Chlupy v podpaží u devítileté dívky, není to moc brzo?
Ahoj,nedávno jsem si u své devitileté dcery všimla,že ji začínají růst v podpazí chlupy....docela jsem se lekla.....neni to moc brzo?
Proste hledam reseni jak jim v tom co nejvic pomoct....ono jinak to bere holka ktere je 12 nebo trinact a ktera uz pomalu kouka po klucich a jinak holka ktera si jeste hraje s pa enkama a obcas koukne na vecernicek.....to ze je na to pripravene jeji telo jeste vubec neznamena ze je na to pripravena hlava.....ja to mela skoro az ve 14 a vim jak to se mnou zamavalo
@maii jasne ze vim ze chlap vi o co jde....jde o to ze nebude cekat ze by to mohlo prijit tak brzo....je to jeji otec a fakt si myslim ze by mel pravo o tom vedet.....a myslet si ze to nasi tatove nevedeli o nas mi prijde naivni......a nestresuju jen jsem chtela vedet jak to prozivaly ty ktere to maji podobne....skoda ze se nenapsala zadna maminka ktera to prozila s dcerou...
@nanic,má dcera těsně před 13.rokem,na konci sedmičky a to mi tedy přišlo,že to je dost brzy na to,že má asi 42kg,je drobná.Osobně nezávidím,chudinky holčičky,menstruovat někde od třetí čtvrté třídy,tedy nic moc 😔 .Dcerka mi volala ze školy,jela jsem pro ní,nebylo jí dobře.....
Mně stačila osmička,jsem skoro čtyřicátnice a za mých mladých let byl extrém,když měla menses jedna spolužačka ze třídy od šestky,jiné později.....
Co se týká vztahů s otcem,já to doma špitla jen tak mezi řečí,aby taťka věděl.U rozvedených manželství bych to řešila podle toho,zda je s ním domluva a není to extra blb..... 🤐
ja to dostala prvne ve 13 a moje dvojce pul roku predemnou. Mamka to o segre rekla tatkovi. Jednou na chate jsem musela s tatkou do kramu koupit vlozky pro segru. Bylo mi to taaak trapne, ze kdyz jsem to dostala, tak jsem to ROK!!! tajila i pred mamkou, aby se to nedostalo k nikomu. Vlozky a tampace jsem si kupovala z kapesneho (a pak mi nezbylo na nic jineho), pripadne nehody prepirala potaji, kdyz nikdo nebyl doma.
Takze otec i manzel tyhle veci zna a bere normalne. Ale mlada holciuna se stydi.
@kamimnichov no vidis....a tohle ja treba nepochopim....jasne nebudu o tom s otcem mluvit a nejak rozebirat ale stydet se kvu.i tomu az tak ze bych to nerekla ani sve matce.....ja jsem se o tom s holkou baviila v dobe kdyby me ani ve snu nenapadlo ze se nas to taky bude tak brzo tykat.....sama se me na to zeptala.....kdyz nad tim tak premyslim tak to ze to mozna dostane driv nez ji bude deset ma prece jenom jednu vyhodu....nebude to pro ni tabu a nebude se za to stydet....
Já bych začla "stresovat" až se stane...může to být zítra nebo klidně za rok...muze proběhnout jedná ms a pak nic...
Já první dostala v 11 a pak nic až do 15, vyckala bych s nějakým sdílením...
Normální chlap není "blby" a ví...a když neví zavola nebo vygoogli
@nanic v uvozovkách
Každá ten názor máme jiný...pro mě je důležitější vztah s dcerou, než s rozvedeným manželem...proto jsem psala že bych se jí jednoduše zeptala na názor
Každý chlap ví že jeho dcera bude někdy mít ms ať dřív nebo později, zase bych je neměla za takové 'tupce' no...kdybyste zili spolu, je to jiné... každopádně vyřešit si to musíte sama, sto lidí sto názoru
Me vubec nejde o vztahy s nim.....ale zkus si predstavit situaci ze to jako na potvoru poprve dostane kdyz bude u neho....kdyz o tom nebude vedet tak zakonite trosku v soku bude a zacne tak trochu zmatkovat protoze v te chvili si nebude vedet rady...a tu svoji nervozitu prevede na ni....kdyz o tom vedet bude tak ho to neprekvapi,vezme to normalne a spolu to vyresi....co si myslis ze bude pro tu holku lepsi.....vzdyt je to proboha jeji otec a ne soused od vedle...
Tak oni to chlapi čekají,ale ne vsichni to čekají u své 10 lete holčičky. A to předbíhám,ze by to až tak dlouho vydrželo ( ale může)
Asi jsem doufala ze se mi ozvou spise maminky ktere to maji podobne a poradi mi jak se s tim "popasovat'
Já bych to s učitelkou neřešila,ty většinou ví,znaji,ty to nerozhodí. Otci bych to řekla,at v případě potřeby není zbytečně překvapený. Ty ho znáš,vis jestli to vezme a nebude řešit,nebo jestli bude dělat nejapne poznámky,ktere by mohly dceru mrzet. Určitě se rozhodnes správně,jsi empaticka a rozumná.
