13letá puberťačka, jak na ni?
Ahojky všem,je to neskutečný,máme doma 13 letou puberťačku s kterou si už opravdu nevíme rady 🙄 .Je to čím dál horší.Tak třeba tenhle týden,pokoj zásadně uklízí dva dny a stejně to není hotovo.Už si pomalu začínám zvykat,že když jí řeknu aby něco udělala tak když jí přijdu zkontrolovat tak dělá úplně něco jinýho.Na všechno 150 řečí a nikdo jí nerozumíme ,ale to je klasika v tomhle věku.Akorát je docela průser,že na ní nemáme žádný páky,jí je všechno jedno.Že je bez internetu,taky jsme jí zrušily televizi v pokoji a pod.Nikdy ode mně nedostala ani facku a tedka ve 13 letech s tím začít nechci.Přiznám se,že dneska jsem měla co dělat abych se udržela.Měla si poskládat oblečení ve třech regálech,ani za tři a půl hodiny to neměla hotový a na mně tady ječela,že nelže ,že celou dobu skládala.Tak to jsem opravdu měla co dělat abych jí jednu nelupla.Jak to holky zvládáte vy?A jaký používáte fígly? Za každou radu budu ráda. 🙂 Mějte se krásně,Jarka 🙂
@kacca11 Pozri, mamka mala tri deti a bola na ne sama, naozaj nas drzala nakratko, v 17. ako najstarsia som chodila domov o 8smej, lebo mama povedala o 8smej. Pubertu sme v porovnani s tym, co tu citam a s tym, co ucim mali naozaj kludnu ( samozrejme, ze sme prevracali oci, frflali, pindali etc 🙂 ). Mamku vsetci milujeme, nikdy sme nechceli jej ublizit nasim spravanim ( preto sme neprichadzali domov opity v 15.rokoch), dosledkom tejto vychovy je, ze dve z jej troch deti maju vysoke skoly, brat maturitu, mame vlastne rodiny a ako rodina uzke vazby. Je to priklad toho, ze rodic sa nemusi bat stanovit pravidla a trvat na nich, dieta to neposkodi...nijak. Zvlast ak sa bavime o 13 rocnej slecne. Vzdy som mala k mame respekt, nie strach respekt... nikdy som si na nu ani v amoku nedovolila zvysit hlas, surodenci detto...Vzdy som sa citila plne milovana...Mozno sa ti moja skusenost javi ako despoticka, mne sa javi ako dobra cesta....a opakujem fakcu som dostala raz, sestra a brat ani raz. Proste sa respektovalo, ze rodicia maju posledne slovo a ja si mozem robit, co chcem az budem mat 18 a platit si vlastne ucty. Mama je clovek, ktory ma aj dnes vytoci, ale zaroven je to moja skala ku ktorej sa mozem utieat, domov, kam sa mozem vratit, lebo som jej milovane dieta, nech urobim cokolvek... A to zas nemam tolko rokov, aby sme sa tvrdili, ze pubertu som prezila v minulom storoci... :D...
A ještě jeden velký problém-její oblékání...Má obrovskou skřín plnou oblečení a stále chodí v tom samém dokola a kolikrát do skříně vůbec nejde a vytáhne si své oblíbené s koše na žehlení...Trefilo by mě-tolik oblečení co má ona sem já v jejím věku neměla a jen o tom snila,byla sem štastná,když mě mamka koupila rifle nebo něco po čem sem toužila...A na ni prostě rifle nedostanu za žádnou cenu...Nosí jen legíny a trička...
Např.mikin má ted ve skříni asi 20 a vidím ji nosit asi 3-4...NA všechno je háklivá,všude stříhá štítky,to ji táhne,to ji škrábe a to ji vadí a tohle vypadá blbě...
Česat si vlasy? Na co? už jí vyhrožuju,že jí hlavu vezmu strojkem...Byla by s ní krásná holka,kdyby se pěkně oblekla a učesala !
Nakoupila sem jí několik deodorantů a mám pocit,že je nepoužívá-vadí mě pach potu a to ji pak ženu svinským krokem...
Když ji něco řeknu pěkně tak mě nebere vážně,tak denně křičím,aby aspon v něčem poslechla...
