Jak předejít ztvrdnutí vánočního cukroví?
Zdravím všechny, předem se omlouvám za možná blbý dotaz, ale potřebuju vědět kdy pečete cukroví a hlavně jak ho uchováváte. Chtěla bych péct koncem listopadu, takže docela dlouhou dobu před Vánoci. Jelikož se mi minulý rok stalo to, že jsem cukroví dala do krabice, krabici jsem dala ještě do pytle a dala to za okno. Pak když jsem cukroví chtěla va vánoce dát na tácky na stůl, tak jsem zjistila že do posledního cukroví bylo všechno tvrdý. Ne zmrzlý, ale prostě tvrdý, nešlo do toho ani kousnout, ani po několika hodinách co to bylo vytáhlé. Takže jsem všechno vyhodila a byli jsme bez cukroví.☹️
Cukroví jsme vždycky dostávali od babičky, ale před 2 lety zemřela, a já loni dělala cukroví poprvé, letos ho teda budu dělat podruhé a byla bych nerada abysme byli zas na suchu, nevím jestli byl problém v uskladnění a nebo už co jsem dělala ty těsta, ale dělala jsem 5 druhů a bylo tvrdý všecko. Předem všem díky🙂
@anonym_autor Nejlíp ho uschováš v bříšku 😁
Peču začátkem prosince, skladuju na balkoně v krabici a nikdy nebylo tvrdé. dělá to tak moje máme a dělala to i babička (ta ne balkon, ale okno)...naopak se to cukroví rozleží a je o to lepší. Peču asi 8 druhů, moje máma ještě víc, a jako úplně v pohodě.
@anonym_autor se pripichnu, taky me zajima. Nas cekaji bez babicky prvni Vanoce 😢
Trochu jsem zkousela pect i driv, ale misto je problem a balkonu se zatim bojim. Davala jsem do klitiklak krabicek do spajzu. Kdyz vyschne moc, ma se den pred tim, nez ho chces jist pridat do krabicky nakrajenw jablko, cukrovi z nej nasaje vlhkost. Ale je zvlastni, ze jste meli tvrde, ze neslo ukousnout... ty recepty, co peceme u nas, tak jsou prinjemensich krehke a lamave, i kdy vyschnou. Mas recepty overene u vas v rodine? Nemela jsi to presusene uz z trouby? Nebo nedelala si nejake experimenty, typu mene cukru, mene tuku?
Pokud je cukrovy dobre po schladnuti, tak nejvetsi jistota je mrazak, ale komu se tam vejde krabice cukrovi, ze jo. A nevim jestli zmrazeni a rozmrazeni vydrzi vsechny druhy polev.
Peču spis na poslední chvíli. A jíme ho klidně hned. V adventu. Postupně peču tak od 10.12. Předtím jsou perníčky. A dávám do krabice k oknu a potom s krémem do lednice. Ty s krémem dostávám, nepeču, nemám na to čas a nervy. Dělám cukroví, co je hned hotové.
První těsta zadělávám po Mikuláši a pak postupně peču. Plním až potom, co vše upeču. Skladuji to v krabicích vyložených alobalem a dávám to na balkon mezi polystyrenové desky. A cukroví je úplně v pohodě.
Cukroví je problémové, obsahuje hodně cukru a často i ořechu, sušeného ovoce, je to živná půda pro plísně a tuky žluknou. Skladování na balkoně je špatně, teplota je nestálá, kolísá mezi mrazem a přes den na sluníčku klidně i pokojovou teplotou, to plísni i žluknutí prospívá.
Je potřeba ho skladovat při stálé vlhkosti a teplotě a to prostě balkon není.
A promazávané je jasné, to vydrží ještě méně, čím více se cukroví bere do rukou tím větší je kontaminace + krém nebo marmeláda.
Občas slyším, že máslové krémy mají životnost jako je životnost másla, ale ani to není pravda, za prvé se krémy během přípravy hodně kontaminují a často obsahují ořechy, které se kazí rychle.
V domácím prostředí bych dlouhodobě skladovala cukroví jedině v mrazáku.
Nejbezpečnější pro uchování jsou "chudé" druhy cukroví, tradiční perníčky, ne ty s tunou másla, nebo třeba zázvorky.
Cukroví je problémové, obsahuje hodně cukru a často i ořechu, sušeného ovoce, je to živná půda pro plísně a tuky žluknou. Skladování na balkoně je špatně, teplota je nestálá, kolísá mezi mrazem a přes den na sluníčku klidně i pokojovou teplotou, to plísni i žluknutí prospívá.
A promazávané je jasné, to vydrží ještě méně, čím více se cukroví bere do rukou tím větší je kontaminace + krém nebo marmeláda.
Občas slyším, že máslové krémy mají životnost jako je životnost másla, ale ani to není pravda, za prvé se krémy během přípravy hodně kontaminují a často obsahují ořechy, které se kazí rychle.
Nejbezpečnější pro uchování jsou "chudé" druhy cukroví, tradiční perníčky, ne ty s tunou másla, nebo třeba zázvorky.
@alianan Ehm, není balkon jako balkon ;)
Poslední léta začínám péct kolem 18.11. s tim, že jdou pernícky, linecké, išuský a tak a kolem mikulaše promazávám linecké a išuský a mám hotovo, vše uchovávam na balkoně a v klidu to vydrží do Vánoc, jen nepečené pár dní před. Mám to takhle i od cukrářky, léta to dělá. Jen my už to děláme, že si každý týden kousek nandáme cukroví, na Štedrý den vždycky zbyde i pak trošku, ale ono se pak mezi svátky u nás to cukroví moc nejí, tak proto si každý týden nandáme a navíc syn má rád, když si nosí do školy perníčky - ne kazdy den teda 🙂
Ale já dělám tak 5 druhů, vyjímečně 6 a máslové dělám chvíli před Vánoci a do lednice, ale na balkone mam pernicky, linecke, podvodnice, išuský a rohlíčky a nikdy nic tvrdého nebylo ani plesnivé. Já zase kvuli dětem a práci si ten prosinec pak v klidu užíváme
@alianan Ano! Spousta lidí řekne, že peče od půlky listopadu a cukroví nic není, ale nesouhlasím. Cukroví nemusí mít viditelnou plíseň apod., ale přesto už nemusí být v pořádku. Často cítím v cizím cukroví "stařinu", poznám, že je upečené už dlouho, a domácí to cítit nemusí, jelikož jsou na takové cukroví zvyklí. Proto nikdy nepeču dřív než perníčky okolo Mikuláše a ostatní později. Nepečené až těsně před Vánoci.

Napéct v listopadu můžeš, ale promazávat a zdobit až týden před vánoci. Náplně i polevy vysychají, pak cukroví místo toho, aby se rozleželo, vyschne a ztvrdne.