Jak zvládat pubertu dvojčat s psychickými problémy?
Zdravím maminky,
jdu sem pro radu, třeba mi některá poradíte. Mám šestnáctiletá dvojčata holčiny a jejich puberta mi dává dost zabrat, v podstatě nevím, co s nima, nic moc nefunguje… jak jsou ve smečce, podporují se a mají při “domlouvání” navrh… o co jde…
Jedna s holčiček bojuje s ocd… pár let už lítáme na terapie, psychologové, psychiatr… náročné… moc se to nepodouvá a to vám moc nepřidá… možná trošíčku… jenže to je, jak když jedeme na výlet, dcery si popovídá s terapeutem, odkýve vše a tím to končí… je to hlavně o ní, musí ona chtít a já jí k tomu popostrkovat..ale je to opravdu téžké i pro okolí, vyčerpávající, kdo zná, ví… Někdy je to jak házet hrách ma zeď.. Druhá mi nechce jíst, takže zvažuji už návštěvu lékaře, tak opět budou asi kolečka🙈 Sní například jednu buchtu a pár těstovin s tuňákem.. neustálý počítání kalorií.. snažím se domlouvat, že ať cvičí, ale potřebuje vitamíny, bílkoviny i ty sacharidy, tuky..ať jí..cítí se prý takto dobře🥺… nedá si říct..
Možná menší starost, ale do toho absolutní nerespekt- když nejde do školy jedna (např.protože se necítí dobře, nejde ani druhá😤prostě ne) ranní půlhodinová sprcha každé, kdy neustále teče voda, ruce si myjí třeba 2 minuty-voda naplno-že to někdo musí zaplatit, nezájem… Takže mám doma slušný kombo a netuším, jak se z toho neznláznit🤯🤦🏻♀️😔 Ano… mám být oporou, vím, jsem…ale už to moc nedávám.. nějaké rady? 🙏🌷Předem děkuji
Držím pěsti. Taky mam puberťáka s OCD a je to mazec. 😟
@skororozvedena jo, a poslední věc - s tím nápadem znechutit jim domov bych byla VELICE opatrná. Může se to velmi snadno otočit proti tobě - půjdou k otci nebo k prvnímu chlapovi co ho potkají. Aby ti dokázaly že te nepotřebují. Chápala bych (nikoli schvalovala) jakékoli tvé pocity včetně nenávisti, jenže - oni nejsou tví nepřátele, spíš si samy se sebou nevědí rady a placate se v tom teď všichni. Pomoc, podporu, uklidnění situace, nezávislý pohled, to by vás mohlo posunout, nikoli vyhrocení už tak těžké situace. A jak píšou holky- hledat řešení spolu, zahrnout je do toho.

Chtěla bych tě podpořit v tom najít si psycholog. Péči, pro sebe. Ja sice pubertaky zatím nemám /děsím se už teď až to přijde/, nicméně zase mám 3 kousky. A komunikace s jejich tatínkem je velmi komplikovana, tudíž chápu, že ne vždy to je ideální (třeba když druhá strana vše bojkotuje a dělá si po svém, nejednotná výchova atd). Ja na terapie chodím a moc mi pomáhají... Občas je to k zbláznění
být na, vše sama, bojovat na tolika frontách... Zanett má svůj úhel pohledu a gratuluju ji, že má "ideální" Rodinku, nicméně aspoň minimum empatie z její strany by neškodilo, dle mého názoru. Drž se, je to někdy masakr.... Přeju pevný nervy a ať je líp!!! ❤