icon

Jídlo u kojenců - celozrnná mouka, semena, kakao

avatar
verunka_b
18. pro 2017

Zdravím všechny mámy táty 🙂

Chtěla bych se prosím zeptat jak je to u deti s celozrnnou moukou - spaldova, zitna? Četla jsem ze nemůžou, ale je mi proti srsti dávat synovi bíle pečivo.
Dále me zajímají semena - slunecnice, dýně - rozemleta na kaši. Chia a lnene, mohou se přidat k jídlu?
A nakonec bych se zeptala na kakao - hlavně tedka o Vánocích, kdyz ho přidávám do kuliček z datlí.
Syn ma 9mesicu.

Děkuji za info, připadne budu rada i za nějakou literaturu co se týká dětské výživy do 2 let - mam doma jen od 2 a to je mi k ničemu zatim :D

Krásný den!

avatar
mapita
18. pro 2017

Kouknete na stranky Margit Slimakove, ma nekolik videi a clanku i o vyzive takovych prtousu. Ja synovi davala pecivo cca od 10 mesice, ne pravidelne tedy. Jedine domaci kvaskove celozrnne, bílému a kupovanemu opravdu nefandim. Drcena seminka davam asi od roka, akorat chia nedavam, to je sila i pro me, natoz pro prcka.

Z knih muzete zkusit pro inspiraci třeba Radost ze zdravých deti nebo knížky Mudr. Hofhanzlove. Ale ani jedna mi stoprocentně nesedla. Nejvic asi ta margit.cz

avatar
absintka19
18. pro 2017

Mozna pomuze i tento clanek, my se toho drzet budeme. Hold kojenci maji jinou stravu nez dospelaci. To ze si da bily rohlik neznamena ze to pro dite je spatne a nezdrave.

https://m.vitalia.cz/clanky/celozrnne-pecivo-ne...

avatar
bekyc
18. pro 2017

V semínkách a v celozrnnem pečivu jsou i plísně, bacha na to. Radši bych dala bílý rohlík, než celozrnný teda. Když ho nejí každý den, neuškodí. Na kakau nevidim nic špatného. Podle mého se nemá nic přehánět. 🙂

avatar
olga_
18. pro 2017

@bekyc Ono i v kakau můžou být plísně. Zato ale v karobu ne, jenže ten není pro takové prťousy asi ještě vhodný. Jinak doporučuju také Radost ze zdravých dětí.
@verunka_b Semínka bych dávala později. Jejich příprava je popsaná v Radosti ze zdravých dětí - pořádně propláchnout, na sucho na pánvi opražit, což by mělo zbavit povrchových plísní.

avatar
stuplakova
18. pro 2017

@verunka_b Špaldovou mouku používá kamarádka pro prcka na "jeho" sušenky a v pohodě, ale do žitné a celozrnné bych se moc nepouštěla, pro děti je těžce stravitelná a může je z ní bolet bříško. Se semínky bych počkala zhruba do roku.

avatar
olga_
18. pro 2017

Jo, jinak i třeba špaldová se dá koupit bílá, takže to považuju za dobrou alternativu ke klasické přešlechtěné pšenici.

avatar
robin92
20. pro 2017

@olga_ Ano taky ji kupuju a pecu z ni nejen pro prcka, ale pro vsechny. Ani v ni nevidim nejaky hmatatelny rozdil oproti obycejne, jen bych rekla ze malemu vice chutna.

avatar
evule44
Odpověď byla odstraněná