Kalorické tabulky. Jak do sebe dostat bílkoviny a vlákninu?

radkovy
25. led 2021

Ahoj holky, začínám si upravovat jídelníček pomocí kalorickych tabulek, protože potřebuji zhubnout.
Téměř vždy ale přesáhnu tuky a sacharidy a vlákniny a bílkovin mám málo.
Snížit tuky a sacharidy by neměl být problém, ale nějak si nevím rady, jak do sebe dostat ty bílkoviny a vlákninu.
Co jíst?
Moc díky za vaše zkušenosti a rady.

berenika39
25. led 2021

bílkoviny: vejce, jogurty, cottage, kuřecí a hovězí maso, ryby
vláknina: ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo - ale tam pozor na množství, sacharidy🙂

cilkat
25. led 2021

Podle mě základní nastavení kalorickych tabulek má ty bílkoviny strašně vysoko. Dá se to 'splnit' třeba omeletama z bílků, nebo fakt libovým masem (třeba kuřecí prsa) třeba v listovém salátu bez dresingů, ale pocitově těch bílkovin na mě bylo moc. Odpovídá to odhadem poměrům živin v mateřském mléce, ale to je přecejen strava pro někoho, kdo velmi aktivně buduje svou hmotu, což váš případ asi není. Takže já jela zhruba 150% tuku a 75% bílkovin a bylo mi fajn.
Vláknina krásně naskakuje v zelenině. Když třetinu přílohy vynechate a prihodite místo ní třeba půl mraženého sáčku brokolice, máte skoro půlku vlákniny hotovou (pokud se pamatuju).

radkovy
autor
25. led 2021

Holky, moc díky za rady. Vychází mi to právě tak, že už bych večer neměla sníst žádné tuky a jsem třeba jen na 1/2 bílkovin. A ve většině potravin jsou složky namichane, čistá bilkovina je podle mě problém.

radkovy
autor
25. led 2021

@cilkat souhlasím, že ty tuky naskakuji hrozně moc rychle. Děkuji za zkušenost. Nebudu to tedy s nimi tak hrotit.

2hanah
25. led 2021

@radkovy moc se v tom nevyznám, ale vím, že kámoška pije, takže co takhle něco ve smyslu proteinových nápojů? To by nešlo?

radkovy
autor
25. led 2021

@2hanah to není přímo můj šálek kávy. Chci jíst tak nějak přirozeně. I tak díky za tip.

eva267
25. led 2021

Ta finta je v tom to právě vyvážit. Hodně bílkovin je i v masitém vývaru třeba. Denně jsem jedla jeden bilek. Sýry jsou dobré, ale naskakují tuky. Takze raději kombinovat s kvalitní šunkou třeba. Prostě od všeho něco. Na zobání slunečnicová seminka. Vše poctivě vážit. Na vlákninu se mi nejvíc osvědčilo koupit v DM rozpustnou vlákninu a přidat si ji do jogurtu. Než jsem otěhotněla, tak jsem jela podle kalorickych tabulek, dařilo se mi držet všechny čtyři koláče zelené a za rok jsem dala dolů 25 kg. Hodně mi pomohlo si celý den naklikat a odladit do aplikace večer předem. Od rána jsem pak už na to nemusela myslet a jela podle plánu. To bych řekla, bylo zásadní. Až porodim určitě se k tomu vrátím. Držím palce.

radkovy
autor
26. led 2021

@eva267 to je super nápad naplánovat vše večer před. To mě nenapadlo. To zkusím.
Co jste prosím dělala s vaječným žloutkem? Mně by bylo líto vyhazovat.

eva267
26. led 2021

@radkovy žloutek většinou slupnul manžel. Často také dělám rodině kynuté buchty, takže mi zbývají bílky. To pak stačí dát v hrnku do mikrovlnky, přikrýt talířkem. Jeden bilek je hotový za cca. 2x 30 vteřin.

nnnadja
26. led 2021

Mám taky problém s bílkovinama, nejsem uplne masity typ.. Za mě - tvaruzky!!! Jim je téměř každý den, bílkoviny jdou pěkně nahoru a jsou bez tuku! Vlákninu vzdávám, to do sebe nenacpu i kdybych chtěla. Jinak držím cca od listopadu, prosinec jsem spíš jen zapisovala a leden se zase snažím. Jak si vedes@radkovy?

nnnadja
26. led 2021

@eva267 díky za tip s tou rozpustnou vlakninou

odula
26. led 2021

@radkovy cista bilkovina je maso. Kdyz si das k veceri platek libovyho hoveziho a zeleninu, jses cajk. Muzu se zeptat jak to, ze mas tolik carbsu? Pokud mas pres den tolik karbohydratu, ze uz si nemuzes dat zadny k veceri, tak by to chtelo popremejslet jestli nezaradit nejaky low carb potraviny (lusteninovy testoviny misto normalnich, bataty misto brambor, nebo treba skoro uplne vyradit vyrobky z mouky a prilohy?) muzes napsat jak vypada cca tvuj jidelnicek? jestli to tedy nevadi. Jestli jo, tak na to kasli.

magdanaty
26. led 2021

Zrovna včera jsem si zkoušela taky zapisovat do kalorickych tabulek a bílkoviny v pohodě, ale asi je to tím, ze už driv jsem se snažila zaměřit na vyšší podíl bílkovin a méně sacharidů, tak mám zhruba představu. Včera mi to vyšlo, jen teda jsem měla lehce víc tuku a min sacharidů, ale to mi vyhovuje. Pro inspiraci jsem jedla takto: začínala jsem až obědem - pečený losos, vaření zelenina, 1 brambora, svacina - mandarinka, banán, smetanovy coko jogurt😀, večeře pečené papriky se sýrem, sunka, spareny baby spenat pocakany balsamicem, zbytek vařené zeleniny, později pak ještě trochu bílého tvarohu s jogurtem a pohankovymi lupínky. Bílkoviny získal hlavně z masa, vysokoprocentní šunky, vajec, sýry, tvaroh - ten jsem naučena jist už dlouho, odtucneny nebo polotucny, do toho co mas rada (rozinky, oříšky) a bílkoviny ti pěkné vyskočí;)

bigbig
26. led 2021

Zkus vždycky ke každému jídlu (oběd i večeře) mít cca půl talíře zeleniny (v zimě spíš tepelně zpracovaný). Jim takhle přirozeně spoustu let a když jsem si informativně jeden čas zadávala do tabulek, vlákninu jsem vždycky spíš přesáhla. Chce to plánovat dopředu, když byly k obědu těstoviny, k večeři bude čistě zeleninové jídlo s tuňákem/šunkou /kuřecím plátkem atd. Jíst hodně luštěnin a hodně ryb. Tuky se v tabulkách přesáhnou snadno, tak hlavně hlídat aby byly nenasycené. Zdravé oleje bych nevynechávala jen aby ses vešla do tabulek.

radkovy
autor
26. led 2021

@odula Nejhorsi bývají tuky, sacharidy se většinou vejdu. Většinou když zadám maso, tak mi naskočí automaticky i tuky.
Další má potíž je v tom, že na večeři většinou dojidame oběd 🙁. Vařím i pro manžela a 2 malé děti, tak si to tak usnadnuji. Uznávám, že to asi není to pravé.
Toto je jeden z příkladů - viz.fotky. Jen mě prosím neukamenujte. Vím, že to není vzorový jídelníček. Teprve s tím začínám.

radkovy
autor
26. led 2021

@nnnadja já teprve začínám a orientují se v potravinách. Přidala jsem ještě cvičení aspoň 20 minut denně. Co děti dovolí.

radkovy
autor
26. led 2021

@bigbig díky, zeleninu jsem už určitě přidala, ale ještě zkusím víc

radkovy
autor
26. led 2021

@magdanaty Jé, začít obedem bych teda nezvladla. Ten tvaroh je taky dobrý tip. Ale urcite naskočí i tuky, ne? A bez cukru??? To asi moc nechutná, ne?

