• Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO
  • Doporučujeme:  Beremese.cz Modrastrecha.cz
  • Přihlas se
  • Registrace nového člena
  • Získej PLUSPRO

Znáte recept na jídla z cukety?

11. dubna 2010 
začína sezóna cuket a neznám skoro žádné recepty.
9. črc 2007 v 15:35  • Odpověz  •  To se mi líbí
Lena já dělám z cukety jen klasiku-cuketové řízky.Cuketu okrájíme, nakrájíme na kolečka, osolíme a obalujeme jako řízky a smažíme.mě to chutná moc, manželovi moc ne :grinning: :sunglasses: ...
9. črc 2007 v 15:38  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
Já dva, jeden nic moc, to je, že se cuketa nakrájí na kolečka, nasolí a obalí jako řízek a osmaží, ale je to takové blátivé.A druhý je super a to je bramborák napůl z brambor napůl z cukety.
No a pak se dají i nějak vydlabávat a vnitřek smíchat s mletým a kořením a zapéct, ale to jsem nikdy nedělala :wink:
9. črc 2007 v 15:41  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
autor
SEKANICE Z CUKETY

40 dkg hrubě nastrouhané cukety
1 větší cibule
10 dkg cihly na jemno nastrouhané
20 dkg salámu
1 dcl oleje (může být i míň)
2 dcl hrubé mouky
1/2 prášku do pečiva
5 celých vajec
česnek, majoránka, sůl, pepř
vymazat, vysypat strouhankou plech


HRNKOVÁ BUCHTA Z CUKETY

1a1/2 hrnku cukru
3 žloutky
2a1/2 hr. pol. mouky
1 hr. oleje
2 hr. jemně nastrouhané cukety
1a1/2 pr. do pečiva
1 lžička skořice
+ sníh z bílků
9. črc 2007 v 15:41  • Odpověz  •  To se mi líbí
autor
obalená jako řízek mi taky chutná, ale manžela s tím asi neuchvátím :grinning:
9. črc 2007 v 15:43  • Odpověz  •  To se mi líbí
Já ji smažím neobalenou, neoloupanou. Jen nakrájím na kolečka, okořením libovolným kořením (grilovací, kari nebo cokoliv jiného) a smažím.
9. črc 2007 v 19:39  • Odpověz  •  To se mi líbí
miluju salát z cukety :wink: - okrájím a nakrájím na plátky - pokapu citrónem( nebo nějakým dobrým octem - bylinkový atd..) toršku oleje(sezamový, olivový - může se dát i dýňový, ale pak to má hnědou barvu) - troška soli a pepře a je hotovo a někdy když seženu tak k tomu na kostky nakrájím avokádo + je spoustu možností dodání různých bylinek dělám to pokaždý jinak.

Taky je výborná cuketová polévka z Apettitu září 2006
10. črc 2007 v 09:52  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahoj... ja z cukety robim mliecny privarok...nastruha sa cuketa, da sa varit, osoli sa, prida bobkovy list, trochu mleteho kminu. potom pridam na kocky nakrajane zemiaky a ked su uz skoro uvarene pridam mlieko, alebo smotanu. a aby to bolo hustejsie a nie riedke ako polievka, tak pridam kukuricny skrob gustin rozmiesany v trochu mlieka. mi to jeme doma s chlebom opecenym vo vajicku, alebo len normalne s chlebom. robievam tento privarok aj z tekvice. :wink:
10. črc 2007 ve 12:38  • Odpověz  •  To se mi líbí
Zrovna dnes jsem jsem dělala něco podobného jako je sekanice od Leny27.
CUKEŤÁK NA PLECH
3-4 hrnky nahrubo nastrouhané cukety (klidně i se slupkou)
1 hrnek dětské krupičky (nebo pšeničné krupice)
3/4 hrnku nakrájené cibule
1/4 hrnku oleje (dávám půl na půl normální a olivový)
3/4 hrnku nahrubo nastrouhaného sýra (někdy přidávám třeba kousek nivy)
1 hrnek nakrájeného uzeného masa (při chudobě salámu :grinning: )
1,5 lžičky prášku do pečiva
2 lžičky petrželky (není ale nutná)
1 lžička soli
dle chuti pepře - cca do 0,5-1 lžička
česnek - já dávám klidně i 5 stroužků (někdy i víc), fakt není pak ani cítit
4-5 vajec

Vymaštěný plech vysypu strouhankou nebo krupičkou (dětskou nebo pšeničnou - nééé cukrem :grinning: ), dobře zamíchanou směs vyleju na plech a uhladím. Peče se cca na 180´C přibližně 30-40 minut, až je na povrchu dozlatova. Potom je potřeba cukeťák nechat nějakou dobu vychladnout, ten sýr a olej je zahorka hodně rozteklý a nedá se to moc dobře krájet, rozlejzá se do stran. Já ho zbožnuju vlažný anebo nejlíp až úplně studený. Jenomže někdy už úplně vystydnout ani nestihne... :sunglasses:
Tak si dejte do nosu!
15. črc 2007 ve 14:10  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
ahoj holky já i můj muž máme cuketu velice rádi proto ji děláme na vše možné způsoby, normálně jako řízek pak v těstíčku ( jako na bramborák ) pak buchtu a v neposlední řadě cuketový dráteník ten je výborný recept přikládám

velkou cuketu
1 svazek mladé cibulky nebo normální cibuli
3 stroužky česneku
100g tvrdého sýru
200g měkkého salámu v celku
1 prášek do pečiva
sůl a pepř podle chuťi
1 lžíce vegety
3 vejce
80 ml oleje
150g pol. mouky

olej a mouka na vymazání pekáčku

cukínu nystrouháme na hrubo a přidáme všechny přísady a promícháme a dáme péct na 160 stupňů tak 40 minut
18. črc 2007 v 00:48  • Odpověz  •  To se mi líbí
ještě jsem zapomněla taky je výborný bramborák z cukety je to stejné jen poměr brambor a cukety je jedna ku jedné jinak všechno jako normálně
18. črc 2007 v 00:50  • Odpověz  •  To se mi líbí
a ještě jsem si vzpoměla jsou výborné cuketové karbenátky

1 kg cukyny
10 dkg tvrdého sýru
2 vejce
1 lžička solamylu
1 lžička vegety
2 lžíce hladké mouky
3 lžíce strouhanky
1 lžička soli


cuketu pomlét a po uležení vymačkat a u všeho postupovat standartním způsobem udělat karbenátky obalit ve stouhance a péct a pokud máte chuť můžete si i karbenátky naložit do nálevu
nálev
1 půl litru vody
1 lžička deka
5 kuliček prpře
1 lžička soli
2 dcl octa

