17letá dcera se chce odstěhovat, co si o tom myslíte?

jitul1975
7. dub 2015

Ahoj maminky,
mám sedmnáctiletou dceru, která se rozhodla odstěhovat. Možná na truc, nechce o tom s námi mluvit. Chodí na brigádu, pokud pracuje každý den, vydělá si okolo 12000, ale je v práci vždycky až do noci. Přitom se snaží studovat - z donucení, tvrdí, že ví, že hlavou se živit nebude a má jasno v tom, že bude podnikat, takže školu nepotřebuje a chodí tam občas jen kvůli nás. Teď přišla s tím, že chce odejít do podnájmu. Co si o tom myslíme? My jsme proti. A může vůbec bez souhlasu rodičů podepsat smlouvu o podnájmu?

maraida
7. dub 2015

Já bych to tedy nedovolila.Chtěla bych,aby nejdřív dostudovala a pak ať si to zkusí.
Myslím,že snad smlouvu ani podepsat nemůže ne,když není plnoletá...ale jistě to nevím.

jitul1975
autor
7. dub 2015

To nevím. Tvrdí, že je schopná se o sebe postarat sama a doma nebude.To nepopírám, samostatná je, vydělat si na sebe zvládne, ale je mi jasné že školu nedodělá.

marton
7. dub 2015

@maraida ahoj a jak bys jí to zakázala?

linusha
7. dub 2015

Ahoj,
já jsem teda věkově pár let od tvé dcery. Ale myslím si že je dobré udělat nějaký kompromis, ale někdy to nejde. Osobně bych trvala na tom, aby si dodělala vzdělání (maturita/ výuční list), pak se může přeci jít podnikat a bydlet do podnájmu. Ale pokud si dcera staví hlavu tak možná by bylo dobré ji v tom ,,vymáchat,, aby si uvědomila že se s ní svět nebude patlat, třeba si uvědomí co ve Vás měla a pak ještě ráda vrátí k Vám. 🙂

marton
7. dub 2015

@jitul1975 ahoj,to že je to těžké víš asi sama.Jediné co můžu poradit a to proto,že to mám za sebou,je si s dcerou sednout a vyslechnout si,co očekává.Mluvit s ní.Násilím ji neudržíš.A je dost pravděpodobné,že je stejně už rozhodlá.Jestli chodí na brigády,tak zná hodnotu peněz a vyzkouší si to se vším všudy.Možná přeruší školu,i s tím musíš počítat,ale to neznamená,že si ji v budoucnu nedodělá.Asi jsem tě nepotěšila,ale budeš ji muset z povzdálí pozorovat a držet pěstě 😉 .

jitul1975
autor
7. dub 2015

Právě pokud přistoupíme na to, že si to má zkusit, tak zpátky určitě nepůjde. Už teď se o veškeré své záležitosti stará sama. Jde mi jenom o to vzdělání. Pokud teď skončí, znovu už do školy nepůjde. Už tak odešla z gymnázia na odbornou školu. Sice s maturitou, ale i tak..

jitul1975
autor
7. dub 2015

@marton Ona sama moc neví, co očekává. Ví, že dokud jí nebude 18 bude na brigádě, pak chce začít podnikat. Hodnotu peněz zná, už teď si odkládá docela dost na spořící účet. Manžel i já ale trváme na tom, aby měla minimálně maturitu. Já si školu dodělávala při dětech a práci a vážně to není legrace. Nevyjdou jí její plány a se základním vzděláním ji do žádné práce nevezmou.

marton
7. dub 2015

@jitul1975 Nikdy neříkej nikdy.Je ji 17.Za pár let bude mylet jinak.Když nebude chtít,nebude tam chodit.

maraida
7. dub 2015

@marton no tak do 18 mám za ní zodpovědnost já a basta.Moje dospělé děti taky občas "držkovaly" a mlely něco o stěhování,ale prostě pochopily,že tak to nejde.Do nájmů se nastěhovaly až se vstupem na VŠ.Jsou prostě vychovaní tak,že z domu by neutekly.

jitul1975
autor
7. dub 2015

I kdybych na to přistoupila já, s manželem se na tom rozhodně neshodneme. A nevíte jak je to s tím bytem? Může sama podepsat smlouvu?

jitul1975
autor
7. dub 2015

Tak to ona taky neuteče. Chce se domluvit.

marton
7. dub 2015

@jitul1975 Chvíli mi o tom vyprávěj 😉 .Jako bys popisovala naši rodinku tak před rokem.dvěma.Jako bych se slyšela..co budeš dělat se záklaním vzděláním.Na druhou stranu znám rodinu,kdy mamka nechala 2 dcery od 15ti samotné a obě holky mají vejšku 🙂 .

jitul1975
autor
7. dub 2015

@marton To po ní ale nechceme, jenom bychom neradi, aby skončila se základním vzděláním. Jak to dopadlo u vás?

marton
7. dub 2015

@maraida tak to gratuluji 🙂 .Nemluvila bych o tom,zda je dítě vychované k tomu či tamtomu.Prostě jsou někteří svéráznější,někteří přizpůsobivější.A jak píše zakladatelka..nejde o útěk z domova.Možná je to nějaký vrtoch,který za pár dní přejde.A pokud ne,tak co můžou rodiče dělat.Někteří se vzteknou a můžou dítě ztratit,ti dle mě "rozumnější" to vyřeš v klidu.

marton
7. dub 2015

@jitul1975 já ti rozumím ani nevíš jak.No jak to dopadlo?Syn dokončil čtvrťák.Mauritu si odložil a už je 7 měsíců ve státech 🙂 .Je teda pravda,že to už mu bylo 20.Ale taky několik let trvaly boje se školou.

