Máte vyzkoušený recept na zdravější vaflové těsto?
18. zář 2014
Naši domácnost rozšířil sendvičovač s možností přípravy vaflí, prosím podělte se o zkušenost. Upřednostňuji používání celozrnné mouky, medu místo cukru, atd. Děkuji.
Ze všech "normálních" receptů můžeš udělat zdravější variantu. Například nahradíš kravské mléko rostlinným, pšeničnou mouku špaldovou (alespoň půl na půl), cukr nahradíš hroznovým, stévií...
já dělám stejné recepty, jen místo cukru dám panelu nebo sirup z agáve, místo mléka špaldový, rýžový nebo jahelný nápoj aj. a mouku špaldovou. 😉

Já jedny dělávám a kdysi jsem se podělila ve svém fotoblogu, tak jen zkopíruju.
4 velká vejce (žloutky a sníh zvlášť)
80 ml pomerančové šťávy
310 ml plnotučného mléka
155 g hladké mouky
155 g celozrnné špaldové mouky
lžička kypřicího prášku do pečiva
špetka soli
kapku vanilkové esence (nemusí být)
Našleháme žloutky, přilijeme šťávu, mléko a vanilkovou esenci. Z bílků uděláme sníh. Mouku smícháme se solí a práškem do pečiva. Mouku vmícháme do mísy se žloutky a nakonec opatrně vmícháme sníh. Množství je přibližně na 16-18 čtvercových vaflí. Je dobré potírat plotýnky vaflovače olejem. Recept je z kuchařky Vaříme malým dětem od Lisy Barnes. Děti si kousky vaflí namáčejí do omáčky z banánu a javorového sirupu. Já jsem vafle dělala klasicky pro dospělé, do těsta jsem přidala lžíci moučkového cukru. Vafle vydrží měkké a vláčné tři dny v lednici v uzavřené nádobě nebo lze i zamrazit.