ještě přidat do sklenic bobkový list a cibuli
18. črc 2007 v 00:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
já dělám musaku z cukety a brambor. do zapékací mísy dělám vrstvy z brambor (předem uvařené ve slupce, oloupané a nakrájené na plátky), mletého masa (osmahnutého na cibulce a česneku a rajčaty z konzervy), cuket (krájených na plátky) a pár plátků čerstvých rajčat. Nakonec se to zaleje bešamelem a posyme sýrem a zapeče do zlatova. MOOOOOC dobré
28. črc 2007 ve 22:28  • Odpověz  •  To se mi líbí (1)
jinak cuketu můžeme snad na všechny způsoby, ještě jeden tip. Půlky vydlabaných cuket naplnit směsí asi jako na sekanou a přidat do ní čtvrt kila pokrájených žampionů. Navrch před dopečením dát plátky uzeného sýra ale není podmínkou.
28. črc 2007 ve 22:30  • Odpověz  •  To se mi líbí
Trošku něco podobného jako musaka od Vrtule83:
Cuketa a brambory (v libovolném poměru, jak máme rádi) se nakrájí na čtvrtkolečka, paprika a cibule na proužky, rajče a česnek na plátky. Vše smícháme ve vymazané zapékací misce, osoléme, opepříme a okořeníme dle chuti (dobré je tam např. provensálské koření) a pečeme ve vyhřáté troubě do poloměkka. Pak vmícháme trochu kečupu (nemusí být), posypeme strouhaným sýrem a zalijeme rozšlehanými vejci (cca 2 vejce pro 3 osoby). Pečeme, až jsou vejce tuhá.
31. črc 2007 ve 13:54  • Odpověz  •  To se mi líbí
Ahoj, cuketa je výborná náhražka masa. Třeba ji nakrájím na větší hranolky, osmahnu na oleji nejlépe olivovém. A můžu jí přidat k těstovinám. Například stačí když po osmahnutí cuketu vyndám, osmahnu cibuli trochu česneku, dám rajčata, bazalku, podusím, vrátím cuketu a můžu smíchat s těstovinami. Někdo má rád cuketové zelí - prostě místo normálního zelí se k bramborovým knedlíkům udělá zelí z cukety.
7. srp 2007 v 16:52  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahojky, ten cukeťák znám a je moc dobrý. pokud nechcete hned papat cuketu tak můžete ještě udělat takovou pomazánku na topinky.

1kg cukety-nastrouhat na hrubém struhadle
4 cibule
10 dkg oleje
1 rajský protlak
5 polévkových lžic sojové omáčky
1 masox
8 stroužků česneku
sůl, pepř
2 kávové lžičky deka
cibuli zpěníme na oleji, přidáme nastrouhanou cuketu, rajský protlak, ostatní přísady a dusíme 1/2 hodiny. Nakonec přidáme deko a vaříme ještě 1/2 hodiny. Plníme do skleniček a sterilujeme. Potíráme topinky.

Uncle beńs

1kg papriky
1kg cukety
1/2kg cibule
3 malé sladké kečupy
2 malé ostré kečupy
2 polévkové lžíce cukru
6 polévkových lžic worcesteru
6 polévkových lžic sojové omáčky
1/4 l oleje

papriku, cuketu a cibuli nakrájíme na kostičky, vše dáme do kastrolu a dusíme 1 hodinu, dáme do sklenic a sterilujeme.
6. zář 2007 v 18:15  • Odpověz  •  To se mi líbí
ja delavam obcas safranove rizoto s cuketou...

osmaz v hrnci cibulku, pridej na jemne platky nakrajenou cuketu, koreni(pepr, kmin, sul, harmonia...zalezi na vas a safran - pozor,opatrne,obcas ulitne ruka :sweat_smile: ) no a prisyp k tomu uvarenou ryzi, je to super mnamka, minim. kalorii a ohromne chutne jidlo! hodi se k tomu treba cervena repa
6. zář 2007 v 19:35  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tak jsem dostala velikou cuketu, z prvni pulky jsem udelala sladké a z druhé hlavní jídlo:


1) Nadýchaná lehoučká buchta, něco jako perník, ale jako peřinka. Navíc je to neskutečně rychlé! A nikdo nepozná, že je tam cuketa...


CUKETOVÁ KAKAOVÁ BUCHTA
3 vejce
200g cukru krupice
2dcl oleje
500g nastrouhané cukety (stačí nahrubo, cuketu zbavíme jádřince)
400g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 prášek do perníku
1 vanilkový cukr
2-3 lžíce kakaa
trochu rumu
dle chuti možno, ale nemusí být - rozinky, ořechy...

Utřeme vejce, cukr a olej, přimícháme zbylé suroviny, nakonec kypřící prášky. Těsto nalejeme na plech s vyšším okrajem, na pečící papír (anebo na vymazaný vysypaný plech moukou nebo třeba kokosem) a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 15 min.(při 180 °C v horkovzdušné troubě). Možno zkrášlit čokoládovou polevou politou cik cak na buchtě.
Bude stejně rychle pryč, tak jako se rychle připravuje a upeče.


2) A nevěděla jsem, co s tou druhou půlkou, tak jsem ji jednoduše na kostky nakrájela i s cibulí do pekáče, ve kterém jsem zapékala na másle filé z tresky posypané kořením. Průběžně jsem podlévala lehce vodou a ta cuketa nasákla tu vůni ryby a smíchaná s rýží na talíři to byla fakt dost dobrá mňamka!
9. zář 2007 ve 14:13  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tak já dneska dělala takové bramborovo cuketové pyré (kaši) - - byla to taky moc mňamka - dala jsem uvařit barambory a cukety nakrájené na kostičky dohromady - pak jsem slila půlku vody - dala do robota a přidala usmaženou cibulku a dala všechno pěkně umixovat. Byla to mňamka - měli sme to ke grilovanému lososovi :slight_smile:
9. zář 2007 v 16:52  • Odpověz  •  To se mi líbí
cuketový "kečup"
poměry dle chuti
osmahnout cca stejné množství cibule co bude cukety
na to cuketa bez jadřince na kostky
česnek na plátky
osolit opepřit
přidat sojovou omáču
přidat rajský protlak
míchat a dusit
někdy dám i pizza koření

až je to hotové, tak se to naplní do skleniček a konzervuje
mělo by stačit, když to dáte di skleniček vařící a necháte schladnou, ale já pro jiistotu ještě klasicky v troubě při 80 C 20 min sterilizuju

takový to polotovar pak použiju bud dospodu na pizzu, nebo s mletým/ salámeme jako omáčku na špagety nebo zapékané těstoviny
ještě tam dávám čerstvý česnek a oregáno, at to hezky voní
30. lis 2007 v 17:55  • Odpověz  •  To se mi líbí
patusik • 1d • 2. dec 2007 o 19:19
Ako ju pripravit babatku? Varit, struhat, dusit?

zuzu13 • 2d • 2. dec 2007 o 19:21
patusik, udus, podáavaj zo zemiakom alebo zo žltkom...neskôr ju môžeš zapiecť s cestovinkou, zemiakmi...alebo ju "orestuj" na masle s porom... :wink:

sisulik • 2d • 2. dec 2007 o 19:26
ahoj patusik...ja mu ho uvarim vo vode a potom to z vody vyberiem a rozmixujem s prevarenou dojcen. vodou...

patusik • 1d • 2. dec 2007 o 19:59
A olupes ju?

zuzu13 • 2d • 2. dec 2007 o 21:17
jasné...olúpať... :wink:

sisulik • 2d • 2. dec 2007 o 21:21
patu...ano...olupem...na SR mate tie velke cukety..ale tu v kuvajte sa daju kupit aj take uplne malinke cuketky...velkost dlane a trosku vacsie...

patusik • 1d • 3. dec 2007 o 22:56
A nejaky receptik pre polrocne babo?

nenka83 • 1d • 3. dec 2007 o 23:31
patusik moes dat cuketka, zemiacik, zltko, ja davam aj karfiol.

a cuketa je zevraaj dobra aj s jablckom.kup si mama special, tam su recepty

annabe • 1d • 5. dec 2007 o 20:50
ja som kúpila v kauflande menšiu cuketu

dannynka • 1d • 5. dec 2007 o 20:52
inak aj u nas v bille maju mae cuketky... :wink:
ja ju osupem nakrajam na kocky a dam varit zo zemiacikom nakrajanim na kocky,a potom uz len roztlacim,je to mnamka chuty to ako zelatinka :wink: :wink:

yesno22 • 1d • 5. dec 2007 o 20:53
patusik...dnes mal moj maly cuketa+jablko+zemiacik+masko...predtym papal bez maska...on ma cuketu velmi rad a v lete, ked sme mali od babky, papal skoro kazdy den v kombinacii s inou zeleninkou...mrkva, karfiol, brokolica...

