ahoj, vim, ze tu je tema Zaciname s prikrmy, ale nemuzu najit zadne vseobecne tema pro pokrocilce 🙂🙂
kdo mate nejake dobre recepty pro mrnousky do roka, podelte se prosim
receptu je milion, ale bez soli (a radsi i cukru zatim) nebo jen se zakladnim korenim to neni tak jednoduche..
chtela jsem se zeptat od kdy jste davali napr. bulgur? jaky je vubec rozdil mezi bulgurem a psenici? 😕
a co rozinky nebo treba susene merunky, davate nekdo? jak moc je krajite? nejak je namacite, varite nebo? 😕
ja zatim jen varim, ted se chystam na zapekani v troube apod., tak se nam snad rozsiri repertoar
🙂
@sussanah tak hlavně že baští a chutná mu 🙂 a přeju hodně štěstí při druhém miminku a ať je vše ok 🙂
Ahoj holky, jdu pro radu, tipy - jaké dáváte přílohy k zelenině a masu? Já furt střídám brambory, rýží, těstoviny, kuskus. Nějak mě nic dalšího nenapadá..poradíte prosím? Díky!
Jo a ještě - k večeři si malej oblíbil chlebík s Lučinou, občas máznu máslem. Napadá vás něco dalšího mazacího, co by se dalo vystřídat?!🙂
Ahojte. Chcela by som sa spýtat, ked dávate na obed masovo-zeleninovy prikrm, kolko masa cca dávate denne? A kolkokrat do tyzdna davate maso? kazdy den? ci mate aj bezmasove dni? Musim silno poklopat... ale my mame to stastie, ze syn zjedol zatial vsetko, co som mu dala 🙂, vsetko mu chuti, tak teda sa nemusim riadit podla jeho chuti, musim sama vymyslat, co mu navarim, aby to mal roznorode 🙂.
a pouzivate aj nejake koreniny / bylinky? Ja som zatial skusala rascu, petrzlen, trocha bazalky... neviem, co este mozem
@sofia2008 no ved mne to moja dr. tiez povedala, aj som to citala. Len nikde nepisu, kolko vlastne masa. Tak preto sa pytam, lebo mozno niekto dava len 2-3 krát ale vacsie davky a niekto kazdy den mensie a nakoniec to mozu byt tyzdenne celkom odlisne davky 🙂 Ale este sa mi nepodarilo dopatrat, kolko masa by mali zjest drobci napr. tyzdenne....
maso by sa malo davat 6x a zltok 1x do tyzdna. jedna porcia masa je 50g v surovom stave, takze uvareneho menej 🙂 ja obcas davam miesto jednej porcie masa cervenu sosovicu - nutricne mi to pride obdobne, maso sa mi k nej nehodi, tak davam iba zeleninu. na zaciatku som iba nahadzala vsetko do hrnca s vodou a uvarila, teraz to zvyknem najprv oprazit na oliv. oleji a potom dodusim. najnovsie tiez davam petrzlenovu vnat, bylinky zatial nie, lebo nemam :D a dnes bude prvykrat kopor na dochutenie, tak som zvedava :D inak mne to velmi chuti aj bez soli, ked je to oprazene a potom dodusene, tak to ma taku super chut 🙂
@hhenike ja nejsem prilis zastance masa kazdy den, takze ja davala ( a davam) mlademu maso cca 2x tydne, ze zacatku ta polevkova lzice uvareneho nakrajeneho masa + jednou tydne zloutek. Zbytek dnu byly bezmase. Od cca 9-10m jsem zacala delat vyvary do zasoby, ktere pouzivam na omacky a polivky na ty bezmase dny a i tom je spousta zivin 🙂 Takze i to je cesta, ditko prospiva jedna basen, dr s tim zadny problem nemela.
dakujem za rady. Vsade je trosku pravdy a tak nejako to robim aj ja... tak som sa uistila, ze nie som daleko od tej pravdy 🙂
Prečo sa tu zmenil názov témy? 😕
@zvirka no vidím, že menia mnohým témam názov, a dočítala som sa vraj pre ľahšie vyhľadávanie 😒 Ale to mi moc nesedí, lebo väčšinou tie názvy iba omnoho viac predĺžili, lebo všade pridávajú ešte nejakú otázku 😖 Veď táto téma nie je len o receptoch, ale aj o radách, čo už to bábatko môže a čo nie, kedy pridať ďalšiu potravinu a čo skúsiť nové, ako si pomôcť, keď dieťatku niečo nechutí alebo to ešte nevie dobre pohrýzť atď.
Tak otazku mnozstva mäsa sme rozluskli 🙂. Ideme dalej...... Chcela by som vediet, co davate detom jest mimo obeda. My mame zatial na ranajky a desiatu dojcenie, potom je obed, na olovrat ovocie alebo vyziva s ovsenymi vlockami, vecer kasa a pred spankom este dojcenie. Ale to ovocie s ovsenymi vlockami mu uz asi nestaci, o hodinku je zas hladny, takze rozmyslam, ze presuniem ovocie na desiatu a na olovrant zacnem davat chlebík s maslom. Len sa mi to zda velmi jednotvarne na kazdy den. Ako to funguje u vas? Co vsetko davate detom cez den mimo obednajsieho hlavneho jedla?
my do roka jsme davali rano kolem 7 UM, pak kolem 10 jogurt - Hollandii a v pohode vydrzela do pul 1-1 kdy dostala obed, a kolem 4 presnidavku a v pul 7 UM, a v 22UM a pak vydrzela do rana, v roce jsem ji zkusila dat od Sunaru mlicko s kasi - tedka je to novinka, a spi mi po tom celou noc,
jinak ranni svacinku jogurt obcas posunu na odpoledne, a dopoledne dam chleba s maslem, nebo v roce jsem davala i kousek vanocky, kterej ji teda chutna, ale dcerka uz je starsi..........obcas nahradim chleba rohlikem, ale vice mene je to porad stejne 🙂....
@hhenike no ja davam rano okolo 7,30mliecnu kasu, kedze mala odmieta UM, potom okolo 9,30 davam ovocnu vyzivku,popuceny banan alebo cerstve mixovane ovocie zmiesanu s vanilk.dezertom od danone, kt. je od 8m, same ovocie nechce..o 12,30 obed, o 15,30 biely jogurt, 18,30 kasa alebo zemiakova kasa s mliekom a okolo 21,30 UM v spanku, jednine vtedy ho vypije..skusam davat chlebik alebo rozok s maslom, ale vsetko vypluva 😠 😠
@em_ka diky za typ 🙂. Tiez som minule pozerala na burizony, ze by ich uz mohol, len som sa neodvazila kupi, ci mu to nezabehne, namacat ich mi teda nenapadlo, aj ked bezne namacam napr. vlocky. Takze super, vyskusam 🙂. Dnes skusime asi cervenu sosovicu a buduci tyzden zaradime jogurt. Inak, mne doktorka povedala, ze mu mozem davat aj klasicky uvareny puding zlaty klas - samozrejme bud v MM alebo UM, ale este som neskusala. Teraz mame dost cerstveho domaceho ovocia, tak si to nechavam na jesen-zimu, ked bude vyber obmedzenejsi 😖
@jitaurbanova fakt je to individualni. Ja jsem byla zase skoro zoufala, ze proste jakmile uplynou 2h, tak ten nas zase musi neco jist 😀 Nastesti se to upravilo a uz ji jako normalni clovek (ehm.. teda porce ma jako normalni dospely, ale to uz radeji ani neresim 😝 ). Vsak i dospely ji kazdy jinak 🙂