Bratr schizofrenik
Nevim jak zacit. Bude to dlouhe. Potrebuji poradit jestli ma nekdo podobnou zkusenost? Rodice jsou rozvedeni. Otec ma tezkou schizpfrenii a jeho strejda take. Ted k bratrovi.. od urciteho veku se zacal stranit kamaradu. Byl zavisly na pc. Prestal pracovat pak jsme ho prinutili najit si praci. Mamka se prestehovala s nevlastnim otcem z bytu do baraku, tam bratr nesel s otcimem se nesnesli. To je jina kapitola. Sel bydlet k babicce, kde opet prestal chodit do prace a hral na pc. Az pod vyhruzkou vyhozeni z bytu sel opet pracovat. Ja se rozesla s pritelem. Mam byt na hypoteku, tak jsem vzala bratra k sobe do te doby nez jsem si nasla pritele. Ted jsme na materske. U me mel bratr problem s dochazenim do prace, budila jsem ho nekolikrat zaspal... Od unora bydli poprve sam v podnajmu. Mamka zije v jinem meste sem tam za nim zajde. On k nam nechodi, nema zajem. Na konci minuleho mesice mi volali z firmy, kde jsem take pracovala, ze tam bratr 3tydny nebyl co snim je. Neodepisoval nejakou dobu ani mamce na sms, ke take ne. Sla jsem k nemu az po buseni a rvani na chodbe otevrel. Doma mel zabednene okna, snad pul roku se neholil. Bordel jak u bezdomovcu pod mostem. Neumyte nadobi, papirky vsude. Nemocenske listky na 3dny, ktere neodevzdal nikomu. Rikal ze ma svuj vnitrni problem. A ze nechce pracovat. Chce si dat pauzu. Pozdeji mi v telefonu rekl, ze se mu mozna libi ten pocit ze se stane bezdomovec. Mluvi nesmysly a na druhou stranu se chova normalne. Na druhy den sel tedy do prace dat vypoved. 16 listopadu jsme ho donutili jit k psychologovi, stim ze doktor rekl po 10minutovem rozhovoru snim, ze ma lehci formu schizofrenie a ze by si tam mel 1x za mesic chodit povidat ze b mu to pomohlo. Tot vse. Semnou od te doby nekomunikuje a s mamkou take ne. Zjistili jsme ze se nebyl nahlasit na pracovni urad, sel tam az tento patek kdy ho tam mamka dotahla. Psala ze prijede a ani na to ji neodpovedel. Ale kdyz k nemu prisla, tak sel. Pry se bal, ze bude muset hned pracovat. Takze mesic nebyl nikde hlasen. Tak uz dluzi na socialnim a zdravotnim???? Vpatek rekl ze ma na ucte poslednich 100kc a nema na zaplaceni dalsiho najmu. Vari si ryzi s kecupem uz nekolik dni. Mamka mu koupila chleba a salam. S tim ze je dospely a nehodla se o nej starat a platit jeho dluhy. V najemni smlouve ma penale za opozdeni. Pry zavola majiteli a vymluvi se at mu pocka z najmem. Mamka asi nechce verit, ze je nemocny a ja myslim ze u toho psychloga dost dobre nepopsala nastalou situaci. Co kdyz ho pronajimatel vyhodi? a uz ted asi nema co jist a ani to ho nedonutilo zajit na ten pracak. Kde to vse jeste nema vyrizene takze kdyz se tam znovu nedostavi nedostane ani podporu? Prosim vas co mam delat? :(
@brambora28 nebo FOKUS, ten je skoro všude
@kulihrasekzeleny Ještě mě tak s těmi PC hrami napadá, že kromě výše popsaných problémů se mu k tomu přidala i celkem silná závislost na PC hrách, což byste s psychiatrem měli řešit také. Je to závislost jako každá jiná, ale u člověka s psychózou bývá ještě více problematická než u člověka "zdravého". Posílám 🍀 ať vše dopadne co nejlépe!!
@lotosek dekuji za popis. Tak aspon ze se deda stara. O meho tatku se stara jeho mamka, ale pry pujde do bytu od charity s pecovatelskou sluzbou. Ted vidim dalsi veci co dela i bratr. S tim utracenim kdyz pracoval koupil si pocitac za 50 000 misto aby setril na bydleni nebo neco. i ty pizzy porad jedl, pak hromadil krabice v pokoji. V autobuse je mu taky zle a ze mu nedela dobre kdyz je tam moc lidi. A od te doby co je sam tak se zhorsil. S nikym se nebavi, ani k nam nechodil. V praci ho dali na jinou masinu, kde byl sam. Mistr chtel at vice pracuje, to ho asi zlomilo zase :( vzdy blbnul jak nastala nejaka zmena
@brambora28 jsme z Koprivnice. To je trochu zruky :( ale neco takoveho by jsme potreboval. A Byl to psychiatr jspletla jsem to. To je v popisku nize. A nerekl mu ani ze je zdravy ani nemocny jen ze si tam ma chodit vykladat.