A zvířata? Ani o ty už se moc nestará,tak jim sháním nového majitele...Pořád jí říkám,co bude dělat až bude jednou bydlet sama nebo s někým...Odpověd byla: ,,Vždyt mě dojdeš uklidit a uvařit ,ne? " Tak to mě fakt dorazilo a jen sem si zatukala na čelo a jestli se náhodou nezbláznila !!!
@1kolousek1 Ten facebook by fungoval určitě 🙂)))))) ale to bych jí nemohla udělat? Uplácet se mi jí nechce,zkouším to spíš přes to,že když se jí konečně podaří skvěle uklidit pokoj,tak jestli si všímá jaká je doma pohoda klídek.Jestli to tak není lepší než se hádát kvůli jednomu blbýmu pokoji.🙂
@kolibrikjari jo puberta tříská s každým, ale musí si uvědomit, že by měla mít i respekt, teď mě napadlo a nevím jestli je to teda to pravé ořechové, ale dostává kapesný? Pokud ano, co jí to skrouhnout nebo aspoň pohrozit a pokud si opravdu neuklidí tak radikálně dodržet slovo ... ale jak říkám nevím zda to pomůže
@marton jj, přesně tak nedostala už hooodně dlou, možná jednou dvakrát, ale mi jsem spoluod jejích 8 mei let, ale moc dobře ví, že mě teda houpat nemůže...mě teda ne... a nemám sebe menší problém, fakt ne... řeknu a je, stejně jako ona, řekne a je... (pomoc s něčím, dovést někam, nic rozcapující se ho...) a funguje to perfektně... nikdo nikoho nebije, ale moc dobře ví, kde je hranice a k ní se ani nepřiblíží...
@kacca11 To není strach, ona opravdu strach nemá, za to dám ruku do ohně, má respekt, velký respekt, jsem kaamarádky, říká mi všechno co ve škole, holky, kamarádi, kluci, učitelky... vše v pohodě, ale ví, kde jsou hranice a k nim prostě nejdou, ani jedna... a je klid a vše funguje na 100%...
@mishell56 To jsem už udělala,už sem to tu psala🙂) Se zaťatými zuby jsem to vydržela dva měsíce ,a po tu dobu byla bez kapesnýho,protože za tu dobu uklidila jen jednou a to proto,že jsem jí to řekla,protože měl přijít elektrikář.Ale sama od sebe ani náhodou.No a vzhledem k tomu,že máme dva psy a agamu a ty nám jako domácí mazlíčci stačí.Hmyz chovat nechceme tak jsem pak bouchla a všechen bordel jsem jí naházela doprostřed pokoje.A to vám řeknu perličku,pokoj má velký 30m čtverečních a ta hromada byla taková,že se tam pomalu nedalo projít.Takže opravdu paráda 🙂
A proc ji s tom uklidem nepomuzete? Ja jako chapu, ze neni maly dite, ale kdyz to udelate spolecne a budete si u toho treba povidat, tak se atmosfera zlepsi a treba se budete citit obe lepe..
To už taky máme několikrát za sebou,ale nemám jenom jí,mám ještě rok a půl malýho prcka.A myslím si,že je už dost velká na to aby si uklidila pokoj sama.Ona opravdu kromě pokoje a jednou týdně uklidit koupelnu nic jiného dělat nemusí.Tak přece s ní nebudu ještě uklízet její pokoj.
