• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Rebarbora. Co s ní?

12. května 2010 
Poradíte co s ní?? Pečete, vaříte? či co? :slight_smile:
14. kvě 2008 v 17:03  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Aho makelko, vím, že moc dobrá je v koláči s drobenkou.
14. kvě 2008 v 17:44  • Odpověz  •  To se mi líbí
Nákyp

500g olopané rebarbory nakrájet tak na 2cm špalíčky
lehce povařit s 150g cukru, kuskem celé skořice, voda dle libosti , čím více tím lépe dál se pak zpracovává
nechám dvě minutky vařit, vypnu a rebarboru ihned sliju nebo vyndám, aby se nerozblemcala. vodu uchovat !!

těsto :
5 žloutků + 50 g cukru + vanilkový cukr ušleháme do pěny
přidat jednu dvě lžíce zakysané smetany ( občas vynechám, když zapomenu)
75 g hrubé mouky
trošku citronové kůry
nakonec sníh z 5 bílků

těsto naliju do vymazaného a vysypaného klasického pekáče na husu
na to rozprostřu předvařené kousky rebarbory
upeču do zlatova ( v receptu je 200 - 250, ale já peču na 175)
nepředehřívám trouby, těsto víc naběhne mi přijde

na upečené pak dám ten vývar z rebarbory a to takto :
vývar případně ještě dosladím, ale je lepší takhle kysle pikantní nechat, dodám ještě jeden vanilkový cukr a zahustím ( bud vanilkovým pudinkem , tak jak je v návodu na sáčku - do půl litru vývaru jeden sáček, jak je toho víc dám radši dva. nebo zahuštuji kukuřičným škrobem. spíš aby to bylo hned husté než tekuté)
naleju na upečené, kldině i teplé a nechám spolu schladnout a vršek řádně zatuhnout
14. kvě 2008 v 17:57  • Odpověz  •  To se mi líbí
pokud máš recept n jogurtový žmoulenkový koláč tak jen vyměníš švestky rebarborou, je skvělej :stuck_out_tongue_closed_eyes: :wink:
14. kvě 2008 v 17:59  • Odpověz  •  To se mi líbí
rebarboru nasekat na kusky, zmiesat s krystalovym cukrom a skoricou - rebarbora pusti vodu
vystlat plech alobalom alebo foliou na pecenie, nasypat rebarboru (stavu nie) tak aby bol alobal uplne pokryty, zaliat piskotovym cestom a dat upiect - po upeceni preklopit, stiahnut alobal a poliat cokoladou :stuck_out_tongue_closed_eyes: :stuck_out_tongue_closed_eyes: :stuck_out_tongue_closed_eyes:
15. kvě 2008 v 18:34  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
uplně jednoduchej rychlej koláč :slight_smile:

hrnek jogurtu (já ho třeba včera neměla a dala tam místo toho šlehačku :slight_smile: a bylo to taky vpohodě :slight_smile:
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
2 vajíčka
2 lžičky prášku do pečiva

vše zamícháme a nalejeme do pekáče, já to leju na pečící papír ale vymazat a vysypat by mělo stačit.

rebarboru oloupeme obalíme v hrubé mouce a cukru a nasypeme na těsto (aby nepropadla moc do těsta, je-li řidší (záleží na tom jakej je jogurt)
případně necháme těsto maličko zapéct a dáme až pak, chceme li mít hezky všechnu rebarboru nahoře.
a posypeme drobenkou se skořicí
cukr mouka 1:1 a máslo přiměřeně + skořice.. omlouvam se ale gramáž fakt netusim dělam ji podle oka :slight_smile:

a zapečeme do barvy

vim že samochvala smrdi ale ... je to fakt vynikající a i chlapy v okolí co sladky nemusej moc chvalili :slight_smile:
16. kvě 2008 ve 13:36  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahoj, do vedlejší diskuze jsem dnes vkládala recept na koláč:

Koláč se žloutkovým krémem:

Ingredience:

Na těsto:

