Co doma platí přítel a co platíte vy?
Hplky mam jen takovy dotaz, jak to mate v rodine a financema??? Co vsechno plati pritel/manzel a co vsechno platite vy?
Holky, jen technicka: prijde mi, ze se v podobnych diskuzich porad zamenuje "spolecny ucet" a "spolecne penize". My jsme spolecny ucet nikdy nemeli, nevidim duvod a povazuji to za neprakticke, ale je to jen technicke reseni, ktere nam vyhovuje a nikdy nam nenapadlo ho menit - na penize samozrejme nahlizime jako na spolecne. U nas je tedy mozna trochu jina situace v tom, ze ja byla "sobestacna" prakticky vzdycky, i na materske/rodicovske, takze jsme proste porad jeli stejne - nekdo platil nakupy, nekdo hypo, pojistky, proste podle toho jak byly prikazy a kdo zrovna nakoupil, objednal apod. Ale kdyby to tak nebylo, tak si nedovedu predstavit, ze by jeden z nas tomu druhemu "daval pridel ze svych penez" - to, jaky ma muj partner vztah k penezum, bych resila na pocatku vztahu, ne pote, co uz mame rodinu, deti... To musi byt pro svepravneho dospeleho cloveka neskutecne ponizujici, nemit volny pristup k penezum v rodinnem rozpoctu (at uz z jakehokoli duvodu).
@suzyz s tim souhlasim...spolecny ucet nebo rozdeleny ucet..je to jedno...jde o to jak to maji spolu nastavene...moje a tvoje jsme nikdy neresili...kazdy se snad podili jak muze a jaka je situace...
Přítel platí energie 5000, já platila nákupy, co jsem na md, tak se často nedostanu nakoupit, resp. on to má po cestě z práce, takže běžné věci nakupuje on. Já jedu tak cca jednou za dva týdny na velký nákup za cca 2000,-, veci na dítě (plenky, um) 2000,- platím si svůj telefon 300/m, jídlo pro psy a veterinu (nemocný starý pes) 2500/m, tankuju tak za 1000/m. Ale nutno podotknout, že kromě RD mám ještě 8000,- příjem jiný.
Máme každý svůj, já platím jídlo, drobnosti do bytu 😊 drogerii, muž platí hypo, energie, časté večeře. Když jde nakoupit sám nebo nemám u sebe já pípne kartou a nikdy by to nechtěl zpátky. Každý máme svoje auto, který si financujeme sami, jak opravu tak naftu, jízdami se střídáme njak se komu chce, když nevyjdu ( nenadálý výdaj) pošle mi peníze bez ohledu na to, že je chce vrátit, když nemá on, pošlu mu je zase já a taky to neřeším. Společný účet bych nechtěla. Máme každý svoje koníčky a záliby, když si chce něco koupit, ať si koupí, jsou to j ho peníze vydělal si je, stejně tak já. Mám spoustu bot a koupím si jich třeba ještě 50 jen tak, bez komentáře (jak to někteří živitelé mají). Vím, že když budu potřebovat nebo budu na mateřský, že mě bude živit bez problému. Proto jsme pár, abychom spolu fungovali a byli sehraní 😊
@jajulin mně zase příjde z mnoha komentářů, že kdo nemá společný účet, nemá v pořádku vztah 😀 my se taky s manželem bavíme narovinu, máme velmi upřímný a přímý vztah a mluvíme o všem...ale to už mi příjde jako obhajování, což nemám zapotřebí 🙂 já bych to tak nechtěla...vydělávám slušné peníze a mám pocit, že máme oba právo na nějaké vlastní finance 🙂 a rozhodně se pod to neschovává utajování, schovávání, nebo cokoli jiného 🙂 každá domácnost to má jinak 🙂 já mám ráda pocit určité nezávislosti 🙂 a doufám, že už nikdo nenapíše dotaz tipu: a co tajit? co schovávat? ježimarja,milence ve skříni asi těžko 😀
@magicka89 Jediný co nechápu je, když jedou ti dva fakt fifty fifty. To je dost divné, spíš jak spolubydlení než manželství. Takhle to má kamarádka. Navíc vydělává o dost méně než muž. On teda jí občas koupí jakože kabelku, kabát. Já osobně bych si přišla jak vydržovaná milenka. Chci jít a kabát si prostě koupit sama. A teda nevím, jak to budou dělat, až budou mít děti :D
Tak my máme zatím také oddělené finance. A to z toho důvodu, že i když přítel vydělává o něco víc než já, tak absolutně neumí šetřit a každý měsíc vše utratí. Já si naopak dávám co nejvíc peněz stranou na nečekané výdaje, na dovolenou atd., abych měla kam sáhnout.