@dannyblakely
🙂 přijde mi to celkem úsměvný, ale za několik let to budu řešit taky... jen teda, nad některými příspěvky kroutím hlavou, chudáci děti, fakt... jinak já byla svá a sem do ted, bordel sem měla, ted někdy mám, drzá sem byla, i ted někdy sem, ale dokážu se chovat dobře, k rodičům mám sice úctu, ale sem si moc dobře vědoma jejich chyb na výchově moji a mé sestry a dalším přístupu ke mě i třeba ted... ale zase jsem člověk, co má vzdělání, pracuje, má vlastní bydlení, umí se o sebe postarat, umí vyřešit problémy a tak... já bych s ní jednala opravdu jako s dospělou, i když dospělý to co má ona v pokoji v ložnici nemají, rozhodně bych jí to nežehlila, jetli si to sama nedonese do špíny, tak neprala (ono až jí dojdou čistý hadry a bude se chtít líbit, tak se situace den ze dne vyřeší) a možná i občas něco důležitýho schovala nebo sebrala, aby musela začít hledat a tím pádem trochu uklidit 😎 a pokud by mi bouhly nervy, tak bych jí to snad byla i schopná vyházet za deště z okna, ale rozhodně bych jí kuli tomu nebila. a nebo taky šla a uklidila jí to sama, v době co by byla pryč a nechala třeba jen pár věcí s tím že zbytek nepotřebuje, když to tam má tak naházený. taky bych řekla, že by to jednou stačilo a víckrát už by nestála o to, abych se jí v tom hrabala 🙂
@kolibrikjari tak já to mám asi tak,že pro zachování svého zdraví a dobrého vztahu se synem do jeho pokoje vstupuji jen v případě nutnosti 🙂 .Stálo mě to hodně sil,protože jsem puntičkář a "úchyl" na úklid,ale naučila jsem se to.Nebo mě to spíš naučil nejstarší syn.S tím jsem se skrze úklid hádávala často.A výsledkem bylo jen to,že jsme z toho byli oba rozmrzelí a dnes si v podnájmu uklízí sám 🙂 .I já jsme prý nebyla příliš pořádná,ale ve vlastním to má člověk jinak.Takže pouze zavelím..přines prádlo,jestli ho chceš mít vyprané a dosuň nádobí do myčky.Jednou za čas mu do pokoje vlezu,udělám debordelizaci ,nevadí mu to.Kdyby nechtěl,nechodila bych tam vůbec.Vydrž,tohle přejde.A to že na tě zvyšuje hlas?Třeba když jí to řekneš v klidu,že to si nepřeješ a mrzí tě to,tak to bude mít větší efekt než facka 😉 .
@zarecna já tady čtu Tvoje příspěvky a nestačím se divit... Ty vůbec dospívajícím nebo puberťákům nerozumíš, nemáš pro ně pochopení, asi ani pořádně nechápeš, co se s člověkem v pubertě děje; je to období velkých fyzických a psychických změn, řada dospívajících se s tím vyrovnává dosti špatně; ty si chceš vše vynutit trestem; nevím, ale myslím si, že na řadu puberťáků něco takového působí jako spouštěč daleko větší rebelie; já sama jsem létala v pubertě v oblacích; pokud na mě někdo jakkoli tlačil, byl z toho velký konflikt; výhrůžky a tresty způsobily jedině konflikt a dotyčným jsem už nedůvěřovala; ten, kdo se mnou jednal s porozuměním a citem u mě měl daleko větší úspěch; myslím, že by se mělo přehodnotit vzdělávání pedagogů; pokud učí někdo, kdo evidentně nezná psychologii a nevyzná se v lidské duši, pak je to hodně špatně; učení totiž neznamená si jen něco odbreptat u tabule a pak následné zkoušení a známkování, případně poznámkování; důležité je si s žáky či studenty vytvořit i vztah plný vzájemné důvěry; to však nemůže nikdy navázat někdo, kdo si myslí, že se puberťáci jen protěžují; a pak s tím, že si dítě neplatí nájem, tak musí poslouchat - no, dítě se obvykle nepřivede na svět samo, má dva zploditele, kteří se rozhodli dítě na svět přivést; dítě není otrok svých rodičů a to, že neplatí nájem neznamená, že nemá žádná práva, že nemůže mít svoje zájmy, svůj citový život, právo na to být smutný, nevědět si rady atd.; to k dospívání patří
@madrilena Ver mi, ja som velmi velmi oblubeny ucitel ako medzi studentami, tak aj rodicmi, lebo som fer. Mam presne urcene pravidla, ktore dodrziavam ako ja, tak aj deti ( lebo inak je to diktatura, alebo anarchia).... Ak napr.poviem, ze nikdy nedam neohlasenu pisomku, tak ju nikdy nedam a ak poviem,ze kazdu hodinu skusam, tak skusama aj keby taktory padali...zaroven vsak chapem ak ma niekto rodine problemy etc. Ja som ich ucitel nie kamarat, mojou ulohou je ich vzdelavat, nie vychovavat to ma robit rodina. A by si ucila na strednej skole a snazila sa byt len kamaratka bez respektu - ver mide ti ta zjedia... Respekt si vsak musis zasluzit, tym, ze drzis slovo, ze sa im snazis rozmumiet a do urrcitej miery sa priblizit. Mam plno studentov s ktorymi mam neuveritelne zazoziky, ktori ma vyhladavaju aj dnes, ked su dospeli, z par z nich som dokonca dnes kamaratka, lebo ked som zacala ucit bola som velmi mlada a oni uz na hranici dospelosti....
