Recepty na bezlepkové pečivo bez vajec. Máte nějaké?

aksive
10. únor 2020

zdravím maminky,
našla by se tu nějaká maminka, jejíž dítě má alergii na lepek a vajíčko a poskytla mi nějaký recept?
moc toho na internetu není. Zkoušela sem upéct bezlepkový chléb (BEZ VAJEC) z mouky JizerKy ale výsledek byl tuhý a hutný a ve finále se mi na tom malý dávil i když chléb byl namaný... chtěla bych něco co máte osvědčené, nebo nějakou radu jak to udělat, aby to bylo aspoň trochu vláčnější a nadýchanější...
Uvítám jakékoliv rady, recepty na jakékoliv pečivo, buchty, sušenky, chléb, housky cokoliv...ještě jednou podotýkám bez VAJEC a LEPKU.
Moc Vám všem děkuji.

janule1940
10. únor 2020

@aksive zkuste pohankove palačinky,jen mléko (ja dávám ryzove,protože nemůžeme mléko) a hladkou pohádkovou mouku(normální,ne celozrnnou),nechat odstat.smazit na tuku,jist zacerstva.jinak vegani všude úspěšně nahrazují vejce namocenym psylliem,je to pak vlácne a drží to pohromadě vsechno lépe.recept na chleba třeba zde https://www.google.com/amp/s/www.jimejinak.cz/p...

janule1940
10. únor 2020

O náhradě vajec zde https://www.proalergiky.cz/magazin/clanek/nahra... s existuje spousta blogu,kde pečou a vaří bez Lepku a vajec.zadejte do Google.

slunea
10. únor 2020

Dělávala jsem si jáhelný "chlebík". Uvařit jáhelnou kaši, přidat olej nebo sádlo, dochutit solí a bylinkami. V tenké (5mm) vrstvě nahňácat na plech a zapéct. Přesný recept teď nemám k dispozici. Ale synka asi bude taky dusit... Leda že by se udělal tučnější a pak je to jako brambůrky 🙂

slunea
10. únor 2020

Ale co mi tak přišlo, tak je ta bezlepková dieta hlavně o tom naučit se žít bez pečiva. Ke snídani kaše, k večeři zbytky z oběda...

pajula123
10. únor 2020

Na FB je skupina "Bez lepku, mléka a vajec. Potravinové alergie a intolerance." Je tam spousta receptu pro sdružené alergiky. Už tři díly kuchařek vydala Radka Vrzalová. Prima recepty jsou i tady:”
https://varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/
Na webu proalergiky.cz je sekce Vaření, tam lze vyskrtat alergeny.
Variant, jak nahradit vejce, je na webu dost, upřímně ale nefungují ve všech případech.
Držím palce, vařím a peču bez lepku, mléka, vajec, sóji, ořechů, kakaa a x dalších věcí. Je to občas boj, ale všechno jde, když člověk musí.

petrasik
10. únor 2020

Na fb je skupina "Bezlepkové recepty", dozvíte se tam kromě receptů i plno rad a pro začátek Vás, myslím, slušně provede. Užší skupina, kde najdete jen skvělé recelty paní Jurečkové je "Jureček a jiný bezlepek" - najdete tam vše základní a nešlápnete vedle.
Pečivo z Jizerky mi přijde velice nedobré. Na všechna kynutá těsta skvěle funguje Schär mix B nebo Nutrifree per pane a do těsta je dobré přidat psylium. Na sladké pečení bych zase doporučila Doves farm (vínová univerzální nebo modrá samokypřící), u těch většinou stačí obměnit mouku a použít klasický recept se stejnými poměry.
Recepty na chleba i rohlíky (ze stejného tětsa dělám i pizzu, langoše,...) najdete i v albu na mém profilu. Případně se nebojte zeptat ;). Hodně štěstí!

pajula123
10. únor 2020

Skupiny, co uvádí @petrasik jsou taky fajn, na slane pečivo. Na sladké moc ne, skoro ve všem je vejce a náhražky zpravidla nefungují tak, jak by si člověk přál. Mohu srovnávat, vejce jsem vynechávala až jako poslední. U sladkého to chce prověřený recept bez vajec. Do koše už mi toho doma letělo dost.

pajula123
10. únor 2020

Jinak dobré "piškotové" těsto je toto, peču z něj většinou muffiny:

pajula123
10. únor 2020

Případně toto:

pajula123
10. únor 2020

Sušenky peču takto:

pajula123
10. únor 2020

Snad je to čitelné. DF je doves farm samokyprici. Do sušenek mouky micham jakkoliv. Místo Alsanu dejte normálně máslo.

pajula123
10. únor 2020

Teď jsem pekla tento závin, u nás tedy s jinou náplní než kakaovou, je moc dobrý. Vejce do těsta jsem vynechala, nevadilo to, potřela jsem jen zlehka vodou místo vajíčka:
https://www.lianasro.sk/nase-recepty/bezlepkovy...

petrasik
11. únor 2020

@pajula123 má pravdu, na vejce jsem u sladkého zapomněla. Pak bych ještě doporučila Radku Vrzalovou, peče bez lepku i vajec. Napsala několik kuchařek a najdete ji i na fb.

aksive
autor
11. únor 2020

Děkuji...kouknu vyzkouším...už sem pár receptů zkoušela (co sem našla přes google)ale bohužel bez úspěšně a letělo to přímo do koše...a vzhledem k tomu, že bezlepkové mouky nejsou zrovna nic moc levného se mi to opravdu nechce jen tak potom vyhazovat,a proto sem chtěla nějaké recepty co má už někdo vyzkoušené, a rady protože na internetu je toho spousta a pak člověk fakt neví...a když je k tomu ještě alergie na vejce je to fakt oříšek...🙈 No tak snad se s tím pečením nějak poperu...jeste jednou děkuji za recepty, rady a tipy...