• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme: Beremese.czModrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Bezlepková dieta. Poraďte recepty

24. února 2011 
Ahojky všem,chtěla bych poprosit o nějaké recepty na bezlepkovou dietku,omáčky,guláše,ovocná jídla ,moučníky a další.Zatím jsem vyzkoušela mouku jizerku a je dobrá. Budu všem vděčná.! :pensive:
20. pro 2008 v 01:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
Italské nudličky
500 g vepřové kýty, 1 plechovka konzervovaných rajčat, 3 střední čerstvá rajčata, 2 střední cibule, 1/2 paličky česneku, 3 lžičky italského koření, 3 lžíce olivového oleje, pepř, sůl,2-3 lžičky třtinového cukru

Cibuli nakrájíme na jemno, česnek na plátky. Na oleji zpěníme cibuli, česnek a orestujeme maso. Potom přidáme italské koření, čerstvá rajčata nakrájená na čtvrtky a přidáme konzervovaná rajčata. Dusíme asi 45 minut na mírném plameni. Dochutíme solí a cukrem. Podáváme s rýží nebo bezlepkovými těstovinami.
20. pro 2008 v 17:08  • Odpověz  •  To se mi líbí
Řízek Houbařův sen
Vepřové řízky, žampióny (nebo jiné houby), bezlepková mouka Mantler, 2 vejce, troška mléka, bezlepková strouhanka zn. Bezgluten, olej na smažení

Řízky naklepeme, houby nakrájíme na plátky silné asi 3 mm, připravíme si bezlepkový trojobal z mouky Mantler, vajíček a bezlepkové strouhanky zn. Bezgluten. Na naklepané řízky z obou stran naskládáme plátky hub a lehce je vklepneme do masa. Řízky obalíme nejprve v bezlepkové mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Smažíme v oleji. Jako příloha se hodí například šťouchané brambory s máslem a petrželí
20. pro 2008 v 17:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
Vánoční chléb
500 g směsi Chléb pro zdraví, 440 g vody, 14 g čerstvého droždí, 1 lžíce cukru, 1 lžíce javorového sirupu (nemusí být), 500 g směsi sušeného ovoce a oříšků (švestky, meruňky, rozinky, arašídy, lískové oříšky, kešu oříšky). Forma na srnčí hřbet apod.

Těsto připravíme podle návodu, ve vodě rozpustíme droždí, přidáme cukr, sirup a směs Chléb pro zdraví a dobře vymísíme nejlépe eletrickým hnětačem. Nakonec přidáme směs sušeného ovoce a oříšků a naplníme do forem. Necháme v teple kynout asi 45 minut a pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi hodinu. Do trouby vložíme hrneček s vodou.
20. pro 2008 v 17:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
Polévka s tuňákaem


2 menší cibule, 5 stroučků česneku, 500 g mražené zeleninové směsi (mexická, čínská), 100 g brambor, 2 pol. lžíce olivového oleje, 100 g tuňáka (může být i konzerva - tuňák ve vlastní štávě), sůl, pepř, kostka zeleninového bujónu, vlasové bezlepkové nudle

Cibuli nakrájíme na drobno, česnek na plátky a brambory na kostičky. Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme zmraženou zeleninu, lehce podlijeme a dusíme do částečného změknutí. Potom přilejeme 750 ml horké vody, přidáme brambory na kostičky a zeleninový bujón. Vaříme do změknutí brambor asi 10 až 15 minut. Poté přidáme tuňáka, lehce povaříme a nakonec zavaříme bezlepkové vlasové nudle. Ochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené zelenou petrželí.
20. pro 2008 v 17:11  • Odpověz  •  To se mi líbí
Mazanec s pohankovou moukou
3 celá vejce, 2,5dcl mléka, 1 dcl oleje, 100 g rýžové mouky, 100 g pohankové mouky, 250 g univerzální koncentrát Bezgluten, 150 g cukru, 1 balíček sušeného droždí, hrozinky nebo ořechy

Uvedené suroviny vložime v uvedeném pořadí do pícky, nastavíme bezlepkový program na pečení, světlá kůrka. Po upečení vyjmeme z formy a necháme na mřížce vychladnout.
Autor: Dana

Poznámka autorky: Můžeme pocukrovat nebo přelít uvařeným pudinkem - a máme buchtičky s krémem. Velmi chutné, doporučuji k vyzkoušení
20. pro 2008 v 17:12  • Odpověz  •  To se mi líbí
Podzimní drobenkový koláč
Na těsto: 400 g směsi na křehké těsto, 250 g tuku Hera, 3 vejce, 100 g cukru moučka, 1 kypřící prášek do pečiva
Na náplň: 6 větších jablek, šťáva z 1 citrónu, 1 vanilkový cukr
Na posypku: 150 g bezlepkové mouky Mantler, 150 g cukru jemný krystal, 150 g tuku (máslo, Hera), kůra z 1 citrónu, 1 cukr se skořicí

Z mouky, do které jsme zamíchali kypřící prášek do pečiva, tuku, vajíček a cukru připravíme hladké těsto. Jablka bavíme slupky a nakrájíme na větší kostičky. Připravíme se posypku smíchánív všech uvedených surovin. Těsto rozprostřeme na plech, který jsme vyložili pečícím papírem. Posypeme jablky, vanilkovým cukrem a zakapeme citrónovou šťávou. Nahoru nasypeme posypku. Pečeme v dobře vyhřáté troubě při teplotě 180 °C asi 30 minut. Podáváme teplé i vychlazené.
20. pro 2008 v 17:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
Piškotový dortík a bublanina

240 g cukru, 4 vejce, 4 pudingy /Dr. Oetker/, 2 lžičky prášku do pečiva /Dr.Oetker/, ovoce jahody, banán atd.