125 g másla 90 g krupicového cukru 1 velké vejce 250 g hladké mouky

Na krém:

6 žloutků, prošlehaných 180 g krupicového cukru 150 ml smetany ke šlehání 200 ml rebarborové šťávy stonek rebarbory, pokrájený

--------------------------------------------------------------------------------
Doba přípravy: 30

Pečení: 55 minut

Příprava jídla:
1. Máslo a cukr prošlehejte v robotu. Přidejte vejce a šlehejte deset vteřin. Přisypte mouku a šlehejte, až se směs začne spojovat. Krátce propracujte a zakryté fólií dejte na 15 minut chladit.

2. Troubu předehřejte na 200 stupňů.
Vyválené těsto přesuňte do koláčové formy o průměru 20 cm. Vyložte pečicím papírem, zatižte suchými fazolemi a 12–15 minut předpečte. Sejměte papír a zapečte ještě pět minut. Vyjměte z trouby a teplotu snižte na 150 stupňů.

3. Žloutky prošlehejte s cukrem a přilijte smetanu. K hladké směsi přidejte rebarborovou šťávu. Vlijte na korpus a poklaďte stonky rebarbory. Formu postavte na plech a pečte 35 minut.



Nemám ho vyzkoušený, rebarboru bohužel nemám, ale zdá se mi, že by mohl být fajn. :slight_smile:
16. kvě 2008 ve 14:25  • Odpověz  •  To se mi líbí
Dobrá je všude a mě nejvíc chutná syrová :grinning:
17. kvě 2008 v 06:49  • Odpověz  •  To se mi líbí
pozor so surovou rebarborou to neprehanat!
18. kvě 2008 v 11:50  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahojky delavam z rebarbory sirup:15 stonku rebarbory,1 litr vody,cukr. Rebarboru oloupeme umyjeme nakrajime na 2 cm dlouhe kousky a 6 az 8 minut varime v 1 litru vody. Potom prolisovanou stavu zvazime ,pridame do ni stejne mnozstvi cukru a varime 15 minut.Sebereme penu a stavu nalijeme do lahvi. :wink:
22. kvě 2008 ve 13:31  • Odpověz  •  To se mi líbí
renerka • 1d • Včera o 22:25
ahojky, našlo by sa niečo aj na nejaký chutný koláčik, či zákusok? Dnes som dostala rebarboru a poznám z nej len kompótik :slight_smile:

bianca • 20tt • Včera o 22:27
mnam.Mam ho rada ale nepeciem.Skoda.

maja22 • 1d • Včera o 22:29
JAa to poznám tak, že sa urobí klasické bublaninové cesto, navrch sa dá na kocky nakrájaná rebarbora a posype sa to posýpkou

renerka • 1d • Včera o 22:35
maji, a nieje to potom kyselé? :confounded:

maja22 • 1d • Včera o 22:47
tá posýpka je s kryštálovým cukrom, aj bublaninu môžeš viac prisladiť a to sa vyrovná
22. kvě 2008 v 16:43  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
holky díky moc za recepty :wink: :wink:

myschko ten recept nemám, zkus ho sem prosím hodit :wink: díky :wink:
22. kvě 2008 v 16:47  • Odpověz  •  To se mi líbí
dobrý a rýchly rebarborový koláč:

1 velký jogurt /rajo figuretka/
2 vajká
2 Pl oleja

1 velký kelímok od jogurtu polohrubej múky
1/3 velkého kelímku od jogurtu cukru /môže byť aj menej, ja dávam cukor trstinový prírodný z alnatury/
1 balíček prášku do pečiva /dávam ten z alnatury/

olúpaná rebarbora nakrájaná na 3-4 mm kúsky
škorica,
cukor, hladká múka, tuk - na posýpku

prvé tri suroviny zmiešať v jednej miske, do toho pridať dalšie tri suroviny zmiešané v inej miske, vyliať na vymastený a vymúčený plech, posypať rebarborou,škoricou a hojne cukrom /trstinovým prírodným/ a nakoniec posýpkou..............šup do rúry na 230 stupnov a nejakých 25-30 min.


