Finanční problémy - přítel nechce prodat drahé auto
Ahoj kopretinky🙂
jdu si od vás pro jinou radu, která se netýká těhu.
Přítel má auto Wolswagen Passat, prostě šíleně drahý auto.( on má vojetinu - 200 tisíc) Měsíčně ho to auto výjde na velký peníze, a do toho teď hledáme byt. Mě je 17 takže hledám brigády, abych pomohla úplně se vším. Já totiž nevím, jak to budeme zvládat, jestli-že ty peníze půjdou jen do toho auta. A když vám to řeknu úplně přesně, tak za pouhý 2 opravy dal 20 tisíc Kč. Mě to furt neleze do hlavy. Moc bych si přála, aby pochopil, že bude mít miminko, který výjde draho. Takže bych si přála, aby ho prodal, koupil si auto za 50 tisíc ( né za 200) a pár tisíc budeme mít v kapse pro mimi, na byt. Je den co den, co se hádáme. 😖 😔
Nevíte, někdo, co mám už dělat, aby to pochopil? Nebo mu něco říct? Já se mu to snažím dennodenně natlouct do hlavy a nic. Prej, že ho neprodá. Mimochodem je mu 22 let. Fakt nevím. Teď se máme stěhovat, jenže všude jak chtějí, kauce, provize, nájmy, tak to najednou výjde všechno kolem 20 tisíc. Fakt už mám z toho hlavu úplně na větvi.
Nevíte někdo co s tím? 😔
@andy15 Jo holka, to není jednoduchá situace...
Myslím si to co už tady říkali jiní - je potřeba si udělat finanční plán. Sepsat na papír co je potřeba platit (nejen každý měsíc, ale i třeba platby co jsou jednou za rok - třeba různé pojistky) a spočítat kolik je nutné každý měsíc dát za co. Na ty výroční záležitosti odkládat každý měsíc rozpočítanou částku. Taky jsem tak s manželem začínali. Měli jsme asi 15 obálek, přišly peníze, dali jsme je na hromádku a do každé obálky dali příslušnou částku. Zbytek se mohl utratit za volnočasové aktivity nebo odložit na něco extra. Měli jsme i "průserovou obálku" kam jsme měsíčně dávali pár stovek na nečekané věci stylu - pokazí se pračka.
Co se týká auta - nevím, jestli prodejem nějak zbohatnete, za levnější ojetinu pak můžete dávat mnohem víc právě za různé opravy. Záleží jak vám to vychází s měsíčním rozpočtem a jestli ho potřebujete nebo je to spíš pohodlnost a nechuť jezdit hromadnou dopravou. Jestli by vám to se splátkama vycházelo, asi bych ho neprodávala, ale založila bych obálku "auto" a když se projezdí moc, tak se holt už ve zbytku měsíce jezdit nebude. Prostě mít limit.
Partner je ještě věkově hodně mladý ale když je dost starý na to, aby přivedl holku do jiného stavu, musí být i dost starý na nějakou zodpovědnost. Nedalo by se na něj zatlačit přes někoho v rodině? Jinak denodenní hádky a hučení do něj nikam nepovedou, akorát mu to poleze na nervy. Tady radím opatrnost a diplomacii, spíš v klidu vysvětlovat, ukázat mu kolik všechno pro miminko a na provoz domácnosti stojí. Nechat ho jít nakoupit jídlo na týden samotného, ať vidí kolik se za to utratí apod. Není na kočárek? Nechat ho to řešit, on je teď živitel rodiny, mladý zdravý kluk, atˇ se snaží...
Tak zaprve zakladatelka se nepta na nici nazor ohledne toho, proc a za jakych okolnosti otehotnela, tak to bych tady opravdu neresila, tohle je kazdeho vec a nikomu do toho nic neni.. a z jejich prispevku se zda ze ted mysli predevsim na svoje dite.
@andy15 kdyz mi manzel v jednu chvili rekl, ze pripravu na dite moc hrotim, tak mi pomohlo sepsat vsechny vydaje do seznamu - co ted budeme potrebovat a kolik nas to bude stat. Na internetu najdes spoustu seznamu, co miminko potrebuje, tak to hod do googlu, pak si udelej seznam a orientacni cenu kazdeho zbozi. Totez udelej u nabytku, ktery budete ted potrebovat.. zkratka chlap bude potrebovat videt seznam na papire vcetne cen. Pak mu totiz teprve dojde, co je vsechno potreba, a je to daleko ucinejsi argument nez ho presvedcovat at proda svoje milovane auto.
