Dědictví a exekuce

seaminka
21. srp 2018

Dobrý den,mám takový dotaz ohledně děditství po mé babičce a děděčkovi.Nedávno jsme začli řešit předvolání k notáři,kde se řešilo děditství po babičce,prvně děditství samozdřejmě řešil muj otec a jeho 3 sourozenci,ti se ovšem vzdali protože se na domě zistil dluh,ktery si nemůžou dovolit zaplatit,tak předvolali mě,me sourozence a bratrance atd.Ted k mé otazce,dědeček zemřel o rok dříve než babička a tím zdědili jeho čast tak že babička zdědila 1/2 domu a její 3 děti každý 1/6,dum ma jedno číslo popisné,teď při řízení po babičce máme možnost s partnerem vyplatit dluh ktery je psany na babičku a rodiče se ho zřekli,ale nikdo mi není schopny říct,jak je to tedy s tou častí po dědovi,když dum je s jednim číslem popisnym,jestli se tedy exekuce vztahuje i na ty 3 jejich podíly nebo jim ty podíly zustavají i když se děditství zřekli.díky za odpovědi

dominikaromanova
21. srp 2018

Je to napsáno v KN, zda to je jen na ideální 1/2 nebo na celou nemovitost.

zelenaesmolda
21. srp 2018

@seaminka tohle je otazka na pravnika,ne na MK...

seaminka
autor
21. srp 2018

@zelenaesmolda to já vím,jen mě zajímalo,zda nemá někdo podobnou zkušenost,omlouvám se tedy za dotaz

slayc
21. srp 2018

urcite se zeptat pravnika, ale pokud nekdo jiny vlastni podil dedecka, tak pokud byste chteli podil po babicce, tak byste v baraku zit mohli, ale ten kdo vlastni ostatni podily, tam muze nastehovat koho bude chtit taky..do tohohle bych nesla. Mamka ted resila neco podobneho, dedil se barak, kterej se rozdelil na asi 6 casti. Dluh se myslim musi zaplatit cely.

seaminka
autor
21. srp 2018

@slayc ano to vím,že dluh se musí zaplatit,mě spíš jen zajímalo když je to jedno číslo popisné a oni se vlastně jako synove a dcery vzdali,tak jestli se to že se vzdali platí pouze na ten dluh a nebo i na ten podíl po dědečkovi,ja mam strašny zmatek v tom že na jednom čísle popisne je exekuce a přesto i když se vzdali jim tam zustane nějaky podíl.ale budu to samozdřejmě řešit u právníka,moc vam děkuji za reakci 🙂

slayc
21. srp 2018

Pokud se vzdáte dědictví, tak se ho prostě vzdáte a nárok na něj už nemáte. Nedá se vzdát dluhu a dědictví si nechat, nebo naopak.

ml0
21. srp 2018

Pokud nabyli podíl po dědečkovi, tak je jejich a už se ho nemůžou vzdát, pokud je dědické řízení po dědečkovi uzavřené. Pokud dluh vznikl, až po smrti dědečka tak exekuce platí jen na podíl po babičce. Pokud dluh vznikl dřív, tak by měl být na celé nemovitosti. Ale to je určitě v exekučním příkazu, zda je to na podíl, nebo celou nemovitost.

zuzineckah
21. srp 2018

Já bych jen upřesnila, ze je to ne “deditství”, ale DĚDICTVÍ a ne “samozdřejmě, ale SAMOZŘEJMĚ. Se omlouvám za gramatické okénko, ale snad neuškodí a můj zrak netrpí 🌷Pokud to bylo jen několik náhodných překlepů, tak se pardon... Doporucila bych bezplatnou právní poradnu v místě bydliště, resp. v nejbližším městě, kde ji poskytují. Přeji hodně zdaru.