Vyšleháme žloutky s cukrem. Bílky ušleháme zvlášť. K žloutkům přidáme 4 pudingy a prášek do pečiva. Pokud je těsto husté, naředíme ho kapkou vody. Těsto vlijeme do pečícím papírem vyložené formy a pečeme při 180 °C v předem vyhřáté trobě. Zdobíme ovocem.
20. pro 2008 v 17:14  • Odpověz  •  To se mi líbí
Šlehačková roláda
100 g cukru moučka, 5 vajec, 2 vanilkové cukry, 2 PL kakaa, smetana ke šleháni


Cukr moučka, vanilkový cukr, vejce a kakao vyšleháme do velmi tuhé pěny. Plech vyložíme pečícím papírem s dostatečným (2 cm) přesahem přes okraj. Hmotu rozprostřeme rovnoměrně na pečící papír a pečeme při 180 °C asi 8 - 15 minut. Korpus ještě za tepla stočíme a necháme vychladnout. Po vychladnutí korpus rozmotáme a potřeme vyšlehanou šlehačkou s vanilkovým cukrem a opět pomocí pečícího papíru stočíme do rolády. Uchováváme v chladnu
20. pro 2008 v 17:15  • Odpověz  •  To se mi líbí
Makové a banánové jednohubky
2 balíky bezlepkových piškót, 50g mletého maku, 50g medu, banány.
Na polevu: čokoláda na varenie, stužený tuk

Z jedného balíka urobíme makové jednohubky: piškóty natrieme pomletým makom zmiešaným s medom a zlepíme. Z druhého balíka urobíme banánové: medzi dve piškóty dáme koliesko banánu (alebo môžeme použiť aj iné ovocie:slight_smile: Hotové jednohubky napichneme na špáradlo a namočíme do rozpustenej čokolády(rozpustíme ju aj s trochou tuku vo vodnom kúpeli). Necháme stuhnúť a poukladáme do papierových košíků.
20. pro 2008 v 17:17  • Odpověz  •  To se mi líbí
Narozeninové kuře plněné panenskou svíčkovou, žampiony, jablkem a hruškou
1 kuře běžné váhy, palec vepřové panenky, 50 g libové slaniny, 1 hruška, 1 jablko, 6 hlaviček žampionů, 1 stroužek česneku, sůl, máslo, drcený pepř, směs koření na pečené kuře

Kuře omyjeme, odstraníme odřezky kůže. Připravíme si nádivku. Slaninu nakrájíme na proužky, jablka, hrušky a žampiony na kostičky. Dochutíme kořením pečení kuře, přidáme 2 oříšky másla, nasekaný česnek a zamícháme. Směsí naplníme kuře a otvor uzavřeme jehlicí nebo párátkem. Potřeme směsí másla a koření pečené kuře. Vložíme do trouby vyhřáté na 215 °C a pečeme asi 2 hodiny. Zhruba 10 minut před ukončením doby pečení kuře znovu potřeme směsí másla a koření.


Doporučení autora: Jako příloha k narozeninovému kuřeti se hodí rýže i brambory. Vyzkoušejte trošku exotiky, třeba fritované banány. Speciální banány na vaření nakrájejte na kolečka, ofritujte a podávejte jako přílohu.
20. pro 2008 v 17:18  • Odpověz  •  To se mi líbí
20. pro 2008 v 17:19  • Odpověz  •  To se mi líbí
hm koukám, že jsme dali stejný link :grinning: :grinning: :grinning:
27. pro 2008 v 15:32  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ivka tak už jsi něco zkoušela?
27. pro 2008 v 15:32  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj! Potrebovala bych poradit z jake prirozene bezlebkove mouky lze upect chleb v domaci pekarne? Z kukuricne to nejde :grinning: to uz jsem vyzkousela.. Nebo se nejak namichaji? Treba kukuricna, ryzova a pohankova v nejakem pomeru? Nevim.. Kdyby nekdo vedel, prosim o radu! Diky
23. pro 2010 ve 22:02  • Odpověz  •  To se mi líbí
@dana3262 , mrkni na tyto stránky, je tam hodně maminek se zkušenostmi s bezlepkovým vařením a pečením a jsou velmi ochotné co se rad týče, jsem v tomto vaření nováček a maminky mi hodně pomohly a poradily a taky je tam hodně receptů :slight_smile:
20. led 2011 ve 23:10  • Odpověz  •  To se mi líbí
@dana3262 manžel má BD, takže sloužím občas i jako pekařka :sweat_smile: napíšu Ti náš recept na chleba.
Jinak jsme si koupili i nějaké kuchařky, jsou taky fajn, když zrovna nevíš...

Náš domácí bezlepkoý chlebík
500ml vlažnější vody, do vody 3 PL octa, 3 PL oleje, 2 ČL soli, 2 ČL cukru.
Na to:
250gr mouky JIZERKA
150gr mouky PROCELIA Tmavý chléb s vlákninou - viz foto
100gr pohankové mouky hladké - kupujeme teď už v Globusu, jinak ji mají snad v každé zdr. výživě.
Nakonec 1 sáček suš. droždí (používám jen to s "modrým ptákem" :grinning: ).
Šup do dom. pekárny, bezl. program a za 2 hodinky mám krásný chléb.
24. únor 2011 v 15:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
jinak doporučuju i tyto kuchařky, jsou tam zajímavé moderní recepty . viz fotky
24. únor 2011 v 15:09  • Odpověz  •  To se mi líbí
ještě jsem zapomněla, že do chleba dávám ještě trochu kmínu (i když je obsažen v Procelii) a trochu chleb. koření :wink:
24. únor 2011 v 15:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek