icon

Dává vám přítel/manžel peníze navíc, když jste na MD?

toga25
2. dub 2015

Ahoj, mám takový dotaz.
Chci se zeptat, jak to máte doma finančně, když jste na MD. My máme každý svůj účet, na jeho chodí výplata, na můj rodičák. Chlap platí nájem + pleny malému, občas i menší nákup, když jede z práce. Já platím velké nákupy, svůj paušál + i když je třeba malému bundička, apod. a taky asi 2 balení UM. Na jednu stranu mi přijde, že toho zas tolik neplatím, na druhou mi zbydou tak 4 stovky :-/ Jsem ten typ člověka, který si nerad říká o peníze. Vím, že bych měla asi sama ptž chlapi mají trochu jiné vedení, ale i tak, přijde mi to strašně trapné ☹ Nejsem nijak náročná, co vyloženě nutně nepotřebuju, tak nepořizuju... ale znáte to, blíží se jaro, jsou třeba nové boty, bunda apod...
Je mi blbé si o to říkat chlapovi, ale jeho to samotného nenapadne a co mě mrzí o dost víc je to, že mu vůbec nevadí, že si při MD sháním brigádu, ptž potřebuju prostě víc peněz a na doma žádnou nenajdu, takže po celém dni s malým pak večer ještě budu muset někam chodit.... Na ty ,,malé" peníze se mi zvyká hrozně těžko z toho, na co jsem byla zvyklá, nějaké mám odložené, ale ty jsou výhradně na věci pro malého... Jsem prostě zvyklá, že si něco odložím a to, že tu možnost teď nemám, i přesto, že za sebe vůbec neutrácím, mě doslova deptá ☹ Navíc jsem znechucena z faktu, že dá o prázdninách ex na syna alimenty a syn bude vlastně celý měsíc u nás - to vím, že neovlivním, ale doslova mě to štve, že ex se dají prachy pro její potřebu ten měsíc a dítě bude jinde celý měsíc a já musím pomalu žebrat o peníze navíc ☹ )
Říkali jste si o peníze samy nebo to byla u chlapa samozřejmost?

ilaura100
3. dub 2015

@marton Prispevek na bydleni je snad nejabsurdnejsi davka, mysleno tedy tak, kdo na ni splnuje narok.Samozivitelka na ni kolikrat nedosahne, neb nema najemni, ale podnajemni smlouvu, nema v byte TP a vdana zena zijici s manzelem ve spolecne domacnosti ano, jen staci, aby mel manzel TP jinde.A to bez ohledu na spolecne prijmy a hospodareni, ani nemusi lhat, ze spolu neziji.

michalka_n
3. dub 2015

je fakt že taky nechápu příspěvky státu člověka dělí plácnu stovka a už není socialně slabý.. ale co si budem nalhávat, naše republika přispívá a dorovná jíné obyvatele než maminky s dětmi... bohužel.
@sisstin to je asi pravda ale kdbych to na vlastní oči neviděla neříkala bych to.. koulila sem oči jako blázen že ja někdy až se to povede dostanu minimum a přídavky tak 500kč a ona že is to vyběhala/vyhádala dostala tolik...

sisstin
3. dub 2015

@michalka_n dobrý no, ale zas z těch 15500 teda platila vše, tady byt třeba 2+1 stojí běžně 9tis. nájem bez energií, kolik tý samoživitelce zbyde? 😉

sisstin
3. dub 2015

Jako s prachama je to prostě obecně na prd, mně je taky blbý si příteli "říct" o peníze. Zatím to nepotřebuju, ale čekám dítě a nevim, jak to bude pak. Ale prostě po zkušenostech z prvního vztahu se mi do toho teda fakt nechce 😖

michalka_n
3. dub 2015

@sisstin ja se tu dohadovat nechci, jen říkám jak to měla, a zbyde jí prd to je pravda ale pořád víc než ostatním maminkam.. já osobně až porodim budu mít na naájem hypoteku kterouplatim jestě asi 9 let, a zbytek bude muset investovat partner..ja sama bych to těžko utáhla taky..

marton
3. dub 2015

@ilaura100 jj,o tomto postupu vím.Je to smutná realita ☹ .

sisstin
3. dub 2015

@michalka_n já se taky nehádám, jen píšu, že samoživitelství rozhodně není žádná výhoda 😉 jako jasně, jsou i vztahy, kde by člověk jako samoživitelka na tom byl líp, ale tak to je zas o něčem jiným trošku 😉

marton
3. dub 2015

@sisstin taky to neumím,je mi to proti srsti.Proto mi vyhovuje,že mi manžel pravidelně posílá stejnou částku,na které jsme se domluvili 🙂 .

