icon

Jaké koření kolem roka?

eliotka
23. srp 2009

Jaké mohu dát koření 10. měs dítěti, a ročnímu?

saska.t
23. srp 2009

pouzivam vegetu bez glutamatu, majoranka, bazalka, petrzlenova vnat, rasca/kmin, sol bez floru s obsahom jodu ale velmi malo 😉 od roka 🙂

junovka
23. srp 2009

eliotka, najlepsie ked si spravis domacu vegetu a mas zarucene, ze vies co obsahuje a bez glutamanu 😉

mikulka
23. srp 2009

junovku, a jak udělat domácí vegetu? 😕

pancake
23. srp 2009

ja pouzivam majoranku, cier. korenie ale malicko, sladku papriku, vnatku, porik,petrzlen, drveny kmin. 🙂

beruska2x
23. srp 2009

ja tak 14 dni davam do jidla 1/3 kostky Vitana Natura jinak cerstve bylinky...

junovka
23. srp 2009

Mikulka, posielam ti moj receptik na moju vegetu:
DOMACA VEGETA:
1 kg mrkva, 500 g petrzlen, 2 velke zelery, 1 karfiol, 1 velky kalerab, 4 kapie, 4 cibule, 2 hlavky cesnaku, 4 pory, petrz. a zeler.vnat

Nacistenu zeleninu pomelieme na na masovom mlynceku, vnatky najemno pokrajame.Vsetko premiesame a pridame kilo az kilo a pol soli .Takto priptravenu zmes rozlozime na plechy a nechame postupne odparovat vodu/na slnku 3 dni, alebo pri otvorenej rure 1 az 2 dni.Ked mame vsetko suche, dame do mixera a rozmixujeme najemny prasok.Vegeta je v malom mnozstve vhodna aj pre mensie deti/od 1. roka/, pretoze neobsahuje glutaman sodny ani ziadne stabilizatory.Pre dospelych sa moze pridat susene rozmixovane hriby, alebo i viac cesnaku.
Ja som robila v takom mnozstve ako som pisala . zasobila som s nou celu rodinu/mamu, svokru.... 😀/, ale da sa aj z polovocnej davky urobit. 🙂 😉

Je to sice pracne, ale vies, co davas svojmu dietatku 😎 😉

lul
24. srp 2009

a na co korenie? ja by som zbytocne nevymyslala... dieta chut korenia nepozna, takze ju nepotrebuje...

beruska2x
24. srp 2009

lul ale prave ze musi poznavat nove chute, od toho to je , nemuze jist porad nijaky blivajz 😉

martimarti
24. srp 2009

Já používám Solčanku, jenom špetku, pěkně ochutí:

http://www.vyziva-zdrava.cz/pomazanky-dzemy-och...

lul
25. srp 2009

beruska - a preco by nemohlo? mam skusenost, ze mamicky privelmi vymyslaju a potom sa cuduju, ked su deticky alergicke a chore...

beruska2x
25. srp 2009

ja jsem jedna z tech hoodne opatrnych maminek to mi ver, nic zbytecne nevymyslim, tak jak to chces udelat?? davat mu do 15ti neslane nemastne a pak mu dat rovnou mexickou kuchyni nebo jak?? nejak se pomalounku zacit musi, deti nejsopu blbe a blivajz ti porad chtit nebude...
tady se parve bavime o tom pomalem a setrnem najizdeni na normal stravu 😉

lul
25. srp 2009

ok, tak piste, rada sa priucim 😉

editah222
26. srp 2009

Lul - já budu našemu dítku postupně zavádět stejné koření jako nám 🙂 Skoro žádnou sůl, ale do všeho dávám bylinky, které si od jara pěstuju a na zimu si je zamrazím a usuším. Pepř a papriku použivám taky málo, občas ještě do jídla přidávám kari. Zásadně nepoužívám žádné podravky a nebo koření, které obsahuje sůl (např. grilovací koření).
Když někumu říkám, jak málo solíme a že obyč. bujon a podravka mi nesmí do kuchyně tak se většina lidí šklebí a říká, že to musí být neslané a nemastné. Ovšem opak je pravdou 🙂 Ani moje tchýně, která dává maggi snad do všeho nepoznala, že jídlo které ji předkládám je dochucené jen špetičkou soli a bylinkama 🙂

ukana
26. srp 2009

ja pouzivam stale: bazalka, oregano, rasca(kmin), cervena paprika sladka, majoranka, petrzlenova vnat, kopor a este maggi bylinku ( my to tak volame), 😅 oficialne ligurcek : http://botanika.wendys.cz/kytky/K649.php

moni1412
27. srp 2009

lul cau 😉 baby maju pravdu. treba trosku zacinat okolo roka skusat. samozrejme nie mastne, strasne slane jedla, korenene,ale tak mierne. a ja patrim teda medzi obzvlast opatrne maminy 😉 samozrejme odkedy zacal Denisko papat s nami nedelnu polievocku a aj niektore jedla, tak pozerame viac na zlozenie surovin ktore kupujeme - vegetu a podobne.... ja poznam maminy co davaju od 3. mesiaca drobcovi zeleninovu polievocku a zemiakovu kasu, od 4. vyzivy a Pribinacikov a to sa mi teda zda strasne skoro. take nech sa potom necuduju ze maju deticky problemy. 😒