Úplně Vás chápu, vždyt v 10 je to ještě tatínkova malinká holčička a určitě by v šoku byl 😀 , můj táta určitě 🙂 pokud je normální a bavíte se v pohodě, tak bych mu to řekla, jen jako zprávu od pediatry, nic víc nic míň. Dcerka je na to připravená a to je fajn, však to zvládne, když ví která bije - at už to přijde za měsíc, za rok, nebo za pět. Učitelce a ostatním lidem nic neříkat, není to potřeba, kdyžtak zavolá Vám, když bude chtít.
@andelka
@petrasipkova1 diky....otci to urcite reknu....my dva jsme si sice jako lide nerozumeli ale neni to zadny blbec ktery by si s toho delal srandu
Učitelce bych nic neříkala, mamka učí na prvním stupni a nikdo za ní s tímhle nechodí. Když bude nějaká dívka chtít, tak přijde a řekne to sama. Jak tu bylo řečeno dávala bych si velký pozor jak a komu to řekneš. Pokud je tvoje dcera poučená a ví o co jde, stačí mít vložku v batůžku a určitě si i u otce poradí a pokud ne, tak ti může třeba zavolat. Nehrotila bych to tolik, co by kdyby.
A to je prave to jestli si poradi.....ja si neumim sama sebe v jejim veku predstavit.....kdyz to hodne prezenu neumi se skoro poradne oblict...natoz....holt telo o dost predbehlo hlavu....ale my to zvladnem....jen jsem chtela poradit jak na to
Mně nikdo s ničím nepomáhal, přišla sem za mamkou do pokoje s tím, že jsem to asi dostala a ta mi akorát řekla, kde jsou vložky víš a bylo, poradila sem si sama.
reakce na 1.příspěvěk: dceři je 8 a pár měsíců a teď v létě jsem si několika chloupků v podpaží všimla taky... a taky jsem byla lehce v šoku, že to je už jako známka puberty ???? Každopádně dcera je celkem snědá, na nohou má chloupky už docela dlouho a na rukou též, tam jsme je už dokonce několikrát depilovaly krémem - po dohodě s doktorkou. Ta mi řekla, že radši (neagresivní) depilace než pochroumané seběvědomí.... A zrovna nedávno mi jedna kamarádka taky řekla, že s její (též 8letou) dcerou už taky ruce depiluji... Přijde mi to všechno sice nějak moc brzy, ale nejspíš s tím nic nenadělám. Pamatuju si, jak mi moje máma kdysi prakticky zakazovala si holit podpaží i nohy ("že to je proti přírodě") a jak jsem se styděla a chodila v dlouhých rukávech a kalhotách...
Vy znate nejlepe svoji dceru a asi dobre i Vase exmanzela. Zalezi, jaky s nim ma dcera vztah atd. Mne by i dnes bylo trapne nest pred otcem do kose vlozku - je mi 34. A v pubertalnim veku jsem ji rozbalovala co nejtiseji, aby to nebylo slyset a nevedel, ze mam zrovna ms. A urcite jsem nepotrebovala jeho asistenci nebo rady, kdyz jsem to dostala poprve a urcite bych mu to nerekla. Ale vztah jsme nikdy nemeli kdovi jaky. Manzelova dcera z predchoziho vztahu - nyni je ji 17 - a kdyz je u nas a ma ms, tak vlozky bali do pytlicku a vyhazuje potaji .... Osobne bych ucitelce urcite nic nerikala. Ja myslim, ze i kdyby se to poprve stalo ve skole, tak Vam dcera zavola a i kdyby zasla za ucitelkou a rekla ji to, tak ta urcite vyjukana nebude a pomuze ji. To, zda to mate rict jejimu otci - rekla bych mu to, az to prijde, pokud by s tim dcera souhlasila. Sama pisete, ze dcera vi, o co jde atd. V dnesni dobe internetu, reklam atd. ty deti vi mnohem vice, nez si my, rodice, myslime .... Neter to dostala nyni v 11 letech a kdyz ji chtela svagrova ukazat, vysvetlit, tak ji slusne poslala do haje, ze vsechno vi 🙂
Tak jsem asi ze stare skoly....vzpomenu si na sebe a fakt bych v jejim veku nevedela co s tou vlozkou mam delat....
Ano mlade divky....ne 9 holka....v 11 bude uz jina...v tomhle veku je znat kazdy rok

@nanic A to si fakt myslis, ze chlapi ci ucitelka fakt nevi, o co jde? Ze fakt by z toho mel otec takovy supersok? To snad dojde kazdymu, co se s telem deje, kor poucene dcerce predpubertalniho veku. A pokud si otec nebude vedet rady, tak ti muze dcerka zavolat a ty ji poradis co a jak koupit, udelat, atd. Spis ho budes stresovat tim "informovanim".
Ad ucitelka: kazda ucitelka/ucitel za svou karieru resi X "nehod": pomocovani (to asi ty na nizsim stupni), urazy, kde krev strika proudem (staci se hlavou tuknout o roh tabule), bliti, prujmy, na druhym stupni a stredni pak ruzne alkoholy - prvni menstruace je podle me jeste dost slabe kafe ;)
A vubec, nejlepe dceri pomuzes, kdyz bude vedet, ze se ti muze se vsim sverit. Tohle cobykdyby stresovani ma vetsinou spis negativni ucinky.