icon

Jaké koření kolem roka?

avatar
eliotka
23. srp 2009

Jaké mohu dát koření 10. měs dítěti, a ročnímu?

avatar
saska.t
23. srp 2009

pouzivam vegetu bez glutamatu, majoranka, bazalka, petrzlenova vnat, rasca/kmin, sol bez floru s obsahom jodu ale velmi malo 😉 od roka 🙂

avatar
junovka
23. srp 2009

eliotka, najlepsie ked si spravis domacu vegetu a mas zarucene, ze vies co obsahuje a bez glutamanu 😉

avatar
mikulka
23. srp 2009

junovku, a jak udělat domácí vegetu? 😕

avatar
pancake
23. srp 2009

ja pouzivam majoranku, cier. korenie ale malicko, sladku papriku, vnatku, porik,petrzlen, drveny kmin. 🙂

avatar
beruska2x
23. srp 2009

ja tak 14 dni davam do jidla 1/3 kostky Vitana Natura jinak cerstve bylinky...

avatar
junovka
23. srp 2009

Mikulka, posielam ti moj receptik na moju vegetu:
DOMACA VEGETA:
1 kg mrkva, 500 g petrzlen, 2 velke zelery, 1 karfiol, 1 velky kalerab, 4 kapie, 4 cibule, 2 hlavky cesnaku, 4 pory, petrz. a zeler.vnat

Nacistenu zeleninu pomelieme na na masovom mlynceku, vnatky najemno pokrajame.Vsetko premiesame a pridame kilo az kilo a pol soli .Takto priptravenu zmes rozlozime na plechy a nechame postupne odparovat vodu/na slnku 3 dni, alebo pri otvorenej rure 1 az 2 dni.Ked mame vsetko suche, dame do mixera a rozmixujeme najemny prasok.Vegeta je v malom mnozstve vhodna aj pre mensie deti/od 1. roka/, pretoze neobsahuje glutaman sodny ani ziadne stabilizatory.Pre dospelych sa moze pridat susene rozmixovane hriby, alebo i viac cesnaku.
Ja som robila v takom mnozstve ako som pisala . zasobila som s nou celu rodinu/mamu, svokru.... 😀/, ale da sa aj z polovocnej davky urobit. 🙂 😉

Je to sice pracne, ale vies, co davas svojmu dietatku 😎 😉

avatar
lul
24. srp 2009

a na co korenie? ja by som zbytocne nevymyslala... dieta chut korenia nepozna, takze ju nepotrebuje...

avatar
beruska2x
24. srp 2009

lul ale prave ze musi poznavat nove chute, od toho to je , nemuze jist porad nijaky blivajz 😉

avatar
martimarti
24. srp 2009

Já používám Solčanku, jenom špetku, pěkně ochutí:

http://www.vyziva-zdrava.cz/pomazanky-dzemy-och...

avatar
lul
25. srp 2009

beruska - a preco by nemohlo? mam skusenost, ze mamicky privelmi vymyslaju a potom sa cuduju, ked su deticky alergicke a chore...

avatar
beruska2x
25. srp 2009

ja jsem jedna z tech hoodne opatrnych maminek to mi ver, nic zbytecne nevymyslim, tak jak to chces udelat?? davat mu do 15ti neslane nemastne a pak mu dat rovnou mexickou kuchyni nebo jak?? nejak se pomalounku zacit musi, deti nejsopu blbe a blivajz ti porad chtit nebude...
tady se parve bavime o tom pomalem a setrnem najizdeni na normal stravu 😉

avatar
lul
25. srp 2009

ok, tak piste, rada sa priucim 😉

avatar
editah222
26. srp 2009

Lul - já budu našemu dítku postupně zavádět stejné koření jako nám 🙂 Skoro žádnou sůl, ale do všeho dávám bylinky, které si od jara pěstuju a na zimu si je zamrazím a usuším. Pepř a papriku použivám taky málo, občas ještě do jídla přidávám kari. Zásadně nepoužívám žádné podravky a nebo koření, které obsahuje sůl (např. grilovací koření).
Když někumu říkám, jak málo solíme a že obyč. bujon a podravka mi nesmí do kuchyně tak se většina lidí šklebí a říká, že to musí být neslané a nemastné. Ovšem opak je pravdou 🙂 Ani moje tchýně, která dává maggi snad do všeho nepoznala, že jídlo které ji předkládám je dochucené jen špetičkou soli a bylinkama 🙂

avatar
ukana
26. srp 2009

ja pouzivam stale: bazalka, oregano, rasca(kmin), cervena paprika sladka, majoranka, petrzlenova vnat, kopor a este maggi bylinku ( my to tak volame), 😅 oficialne ligurcek : http://botanika.wendys.cz/kytky/K649.php

avatar
moni1412
27. srp 2009

lul cau 😉 baby maju pravdu. treba trosku zacinat okolo roka skusat. samozrejme nie mastne, strasne slane jedla, korenene,ale tak mierne. a ja patrim teda medzi obzvlast opatrne maminy 😉 samozrejme odkedy zacal Denisko papat s nami nedelnu polievocku a aj niektore jedla, tak pozerame viac na zlozenie surovin ktore kupujeme - vegetu a podobne.... ja poznam maminy co davaju od 3. mesiaca drobcovi zeleninovu polievocku a zemiakovu kasu, od 4. vyzivy a Pribinacikov a to sa mi teda zda strasne skoro. take nech sa potom necuduju ze maju deticky problemy. 😒

junovka no teda. paradny receptik na vegetu, myslim ze vyskusam. teeeeeeeeda, ty si same prekvapenie 😉

avatar
junovka
27. srp 2009

moni, diik 😎 😉 ...a ako si to myslela, ze som same prekvapenie?? 😕 mozes napisat aj do IP 🙂

avatar
lul
27. srp 2009

cau moni - presne take mamicky som myslela 😉

editah - presne ako keby som citala o sebe 😀 mozes k nam prist kludne navarit 😀 citila by si sa ako doma 😀

avatar
beruska2x
27. srp 2009

jadavam do jidla ktere ma na 2 dny tak 1/3 te kosticky Vitana Natura a staci to na ovoneni a chut i slanost... 🙂

avatar
pancake
27. srp 2009

ja sol este nedavam. stale sa mi zda ze je velmi malicky.mne papa vsetko aj neosolene. davam mu stipku sladkej papriky alebo majoranku alebo kmin a to je vsetko. obcas bazalku. inak nic. a hovori pri tom MNAM. 😀 😀 😀 😀
ked mu prestane chutit tak pomaly zacnem aj ja s tymi bujonmi a solou. 🙂

avatar
editah222
28. srp 2009

Lul - super můžeme se domluvit 😀 😀
Já jsem blázen do zdravé výživy a v BIO potravinách jsem jako doma. Pěstování bylinek skoro nic nestojí a dochutí jídlo dostatečně. Manžel byl na začátku z mého "málo" slaného jídla trošku v šoku, ale zvykl si a teď má problém když jdeme ke tchýni, všechno mu připadá přesolené a tchán si ještě přisoluje!!!
Co se týká masa, tak mám ráda jeho přírodní chuť, když do toho člověk narve 20 druhu koření a navrch ještě sojovku tak to už není maso. Stačí trocha pepře, papriky, bylinek a na závěr mírně osolit a je to naprosto božské jídlo.

Bujon z kostky použivam málo a když už tak jen v BIO kvalitě, ale šahám po něm jen v okamžiku kdy jsem něco pokazila a už nevím jak jinak jídlo zachránit 😀 😉

avatar
beruska2x
28. srp 2009

zuzi prave tu papriku bych se docela bala, prijde mi vyrazna.. malej to vzal v poho???

no to je vsude stejny, manza nejdriv nadaval ze nesolim a ted si uz doma nedosoluje 😀

avatar
konja
28. srp 2009

tak já dávám témeř do všeho libeček - zelené magi. Dávám ho k bramborám do vody, k masu, k těstovinám. Nádherně jídlo provoní, po uvaření ho vyndám. Jídlo má příjemnou chuť, malé to chutná 🙂

avatar
lul
28. srp 2009

editah - ano presne tak, bujony v BIO kvalite nakupujem v sieti DM ale casto nepouzivam.

nepochopim ludi, ktori ani jedlo neochutnaju a uz "dochucuju". tym, ze sme zvyknuti nesolit, je pre nas jedlo v restauraciach doslova presolene, hlavne polievky 😝

avatar
editah222
28. srp 2009

Polívky si v restauracích už nedávám, podle mě je to jen přesolená voda. 😒 A většina lidí v restauraci dětem objednává jen polévku, protože nechtějí nic smaženého. 😉

avatar
moni1412
29. srp 2009

junovka myslela som same prekvapenie 😉 ze vies vo vsetko poradit 😵

Luci, ludia ktori solia predtym ako ochutnaju - poznam par takych, jeden znamy mojich rodicov - aj ked je to ake slane, neda si povedat, este poriadne prisoli. Odkedy papa Denisko to co my (väcsinu), dost sme obmedzili solenie, ochucovanie.... a da sa 😉 je to zdravsie hlavne

avatar
bereninka
10. zář 2009

editah: a jaké koření tedy používáš, něco ze zdravé výživy?

avatar
ibajeho
1. únor 2013

Trosku by som chcela znova pripomenut tuto temu, predsalen sa stravivanie nasich ratolesti za tych par rokov zmenilo a to co sa mohlo vtedy nemusi sa dnes a naopak. Pridam za seba, ja malemu este vobec nedochucujem jedlo, snazim sa uz trosku velkacske jedla mu varit ale tak maximalne pouzivam rascu a petr.vnat. Vlastne uz skusil aj skoricu trosken.

avatar
jancip
21. kvě 2013

Maminky, nenarazila jste některá na nějaký pěkný přehled o tom, co jaké koření může u dětí způsobit? Já používám koření hodně (ne směsi, ale sama si míchám - kurkuma, koriandr, zázvor...) a chtěla bych to postupně a pozvolna zavádět u syna (15 m). Klasiku, že ne moc soli, majoránku, petržel ano apod. znám. Ale zajímalo by mě toho víc.