Az mu predlozis seznam potrebnych veci (napr: postel - xKc, postylka pro miminko xKc, matrace pro miminko xKc, prosteradla xKc.. atd atd atd), tak uvidi konkretni vydaje ktere ho cekaji a bude se nad tim moct trosku lepe zamyslet. A rekni mu, ze ho nechces v zadnem pripade nutit prodavat auto, ale ze bys chtela abyste spolecne prosli tyto vydaje a rozhodli se, jakym zpusobem to spolecne utahnete. Pak muzes jedine doufat, ze na to, ze proda auto, prijde sam 🙂
Hodne stesti!
A opravdu mi vadi odsuzujici prispevky.. zakladatelka na potrat ve 14tt asi tezko pujde a pokud bude sve dite milovat a delat pro nej to nejlepsi, tak na tom bude jeji dite daleko lepe nez dite nekterych ''matek'' ktere na deti umi akorat kricet a zanedbavat je.. Proste v tuto chvili ji fakt nepomuze prispevek typu ''Proc jsi vlastne otehotnela''
Jo a jeste ti radim prolez vsechny sekace a bazary v okoli 🙂 .. my jsme koupili nektery fakt pekny maly oblecky za 20Kc v sekaci.. akorat to chce pak poradne vyprat ;)
@karlajasmine Já se ptala, jestli se smím zeptat. Stačilo jen napsat Ne, nemůžeš se zeptat, uráží mě to. Nebyl to odsuzující příspěvěk, ale čistá zvědavost, já to v hlavě nedokážu prostě pochopit a chtěla sem to objasnit. Toto je snad diskuzní forum a ne forum ala piš jen sluníčkové příspěvky, protože jiné nechci číst.
@andy15 nečetla jsem vše, spíše jsem přeskakovala, ale můj názor je takový, že pokud nemáte oporu v rodičích, kde bydlet, vybavení do bytu jako je pračka a lednička - těžký základ bez kterého se neobejdete, nemáte mít auto vůbec. Jste z města, buď využít MHD nebo pěškobus😉 Otázka, zda se vyplatí auto prodat - jaký je na něm dluh a jestli má přítel spoj do práce. Taky je těžké něco takového vysvětlit 22ti letému klukovi, ten potřebuje frajeřit ve svém okolí a má priority zatím nastavené jinak... Musí k tomu ale dospět sám, s tím ty nic nenaděláš...
Asi nejsem stejně jako brusinka dostatečně sluníčková, ale první co mě napadlo bylo proč proboha někdo čeká dítě v 17ti bez podpory rodiny, bez základního zázemí 😖 . Jako stalo se už, ale hlava mi to taky nebere. Jinak, pokud někdo nemá bydlení, základní vybavení do bytu a pro dítě, tak nevím proč by si měl za každou cenu držet auto. Trošku mi to připomíná chování našich nepřizpůsobivých občanů, kteří si pro dávky jezdí autem.
@brusinka_ Tak otěhotnět přes HA se dá docela slušně - jsou na to i statistiky. Není to tak malý %.
Pořídí - tak třeba nepořizovala, stalo se.... A já osobně moc fandím všem, který své dítě nechají žít, chtějí se o něj starat a řešit situaci, která není snadná. Takový dítě není chudák, má milující rodiče, podmínky a okolnosti a vše ostatní se dá řešit.
A chudák je dítě, který doma mlátí, nestarají se o něj, nebo ho nechají zavraždit, protože se jim zrovna nehodí do životního plánu.
Nakonec jsou taky mraky těch, co si to tak naplánovaly, skvělé podmínky, a dítě pak nikde - často právě jako důsledek letitého užívání HA.
@zo_ja Tak otehotneni pres HA, pokud to nezobes jako lentilky a prectes si pribalovy letak, zase tak moc neni.
Ono se casto zapomina, ze spolehlivost HA mame ve svych rukou.Staci se podivat na Pearl index-HA 0,1 - 0,9.
Buď ráda, že má novější auto, do kterýho se vejdete, který ještě x let bude s nějakou tou opravou jezdit. Koupí staršího byste si moc nepomohli, oprav víc, za pár let už byste chtěli nebo potřebovali zas lepší, novější. Passat je zrovna skvělý auto, co se hned nerozpadne.
Prodejem by akorát prodělal, navíc by to byly jednorázový peníze a pak??
@ammmi Tak ty jednorazove penize by jim zaplatily kauci, pronajem a vybavu pro dite 🙂 .Oni evidentne ty jednorazove penize nutne potrebuji.