@fifilady dekuji cekam az mi mamka posle cislo na toho psychiatra a vse mu tam reknu i co se ted deje. I to s tema hrama. Nenapadlo me ze to muze mit souvislost. Ale zavisly na nich je, to vime cela rodina
@bayt u nas mame jen tento fokus : http://www.fokusnj.cz
Holky tak uz jsem volala tomu psychiatrovi kde uz byl a bylo mi receno, ze dokud neohrozuje okoli a sam sebe nejde s tim nic delat. I kdyz ma zabednene okna nechodi do prace, nic neji, hromadi odpadky neni to zivota ohrozujici. Ze je to zivotni styl i kdyz spatny. A ani kdyby mu tam behaly krysy a potkani a tak ho nikdo nikam neodveze. A mame se jen snazit nec vymyslet aby se toho 18.12 dostavil na tu schuzku. I kdyz tam nebude chtit jit bohuzel ho mame nechat tak i kdyz to zni hrozne. Ze musi sam chtit :((
@kulihrasekzeleny No, já už jsem zažila odvozy prostě "jen" proto, že člověk nezvládal sebepéči, hromadil odpadky, hladověl atd. Neříkám, že někdy rodina ty příznaky trochu nezveličila. Ono se to dá podat tak, aby byl ten odvoz jistější. Tím ti neradím, abys lhala, ale zase chápu, že někdy je ta situace zoufalá a každý dává ruce pryč.
@kulihrasekzeleny Zkusila bych se obrátit zároveň i jinam, tenhle "životní styl" vede při nejlepším pod most a do dluhů... a je to tedy alibismus, argumentovat takto, když to vypadá, že z právního hlediska víc dělat nelze, tak to nechat plavat. Člověk na vlnách psychózy za sebe fakt neručí a může skončit vážně blbě, i kdyby ve stadiích klidu nemoci byl jinak obvykle duchapritomnej a zodpovednej.
@kulihrasekzeleny Jen jsem tím chtěla napsat, abyste se nedala "zdrbnout" tím, jak je těžký dopátrat se pomoci. Zažili jsme v rodině něco podobného a jak píše @bayt , čekat, než chudák akutně nemocný zničí nevratně život buď sobě, nebo někomu jinému je dost nesmysl, ale pochopitelně právně čistý. A to je navíc dotyčná mimo stadia relapsu nemoci naprosto inteligentní, samostatnej
Zkusim napsat do nejake te organizace. Neco pohledam. Protoze jen "tak" brachu nechat nechci :( dekuji vsem za odpovedi
@kulihrasekzeleny ahoj.. Jo mám zkušenosti a velice blízká osoba.. Ne schizofrenie, ale bipolarka s bludnou produkci.... Takže.. Doktorů a pravdu.. Pokud něco neudělá na žádnou psychinu a nic podobného ho nedobrovolně nedostanete... Je svepravnej, a když nechce nic s tím neuděláš... Já bych na tvým místě do něj hustila ať se vzpamatuje at se podívá jak žije... ALE v případě že se jedná o diagnózu je jedno jakou.. To ti tu nikdo neřekne... Si z toho stejně nic dělat nebude...a naopak se ti vysmeje.. Nečetla jsem ostatní příspěvky ale... Možná nějaký organizace který se ho budou snažit vzpruzit.. Jinak žádná jiná možnost pokud nebude chtít sám není... U nás to dopadlo tak.. Že až po extremnim excesu ho zavřeli na uzavřený oddělení psychiatrie na tři měsíce.. Teď léky, invalidní důchod a celá rodina se doteď z toho dává dohromady...
Vkládám za svého bratra:
Ahoj.
Jsem 47 letý muž, schizofrenik a hledám spolubydlícího.
Nabízím ubytování, nejraději schizofrenikovi v rodinném domě se zahradou ve vesnici v jižních Čechách. Budeme dva v samostatném apartmánu. Zajištěna péče dle potřeby: celodenní jídlo, dávkování léků, praní, dohled…
Poplatek za pobyt, energie, celodenní stravu je 11 000.
Lze vyřídit příspěvky a doplatky na bydlení.
Ozvi se, pokud máš zájem.

Můžu se zeptat odkud jste? Nečetla jsem všechny příspěvky, ale doporučuji vyhledat pomoc nějaké organizace (u nás v Brně například Práh, Dotyk 2..), která se na tuto problematiku zaměřuje. Tyto organizace mají své terénní sociální pracovníky, kteří jsou lidem oporou a pomocí, se kterým navážou "přátelský" vztah a člověk pak nemá tak moc pocit, že je nemocný a chodí k lékaři.. Chodí s nimi na schůzky, jsou k dispozici na telefonu v případě potřeby, případně můžou i doprovázet do práce nebo pomoct s hledáním práce.. Navíc jsou zde i psychologové a psychiatři se kterými se dá vše řešit i na této odborné úrovni.. Možná by to v jeho případě byla lepší varianta, než ho tlačit do ordinace (tím neříkám, že to bylo špatné rozhodnutí, ale pokud mu psycholog řekl, že je vlastně v pořádku, o to menší má bratr důvod se sebou něco dělat, že..)