Narozdiel od rodicov, ich v piatok v meste vidim opitych, vidim ich aj nadavat, vidim ako tocia vlastnych rodicov, klamu - nie vsetci samozejme. 🙂, vidim ich aj lenivych, snaziac sa najst lahsie cesty, vidim ich ako plytvaju svojim potencialom.... opakujem nie vsetci. Potom sa ocitame v situacii, ze napr mamicka sa stazuje, lebo jej 16 rocny syn hraje do 4 rano hry a ona nevie, co ma robit....( vypnut wifi poradila moja kamoska, jeho triedna) a mamka, ze syn ma potom hystericke amoky... ano aj take situacie clvoek musi riesit....
Prepac, ak sa mi zda chore od dietata, aby upratovalo izbu v byte v ktorom zije, prepac, ze mi pride hlupe v 13 rokoch jacat na mamu,ktora to ma este tolerovat...Ja chapem citlivu dusu pubertiaka, chapem, ze krasna blondinka v tom vekku, chce nosit zrazu mikinu sepultura... 🙂, ale taktiez dieta musi chapat, ze su pravidla, cez ktore vlak proste nejde.... napr, ze v sobotu si ma aspon tak upratat izbu, aby aspon bolo vidiet koberec.
Nečetla jsem nic z ostatních komentářů, jen úvodní příspěvek. Upřímně, tady je každá rada ale setsakramentsky drahá. Můj muž má syna 15 let a po zkušenostech s ním mám názor, že ne malé děti jsou dostatečná antikoncepce, ale ti puberťáci! 😀 My máme neustálé dohady o vstávání a o oblečení (ne vůbec o stylu, ale o tom, že když je -5, asi by si měl vzít tu bundu...). K jakémukoli pokynu potřebuje logický a nezvratitelný argument, který často nemáme, čili končíme obligátním "PROTOŽE JSEM TO ŘEK!". Ale cukr a bič funguje, teda spíš cukr... čili styl - čím dříve to budeš mít hotové, tím dříve budeš moct jít za kámošema/zevlit na compu/zevlit jen tak...A k vaší úlevě musím říct, že čím dříve to začne, tak to asi nejspíš i dříve skončí...ten náš začal blbnout taky kolem 13 a nyní už mu bude 16, jde na vysněnou střední a začíná se docela chovat jako člověk. Takže asi vydržet a doufat, že to všichni přežijí ve zdraví 😀
@kolibrikjari Je uplácení a motivace .. Asi jsem si to špatně přečetla, ale myslím, že jí kapesné dáváte .. 🙂 Já teda žádný nedostávala a kdyby mi někdo řekl, že mi dá, byť 3 stovky za měsíc a napsal by mi dejme tomu jednu práci na den, tak uklízim jako ďas .. Vemte si .. proč uklízíte? každýho napadne .. Aby to bylo čistý a neměli jsme doma smetiště .. ale 13ti letá holka? málokterá takhle uvažuje, většině je to šumák .. Ale když jí namotivujete i když třeba těmi penězi, tak se jí do toho líp půjde .. A hlavně chválit! I když si to uklidí, byť ne dle vašich představ, ale pochvalte jí, ať má radost .. Když jí řeknete hele, tohle si neudělala pořádně atp. příště to radši neudělá vůbec .. 🙂
@1kolousek1 Kapesný ji nedáváme jako motivaci nebo úplatek. Ale aby se naučila hospodařit s penězi. Až si bude jednou vydělávat tak aby věděla,že si musí dobře rozmyslet za co to utratí. A musím říct,že to docela funguje. Ty dva měsíce byl jen neúspěšný pokus jestli by tohle na ní neplatilo. Ale holky musím se pochlubit. Dva dny před její oslavou narozenin jsme jí řekli,že pokud nebude mít uklizený pokoj nebude oslava, protože do takového bordelu si je nepozve. A hurááá povedlo se,dneska měla perfektně uklizeno. Bylo to s ksychtíkama,ale to k 13 patří 🙂