maraida
7. dub 2015

Já nevím...já znám 2 rodiny kdy děti odešly z domu a dopadlo to s nimi s oběma špatně.

marton
7. dub 2015

@maraida to je pak blbý.A kor když se chytnou špatných lidí ☹ .

jitul1975
autor
7. dub 2015

@marton kdyby to dopadlo takhle, úplně by nám to stačilo.. A za pár dní ji to nepřejde, mluví o tom už asi čtvrt roku.

limda
7. dub 2015

Podle mě je jediná možnost jí to zakázat, což do osmnáctin můžeš a tu dobu jí zkusit domlouvat a tlouct do hlavy "to správný". Já byla v dost podobné situaci. Do školy jsem chodila jen kvůli rodičům a věděla, že mi to vzdělání nikdy k ničemu stejně nebude, protože se budu živit jinak. Chtěla jsem se odstěhovat dřív, ale nemohla. Ale po osmnáctinách jsem se stejně sebrala a hned jak jsem mohla tak odešla. Pár měsíců nato sekla se školou a musím přiznat, že i teď, x let poté jsem toho nikdy nelitovala a nepomyslela na to, že to byla chyba. Ono je asi reálné jí dokopat k té maturitě nebo výučňáku, ale jestli se do té školy nutí a má v tom už teď víceméně jasno, pak to stejně moc k ničemu nepovede a bude tu školu dělat jen z nutnosti kvůli vám.

magdalenax
7. dub 2015

@jitul1975 Ahoj, smlouvu podepsat nemůže, jelikož není způsobilá k právním úkonům a vy, jako rodiče taky ne, pokud na sebe nevezmete veškerou zodpovědnost související se smlouvou

jitul1975
autor
7. dub 2015

@magdalenax aspoň něco, díky 🙂

ludva
7. dub 2015

@jitul1975 Ach jo, holka, tak to ti nezávidím... S bytem nevím, rozumný člověk si do podnájmu takhle starou holku nevezme, ale víš co, lidi jsou různí. Taky může jít do podnájmu s několika mladými lidmi. Jeden podepíše smlouvu a ostatní jsou jen spolubydlící. Vím jen, že synovec podepsal smlouvu o tarifu na telefon a údajně byla platná (už měl občanku). Ségra pak musela smlouvu rušit osobně v Praze.
Rozhodně bych se snažila situaci řešit v klidu a bez nátlaku. Vím, že to jednoduché není, sama nevím, jestli bych to dokázala. Držím palce 🙂

marton
7. dub 2015

@ludva ahoj 🙂 .S tím bydlením máš pravdu.Stačí se dát do kupy s někým starším ☹ .

jitul1975
autor
7. dub 2015

@ludva toho se taky bojím.. že půjde do podnájmu s někým jiným.. byli jsme ochotni přistoupit na to, že by bydlela s přítelem, který se zdá být docela zodpovědný, navíc dospělý. Řekla ale, že je na to mladá a až si tím bude jistá, začne s ním bydlet.

magdalenax
7. dub 2015

@ludva Ano, ale v tom případě bere na sebe veškerou zodpovědnost ten, se kterým byla smlouva sepsána

marton
7. dub 2015

@jitul1975 mě přijde,že je ta vaše holčina rozumná,žádný třeštiprdlo 😉 .

jitul1975
autor
7. dub 2015

@marton Ona je rozumná, ale nedochází jí to, že bez vzdělání z ní nic nebude.. podnikání jí nevyjde a co bude dělat?

zarecna
7. dub 2015

ja sice nemam pubertaka, ale ucim pubertakov a odporucala by som byt v tomto tvrda...
1/ Odstahovat sa moze az, ked bude mat 18 a maturitu ( pri vsetkej ucte maturita je dnes nic, idealna by bola aspon VS ak na to dievca ma)

2/ Realne sa opytat na jej predstavy o podnikani, casto su to velmi, ale velmi nezrele predstavy, donutit ju ist do banky, aby si zistila ci jej daju an to uver, dohodit jej nejakeho podnikatela, co jej realne povie ako to funguje a ze to prve roky nie je med lizat.

3/ Ona teraz zaraba 12 000 a zda sa jej to ok a dost, spytat sa ci chce cely zivot tak zarabat? Na uvod skusit si zivot na necisto, prestante jej cokolvek platit, prestante kupovat jedlo, prat, zehlit, cokolvek jej financovat a po 2 mesiacoch sa opytajte, ako vysla...

4/ Kde vlastne zamestnali legalne 17 rocnu, ved nema este pravnu zodpovednost...?

magdalenax
7. dub 2015

@jitul1975 Mám trošku záludnou otázku, v čem by chtěla podnikat? Protože jsou živnosti vázané a ty musí být podložené vzděláním

zvirka
7. dub 2015

Já se obávám, že dcera má vlastní hlavu. A s bydlením se na tom nic nezmění, já bych ji nenutila zůstat. Např. můj bratr, bydlel doma, SŠ nedodělal, prostě nechtěl a nikdo a nic ho nepřinutilo a zůstal se základním vzděláním. Já odešla v 19 (před maturitou) a mám VŠ. Spíš bych s ní promluvila, vyjasnila si postoje, ale žádná ultimáta. Lepší se s ní teď domluvit a mít to alespoň nějak pod kontrolou(pomoct jí s výběrem podnájmu, občas tam zajít na návštěvu a zkontrolovat ji), než přinutit zůstat, aby za rok utekla a už se nevrátila.