Chce střídavou péči. Pije, bere drogy

vytli
10. zář 2017

Ahoj maminky, ráda bych se s Vámi poradila. Nacházím se v nelehké situaci. Před měsícem jsem odešla od mého přítele, se kterým mám dceru. Zapsán v RL není, především kvůli dluhům, ale také kvůli tomu, že o dítě neměl zájem. Už před porodem jsme měli velmi komplikovaný vztah. Každý den jsem poslouchala, že jen on má náročnou práci a jen on může být strhaný a to, že jsem byla těhotná mu bylo úplně jedno.
Když se malá narodila, přidaly se další problémy a hádky byly na každodenním pořádku. Příteli jsme najednou byly na obtíž, jelikož jsem už neskákala kolem něj, ale kolem malé. To nemohl strávit a tak mi začal dělat ze života peklo. Začal čím dál více pít (problém s alkoholem měl už dříve), sem tam brát drogy a být čím dál agresivnější a byl zlý na mě i na malou... Poté, co se opil a opětovně začal vyhrožovat, že nás zlikviduje, zabije celou rodinu apod. jsem konečně sebrala síly a odešla od něj.
Do dneška to nestrávil... Když jsme byli spolu, o malou zájem neměl. Pokud jsem ho poprosila, aby ji na chvilku pohlídal, začal mít svoje připomínky, jak je unavenej atd. takže jsem to kolikrát vzdala... Malé věnoval max. 5min svého času denně. Nikdy mi s ní nepomohl a neví o ni prakticky vůbec nic.
Najednou si ale vzpomněl, že malá existuje a že o ni bude bojovat a bude chtít střídavou péči... Shodou okolností jsem zjistila. že stále pije a bere drogy... Nedovedu si představit, že by takový člověk měl pečovat o dítě (o které se dřív ani nezajímal)...
Co byste dělaly, zakázaly byste mu veškerý styk s dítětem?

misutka30
10. zář 2017

@vytli Ahojky, pokud otec není v RL, nikdo s ním jako s otcem jednat nebude - ani sociálka, ani soud. On si však může podat k soudu návrh na určení otcovství.... Pokud vyjde jako otec, tak pak může uplatňovat svá práva. Ty poté můžeš poukazovat na jeho problematickou povahu a hlavně na to, že je závislý na návykových látkách... vše v rámci důkazního řízení před soudem, pokud se nedohodnete sami o péči a styku jinak. Držím palce, někdy to není lehké.

japona
10. zář 2017

@vytli Pokud chcete zamezit styku dítěte s ním, máte to jednoduche, protože neni v rl. Těžko se může snažit získat střídavou péči na cizí dítě.
Takže by nejdřív musel požadovat dopsaní do rl na základe dna testu..
A asi by soud zajímalo, proc nebyl zapsán do rl dřív, pokud je otec známý..

vytli
autor
10. zář 2017

Mockrát děkuji, holky 🙂

jancaand
11. zář 2017

Uvidí se, zda otec dítěte jen nevyhrožuje. Každopádně nejdřív by muselo proběhnout určení otcovství a teprve potom může ex zažádat o určitý styk. S velkou pravděpodobností mu dají max ze začátku styk např. 1x týdně 2 hodiny, pokud tedy nebudeš vstřícnější. Poukázat na to, že je závislák můžeš, bohužel u soudu berou jen důkazy. V mém případě ani nepomohlo, když mě bývalý napadl a dítě vezl bez autosedačky v autě a chytila ho policie.. Držím palce.