Teď čekáme mimčo, tak přítel prohlásil, že až se pak narodí, něco z výplaty si nechá a zbytek mi pošle a ať s tím hospodařím sama. Já jsem s tou myšlenkou spokojená, tak uvidíme, jak to bude fungovat 😀
@bayt všechno by mělo být úměrné platu daného člověka..když manžel vydělával víc, platil více věcí. Když se aktuálně daří více mě, šetřím nám peníze a eventuálně zaplatím víc věcí..ale spíše šetřím, manžel chce přece jenom fungovat jako chlap , takže místo placení odkládám každý měsíc třeba půlku výplaty a pak jedeme na dovolenou, nebo aktuálně čekáme na nový byt, který budeme vybavovat. Jinak co se týká peněz na mateřské...tam asi musí přijít na řadu dohoda a kompromis obou,ale přece jenom budu chtít mít pro sebe a svoje osobní potřeby peníze a né si říkat o každou korunu 🙂 bude to naše dítě..né moje. Žena odejde ze zaměstnání, aby se starala o společného potomka, proto nevidím důvod, aby na tom byla finančně hůře. Ale to je pouze můj názor 🙂
My máme sice každý svůj účet, ale když mi přišla výplata (teď mateřská a brzy už jen rodičák 😒 ), poslala jsem skoro celou částku k němu. Nechávám u sebe jen měsíční splátku na auto, které chodí z mého účtu, jinak jsou všechny koruny u muže. Máme aspoň přehled, jak na tom aktuálně s financema jsme, než aby bylo něco u mě, něco u něj. Je to mnohem přehlednější 🙂 A z jeho účtu chodí drtivá většina věcí - hypotéka, inkaso, pojistky, internet, atd. A tady, dámy, pozor... Jeho karta je permanentně v mojí peněžence 😇 😎 😂 😂 Protože já dělám nákupy (potraviny, drogerie, pleny, oblečení,...), kupuju naftu apod. 🙂 Chlap kartu prakticky nevidí, akorát když chodíme po nákupech spolu, tak ji vidí, jak ji vytáhnu z peněženky, a zase ji tam vrátím 😂 😂 Ze vtipu zapláče s nějakým humorným vtipem, ale absolutně mu to nevadí. Proč taky - chodí do práce, a já obstarám vše, on má pré 🙂 A to si kupuji, co aktuálně chci, pro sebe, malou i jeho, takže fakt nou probléééémo 🙂
@petrasipkova1 jajsem dostala 1. Vyplatu 12000, zaplatila jsem pojistku, pausal, pritelovi musim davat 9000.... a jeste jsem v minusu 😡😡😡😡 a do prace asi budu chodit pesky....
@nikolisek a na co 9 tisíc přítelovi? :o
Posilame oba stejnou částku na společný účet domácnosti, náklady na psa máme zhruba napůl, on platí hypotéku a TV+internet, já mu na ni přispívám 5 tisíc, pak platím všechna auta (phm, pojištění, servisy), zvlášť si každý platíme telefon, oblečení, stravu v praci, lékárnu. Necháváme si volnost v soukromých výdajích. Když si chci koupit pro sebe něco drazsiho, zeptám se ho na názor (ne svoleni). Dovolenou platíme napůl, když výjimečně nějaká je. Na mimořádných výdajích se domlouvame a zbytek peněz setrime každý u sebe. Plat mám trochu vyšší než on. Až budu na MD a RD, nebudu přispívat na hypotéku a nedostatek budu kompenzovat z úspor, když to nebude stačit, bude mi posílat víc peněz na společný účet, kterym disponuju jen já.
@leilinka1234 no na jidlo 😂😊 on vydelava nekdy 22 000 nekdy 30000 podle toho jak ma hodiny.... s toho mu jde pryc zdravotni, socialni a jeho pojistky - dohromady tak 6000.... 10000 plati najem + tv, a ted mi musi pujcovat na pneu a technickou - ale to mu musim vratit.... a dceri tento mesic koupil...
A to nerikam ze mi celou dobu vycita ze jsem si koupila auto, ktere udajne nepotrebuju... ale uz ho nezajima ze dojizdim 5 km ale jeste k tomu vodim malou do skolky a aze skolky... a kdybych jezdila autobusem tak bych to proste nestihala a domu z prace bych dojizdela v 5 kazdy den... tim padek bych s dcerou bych byla 2 hodiny denne odpoledne
Společný účet
@nikolisek valím bulvy, jak to funguje jinde... Je teda fakt, že tvůj přítel nevydělává moc (těch 30 by ještě šlo, ale když to není pravidelně...), ale i tak...víš, kolik mu měsíčně zbývá? Ušetří něco?
@leilinka1234 ne neusetri nic... nevim kolik mu zbyva kolem 5000
@leilinka1234 ale nic se nemeni na tom ze me nezbyva ani na ten benzin do prace
@nikolisek Vy máte poměrně zásadní problém v komunikaci. Je jedno, zda máte společný účet či oddělené účty. Nemluvíte spolu tak jako tak. Sedněte si, spočítejte sakumprdum náklady na žití (hypotéka/nájem, pojištění, inkaso, telefon, net/tv, měsíční výdaje za jídlo, drogerii, oblečení, péče o děti, auta...) Spočítejte si, kolik vám dohromady chodí peněz, kolik tobě a kolik manželovi. Chtěj vědět konkrétní částky, řekni mu svoje konkrétní částky. Rozhoďte si platby nějak rozumně, ať neleží vše na jednom, ale zase podle možností vás obou. To, co jsou zbytečnosti, zrušte či aktualizujte (zbytečná pojištění, předražené staré paušály za net a pod.,) a mějte přehled o tom, co kdo kupuje. Nemusíte si dávat účtenky, ale říkejte si to, ať máte povědomí o tom, kolik zhruba peněz už vylétlo pryč. A zkuste si měsíčně pár stovek odhodit bokem. Šetřte si.
