icon

Proč se koláč bez prášku do pečiva nevede?

luciichell
12. črc 2022

Hezký večer. Možná to bude asi úplně blbá otázka,ale nikdy se mi toto nestalo,a po pravdě fakt nevím,co se mi s tím stalo.
Na večer jsem se pustila do ovocnyho kolace (s nasbiranyma malinama,a mrazenyma boruvkama) jen jsem neměla prdopec,a sodu taktéž ne :/ takže jsem si udělala alespoň z bilku sníh a pridavala klasicky do těsta... spejle na konci pečení byla v poho, a vypadalo to,že je fakt hotový.. a tohle se mi stalo po prvé, co to znamená?chutnala jsem alespoň kousek, je moc dobrý,až tedy na tohle.. ☹ díky za postřehy.

Proč se koláč bez prášku do pečiva nevede?
misaa56
12. črc 2022

@luciichell srazil se

tynka9
12. črc 2022

možná za to mohou ty mražené borůvky, někdy udělají paseku a srazí se to.. někdy je chyba někde mezi nebem a zemí 😀 občas se mi to podaří i u ozkoušených receptů, kde nečekám žádnou zradu 🙂

luciichell
autor
12. črc 2022

@tynka9 achjooo.. :D vlastně po každé dělám pouze s mrazenyma boruvkama, teď po prve jsme nasbirali maliny,tak jsem je tam taky dala 🙂 a sváděla jsem vinu na ně.. no nic, tak teď se nepovedlo.. ☹

ckocka
12. črc 2022

Pokud by tam byl PDP nebo soda tak vyběhne, samotné bílky nemají takovou sílu. Ty stačí u čistého piškotu.

janina228
12. črc 2022

Taky si myslím, že to bylo chybějícím práškem do pečiva/sodou.. to ovoce bych řekla že to spíš nemůže, dneska jsem pekla rybízovou s tvarohem a jsem si celkem jistá, že bez prášku do pečiva by to dopadlo dost podobně jako u tebe 🙂

bublinka2015
13. črc 2022

já včera dělala cuketovou buchtu a taky se srazila.. a to tam byl prdopeč☹

elesse
13. črc 2022

Tak tak, na testo bez prasku jsou mrazene boruvky moc tezke

janina228
13. črc 2022

@bublinka2015 na cuketovou mám trik - nastrouhaná cuketa musí jít do hotového těsta (tedy i s práškem do pečiva) jako poslední a pak rovnou co nejrychleji do předehřáté trouby.. zkus tak, třeba to dopadne líp 🙂

antoinet
13. črc 2022

Někdy to udělá rozdílná teplota surovin. Je třeba vše vyndat z ledničky nějakou dobu před pečením.

amenophus
13. črc 2022

Tohle se mi stane ve 2/3 pripadu bez ohledu na to, jestli dam ovoce cerstve nebo mrazene, jestli dam bilkovy snih nebo prdopec. Nikdy jsem neprisla na to cim.to je. Trochu podeziram troubu - budto neni na zacatku dost rozpalena, nebo tam moc kolisa teplota nebo delam neco blbe kdyz to vyndam (vyndam to moc brzo?/Moc pozde? Chladne to moc rychle?/moc pomalu?)...

mandala
14. črc 2022

Mě se někdy srazí, když ovoce pustí hodně šťávy do těsta a to je pak moc řídké...

elesse
14. črc 2022

@amenophus rozpalenim to nebude, ja na predehrati casto zapominam a davam jak zo vyjde. To spis vyndavas moc brzo nebo rychle chladne (ale ja po vyndani normalne dam na linku, jen neotviram okno)

bublinka2015
14. črc 2022

@janina228 to by mohlo pomoct.. dávala jsem ji hned zkraje a navíc mi těsto přišlo dost řídké.. tak něco z toho bylo špatně 🙂 ještě tu mám jednu, tak o víkendu bude další pokus

ckocka
14. črc 2022

@bublinka2015 Pokud dávám do těsta strouhané jablko, mrkev, cuketu tak těsto udělám tak husté, aby se už dost těžko míchalo, bez ohledu na to kolik mouky udávají v receptu.

bublinka2015
14. črc 2022

@ckocka jj jela jsem právě tupě podle receptu, který všichni chválili😅 už jak jsem to lila na plech, jsem si říkala, že to asi bude průser😇 no holt měly děti brownies místo buchty😇

janina228
14. črc 2022

@bublinka2015 takže abych jen neradila, tak jsem rovnou vyzkoušela - a úplně v pohodě 🙂. A to že nejsem troškař a nacpala jsem tam rovnou jednu celou větší cuketu 🙈. Jen teda do téhle nedávám klasický prášek do pečiva,ale do perníku.. to jsem předtím zapomněla napsat 😉