lucaska • 1d • 5. dec 2007 o 20:57
ahojky aj mi mame cuketku velmi rada v kauflande ju maju skoro vzdy, ja mu ju uvarim so zemiacikom a popucim, niekedy ju uvarenu na panvici zmiesam so zltkom a k tomu zemiacik, niekedy k tomu aj kuracie masko. je to fakt super papina,velmi nam to chuti... :wink: :wink:

zuz11 • 1d • Dnes o 14:10
cafte, mna by zaujimali neake recepty a inspiracie pripravy cukety pre batolata :wink:
mam asi 15ks cukiet aj mensich a aj vacsich, momentalne ju dusim na oleji a potom davam syr :stuck_out_tongue_closed_eyes: len chcelo by to este zopar podobnych dobrych receptikov :wink: kedze je cukinova sezona :grinning:
inak ja ju mam najradcej vyprazanu v 3obale ale to malej urcite nedam :zipper_mouth: :grinning:

nevesta • 1d • Dnes o 14:12
Zuz, oprazit na troske oleja, muskatovy orech, torcha cenaku, soli, smotana. Je to super na spagety s parmezanom... Nahrad co nemoze a mas super papu, ja to milujem :sunglasses:

zuz11 • 1d • Dnes o 14:15
prazene urcite nie :grinning:

nevesta • 1d • Dnes o 14:31
tak udus na oleji
6. črc 2008 v 15:23  • Odpověz  •  To se mi líbí
zuz v lacnych receptoch je niekolko fajn receptov na cukiny, len neviem co vsetko uz malej davas. tam su recepty s kecupom a cesnacikom a paradajkami a tak :sweat_smile:
6. črc 2008 v 18:22  • Odpověz  •  To se mi líbí
ja tento tyzden idem robit z cukety CUKETOVY KOLAC :wink: Minuly rok som ho robila , mal uspech, hned sa ponom zaprasilo :wink: :slight_smile:
6. črc 2008 ve 21:34  • Odpověz  •  To se mi líbí
junovka, presvihla som niekde ten recept? :sweat_smile: alebo ho tu mozes hodit?
8. črc 2008 ve 22:06  • Odpověz  •  To se mi líbí
holky, jsem cuketový analfabet, ale ta zelenina se mi moc líbí...takže loupe se vždycky, nebo třeba jenom někdy jako okurka :sweat_smile: ? A našla jsem recept na bramborovou kaši s cuketou pro mimi od 8. měsíce a tam tu cuketu strouhají syrovou??!! Je to možný, nebo se musí vždycky vařit? dík.
10. črc 2008 v 11:49  • Odpověz  •  To se mi líbí
mlade cukety netreba supat,ja ich peciem alebo struham so supou.Tu kasu neviem no podla mna sa ta cuketa asi rozvari vo vode?!
10. črc 2008 ve 13:05  • Odpověz  •  To se mi líbí
nerozvari. len ju treba povarit len kratko. ja struham niekedy cuketu do cestovin a ostanu tam "cuketove slize" :slight_smile:
inac ja tiez malokedy lupem cuketu. len ked je uz taka nie moc cerstva.
10. črc 2008 ve 20:32  • Odpověz  •  To se mi líbí
ahojte, prispejem aj ja :wink:

cukinu alebo tekvicu používam presne rovnako. vždy ju pre nás aj pre malého tepelne upravujem.

v sezóne ju zamrazujem v mikroténových sáčikoch a to alebo pokrájanú na kocky - v zime je z toho polievka alebo prívarok, alebo postrúhanú používam na sladké aj slané koláče.

