Jak to máte s vařením pro děti?
Mile maminky, chci se vas zeptat, jak to mate s varenim vy. Ja jsem nikdy nebyla nejaka kucharka, par jidel sice uvarit umim, ale spis jsme s manzelem dost aktivni na to, abychom travili nase zivoty pripravou slozitych jidel - spis hodne sportujem a tak. No ale - ted mame holcicku 16 mesicu, a je mi jasny, ze ji proste chlebem s maslem odbyvat nemuzu. Snazim se ji varit, a nekdy, tak 2x tydne koupim sklenicku. Jenze s tim varenim - nejak mi dochazi inspirace.. a tak varim porad dokola par jidel, nekktere doporucovane recepty se mi zdaji dost na dlouho. Dalsi problem je maso. Manzel ma maso k obedu v praci, ja ho k zivotu nepotrebuju a o vikendech v ramci nasich aktivit a vyletu jime neco rychleho, maso delam vzacne. Vim, ze dite ma mit maso treba i 5 x tydne, ale to u nas ani omylem nemame. Co myslite, je spatne ze ho ma daleko mene casto? Proste vyvaret jen pro dcerku mi prijde slozite..a popravde me to nebavi..je tolik zajimavych veci, nez stat u plotny..jak to mate vy? Kazda druha mate ve fotoblogu krasne fotky nejruznejsich jidel, klobouk dolu,ze si s tim nekdo da to praci, ale kdyz si pomyslim, ze bych takto mela vyvaret , tak nevim nevim...najde se mezi vami nekdo, kdo to ma podobne, nebo jsem zde jedinna , nevyvareci exotka? ;)
U nas jako rychlovka vede spenat, prcek ho miluje.. s testovinami,bramborem.. a cokoli na mrkvi... ja si hodne.jidel davam do mrazaku,to je nejrychlejsi 😃
@slunickova123 ja teda detem vyvarela hodne kdyz sem byla na materke, ted uz jenom pomazanky a vecere, ale tezko rict, co povaszujete za dlouhostraveny cas u plotny, spousta jidel je hotova do pul hodiny, nektere s pripravou do hodiny, zvlast v dnesni dobe, maso je taky za chvili, staci ho hodit do dvoustupnoveho papinaku a i blbe hovezi je za 10 minut uvarene, muzete ho uvarit treba pul kila audelat z vyvaru polivku, a k varenemu dat jednou spenat, podruhe dusenou mrkev atd, kdyz na to nemate cas, tak muzete vzit zeleninu mrazenou a nemusite se s tim loupat, krajet. Maso je taky napriklad v tunakove konzerve, tu de hodit na testoviny nebo z ni udelat pomazanku atd, ono je to hlavne o chteni, vareni trva chvili, ale musi se chtit. I tim usetrite a bude na kvalitnejsi zazitky. K tomu koupit mycku a nazdar, mate vystarano a hlavne zadne polotovary, s tim se clovek casto patla dyl nez kdyz si koupi jednotlive suroviny, byt zmrazene. Nebo takova rozhuda na chleba, vzdyt se zamicha trocha cibulky, tvaroku, soli a cervene papriky, jak dlouho to trva.... Burgundske, nahazu suroviny do papinaku, dojdu sobe a detem vycisti zuby a mam obed hotovy, testoviny to k tomu pomalu ani nestihaj nez se mi na ne uvari dova...
Hovězí uvařeno za 10 min? To bych teda chtěla vidět. V papinaku vařím hovězí 3/4 hodky.ale jinak souhlasim. 🙂
Já vařím ráda, ale chci být raději dýl na hřišti, nebo na vycházce. Zavařím si skleničky, nebo zamrazím, vyrobit jednu porci nedokážu. Snažím se, aby tam byla různá zelenina, malýho (18 měsíců) baví si vyhledávat mrkev, hrášek nebo kukuřici. Takhle si můžeš třeba o víkendu navařit na celý týden, udělat si takový základ, podušené kuřecí a hovězí jen s mrkví a pak tam v týdnu vždy něco přidat (kukuřici, fazolky, hrášek, cuketu, lilek etc) a střídat maso a různé přílohy. Jednou týdně máme lososa na kopru (orestuju na pánvi a dopeču v troubě) k tomu vařený brambor. Když spěchám, dám zavařený maso se zeleninou a k tomu kuskus, zalije se horkou vodou a za 5 minut je. Maso dělám hodně v papiňáku. Musím ho pořádně rozvařit, vlákna nedokáže rozkousat.
Jinak v tomhle horku jsou dobrý i masový vývary se zeleninou (kližka, maminčina směs, nebo tak nějak, hodinu a půl v papiňáku, pak masíčko pokrájím, dám malýmu s kuskusem, nebo nudlema). Solím malinko, dávám bylinky (oregáno, bazalka, petrželka, rozmarýn, pažitka).
Na večeři dávám polívky, nebo žervé, nebo pomazánku (tvaroh, bílý jogurt, bylinky), ale papá ji lžičkou a chleba přikusuje, nebo vajíčka -smaženici (i když z toho možná někteří diskutující umřou, dělám klidně na slanině, mám úžasnou domácí).
@fire85 a mate ten vicestupnovy, aspon 2 stupne tlaku? pri tech 85 barech je hovezi opravdu za chvilinku, zvlast kdyz se pred tim treba chvili opejka na cibulce. Za 45 minut bych tam mela tak maximalne vlakna z masa, ale ono asi zalezi i na tloustce, ja ho pred varenim krajim, kdyz ho chci mit v kuse, tak ho lupnu do trouby a zabalim.
@victress koprovka s vajíčkem, špenát s bramborem, jakekoliv špagety s čímkoliv, Čína s rýží, zapecene testoviny, čočka (když si ji dopředu namocis), rajska s masovými kuličkami, kus-kus, jakykoliv kuřecí prsa na pánvi s přílohou. V podstatě cokoliv, co neobsahuje hovězí maso nebo se nemusí péct. Zase strčit maso do trouby trvá 5 minut, ale hold se peče hodinu. Vaření je jednoduchy a rychlý. Já pracovala v kuchyni v restauraci několik let a zvladali sme uvarit 4 druhy jidla/po 8mi porcich za 2,5hodiny na 4 plotynkach a troubě. Chce si to rozmyslet.
Vařím denně, nebo téměř. Někdy použiju maso nebo přílohu z předchozího dne, dovařím to druhé k tomu jiné a je jiný oběd. Ani já ani děti bez řádnýho oběda nefungujeme.
Mně ovšem třeba maso běžné úpravě na prudko, na pánvičce se štávou, s omáčkou, se zeleninou přijde jako rychlovka, kterou mám za půlhod i s přílohou. Nebo pečené maso sice trvá dýl, ale příprava je na 5 minut.
Takže rozhodně tím netrávím celé dopoledne. Smaženej květák mi přijde podstatně časově náronější.
Rychlovky jsou i špenát, fazolky na kyselo, zelenina na grilu, tam můžeš přihodit i to maso.
Nevadí, že nedáváš dcerce maso 5x týdně, spíš aby jedla pestře, a někdo potřebuje živoišný bílkoviny - vajíčka, sýr, a někdo ne. Někdo jí hodně luštěnin a někdo je špatně tráví... Prostě pestrost.

@whitelilith tak prosím o seznam jídel hotových do půl hodiny🙂 díky moc