lenka5731
3. dub 2015

@sisstin tak to je asi čas si to vyjasnit teď, ne? Nebo nač čekat? 😅 Obzvlášť s tvými zkušenostmi...

klami
3. dub 2015

@michalka_n no jo, ale musí platit taky bydlení, dopravu a všechno ostatní. My nekouříme, takže na tomhle dost peněz ušetříme. Ale to jídlo stojí strašně moc peněz. Do nedavna jsem malýmu kupovala Nutrilon Alergy Care a to byla minimálně tisícovka každej měsíc. Teď když mlíko pije už jen dvaktár denně, kupuju z DM Babylove a taky se něco ušetří, ale to zas vydam za potraviny. Vařim mu doma, takže minimálně jednou týdně kupuju čerstvý ovoce a zelninu, mléčný věci apod. Oblečení pořizuju většinou na bazárku. Pro sebe jsem si koupila sukni naposledy po porodu, jinak od tý doby nic. Je to všechno strašně drahý. Myslela jsem si, že 7500 je hodně peněz, ale ono to padne úplně celý na domácnost a ještě se ukrojí z úspor každej měsíc.

marton
3. dub 2015

@klami jo 7500 tisíce je dost peněz.Někde to i chlap přinese jako výplatu.A za mě kobouk dolů,že z toho někdo vyžije.Projíme minimálně 2x tolik.

tilee
3. dub 2015

Ja mam od manzeloveho úctu kartu, tak kdyz potřebují, tak s ni platim, hlavne jídlo. Z mého jdou věci pro malou, pro me a darky. Kdyz mi chybí, manžel nemá problém s placenim z jeho úctu. Jsme manželé, tak máme peníze společně.

klami
3. dub 2015

@marton taky byly doby, kdy jsme jen projedli mnohem víc peněz. Popravdě jsem se trochu bála, co mi tu na to všichni napíšou.. donedavna jsem měla příšernej pocit, že neumim hospodařit když mi to kolikrát nevystačí :-/ i jsme se kvůli tomu s manželem párkrát chytli.

krixi
3. dub 2015

Situaci si neumět s partnerem promluvit o financích si nedovedu ani představit! Před svatbou jsme měli peníze každý zvlášť i když jsme bydleli spolu, ale vždy jsme se na platbách domlouvali (já teď zaplatím gauč a ty televizi). Teď máme peníze dohromady. Přijde mi ve vztahu hodně důležité, aby jste si uměli promluvit o penězích a finanční situaci vaší rodiny. A hlavně je to člověk s kterým spíte a o penězích si promluvit neumíte!!??

marton
3. dub 2015

@klami pocit,že neumím hospodařit mám vždy po těchto diskuzích 😀 .S čím někteří vystačí nechápu a zároveń závidím.Vždyť jen jogurt stojí kolem 10ti korun.A děti ho mají denně.Kde je večeře,snídaně 😒 .

babulinkab
3. dub 2015

Ne, žádné peníze navíc mi nedával a dávat nemusel.
Máme společný účet, ze kterého platíme to co je potřeba.

zuzik24
3. dub 2015

My tedy máme každý svůj účet, ale přítel mi na něj vždy pošle peníze, protože z mého účtu odcházejí veškeré platby (půjčka, nájem, pojištění, telefony...) a potom jedeme z peněz, co zbydou na jeho účtu. Nikdy jsem nemusela hlásit, na co je chci, nikdy mi nevyčte, že utratím za kraviny, které nejsou potřeba a naopak já mu taky nikdy nic nevyčtu, když si třeba koupí už čtvrtou sadu šroubováků 😀

betelgeuzz
3. dub 2015

@toga25 to je fajn, že jste to probrali a přítel na to přistoupil. Ono to těm chlapům často nedochází. spousta jich nemá představu, kolik stojí plenky, Um, že dítě rychle roste a musí se mu dokupovat oblečení a boty. občas potřebují trochu nakopnout 🙂

marton
3. dub 2015

@zuzik24 a o tom to je 😉 .

luciebx
3. dub 2015

My teda mame taky ucet kazdy zvlast.. muz plati veskere poplatky hypo atd.. a ja platim nakup jidla.. s tim ze chodim do prace tak mam svuj prijem.. ale kdyz proste potrebuju tak mi da.. nebo reknu bez malymu koupit boty.. nikdy nebyl problem .. ja si reknu o penize.. blbe mi to neni pac zijeme ve stejne domacnosti.. a penize jdou na nase vydaje a pro nase dite.. takze nechapu jak se nekdo muze citit blbe si rict manzelovi ze potrebuje penize... 😕 😨 😕

klami
3. dub 2015

@marton koukám, že máte 4 děti.. tak to e teprv asi záhul finanční. neumim si představit z rodičáku živit 4 děti.. jen jídlo, oblečení, boty..

toga25
autor
3. dub 2015

@betelgeuzz Já se právě divím, že mu to nedošlo samo 🙂 Ví, kolik UM stojí a na ty velké nákupy chodíme spolu a to tam nechám vždycky něco málo přes 1000 ptž se koupí i maso, zelenina na příkrmy pro malého + třeba nějaká ta štávička, čajík apod 🙂 Ale hlavně že se to někde pohlo, ale nebylo mi to příjemné, to se přiznám ☹

toga25
autor
3. dub 2015

@luciebx Ono to je těžké posuzovat, že je to někomu prostě blbé ☹ Vím že to není správné, že bych se tak cítit neměla, ale já jsem prostě takhle vedená z domu... Starší sourozenec byl vždycky na 1. místě, pro ěnj se peníze vždycky našly, ale na mě už jaksi nezbyly... Matinka věděla, že já nejsem náročná a co fakt nepotřebuju nutně, o to si neříkám, jenže když jsem pak jednou za čas potřebovala, musela jsem se pomalu doprošovat a ještě k tomu ti rodič dává najevo, že i za to málo máš být vděčná a že můžeš být vůbec ráda... Proto je mi prostě trapně, to se neodbourá jen tak snadno bohužel 😒

irennn
3. dub 2015

@toga25 ale já si myslím, že když jste manželé tak už přece patříte k sobě a ačkoliv i my máme každý svůj účet, nikdy mi nebylo trapné říct ze potrebuju peníze nebo ze má něco koupit či zaplatit, včetně blbosti, je to přece můj muž!!! Není na tom nic hloupého, jsme přece ve všem spolu a pokud je to takový osel ze mu nedojde jak rychle se mateřská utratí, tak bych mu to normálně řekla ...jestli mu dochází ze si nemůžu koupit ani nic pro sebe, protože mi na to nezbývá

sisstin
3. dub 2015

@irennn bohužel v hodně vztazích jsou peníze prostředkem k mocenským bojům k ujasnění si pozicí 😉 a znám hodně párů, kde do určité doby normálně uvažující a chovající se muž, se při nástupu ženský na MR či RD stává totální škudlil a vyčítálek, protože do té doby se žena uživila sama 😉

kikimaruska
3. dub 2015

@sisstin si to trefila uplně...

sisstin
3. dub 2015

nehledě na to, že maj pocit, že ženská doma vlastně nic nedělá, celý dny se válí a hraje si s dětma...a on chudáček těžce pracuje a své těžce vydělané peníze ji má dávat za to, že ona nedělá nic 😉 jsem ráda, že tady čtu, že to může být i jinak, já mám spíš zkušenosti (i ze vztahů kolem sebe) v duchu toho, co píšu 😖

lenka5731
3. dub 2015

@sisstin a bohužel to s tím "válením se" doma, říkají i mnohé ženy. Ale až po té, co nastoupí po rodičáku do práce. V okolí jsem to slyšela mockrát. 😒

katculilinka
3. dub 2015

@toga25 já Jsem zatím na nemocenské, Ale je to 2 měsíce, co manžel přišel s tím, že rodičák bude ještě tragičtější a než abych se spoléhala na stát a hlavně říká, že mu je jasný, ze i já si budu občas chtět někdy něco pořídit, tak založil ke svému účtu ještě jednu kartu na moje jméno. Nemá výpisy nic, takze vlastně je to na mém uvážení. Nijak to nezneužívám, ale minulý měsic mi nepřišla nemocenská (prostě zapomněli) a tak se ta karta hodila. Jinak my nikdy neměli takovy to tohle platim ja a tohle ty.

punky
3. dub 2015

my mame kazdy svuj a jeden spolecny sporici.mame to zavedeno tak ze kazdy si zaplati svoje poplatky pausal,zivotko,duchodovi.pritel plati najem,skolku.kazdy dame urcity obnos penez na nakup jidla,drogerky atd.a co zbyde bud se koupi co je jeste potreba nebo se udela neco na byte nebo na vylet a nebo se to da jeste na sporici kdybych pritelovi rekla at mi jda na neco penize tak da bez problemu kdyz teda sam ma 😉

Strana