Sestěhování s partnerem a jeho rebelská dcera. Co dělat?
Ahoj. Potřebuju vaše názory, zkušenosti, váš pohled na následující situaci. Mám jedenáctileté dcery, dvojčata. Máme moc hezký, respektující vztah, holky jsou milé, veselé, přátelské. Rozvedená jsem 3 roky, rok chodím s mužem, který má také dvě dcery. Jedenáctiletá se přátelí s mými dcerami, mají se rády, je milá, veselá. Se starší, které bude 13, to je těžké. Nikdy nepřijala rozchod rodičů, je naštvaná na celý svět, trpí asi něčím co se nazývá poruchou vzdoru. Tj. nesouhlasí úplně se vším, je negativní, útočná, agresivní, sprostá. Když pro ni její otec na kroužek přijede o 6 minut později, řekne mu že je debil. Být v její blízkosti je vyčerpávající pro všechny zúčastněné, trpí celá rodina, já jsem si vědoma že včetně ní. Zatvrzele odmítá pomoc psychologa, nedá se s ní o tom vůbec mluvit. O mně říká, že jsem hnusná atd., o mých dětech že jsou sráči (omlouvám se za výrazy, prodávám, jak jsem nakoupila). Nyní je situace taková, že uvažujeme nad tím, že bychom se rádi sestěhovali. Přítel bývá se svými dětmi ve střídavce v jejich bytě, tam se střídá s jejich matkou. Ta trvá na zachování této podoby péče min.do 15 let starší dcery, ale já jsem z toho zoufalá. Přítele miluju, vidím, jak těžké to má, když je na ni sám, neumí ji nastavit hranice včas a když mu ona vynadá, ještě se jí omluví... Pak ale přeteče pohár trpělivosti a on se rozčílí tak, že je schopen být i agresivní. Jeho už jsem přiměla chodit na terapii, aby se z toho nezbláznil. Jenže taky vím, že jeho dceři zoufale chybí porozumění, že ona vlastně neustále volá o pomoc. A to chlapi většinou moc nepoznají (sorry muži, ale je to tak).
Nyní je to tak, že když jsme spolu bez jeho dětí, tak je to skoro pohádka. To samé, když je s námi jeho mladší dcera. Jakmile je i starší, přítel se naladí tak nějak automaticky do obrany a ona automaticky do útoku a v tomto ovzduší jsou schopni fungovat několik dní v kuse.
Uvažovali byste v této situaci o sestěhování? Já (i moje dcery) bych s ním chtěla být každý den, on se mnou taky, jeho starší dcera pochopitelně ne, ale tak nějak z principu. Ona nesnese cokoliv co nevymyslí ona. A škodí úplně záměrně (samozřejmě že vím že to je její způsob jak se vypořádat s těžkým obdobím, ale fakt to je strašný). Bojím se trochu, že než z toho vyroste (asi je to i pubertou, ale určitě ne zcela), tak to může hrozně zatížit moje děti. Vlastně jim můžu sebrat klidný domov. U nich je křik nonstop.
Zároveň ale potřebuju, aby moje holky zažily maminku s partnerem, potřebuju muže víc než ve střídavce. Ptz.se stará kromě dětí i o ten jejich dům a zahradu, má náročnou práci i koníčky... Mně se snaží pomáhat taky hodně, ale rozkrájet se samozřejmě nemůže. Díky za vaše postřehy.
@konidana mám k hodnému blbci také blízko, to jsi poznala správně. Nyní ale už umím i říct co potřebuju a aktivně to dělám. K mému překvapení to funguje, což mě dodává odvahu to dělat dál. Takto jsem si například vyžádala soukromý osobní pohovor s touto problematickou dcerou a například jsem právě zjistila, že problém nejsem já ani mé děti, ale vlastně úplně všechno. Štve ji táta, je úplně zoufalá, že ji nikdo nerozumí, neslyší. Od té doby se na ni nemůžu zlobit, je mi jí vážně líto. Ona si se mnou normálně povídala. Nebyla kdovíjak přátelská, ale stačilo to k tomu, abych zjistila, jak málo by stačilo k tomu, aby se jí ulevilo. Vím že si nemůžu hrát na psycholožku ani nejsem její máma, ale mám vlastně dost podobný trauma že svého dětství a trochu cítím co prožívá. V tom jak urputně vysírá je víc volání o pomoc než si kdo dovede představit.
@blanick Jako, můj chlap, úžasně pragmatický člověk co si nebere věci osobně, se se mnou sestěhoval, k mému jednomu dítku (on nemá), máme běžnou střídavku - nestřídáme se v jednom bydlišti, dítko má rané trauma a řekněme neběžnou osobní situaci, není v opravdové pubertě, ale často je všechno špatně, často dost křičela (teď je to lepší). Obdivuju ho.
Já jako ženská bych do něčeho takového nechtěla jít když to vidím, pač my si mnohem víc bereme nesoulad a ne-harmonii ve vztazích. Myslím že projevy mé dcery často nesu psychicky mnohem hůř než můj muž.
Je supr, žes muže přiměla chodit na terapie. To že je nastaven na obranu, no bohužel, já jsem často taky přednastavená vůči své dceři, tomu se vyhnout nedá...
@blanick to co pises ted je mozna to nejdulezitejsi. Jak zvladne fungovat ona s tebou a jestli nahodou tvoje "prrr" nebude nakonec respektovat. Mohla by. Pak bych nasla odvahu do toho jit. Fungovali jste uz nekdy delsi dobu vsichni spolu? Treba tyden dovolenou spolu v apartmanku nebo tak neco? Uvidis, nespechala bych, ale snazila bych se vyhledavat okamziky, kdy budete testovat jak to spolu date
@tereza0111 To je těžký, moje dcera tak prvního možná půl roku-rok po sestěhování s mým mužem fungovala úžasně, ale on jí krásně umí nastavovat ty správné hranice a ona jako kdyby po půl roce pochopila, že si ho opravdu nezmanipuluje. A najednou ho přestala brát, chovala se jak kdyby na něj měla alergii. Až teď po dalším roce se to trochu zlepšuje. Takže ona ta holčina může fungovat s autorkou líp, ale taky třeba jen chvíli a pak se to zas může zhoršit. Takže může třeba +- na dva roky udělat takovou vlnu v situaci celé rodiny, včetně svých dcer... a ta holčina furt bude v pubertálním věku, těžko říct zda v 15 může být její stav vůči okolí o hodně lepší...