit z čistých zubů. To ale nic nemění na tom, že když nebudu mít tu správnou techniku čištění, tak je jakákoli zubní pasta a ústní voda zbytečná. Plak zůstane, dáseň bude v zánětu a mohou se tvořit kazy.
@alcar tak ono to není jen o fluoridu... většina matek si radši uřízne ruku, než aby dala dítěti lízátko, ale nezdráhá se dát dětem zubní pastu, kde jsou umělý sladidla, nevhodný barviva a třeba parabeny jako konzervanty....
@normalnimatka jo, i takove jsou. Rec tu byla ale stocena zejmena na ten "toxicky" fluorid a o tom ja se bavim. To, ze jsou tam barviva, je vec druha a opet na delsi debatu.
ja jsem zrovna zubni pastu docela taky resila, i kvuli fluoridu a jeho hojnejsimu polykani detmi, ale i kvuli jinym latkam, ktere uplne nechci, aby decka denne dostala do pusy...odborne duvody si nepamatuji, ale vim, ze to vliv na zdravi, zazivani mit muze a to hlavne z dlohodobeho pohledu a dopadu....takze do dvou let jsem pouzivala weledu, ted paro amin kids... cetla jsem i nejakou studii srovnani nezavadnosti detskych zubnich past a tam velmi dobre vysla ta weleda, ale pravda, ta nema fluorid zadnej...
Myslím, že zubní pasta od Weledy ani žádný fluorid obsahovat nemůže, vzhledem k tomu, že je to certifikovaná přírodní kosmetika. Já už jsem přírodních zubních past vyzkoušela docela dost a žádná fluorid neobsahovala. Bez ohledu na to, jestli byla pro dospělé, nebo pro děti.
a můžu se zeptat na tipy na ty přírodní zubní pasty, nebo c používáte, když se chcete vyhýbat fluoridu?
já pročetla milion složení a snažila se najít jen bez fl., na ostatní semi kašlala (pro nás, ne pro dítě), a našla jsem jen jeden sensodyne, jeden paradontax, medamint z rossmanna a promise z kauflandu, ale to má dost dlouhý složení a mylsim, že víc parabenů, takže taky žádná sláva. na dmácký sem nekoukala. jinak někdo si taky čistí zuby jen solí a nebo kokosovým olejem🙂
jo a teda je jich asi víc, ale kromě sensodynu a paradontaxu jsem jmenovala jen ty nějak finančně normální:D pasta za 60 kč, to je fakt přemrštěný.
Já jsem zakotvila u těch od Weledy. Vyhovují mi složením a cena je na tu kvalitu také v pohodě. Nicméně, všechny přírodní pasty, které jsem měla, byly nad 100 Kč. Přemýšlím, jak dlouho nám ta tuba vydrží. Používáme ji oba s manželem a určitě to bude 1,5 - 2 měsíce. Dáváme si jen maličko. Jsme zastánci toho, že zuby čistí správný zubní a mezizubní kartáček a technika. Pastu máme spíš tak ze zvyku. U těch přírodních je navíc bezva, že nepění a nekazí tak techniku čištění. Medamint se sice tváří přírodně a je bez fluóru, ale je v něm sacharin a minimálně jeden paraben, pokud nezměnili složení. Ještě můžete zkusit domácí výrobu pasty, nedávno jsem někde viděla návod 🙂.
@normalnimatka
To záleží na každém, mně zubní pasta vydrží fakt dlouho a ráda si za přírodní složení připlatím. Ale levná přírodní zubní pasta je od Alverde z DM drogerie.
dle zubare nejlepe zadnou, po roce nejakou s malym mnozstvim flouru - jen uspinit stetiny nebo bylinkovou

@mischel26 beru to s nadhledem... prave jsem si umyla zuby zubni pastou a dobrovolne se priotravila. 🙂 Takze asi konec i u me. 🙂