@kolibrikjari Jo to mi vyprávěl kamarád, že když byl v pubertě a měl bordel v pokoji tak všechen nepořádek mu mamka prostě vysypala na zem, já si ještě vzpomněla moje mamka někdy když jsem fakt nechtěla uklidit si tak mi hrozila, že jestli tam ten bordel bude ještě náledující den tak to všechno vezme a vyhodí do popelnice 🙂
@1kolousek1 já nevím, mě to čeká až za pár let, ale u nás se peníze nedávali za úklid, ale vím, že jsem v dětství měla kamarádku a její rodiče to praktikovali tak, že za nějakou práci doma dostávala peníze. Psali její výdělky na nástěnku a jednou za měsíc jí ty peníze dali např: vyndaná myčka - 5Kč; úklid koupelny vč. WC 50,-Kč atd. Ona uklízela a pomáhala to jo, ale jen kvůli penězům a jak to dopadlo? Dne je jí 24 let, vyžaduje toto neustále, své mámě říká křestním jménem, chod teda na VŠ, má přítele který u nich bydlí a pořád dostává kapesný, akorát to není 1000 měsíčně jako kdysi, ale 5000 měsíčně + proplácení dopravy do školy a co mi říkala nedávno jsem celkem nepochopila, stěžovala si, že jí máma chce skrouhnout to kapesný jako nájemný, má takový názor, že když studuje tak si rodiče toto nesmí dovolit, protože prý se o n mus starat, ale už jí nenapadne chodit na brigády, prý je to pod její úroveň no spratek...nevím jestli za to mohlo tohle ale nikomu nepřeju mít takový dítě. U nás to s penězma fungovalo tak, že jsem začínala v 11 letech na kapesným 100kč a co rok základky to 100 navíc jinak mi platily všechno tohle bylo abych si něco ušetřila nebo si mohla koupit pak něco co mi koupit nechtěli ...
@mishell56 Tak to je dost extrémní příklad, kde hrála hlavní role, to, že jí rodiče až moc rozmazlili .. Jinak k tvýmu příspěvku nad .. To jednou udělal v záchvatu vzteku můj táta, když mi byly tak 4 roky, pamatuju si to do dnes, jen si pamatuju, jak všechno ze skříní vyházel doprostřed místnosti a uklízejte .. kdyby to nebyl traumatizující zážitek asi si to nepamatuju .. 😖 Tak zase já, jak už jsem psala jsem nedostávala ani ň, takže mě by se líbilo dostávat peníze, alespoň za ten úklid .. 🙂
@1kolousek1 ttj holt na každýho platí něco jinýho 🙂
Zas hned po ránu katastrofy a hádky...už sem fakt zoufalá !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Už po ní radši ani nic nechci ,jen aby uklízela sama po sobě !!!!!!!!!!!!!
Včera sem zjistila,že jak hledala brusle nebo co,na půdě-tak ji celou rozházela a nedá se tam ani projít-můj tam včera něco hledal a na to jaký je klidas,tak se pěkně rozčilil ! Já sem ted dvě hodky žehlila (o praní ani nemluvím -peru denně) A vyprané,vyžehlené věci jí max položím na postel...A ted sem je našla naházené všude ve skříni..
Já už fakt nemůžu-tolik práce mám každý den a ona je daleko hořší jak ten skoro dvouletý...A ještě má plnou hubu blbých keců...Má tolik kroužků že není přes týden skoro doma a nebo mě utíká k babičce...Když je doma,tak tu udělá pohromu,všude binec a hádky a zase odejde...A ještě bude po mě křičet??? Asi fakt dostane po hubě a zruším jí kroužek aspon jeden...Nebo já už fakt nevím ! Sem dost nervák ale snažím se ovládat,ale jak bouchnu tak je zle !!!