Ale tak co, asi budou bydlet v tom aute, ne?Zakladatelka mi prijde jako chytra a realne uvazujici holka.
@halina0101 Já četla jen úvodní příspěvek 😉
Tak pokud ale nemají kde bydlet, je lepší bejt bez auta úplně než kupovat něco horšího, to si moc nepomůžou.
@andy15 jak uz ti tu nekdo psal, zkusila bych ten seznam s nutnymi vecmi pro miminko, ramcove nacenit a to ukazat priteli. Snad to nejak pobere...
+ bych zkusila dat rec s tchyni, jestli by ti s promlouvanim s pritelem nemohla trochu pomoci. Preci jen, oni ti chlapi casto na maminku hodne daji 🙂
A pak se podivat kde muzete vic usetrit kdyz s nim nepohnes, no :( Jestli bude trvat na tom, ze si auto necha (coz dost hrozi), tak alespon hledat moznosti jak usetrit na jeho mesicnim provozu. Nemohl by treba 3 dny v tydnu jezdit do prace busem? Nebo spolujizda, z Kladna dela na letisti strasne moc lidi. Ono za ten benzin to proste lita :(
Drzim palce at to vyresite!
@brusinka_ jestli vas to tak zajimalo tak pod kazdym profilovym obrazkem je tlacitko interni zprava, napsat to verejne neznamena ze vas to zajimalo, ale ze chcete prudit.
A zeny pres 35, ktere nejde otehotnet se take zeptate jen tak, protoze vas to tak zajimalo, proc si miminko neudelala drive?
@halina0101 no, ono luxus... Já třeba za dojíždění vlakem/busem/mhd projedu stejně jako když jezdím autem. Takže raději autem, než veřejnou dopravou. Ale chce to propocitat.
čekat od 22 letého kluka, že pobere tvoje argumenty je dost naivní. Nepřesvědčíš ho pokud on sám k tomu nedospěje. A jednu věc si zapamatuj - muži se nemění, kluci už vůbec ne. S ním ještě mlátí puberta, tak se podle toho chová. Čeká tě zřejmě pár krušných let jako daň za nezodpovědost. Držím ti palce 😉
@zuzineckah není to naivní, je to individuální. Můj manžel by se o mě dokázal postarat klidně i v jeho 20ti.
@kacca11 V momente, kdy ale nemas kde bydlet a penize navic, to proste luxus je.Nebyl by, pokud by je dojizdeni a MHD stalo stejne a meli by vse kolem bydleni a ostatniho poresene.
@zuzineckah Nesouhlasim, muj muz se stal otcem take ve dvaadvaceti a vzdy byl naprosto spolehlivy.To je o povaze, vychove a predevsim o tom, jestli se chces uskromnit ci prizpusobit nastale situaci.
@andy15 Tak v takovém věku, jsou jiné priority a hlavně u kluků. Ty se k tomu stavíš zodpovědně a to je dobře. Zřejmě to bude vše na tvých bedrech. Jak holky psaly, že si máš napsat seznam, tak já když čekala 1. tak jsem si vůbec nedovedla představit, co vše je potřeba a co je naopak pro mě zbytečnost a pro jiné nutnost. A to jsou jen věci, než se narodí. A až se narodí, tak pálka za jednorázové pleny jdou měsíčně přes tisíce (podle značky) a pokud budeš látkovat, tak počáteční investice taky darda, k tomu vlhčené ubrousky, nedej bože, kdybys nekojila, tak UM je taky pálka a pak plno maličkostí, které se napočítají. Nevím, jaká je povaha tvůj přítel, no koníčka bych mu nebrala. Byl to jeho sen, který se mu splnil a ty bys mu ho chtěla vzít. Spíš bych řešila, aby se postavil nějak k financím, spočítat, kolik máte dohromady, kolik měsíčně vám oběma zbyde na útratu a z toho vyjít, co si můžete dovolit nové, co třeba obětujete a koupíte bazarově. Ukázat mu, co kolik stojí , myslím tím nábytek a elektro a říct mu že ještě k tomu budou výdaje pro miminko. které budou nemalé, ať se podívá, kolik stojí balík plen, který za týden miminko spotřebuje. Třeba mu to dojde až se mimčo narodí a nebude opravovat na autu věci, které zrovna nejsou nutné. A pokud na to opravdu nebudete mít, tak auto třeba prodá sám od sebe. Ale dokud si to utáhne platit, nechala bych mu ho a nepřemlouvala k prodeji. Každopádně finance pořešit, klidně sbírat všechny účtenky a lepit do bloku, ať víte, kolik kdo za co utratíte. Přeju mnoho štěstí, aby se mimčo narodilo zdravé a ty doma měla spokojené miminko a chlapa o kterého se budeš moct opřít a ne miminko a k němu i přerostlé dítě o které se budeš muset ještě starat. 😉
@halina0101 Nerozumím. Pokud veškeré náklady na auto vyjdou stejné jako náklady na veřejnou dopravu, je nesmysl auto prodávat. Auto dává možnosti a čas, může umožnit třeba další privydelek, který by s klasickym dojizdenim nebyl stihnutelny.