a inak už sa tam zvyšuje obsah tej kyseliny štavelovej, kt. nie je dobrá hlavne pre detičky... tak rýchlo ešte upečme posledné koláčiky :stuck_out_tongue_closed_eyes:
22. kvě 2008 ve 21:48  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ja robievam najcastejsie kolac z kysnuteho cesta:muka ,vajce,kvasok a po vykysnuti dat na vymasteny plech na cesto natriet hociaky dzem,alebo aj na priamo naukladat rebarboru/s dzemom je to chutnejsie/,posypat skoricovim cukrom a piect.Je to dobre aj ked sa rebarbora pomiesa a jablkami :slight_smile:
4. čer 2008 v 09:22  • Odpověz  •  To se mi líbí
a ako sa da k rebarbore dostat?
4. čer 2008 v 09:24  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ja ju mam v zahrade,no ci sa da kupit na trhu veru neviem.
4. čer 2008 v 09:27  • Odpověz  •  To se mi líbí
ja kupujem rebarboru na trhu
4. čer 2008 v 10:18  • Odpověz  •  To se mi líbí
tak toto som varila vcera:nakrajana rebarbora,ceresne asi 250g jahod,skorica,muskatovy orech,cukor,varit tak 10 min ,vychladit a mnam mnam kompotik.decka si ho dali aj do bieleho jogurtu-robila som v jogurtovaci.
10. čer 2008 v 09:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
cez vikend sa chystam robit rebarborovy kolac :grinning:
29. kvě 2009 v 11:03  • Odpověz  •  To se mi líbí
Jak si ji nasadim? Jak se to rozmnozuje? Vite to nekdo? Bych do toho sla... :dizzy_face:
3. čer 2009 ve 21:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
ja vzdy kusok vykopnem a darujem :slight_smile:
4. čer 2009 v 07:00  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj, nevíte kde nejčastěji se dá rebarbora sehnat?
4. čer 2009 v 15:27  • Odpověz  •  To se mi líbí
Příspěvek byl pozměněn adminem, protože nesplňoval pravidla fóra. Porušoval pravidlo "Fórum není pro firmy".
5. čer 2009 ve 12:06 • hayerova
Ahoj, taky mám rebarboru na zahrádce a miluju ji.
Zkuste třeba rebarborový crumble, můj manžel se po tom může užrat :slight_smile:
Rebarboru nakrájím na kousky, prosypu cukrem a nechám chvilku odstát. pak s kouskem másla, troškou vody a skořicí podusím doměkka (tak 10 min). Mezitím udělám drobenku na crumble - máslo, hrubý cukr (lepší hnědý) a drobečky z piškotů nebo světlých sušenek. když nejsou, postačí hrubá mouka, ale je dobré do toho aspoň trochu drobků přimíchat.
Malé zapékací misky naplním do půlky dušenou rebarborou, na to nasypu velkou vrstvu drobenky a dám zprudka zapéct do trouby, až drobenka zezlátne (ta s moukou se musí trošku pomaleji, aby nechutnala po mouce, drobečková je lepší). A pak se jí teplé se lžící kysané smetany. Je to dobrota.
Když mám málo rebarbory, tak nastavím jablíčkama a v tom případě přidávám ještě lžíci medu do ovoce a do drobenky nasekané vlašáky.
5. čer 2009 ve 13:02  • Odpověz  •  To se mi líbí
berulko, rebarboru mívají i u nás v Bille, v Globusu, a myslím ve všech sámoškách. Akorát rebarbora se má jíst maximálně do půlky června, pak už má strašně vysoký obsah kyseliny šťavelové.
Kvůli té šťavelové se má k rebarboře vždy dávat něco mléčného, aby se trochu vysrážela, jinak škodí ledvinám.
5. čer 2009 ve 13:04  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahojte, tiez mam jednoduchy recept na drzert z rebarbory,takze:
rebarboru nakrajat na male kusky-co mozno najmensie,
zmiesat s bielym jogurtom a trosickou vody,
pridat vanilkovy cukor a premiesat,
dat do pohara s kopcekom vanilkovej zmrzliny...nasa rodina to miluje, hlavne v lete prijemne osviezi :stuck_out_tongue_closed_eyes:
6. čer 2009 v 18:25  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já dávám rebarboru do bublaniny místo třešní a je to mňam mňam :slight_smile:
8. čer 2009 v 18:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahOJ mě tetka říkala že se z ní dělá super džem :wink:

