Je běžné nechat děti doma při školních akcích?
Škola mých dětí má od středy různé akce a devatakovi se na ně nechce chodit. Zkoušel přemlouvat, že nepůjde, ale u mě to neproslo a do školy chodí. Dozvěděla jsem se, že od nich nebude ve škole skoro nikdo, protože ostatní rodiče jsou normální a když dítě nechce, napíšou mu omluvenku. Tak jak to je u vás? Opravdu je teď běžné nechat dítě doma a já jsem tak mimo, když to nedovolím?
@suzanna123 No, v mém klidně ano a nemam s tim problem ani ja, mam svuj rozum a nebojim se ho pouzit a jsem ráda, že toho dameho byli schopni i moji rodiče.
@j.a.n.i a vysokou školu života k tomu, hmm?😁
Mám mladší děti. Omluvenky ze školních akcí občas píšu už teď a předpokládám, že budu i ve vyšších třídách. Mám proto několik důvodů:
Za prvé - nucený program je mnohdy pitomost. Aby se dítě dívalo na pohádky v televizi ve třídě, šlo do kina na film, co už vidělo anebo se účastnilo akcí bez nějakého velkého přesahu, to považuju za důležitější odpočinek. Ať radši spí do desíti a pak se celý den fláká, ona je škola už takhle zaměstnává až dost.
Za druhé - čas okolo prázdnin zhusta využíváme pro vlastní akce a cestování. Když omluvím den, kdy se chodí po trzích, abychom byli dřív na vlastní dovolené, alespoň nemusí dítě nic doplňovat.
Za třetí - věřím víc dítěti než škole. A to i v tom, aby posoudilo, co ho osobně zajímá. Umím si představit situaci, kdy sjíždění videí na youtube bude výrazně hodnotnější než debata s rodilým mluvčím. Prostě proto, že se budou zaměřovat na to, co dítě zajímá a kam se chce rozvíjet.
Za čtvrté - mám hypersenzitivní dítě a některé akce pro něj nejsou vhodné. Takže opět - věřím dítěti - pokud se na nějakou akci necítí, radši ho omluvím, než pak řešit psychické důsledky. Navíc škola tohle ne vždy dobře posoudí. Já sama jsem byla méně otrkané dítě a ve věku nižší střední mi způsobili na školní akci - besedě nevhodným videem několik měsíců nočních můr a úzkostí (autentické video aktivního střelce ve škole).
@j.a.n.i a vysokou školu života k tomu, hmm?😁
@suzanna123 Mluvis o sobě? Asi jo, jinak bys totiž věděla, ze studovat se da i bez toho, aby se člověk nutně účastnil vsech nepodstatnych akcí... A na vysoké skole se dokonce z velké casti nemusi ani omlouvat, to jsou věci, co.
@suzanna123 Mluvis o sobě? Asi jo, jinak bys totiž věděla, ze studovat se da i bez toho, aby se člověk nutně účastnil vsech nepodstatnych akcí... A na vysoké skole se dokonce z velké casti nemusi ani omlouvat, to jsou věci, co.
@j.a.n.i Mně to psát nemusíš, já s tím mám zkušenost ze dvou reálných VŠ. Ty ses tu začala ohánět vlastním rozumem, jako bys byla jediná, kdo ho používá. Ne, nejsi - naopak. Všechny jsme tu dost podrobně vypsaly argumenty , proč máme názor, jaký máme, tobě došly, tak jsi hodila do placu tohle 🤷♀️ Btw., i ti největší blbci si myslí, že jsou chytřejší než ostatní. Just saying…
@j.a.n.i Mně to psát nemusíš, já s tím mám zkušenost ze dvou reálných VŠ. Ty ses tu začala ohánět vlastním rozumem, jako bys byla jediná, kdo ho používá. Ne, nejsi - naopak. Všechny jsme tu dost podrobně vypsaly argumenty , proč máme názor, jaký máme, tobě došly, tak jsi hodila do placu tohle 🤷♀️ Btw., i ti největší blbci si myslí, že jsou chytřejší než ostatní. Just saying…
@suzanna123 No, vetsina argumentu tady byla, ze je povinné a nebudou deti podporovat v tom, že se tam nemusí, bez ohledu na přínos, jejich vec, jejich pristup. Ja se radeji rozhodnu podle sebe, a co mi nepřijde přínosné, nutit nebudu a je mi fuk, co si o tom nekdo další myslí.