Souhlasím s @sudylichozrout , mně příjde, že spolu nežijete jako partneří. Vše dělíte na moje - tvoje. I ty píšeš já si koupila auto, moje gumy na auto, já bych ji nestihla vyzvednout. Tohle jsou věci, které řešíme společně, jestli na to auto máme a samozřejmě i na spojené náklady s ním, pokud nemáme, jak to zařídit, kdo bude vyzvedávat atd. Víme kolik máme společně peněz, co si můžeme dovolit, co si odepřem, na co si našetříme. POkud ty na konci měsíce nemáš ani na benzín a on má někde něco našetřeno, je to špatně.
Máme jeden účet a oba k němu přístup a každý svoji platební kartu a nakupujeme jak potřebujeme. Oznamujeme si jen větší nákupy (třeba když chci nový spotřebič nebo manžel např něco do své dilnicky). Celkově oba dost sporime a nekupujeme zbytečnosti takže nikdy nebyl problém se společným účtem. Jsem ráda, že mám přehled o všech výdajích v domácnosti ať už je utratím já nebo manžel a že vidím kolik sporime.
@nikolisek a ten tvůj princ už zaznamenal, ze má rodinu a dítě? 😡 mi přijde jako docela slušný magor, promiň...
@leilinka1234 Ale utají, stačí zaplatit v hotovosti
Tak já teda taky přispěju. Ale nebude to nic pěkného. My teda máme peníze dost oddělené. Manželé nejsme. Nazvala bych to partneři kamrádi nebo partneři známí, žijící spolu z určitých důvodů v domě (je to jeho dům). Od začátku vztahu, v kterém je i naše dítě, máme k sobě nedůvěru. Proto nedovedeme peníze postoupit jako společné a taky se o nich společně bavit, natož je společně užívat. Vyděláváme zhruba - údajně - asi stejně. Já platím všechny potraviny, léky, školku, dopravu do práce, dětem všechno možné, svoje a dětí pojištění, oblečení, botky a botičky. Partner platí energie v domě. Na vánoce všechno kupuju já a partner říkal vždycky jako že je to od nás obou (jenže prachy na to jsem vydala já). Energie v domě dělají asi třetinu toho, co vydávám měsíčně já na výše jmenované věci. Partner žije tady na vesnici, kde má taky maminku, ke které chodí často jíst. Já kupuju jídlo pro všechny, ale on tam chodí často k ní proto, že tady má rodinnou firmu a maminka vaří pro všechny zúčastněné, takže když on tady má taky práci tak chodí k ní na obědy v pracovním týdnu. O víkendu vařím takže má tady u mě oběd, jenže jak je rozlítaný tak stejně obědvá u ní, i když i tohle je mezi námi problém, možná i komunikační. Já si platím ve snížených částkách byt, který mám jinde a kam občas docházím, když potřebuju. Držím si ho, protože jsem se tam chtěla díky problémům mezi námi už několikrát odstěhovat. Nepronajímám ho abych ho měla pro sebe a aby mi ho případní podnájemníci nepoškozovali. Partner si nedávno koupil motorku (o tom jsem vůbec nevěděla, že si našetřil na motorku, ale tak já mu to nenzazlívám, aspoň má něco z čeho má radost). Akorát on mi zazlívá, že si platím ten byt tak z toho jsem taková smutná. Takže u nás jsou peníze na štíru. I jiné věci. Podle toho to taky vypadá.
@nikolisek vy to teď taky nemáte moc fajn😏
To neumí přítel počítat? Je jasný, že z 12 tis, kdy z toho mu musíš dát 9tis na jídlo do toho máš nějaké poplatky, tak s penězma nevystačíš. A aby mi ještě vyčítal, že jsem si koupila auto, které potřebuji? To je drzost. A přítel kupuje jídlo? Ty do obchodu nechodíš? Že mu musíš 9tis odevzdat?
@astra11 Můj ty světe! Proboha, proč s ním jsi? Vždyť to není k žití. Víš, jak šílený dáváte příklad dětem?

Máme společný účet , žijeme spolu již 18 let a vždy to tak bylo a neumím si to představit jinak. Vždyť jsme rodina a máme společný život, nepotřebujeme zadní vrátka. Trvalé příkazy za společné bydlení pravidelně odcházejí , platí se školka, pleny, drogerie, potraviny, výlety, kroužky, oblečení , hračky, kdo si potřebuje něco koupit tak si koupí nebo nechá nějaké peníze stranou. Nechápu dělení na moje tvoje ,aby to bylo nějak spravedlivě rozdělené, to nejde.