třeba tenhle:
Postup přípravy receptu:
Rebarboru oloupeme, pokrájíme na malé kostičky a dáme vařit do vody. Za stálého míchání vaříme asi 5 minut, pak přidáme oloupaný a nakrájený banán a rozinky. Vaříme asi dalších 10 minut.

Do cukru vmícháme Gelfix a vsypeme do džemu. Mícháme a vaříme ještě 3 minuty.

Horký rebarbový džem plníme do sklenic.
Místo banánu a rozinek můžeme přidat nakrájený pomeranč i s kůrou. Ten vaříme společně s rebarborou. V džemu chutná jako kandované ovoce.
NEBO TENHLE

REBARBOROVÝ DŽEM S ANANASEM
Tato nenáročná zelenina
má velký obsah vitamínů
. Rebarbora pomáhá při ochablosti střev a zácpě, aktivuje energii buněk, posiluje pokožku, posiluje svaly, nervy a kosti, zbavuje tělo škodlivin a pomáhá při hubnutí
, protože váže tukové látky
.
Reveňový (rebarborový) džem s ananasem
Reveň neboli rebarbora pomáhá při ochablosti střev a zácpě, aktivuje energii buněk, posiluje pokožku a vlasy, posiluje svaly, nervy a kosti, zbavuje tělo škodlivin a pomáhá při hubnutí ( zajímavé tipy naleznete ZDE), protože váže tukové látky.

Co budeme potřebovat
1 kilogram
očištěné reveně, 600 gramů želírovacího cukru, 0,5 litru ananasového kompotu v konzervě, hrst vlašských jader nasekaných nahrubo, špetka petolu na poprášení.

Postup přípravy reveňového (rebarborového) džemu s ananasem
Mladé stonky reveně omyjeme, oloupeme a nakrájíme na 1 centimetr dlouhé špalíky. Bez vody je v hrnci zvolna zahříváme. Když pustí šťávu, zesílíme var a za stálého míchání vaříme, dokud za sebou vařečka nezanechá širokou stopu. Poté postupně přisypáváme cukr. Ananas nakrájíme nadrobno a i se šťávou ho vmícháme do džemového základu.
Promícháme a vaříme dál, až se kapka džemu na studeném talíři neroztéká. Ořechy vsypeme do džemu 1 minutu před dokončením varu. Horký džem naplníme do teplých, suchých a čistých sklenic, vršek džemu poprášíme trochou petolu a poté sklenice uzavřeme. Dobrou chuť!

:slight_smile: :slight_smile: :slight_smile:
Suroviny:

1kg jahod, 1 kg rebarbory.750 g krystaloveho cukru na jahody, 750 g krystaloveho cukru na rebarboru.

Postup:

Jahody umyjeme, osusime, podla potreby nakrajame, dame do misy, posypeme cukrom a premiesame. Rebarbou osupeme, najlepsie skrabkou na zemiaky, nakrajame na mensie kusky, dame do inej misy, posypeme cukroma premiesame. Nechame odpocinut do druheho dna. Dame do velkeho hrnca rebarboru, nechame zovriet a varime 10 minut. Pridame jahody, znovu nechame zovriet a za staleho miesania varime 20 minut. skontrolujeme na tanieriku hustotu, ak tecie este ho varime. Dame do poharikov a zatvorime.
8. čer 2009 v 18:46  • Odpověz  •  To se mi líbí
TEN POSLEDNÍ JE S JAHODAMA :slight_smile:
8. čer 2009 v 18:47  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek