Dobré, vyzkoušené těsto na domácí pizzu, poraďte
Ahojte,
prosím vás kdo mi poradí dobré a tím pádem i vyzkoušené těsto na domácí pizzu 😉
@xpila Ono ani tak nejde o to,jak se co dělá z regionálního hlediska,ale z kuchařského.Třeba někdo do bramboráků nedává česnek,ale pro mě bramborák bez česneku není bramborák.Nebo ta svíčková.Kdekdo tam dává šlehačku nebo kys.smetanu,přitom tam patří sladká smetana.
@blondynka400 Máš prosím tě odkaz na nějaké stránky, kde je tento "národní" recept popsán? Opravdu by mě to zajímalo. Klidně v italštině, s tím se poperu.
Vždyť sis odpověděla sama - rozdíl je ve složení. A u prášku do pečiva se nepoužívá dlouhá fermentace jako u droždí. S práškem to samozřejmě ani nejde.
@andrrriiik Ale přece tyhle dvě hlediska jsou spojený. Jak regionální, tak kuchařské.
@lv No,já třeba rostu,když se kupované mražené říká pizza,přitom to je spíš slaný koláč.Pravá pizza má totiž tenké těsto 🙂
@andrrriiik Jenže to taky není tak úplně pravda. Třeba neapolská pizza má tlustý okraj.
@xpila A to je to,o čem se bavím.Jiný kraj,jiný mrav.Ale z kuchařského hlediska je pravá pizza tenká.To,co se prodává mražené,a i v některých pizzerkách,je prostě slaný KOLÁČ.
@andrrriiik Ale žádné jedno kuchařské hledisko prostě neexistuje, to je ten problém. V Neapoli by tě s tenkou pizzou poslali do háje 😉 Nebavím se vůbec o těch mražených věcech, co se prodávají tady. Ale o tom, co dostaneš třeba v pizzerii v Itálii.
Já dělám tohle a nechávám kynout dvě a víc hodiny na teplém místě. Je to na jeden plech, rozválím na pečícím papíru a pak jen přenesu na plech. 🙂
Suroviny:
1/2 sáčku sušeného droždí, 120 ml vody, 300 g polohrubé mouky, 4 lžíce rostlinného oleje, sůl.
Ahojky, pokud máte zájem přidejte se do naší skupinky o vaření https://www.modrykonik.cz/group/6905/ budeme za vás moc rádi..🙂
Suroviny:
250 g vody
35 g olivového oleje (asi 5 lžic)
10 g soli (asi 2 lžičky)
500 g hladké mouky
1 lžička sušeného nebo 1/4 čerstvého droždí
Postup:
Vykynuté těsto propracujeme na pomoučněné ploše nebo na silikonovém vále (těsto se nelepí a nemusí se podsypávat) a buď rozdělíme nebo necháme v celku.
Pokud těsto neumíme vyhazovat a natahovat, na klasickém plechu nebo na pizza plechu vyválíme natenko, okraje necháme vyšší.
@tanik89 recept je - 1kg hl.mouky, 500ml studene vody, 50ml oliv.oleje, 1 lžíce sůl, 1/4-1/2 kostky droždí
Vse uhnist a dat na 50 min vykynout. Rozdelit na 8 bochanku, rozválet do tenka. Pece se na 250 cca 10 minut. Ja rozvaluji na 6 bochanku. Nebo takhle, delam z polovicniho mnozstvi a delam 3 bochanky, rozvalim na cely plech. V receptu to rozvalovali na kulatý plech na pizzu.

@xpila to není moje 😉 Dokonce se jí chtěli i nechat patentovat s jedním přesně daným receptem 😉
A v čem ne? Pořád jsi mi to ještě nevysvětlila. Chápu rozdíl ve složení, i to, že jedno je chemie a druhé ne.I když při použití vinného kamene je to také přírodní zaležitost.