te_reza
26. led 2021

Já si dělám tvaroh s kapkou agavoveho sirupu, plátky mandlí a ostružin. Tvaroh má víc bílkovin než bílý jogurt

klaruskaholubinka
26. led 2021

Já třeba hodně ke snídani jedla ovesné kaše a do toho půlku tvarohu, nebo jsem si vzala tři rýžové chlebíčky a k tomu minimálně 100gramu dobré šunky, pak hodně říkají syrečky ale ty mi vadí ten smrad, nebo ke snídani míchaná vajíčka na sucho třeba jeden žloutek a k tomu 3-4 bílky plus i někdy šunka k tomu. Hodně tuku je v másle jestli mazes ráno ke snídani. Jinak já jedla téměř vše a mírou. Ale samozřejmě to chce i dost pohybu, ale jídlo je základ 🙂🙂

radkovy
autor
26. led 2021

@klaruskaholubinka máslo si občas dávám. Nebo pomazankove máslo.

eva267
26. led 2021

Já sem hodím jeden den z doby před těhotenstvím. Jen pro inspiraci, jak mi to vychází.

eva267
26. led 2021
eva267
26. led 2021

Tekutiny nezapisují. Piju jen vodu a heřmánkový čaj.

fandysek_1
26. led 2021

@radkovy já bych třeba vynechala k večeři ty těstoviny a dala si jen maso + hustou polévku se lžící tvarohu/zakysane smetany/ žerve a např večerní chlebik. Jinak zkusit základní potraviny a kombinovat to. Snídaně třeba vejce/ šunka/ sýr/ tvaruzky/ zelenina/ plátek chleba + máslo, lze jíst i husté polévky se žerve, obědy maso, zelenina a menší příloha. Na svačinu bílý jogurt/ tvaroh/ ovoce a ovesné vločky lze to rozmixovat a chutná to i dětem. Lze prisladit sirupem z cekanky/ datlovym.

elwe
26. led 2021

Taky s tím bojuji. Zatím jsem vypozorovala, že na bílkoviny bez tuků jsou dobrá kuřecí prsa a nebo odtucneny tvaroh. Jinak se snažím dopředu si naplánovat jídla hlavně s bílkovinami, a přílohy apod pak dodám tak, aby mi to vyšlo. Vlákinu jsem vzdala, to bych musela jíst jenom zeleninu a ovoce, aby mi to vyšlo

klaruskaholubinka
26. led 2021

@radkovy ještě mě napadlo cottage a z toho třeba vajickovou pomazánku, taky mi chvíli trvalo než jsem si to dala nějak dohromady 🙂, abych měla bylkovinY 🙂

madbetka
26. led 2021

Kvalitní kuřecí šunka taky nebývá tučná a přitom na bílkoviny docela fajn. Tvaroh, cottage, jak už někdo psal. A hodně jsem jedla maso jen se zeleninou, vejce.
Ke snídani jsem si dávala třeba proteinovou kaši (zn.Semix). Často jsem s dětmi snídani trochu flákala, takže ta kaše mi vyhovovala, protože je rychle připravená, chutná mi a navíc jsou v ní ty bílkoviny.

odula
26. led 2021

@radkovy ty jo. Obdivuju 👍 mi to přijde celkem vyvážený. nemyslím si, že o něco víc tuků ve stravě ti zboří dietu. Jen si asi hlídat jaký tuky to jsou. Jenom - když omezis cukry (a tím myslím všechny, to jest vč bílý mouky atd - třeba bych úplně vynechala perník například a určitě ne k odpolední svačině. pokud tě honí m mlsná tak si udělej třeba sušenky z mandlový mouky s nějakým low carb sirupem). tak - když omezis cukry, tak se ti hlavně změní celkově metabolismus, tělo bude i jinak zpracovávat tuky a celkově se zrychlí. Opravdu tuk není zas až takový problém. (Pokud nepijes rozpuštěný sádlo bo nevím :D ) Cukry jsou.

radkovy
autor
26. led 2021

@eva267 moc moc moc díky za sdílení jídelníčku. Taková inspirace je nejlepší. Snad by mi mohlo tedy také pomoct celozrnne pecivo - mám objednanou domácí pekarnu.