@kacca11 Cemu nerozumis?Ze prodej auta ti dovoli zaplatit kauci na najem?
To, ze auto dava moznost a cas je fajn, ale ne u paru, ktery bude mit stezi na benzin, kdyz nema na kauci a najem.
V situaci zakladatelky je snad dulezitejsi bydlet a mit pro dite i rodinu zazemi, nez mit volnost pohybu.
A naklady evidentne, dle prvniho prispevku, prevysuji cenu za MHD.
@andy15 k autu se nevyjadruji, protoze nevim, jak moc by jeho prodej neco vyresil, jestli ho ma na nejaky "vyhodny" leasing, tak take muze prodejem akorat ostrouhat. ALE! pises,ze vydelava 17 000, 3 500 da za auto, 5 000 matce, 6 000 za opravy (to uz jsi na 14500, takze v podstate mu nezbyde nic), ale pises, ze nevis, kam se penize podely. Jak nevis? Nezeptala ses? A hlavne....resili jste, jak budete s financemi zachazet po zalozeni spolecne domacnosti? Proc nemas prehled o tom, kam co odchazi? Hodlate to zmenit, nebo budes plne odkazana na jeho dobrovuli, co ti jako pusti? Nezapomen, ze rodicak neni zadna hitparada, materskou mit nebudes, po dobrani RP bude co? Nemas praxi, hledat misto nebude lehke, budete muset resit hlidani. Nedopust, at jsi na otci ditete ekonomicky zavisla az tak, ze nevis, co mesicne prichazi a za co odchazi, co ti milostive da...zejmena pokud vydelava jen 17 000, protoze za to se opravdu nerozsoupnete.
@nonnni Ja jsem pochopila, ze 5000 da matce za jidlo a bydleni pro ne dva, coz mi neprijde az tak alarmujici, daleko horsi mi prijde 9500 za to auto.
Kazdopadne by si meli sednout, sepsat vydaje a promluvit si.
@katka_mel pokud si udelal site, tak je na case jeho priority prehodnotit a to tak, ze od zakladu.
Je mu 22, ne 12. Zase z nich nedelejme blbecky neschopny, nevidim duvod je omlouvat vekem, notabene takhle vysokym.
Muj manzel se zenil ve 22. letech, prvne se stal otcem ve 23.letech...udelal si dite, mel dite a za nej i zodpovednost. Nic vic tady neni k diskusi. Takovych prikladu mam kolem sebe vic, povetsinou od lidi, kteri nepodcenuji muzskou schopnost byt chlap. Kdyz se po nich nic nechce a vsechno se jim omlouva, tak se nedivme, ze to zneuzivaji...delala bych to same, vedet, ze mi projde se chovat jako spratek a jeste me bezmala pochvali za to, ze se nechovam jako uplne hovado, ale jen polovicni.
@nonnni Naprosty souhlas!

@brusinka_ I kdyz s tvym nazorem do jiste miry souhlasim, myslim si, ze rozebirat ted proc a za jakych podminek zakladatelka otehotnela, vubec nic nevyresi.Uz se stalo a je treba se k tomu postavit zodpovedne a z jeji strany citim, ze byt nema velke zkusenosti, chce se k tomu postavit celem.
@andy15 Nic jineho nez sednout si nad papir a spocitat prijmy a vydaje vam nezbude.Partnerovi vysvetli, ze musi pocitat i s variantou, ze treba nebudes kojit a vydaje opet vzrostou.Rozumim ti, i mne to auto ve vasi situaci prijde jako zbytecny luxus.Spocitejte pausalni naklady na bydleni, jidlo, plenky, UM a nezapomen ani na nepredvidane vydaje.U miminka staci banalni ryma a 500,- nechas v lekarne ani nemrknes.
Tchyne by ti s tim nepomohla?Mozna by to od mamy spise pobral 😉 .