junovka no teda. paradny receptik na vegetu, myslim ze vyskusam. teeeeeeeeda, ty si same prekvapenie 😉

junovka
27. srp 2009

moni, diik 😎 😉 ...a ako si to myslela, ze som same prekvapenie?? 😕 mozes napisat aj do IP 🙂

lul
27. srp 2009

cau moni - presne take mamicky som myslela 😉

editah - presne ako keby som citala o sebe 😀 mozes k nam prist kludne navarit 😀 citila by si sa ako doma 😀

beruska2x
27. srp 2009

jadavam do jidla ktere ma na 2 dny tak 1/3 te kosticky Vitana Natura a staci to na ovoneni a chut i slanost... 🙂

pancake
27. srp 2009

ja sol este nedavam. stale sa mi zda ze je velmi malicky.mne papa vsetko aj neosolene. davam mu stipku sladkej papriky alebo majoranku alebo kmin a to je vsetko. obcas bazalku. inak nic. a hovori pri tom MNAM. 😀 😀 😀 😀
ked mu prestane chutit tak pomaly zacnem aj ja s tymi bujonmi a solou. 🙂

editah222
28. srp 2009

Lul - super můžeme se domluvit 😀 😀
Já jsem blázen do zdravé výživy a v BIO potravinách jsem jako doma. Pěstování bylinek skoro nic nestojí a dochutí jídlo dostatečně. Manžel byl na začátku z mého "málo" slaného jídla trošku v šoku, ale zvykl si a teď má problém když jdeme ke tchýni, všechno mu připadá přesolené a tchán si ještě přisoluje!!!
Co se týká masa, tak mám ráda jeho přírodní chuť, když do toho člověk narve 20 druhu koření a navrch ještě sojovku tak to už není maso. Stačí trocha pepře, papriky, bylinek a na závěr mírně osolit a je to naprosto božské jídlo.

Bujon z kostky použivam málo a když už tak jen v BIO kvalitě, ale šahám po něm jen v okamžiku kdy jsem něco pokazila a už nevím jak jinak jídlo zachránit 😀 😉

beruska2x
28. srp 2009

zuzi prave tu papriku bych se docela bala, prijde mi vyrazna.. malej to vzal v poho???

no to je vsude stejny, manza nejdriv nadaval ze nesolim a ted si uz doma nedosoluje 😀

konja
28. srp 2009

tak já dávám témeř do všeho libeček - zelené magi. Dávám ho k bramborám do vody, k masu, k těstovinám. Nádherně jídlo provoní, po uvaření ho vyndám. Jídlo má příjemnou chuť, malé to chutná 🙂

lul
28. srp 2009

editah - ano presne tak, bujony v BIO kvalite nakupujem v sieti DM ale casto nepouzivam.

nepochopim ludi, ktori ani jedlo neochutnaju a uz "dochucuju". tym, ze sme zvyknuti nesolit, je pre nas jedlo v restauraciach doslova presolene, hlavne polievky 😝

editah222
28. srp 2009

Polívky si v restauracích už nedávám, podle mě je to jen přesolená voda. 😒 A většina lidí v restauraci dětem objednává jen polévku, protože nechtějí nic smaženého. 😉

moni1412
29. srp 2009

junovka myslela som same prekvapenie 😉 ze vies vo vsetko poradit 😵

Luci, ludia ktori solia predtym ako ochutnaju - poznam par takych, jeden znamy mojich rodicov - aj ked je to ake slane, neda si povedat, este poriadne prisoli. Odkedy papa Denisko to co my (väcsinu), dost sme obmedzili solenie, ochucovanie.... a da sa 😉 je to zdravsie hlavne

bereninka
10. zář 2009

editah: a jaké koření tedy používáš, něco ze zdravé výživy?

ibajeho
1. únor 2013

Trosku by som chcela znova pripomenut tuto temu, predsalen sa stravivanie nasich ratolesti za tych par rokov zmenilo a to co sa mohlo vtedy nemusi sa dnes a naopak. Pridam za seba, ja malemu este vobec nedochucujem jedlo, snazim sa uz trosku velkacske jedla mu varit ale tak maximalne pouzivam rascu a petr.vnat. Vlastne uz skusil aj skoricu trosken.

jancip
21. kvě 2013

Maminky, nenarazila jste některá na nějaký pěkný přehled o tom, co jaké koření může u dětí způsobit? Já používám koření hodně (ne směsi, ale sama si míchám - kurkuma, koriandr, zázvor...) a chtěla bych to postupně a pozvolna zavádět u syna (15 m). Klasiku, že ne moc soli, majoránku, petržel ano apod. znám. Ale zajímalo by mě toho víc.