koláče sú v receptoch na klasický plech, no dávam ich bežne do košíkov na mufiny (tie rozložím na plech a lyžicou plním, potom upečiem), sú ako velikánske na šuhajdy, bežne ich dostať v hypermarketoch. vyzerá to inak a každému to veľmi chutí, je to výhodné aj na cesty a výlety änapr. v sladkom cukinovom nie je vajce, robím ho vždy, ak niekam idema ako mufiny, lebo sa tam nemá čo pokaziť a znesie to pobyt v aute)


recepty:

sladký cukinový koláč
--------------------------------

1,5 šálky cukru
1š oleja
2,5š hrubej múky (ak nemám, používam polohrubú)
2š nastrúhanej cukiny ( dávam do oka)
1 prášok do pečiva
1 van. cukor
1čl škorice (občas vynechám, nech je zmena)
2pl kakaa (tiež občas vynechám), alebo kokos, alebo oriešky

-vymiešať, podľa potreby pridať mlieko
- upiecť

môže byť na to poleva:
80g hery
150g cukru
3pl rumu
3pl kakaa
- rozpustiťž vo vodnom kúpeli
niekomu je veľmi sladká, no ja ju mám rada a dávam vždy a je veeeľmi voňavá od rumu

:grinning:


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

slaný cukinový koláč
----------------------------

40dkg postrúhanej cukiny (dávam od oka, aby som namala zbytky)
15 dkg na kocky pokrájanej mäkkej salámy (dávam čo mám doma, ak nie je iné tak ošúpanú a pokrájanú špekáčku, párok...to mám v mraziničke na tieto účely vždy)
15 dkg strúh. syra (v ceste vynechávam, radšej ho použijem na posypanie tesne pred dokončením)
20 dkg huubej múky (ak nebola, používam ak polohrubú a v pohode)
1 dcl oleja
3 celé vajcia
1 prášok do pečiva
1 cibuľa pokrájaná na drobno
3-5 pretlačených strúčikov cesnaku
mleté čierne korenie
podľa chuti soľ
môže byť aj vegeta

- vymiešať, upiecť
tesne pred dopečením to potieram kečupom a posypem tým "ušetreným" syrom, nechám minútku v rúre roztopiť



--------------------------------------------------

cukinová horčica
---------------------

toto máme veľmi radi, robím niekoľkokrát počas sezóny aj v 5násobnej dávke, vždy sa počas zimy minie (ma chleba, k párkom....)

2kg cukiny
1 a 3/4dcl octu
1 a 1/2dcl oleja
10 dkg cukru
5dkg soli
1 čl korenia
3 feferóny (nedávam)
3-4strúčiky cesnaku
1 horčica

rozvariť na kašu, pomixovať, pridať horčicu a dať do pohárikov (vyjde tuším 8)
sterilizovať 15 min na 90stupňov

--------------------------------

ešte robievam na obed cukuny narýchlo

nakrájam na cca 1cm kolieska, jedno dám na poolejovaný plech, na to nejaký salám "čo dom dal",prikryjem druhým kolieskom, posoliť, alebo vegeta, prípadne gril korenie, alebo čokoľvek iné obľúbené (tým je to vždy iné) a dať piecť
na upečená dať plátok syra, nechať roztopiť a hotovo
je to super so zemiakmi a tatarkou, alebo zeleninovým šalátom, alebo len tak. je to výborné teplé aj studené. vhodné aj pre malé deti (pokiaľ tam neni nejaké klobása alebo oravská slanina):grinning:

-----
ešte na napadli cukinové špízy - cukina na kocky, cibuľa malá, kokteilové rajčiny, kocky papriky, salám/klobása/párok - napichovať striedavo na špajdle, posypať gril korením......čímkoľvek....upiecť
príloha zemiaky a tatarka
11. črc 2008 v 00:21  • Odpověz  •  To se mi líbí
a co tak cuketa oprazena na oleji s cibulkou, paprikou?? :slight_smile:
11. črc 2008 v 08:30  • Odpověz  •  To se mi líbí
cukina/ tekvica sa aj zavára na spôsob ananásového kompótu

robila som tak tekvicu a používala do rôznych šálkových koláčov, je to v tom na nerozoznanie od ananásu (ale napr. na ananásový rez by som to nepoužila, pri istotu :grinning: )
11. črc 2008 v 10:59  • Odpověz  •  To se mi líbí
Tvůj příspěvek