Ja mam deti zatim na prvnim stupni, kdy je ani nenapadne, ze chteji z neceho omluvit, ale neomluvila bych. Jedina akce byla besidka, o ktere nas ucitelka informovala jako prekvapeni 3 dny dopredu, kdy bylo v kvetnu mezi svatkem a vikendem 1 den volno a my meli naplanovanou dovolenou po zamcich a hradech.
Ja chodila na zakladku v 90. letech, vyletu a akci bylo malo. Ale dodnes na vse rada vzpominam. Kdyz nas ucitelka vzala nekolikrat do Vidne a my s uzasem koukali na mistni vanocni trhy a chodili po pamatkach s kamosema a vymysleli i blbosti, to bylo neco. A jak uz nekdo psal, ty mimoskolni aktivity se spoluzakama jsou hodne dulezity. Na stredni jsme v ramci skoly nemeli skoro nic a taky jsme nikdy nebyli ta stmelena parta jako na zakladce, kde jsme vsichni drzeli pri sobe.
@kayty Tak třeba Zootropolis je zrovna ten případ, kdy nemám problém dítě uvolnit...jako pro dítě v 9.třídě to už není, rozhodně tedy ne pro moje, pronudilo by se, tak proč tam sedět a proč to platit. Ostatní aktivity, které píšeš, jsou přínosné rozhodně. Já myslím, že se to tady hrozně hrotí, a přitom je fakt jako potřeba rozlišovat, o jakých aktivitách se mluví. Autorka psala obecně, takže se obecně odpovídalo, následně svůj příspěvek doplnila v průběhu, takže to změnilo dost charakter toho dotazu...
@sarihy Jasně, ale starší tam jet chtěla. Jeli se třídou dříve, stavili se na trzích, byli v obchodech. Jejich parta si dala kávičku, snídani v Meku a pak šli do kina. Jako odvařená z toho nebyla, ale prý to nebyl špatný film. Pak ještě courali po obchodním centru a jeli domů po vlastní ose.
Dneska už mají prázdniny a jede s kamarádkou na Avatar.
@suzanna123 No, vetsina argumentu tady byla, ze je povinné a nebudou deti podporovat v tom, že se tam nemusí, bez ohledu na přínos, jejich vec, jejich pristup. Ja se radeji rozhodnu podle sebe, a co mi nepřijde přínosné, nutit nebudu a je mi fuk, co si o tom nekdo další myslí.
@j.a.n.i ne, většina tady psala, že tam vidí přínos i když ta akce sama o sobě je diskutabilní. Zkus si ještě k používání rozumu osvojit porozumění psaného textu, pak možná ta diskuze bude k něčemu vypadat.
Jediné na co jsem řekla, že nebudu podporovat jsou komedianti, co chodí do školy a vybírají od každého dítěte 80,- a žonglují tam míčky nebo kouzelníci... Naštěstí tyhle dylinoviny pořádají jen v družině, takže si dítě vyzvednu dřív. Jinak do školy musí i když na akci nechce, prostě půjde do jiné třídy.
Ten přístup omlouvání když se to dítěti nelíbí ... Co z nich vyroste, v práci to nikoho nebude zajímat, že se ti něco nelíbí... A ty kecy, že ostatní rodiče omluví.... 😂😂😂 , to snad nemůže na žádného lucidního rodiče fungovat . Vyžádala bych si na ně čísla, že si to ověřim. 😉

@j.a.n.i za mě nebo v mém prostředí teda ne. Naopak jsme všichni ocenili cokoliv, co nebylo učení. A jo, kolikrát to byl opruz - dvě hodiny nějaké nudné recitace v divadle, filmy taky vždycky nebyly, co bych ocenila, ale aspoň před akcí jsme byli nadšení, že se nemusíme učit. Jednou byl na gymplu koncert tak strašný, že část z nás v průběhu zdrhla a valná část za to schytala důtku. A osobně mnohem radši dítěti podepíšu důtku, že uteklo nebo že se s dalšími schovali na záchodě nebo si tam propašovali sluchátka než abych je z toho omluvila. Prostě i tohle je podle mě součást školy a je to nějaká zkušenost nebo zážitek. Zejména v dnešní době, kdy alternativa je většinou čučení do mobilu.
@suzanna123 No, v mém klidně ano a nemam s tim problem ani ja, mam svuj rozum a nebojim se ho pouzit a jsem ráda, že toho dameho byli schopni i moji rodiče.