• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme:  Beremese.cz Modrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Červená čočka. Co uvařit, aby to chutnalo dceři?

4. února 2009 
Ahoj kuchařinky, prosím, poraďte, jakou uvařit dobrotu z červené čočky,aby chutnala i mé dcerce.Díky moc. :slight_smile:
14. led 2009 ve 21:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Ahojky, tak nikdo nemáte nějaký ten receptík? :wink:
15. led 2009 ve 12:23  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já ji dělám jako normální čočku :wink:
15. led 2009 v 15:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
Pomazka



100 g červené čočky
500 ml vody
½ lžičky majoránky
½ lžičky mletého kmínu
½ lžičky koriandru
1 lžička koření „horalka“
1 bobkový list
1 rovná lžička sušeného česneku
sůl
Pomazánka:

uvařená červená čočka
150 g okary (popř. tofu)
150 g cibulky
3 lžíce panenského slunečnicového oleje
½ lžičky estragonu
½ lžičky oregana
1 rovná lžička červené papriky
sojová omáčka „Tamari“
1 lžíce BIO hořčice „Dijon“
40 g másla
30 g lněných semínek
50–100 g rajčatového pyré („Passata di pomodoro“)
1/2 lžičky kurkumy
1 lžička umeocta
15. led 2009 v 15:41  • Odpověz  •  To se mi líbí
PORCE
Polévka
Příprava: 10 minut + 15 minut vaření

* 3 lžíce panenského olivového oleje (nejlépe v kvalitě bio)
* 1 velká cibule, nakrájená nadrobno
* 200 g červené čočky, například Biolinie (500 g zhruba za 37 Kč, i v supermarketech)
* 1 l zeleninového vývaru nebo vody
* špetka mletého koriandru

Na ozdobu a dochucení:

* nasekané lístky čerstvého koriandru nebo jiná bylinka
* sůl nebo atlantské koření a kůra z jednoho chemicky neošetřeného citronu, případně trocha šťávy na dochucení

1. Na oleji v hrnci osmahněte cibulku a mletý koriandr. Vsypte propláchnutou čočku a zalijte ji vodou nebo vývarem.

2. Uveďte do varu, pak plamen stáhněte a vše asi čtvrthodinku povařte. Čočka se varem částečně rozpadne a polévku přirozeně zahustí. Jakmile je čočka měkká, už polévku jenom dochuťte, ozdobte zelenými lístky i proužky citronové kůry, případně trochou šťávy.
15. led 2009 v 15:43  • Odpověz  •  To se mi líbí
Pár tipů na úpravu červené čočky
Z červené čočky můžete uvařit polévku i kaši jako hlavní chod. Spolu s rozmixovanými jáhly z ní lze připravit zdravou pomazánku. Dobrá je i s těstovinami, s pohankou nebo jako zahušťovadlo do gulášů. Lze ji použít i jako přílohu k masu či vejci. Pokud rádi experimentujete, zkuste kombinaci červené čočky a bulguru - speciálně upravené tvrdé pšenice, kterou připravíte na způsob rizota.

Dětem chutná červená čočka nasladko - s kari, smetanou a rozmixovaným banánem. Muži si zase libují v červené čočce s chilli papričkami, česnekem, cibulí a rajským protlakem. Zajímavě chutná i rýžovo-čočkový salát s brokolicí.
15. led 2009 v 15:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Misicka, děkuju moc za tipy! :wink:
15. led 2009 v 16:26  • Odpověz  •  To se mi líbí
No, recepty jsou zajímavé. Ta varianta sladká! Asi zkusím.

Power nevím kolik má Tvá dcerka. Já jí dělám tak, že na másle trošku orestuju nastrouhanou mrkvičku a jarní cibulku, pak dám čočku a vařím. Asi 15 min, dochucuju citrónem a tmavým cukrem. My jsme zatím bez soli, ale jinak tedy i sůl a klasické koření. Někdy dávám i rajčátka a petrželku a nebo rozkvrdlám vajíčko. Prostě klasika.:slight_smile:
15. led 2009 v 18:58  • Odpověz  •  To se mi líbí
Nemáš zač :wink:
15. led 2009 v 19:53  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
lennetfrigg, naší malé je 13 měsíců, takže o měsíc starší než vy, tak ten tvůj recept vyzkouším, díky! :slight_smile:
15. led 2009 ve 21:58  • Odpověz  •  To se mi líbí
Power 700, pak prosím napiš, zda malé chutnala. Já jak měla jedlíka, tak teď trošku bojujem. Tu variantu s mrkvičkou má nejrači.:slight_smile:
16. led 2009 v 19:52  • Odpověz  •  To se mi líbí
Takco už jste nějaké recepty zkoušely?
21. led 2009 v 00:04  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
Já ještě ne, snad tento týden..Pořád jsme měly tak nějak navařeno. :grinning:
21. led 2009 v 16:43  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tak pak dej vědět jak chutnalo :wink:
22. led 2009 v 00:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahojky - jsem tady objevila tohle téma a mám dotaz: musí se ta červená čočka předem namáčet? ještě jsem ji nekoupila, ale chci ji vyzkoušet :wink:
22. led 2009 ve 13:59  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
agness, namáčet se nemusí a vaří se kolem 15 minut. :wink:

lennetfrigg, dnes jsem uvařila tu tvojí specialitku s mrkvičkou a malý chutnala, takže supr! :grinning:
22. led 2009 v 15:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
já ji nejčastěji a nejraději dávám do polévky - hodím všechnu zeleninu (kořenovou + brokolice, květák, brambor atd. co mám doma, nebo mraženou, nasypu větší hrst propláchlé červené čočky, přidám Horalku (něco jako vegeta, ale pro děti, je to bez glutamanů), nerafinovanou sůl (vhodná pro děti), koření co mi příjde pod ruku - např. majoránku:slight_smile: a česnek!, nechám povařit do změknutí všeho a je to:slight_smile: Je to taková polévka CDD :grinning: Ala bramboračka s čočkou:slight_smile:

Agness a vaří se ve studené vodě:slight_smile:
22. led 2009 ve 20:53  • Odpověz  •  To se mi líbí
tak nám červená čočka mooc chutná,např.dnes jsem ji udělala s petrželkou a kuskusem :stuck_out_tongue_closed_eyes:
28. led 2009 ve 13:29  • Odpověz  •  To se mi líbí
Dobrý den, dovoluji si se na Vás obrátit s prosbou o vyplnění dotazníku v rámci mé diplomové práce Obezita v gynekologii. Je určen pro ženy s nadváhou. Naleznete jej na
www.obezita.kubikula.net
Jeho vyplnění je anonymní, údaje nebudou nijak zneužity.
Nejsou v něm zjišťovány žádné osobní údaje.
Za Váš čas předem děkuji V.Kašparová
29. led 2009 v 19:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahojky, dlouho jsem sem nekoukla. Power 700 jsem ráda, že chutnalo. Ja dneska zkusila tu variantu, co dům dal a taky se zbaštila.:slight_smile:
4. únor 2009 ve 20:24  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek