icon

Jídlo u kojenců - celozrnná mouka, semena, kakao

verunka_b
18. pro 2017

Zdravím všechny mámy táty 🙂

Chtěla bych se prosím zeptat jak je to u deti s celozrnnou moukou - spaldova, zitna? Četla jsem ze nemůžou, ale je mi proti srsti dávat synovi bíle pečivo.
Dále me zajímají semena - slunecnice, dýně - rozemleta na kaši. Chia a lnene, mohou se přidat k jídlu?
A nakonec bych se zeptala na kakao - hlavně tedka o Vánocích, kdyz ho přidávám do kuliček z datlí.
Syn ma 9mesicu.

Děkuji za info, připadne budu rada i za nějakou literaturu co se týká dětské výživy do 2 let - mam doma jen od 2 a to je mi k ničemu zatim :D

Krásný den!

mapita
18. pro 2017

Kouknete na stranky Margit Slimakove, ma nekolik videi a clanku i o vyzive takovych prtousu. Ja synovi davala pecivo cca od 10 mesice, ne pravidelne tedy. Jedine domaci kvaskove celozrnne, bílému a kupovanemu opravdu nefandim. Drcena seminka davam asi od roka, akorat chia nedavam, to je sila i pro me, natoz pro prcka.

Z knih muzete zkusit pro inspiraci třeba Radost ze zdravých deti nebo knížky Mudr. Hofhanzlove. Ale ani jedna mi stoprocentně nesedla. Nejvic asi ta margit.cz

absintka19
18. pro 2017

Mozna pomuze i tento clanek, my se toho drzet budeme. Hold kojenci maji jinou stravu nez dospelaci. To ze si da bily rohlik neznamena ze to pro dite je spatne a nezdrave.

https://m.vitalia.cz/clanky/celozrnne-pecivo-ne...

bekyc
18. pro 2017

V semínkách a v celozrnnem pečivu jsou i plísně, bacha na to. Radši bych dala bílý rohlík, než celozrnný teda. Když ho nejí každý den, neuškodí. Na kakau nevidim nic špatného. Podle mého se nemá nic přehánět. 🙂

olga_
18. pro 2017

@bekyc Ono i v kakau můžou být plísně. Zato ale v karobu ne, jenže ten není pro takové prťousy asi ještě vhodný. Jinak doporučuju také Radost ze zdravých dětí.
@verunka_b Semínka bych dávala později. Jejich příprava je popsaná v Radosti ze zdravých dětí - pořádně propláchnout, na sucho na pánvi opražit, což by mělo zbavit povrchových plísní.

stuplakova
18. pro 2017

@verunka_b Špaldovou mouku používá kamarádka pro prcka na "jeho" sušenky a v pohodě, ale do žitné a celozrnné bych se moc nepouštěla, pro děti je těžce stravitelná a může je z ní bolet bříško. Se semínky bych počkala zhruba do roku.

olga_
18. pro 2017

Jo, jinak i třeba špaldová se dá koupit bílá, takže to považuju za dobrou alternativu ke klasické přešlechtěné pšenici.

robin92
20. pro 2017

@olga_ Ano taky ji kupuju a pecu z ni nejen pro prcka, ale pro vsechny. Ani v ni nevidim nejaky hmatatelny rozdil oproti obycejne, jen bych rekla ze malemu vice chutna.

evule44
Odpověď byla odstraněná