Ráda bych ji donutila po dobrém,ale už nevím co zkusit
@janesafari obávám se že po dobrém to nepůjde ☹
I po zlém je to špatně !!! Se vzpříčí ještě víc,začne brečet,že ji nemám ráda,že na ni jen křičím...a vůbec-citové vydírání...!!! Jen čekám že brzo vybouchnu a vlepím jí pár facek at se jí rozvítí...
Nepomůže vůbec doma-a jen mě hromadu práce sama denně přidělává... pořád přemýšlím co udělám až dojde ze školy !!!
Už po ní fakt nechci nic-jen at se stará o svůj pokoj a zvířata a nepřidělává práci mě!
Sem sice na MD,ale máme velkou novostavbu,kde máme stále hrozně moc práce,já mám na krku celou domácnost-často i o více lidech,mám i práci,kde si vše musím sama zajistit a navozit ( mám přes fotbalovou sezonu výčep na hřišti), apod...takže já denně jedu jak fretka od rána do večera a madam si dojde ze školy,udělá doma binec,pohádáme se a odleze do kroužku...Večer dotáhne a hned si lehne k tv,a jak je hrozně unavená!!!
Nechci být zlá a donutit ji k něčemu-čeho bych pak litovala,aby začala utíkat,nebo si našla zlou partu,alkohol ,apod....I k psycholožce sme loni jezdili a vzdala sem to,protože to nemělo vůbec žádný význam... Tak denně přemýšlím -jak na ni !!!
@janesafari chtělo by to ubrat... ve všem
@janesafari ohledně toho úklidu - udělala bych jediné, poprosila bych ji s ledovým klidem znovu o úklid s upozorněním, že jestli to nebude do pondělka ráno uklizené, tak vše, co najdeš mimo své místo určení letí do popelnice. A v případě, že opravdu uklizeno nebude, tak bych vzala pytle a vyhodila bych to. Jestli bude hysterák, tak bych jí opět s ledovým klidem řekla "ale já jsem tě na to upozornila, tvoje smůla" ... Ano, možná jsou ty věci drahé ale jestli se jí to válí po zemi, tak to zjevně nepotřebuje.
A zavedla bych ten úklid jednou týdně s podobným výsledkem. Myslím, že příště by si dala bacha.
Vyzkoušeno na mně v mých cca 15, jednou, a bohatě stačilo.
@bbn To už mám taky vyzkoušené...Jen chytla nerva a šla se hrabat do popelnice...Mám pocit,že fakt žije ve svém světě a jiný ji nezajímá !!!
Ted sem došla domů s města a zas binec v kuchyni-sežrala malému pečivo a sáček hozený na lince a všude drobky...Tak sem od rána s nervama fakt dnes v koncích...
Ted si uklízí pokoj takovým stylem a nahlas,že probudila malého...Cítím že se blíží výbuch a ten teda bude !!!
@janesafari Sežrala? To mi přijde docela drsné teda... chápu vztek a naštvání, ale dodám zkušenost s mou neteří - velikou bordelářkou, co taky umí hodně provokovat vlastní mamku. Dá se to shrnout slovy: Negativní pozornost je taky pozornost. Nezlobí náhodou (s úklidem, s hlasitostí,...) proto, aby měla pocit, že jí vnímáte?
@zarecna Ono je rozdíl mezi školou a rodinou, prostě to jsou dvě rozdílné instituce, tvým úkolem je děti hlavně vzdělávat, rodina by, jak jsi už napsala, měla vychovávat a myslím si, že přístup ze školy nelze aplikovat na rodinný život. A takyvěřím, že výjimka potvrzuje pravidlo, takže není třeba dogmaticky si stát za svým jen proto, že to tak je a výjimku udělat nemůžeme.

@zarecna k tomu muzu napsat jen to, ze jsem vdecna za to, ze jsem vyrustala v byte, ktery byl domovem nasi rodiny, ne v byte matky ci otce, ze se neresilo, kdo byt plati, ci je. Byl to proste nas domov. Ty to mas ocividne s rodici nastavene jinak.