Finanční problémy - přítel nechce prodat drahé auto
Ahoj kopretinky🙂
jdu si od vás pro jinou radu, která se netýká těhu.
Přítel má auto Wolswagen Passat, prostě šíleně drahý auto.( on má vojetinu - 200 tisíc) Měsíčně ho to auto výjde na velký peníze, a do toho teď hledáme byt. Mě je 17 takže hledám brigády, abych pomohla úplně se vším. Já totiž nevím, jak to budeme zvládat, jestli-že ty peníze půjdou jen do toho auta. A když vám to řeknu úplně přesně, tak za pouhý 2 opravy dal 20 tisíc Kč. Mě to furt neleze do hlavy. Moc bych si přála, aby pochopil, že bude mít miminko, který výjde draho. Takže bych si přála, aby ho prodal, koupil si auto za 50 tisíc ( né za 200) a pár tisíc budeme mít v kapse pro mimi, na byt. Je den co den, co se hádáme. 😖 😔
Nevíte, někdo, co mám už dělat, aby to pochopil? Nebo mu něco říct? Já se mu to snažím dennodenně natlouct do hlavy a nic. Prej, že ho neprodá. Mimochodem je mu 22 let. Fakt nevím. Teď se máme stěhovat, jenže všude jak chtějí, kauce, provize, nájmy, tak to najednou výjde všechno kolem 20 tisíc. Fakt už mám z toho hlavu úplně na větvi.
Nevíte někdo co s tím? 😔
@andy15 Pořád jsem se v diskuzi nedočetla, kolik budete muset zaplatit za předčasné splacení úvěru/leasingu, když auto prodáte. Nebo jsi to myslela tak, že prodáte např. za 180 tis. Passata a koupíte za 50 tis. něco jiného. 130 tis. Vám zůstane ( tím koupíte výbavičku pro mimčo a něco málo do domácnosti ), ale úvěr budete každý měsíc platit dál?
Já jsem až předevčírem dozvěděla, že to má takhle:
Šel do banky, tam jsi půjčil 200 tisíc Kč pak si jel pro auto, a tím pádem to splácí. A já jsem právě myslela, že když jakoby by se to auto prodalo, tak že se převádí ty splátky potom na toho majitele, který si to auto od nás odkoupí. Jestli mi rozumíte. Já nevím, někdo mi říká, že to jde, někdo zase že ne, tak proto jsem z toho už mimo🙂
@andy15 znovu jsem cetla diskuse a koukam, ze tam je prijem 17000 ze strany pritele, ty asi dosahnes jen na rodicak, takze nejakych 7500 nebo min, nevim ted presne, jak to maj nesesdani, jestli si lze vzit 3letou na zaklade toho, ze otec pracuje. Takze pri te lepsi variante budete mit 24500 a ted mate predpokaldam tech 17.
Ted si hod na papir najem za bydleni, energie a poplatky (elektrina, fond oprav, voda, popelnice, topeni), kolik zbyde z tech 17ti potazmo 24.5? Je to dost na jidlo pro 3, nejnutnejsi veci do domacnosti a jeste to auto? Necha te pritel vect rodinne finance nebo co ti bude davat az budes s malou doma, co budes platit ty a co on? Ja treba dam na najem s energiema 20k, za auto 8 plus ted byly gumy a pak se zas budou menit kapaliny takzep lus 1 a plus 1-2tisice za benzin, 2000 za vsechny na legitku, pak je telefon (ten mame zdarma, ale to nema kazdy), internet, mesicne penize stranou na lekarnu + ockovani, penize stranou az se po nejaky spotrebic, peniza stranou pro pripad ze prijdeme o praci atd. Co proji pritel v praci, ma stravenky, nosi si jidlo z domu, nebo kolik da za jidlo, piti vcetne pripadne hospody ci cigaret. Tohle vsechno si sepis a pak se muzes s pritelem bavit o tom, jak na to jste, kde muzete usetrit a jestli teda mate na to aby bylo nejake auto nebo ne. To co za to auto plati je takovy prumer co auto normalne stoji ,takze je to spis o tom, jestli si ho nechat a nebo byt bez a pokud bez, jake to bude mit dusledky, jestli na tom neprodelate kalhoty
@andy15 taky by bylo dobre spocitat, zda se Vam to vyplati takto nebo se vzit, napriklad tohle nevim, jestli jde u nesezdanych. Ty po porodu des na rodicak, po ukoncenem sestinedeli muzes predat vychovu otci a ten pujde na materskou. Kdyz sem to zjistovala naposled, minimum bylo na 1 tyden, nevim jak je to ted a pak ti tu materskou pocitanou z jeho prijmu preda a tobe bude chodit az do ukonceni poctu tydnu PPM na jedno dite a pak se vratis na rodicak. Zjistit si, zda tohle muzete udelat, kdyz nejste svoji, jde totiz o pomerne dost penez.
Okey, dobře. Všechno zjistím.
@akankeo To, co píšeš, už dávno neplatí. Otec nemusí jít na žádnou mateřskou. Kdyby šel na mateřskou, tak nemůže zároveň chodit do práce. A proto, aby si mohla zvolit výši čerpání RP, stačí doložit jeho příjem. Ona vůbec PPM pobírat nebude, protože na ni nemá nárok. PPM může pobírat jen ten, kdo na ni má nárok, ale tak to bylo vždycky.
@akankeo Jo já už jsem tam byla jedno, akorát, že mě v 8. týdnu těhu odvážela rychlá do nemocnice tady na Kladně a jelikož já pocházím z Liberce, kde jsem nahlášená prozatím ( teď už nebudu) tak jsem se jí byla ptát, zda by šlo, aby můj zákonný zástupce byl přítel a mě mohli udělat to vyšetření. Tak jsem se dozvěděla, že by šla pouze plná moc. Takže to jsme taky řešili na sociálce.
@andy15 některé typy úvěrů jdou převést, ale jen za určitých podmínek. Defacto by jste převedli auto na někoho jiného, ten by si doplatil zbytek a vám by dal něco jako odbytné. S mateřskou nepočítej, pokud jsi nepracovala aspoň tuším 270 dní viz http://www.maminka.cz/clanek/materska-dovolena-..., rodičák můžeš naštěstí čerpat na přítele, takže si můžeš vybrat délku rodičáku, pokud bys to na něj nečerpala a neměla odpracováno, tak je to tuším automaticky nastaveno na 4roky a to člověk dostává chvilku nějakých 7,5 tisíce a pak jen 3800kč, viz http://www.maminka.cz/clanek/rodicovska-dovolen...
@andy15 zda se, ze je to porad stejne , bod 4 dole. Takze pritele priprav na to, ze na tyden pujde na materskou 😀 a vybehejte si to, je to dost penez a pokud on uz nejaky den pracuje, tak na to mate narok. Pak budes mit materskou i rodicak a ten ti vyjde kolem tech 7500 - http://www.cssz.cz/cz/o-cssz/informace/media/ti...
@akankeo Nezlob se, ale umíš číst? Kdyby šel na mateřskou otec, tak by nemohl chodit do práce! Resp. by ve své stávající práci byl na mateřské dovolené a musel si najít jinou práci, aby zároveň mohl mít příjem i mateřskou. A pokud tu možnost nemá (což 90 % otců nemá), tak se jim žádná mateřská nevyplatí. On ji na ni převést nemůže.
Tak se ještě jinak zeptám..
Když teda nepůjde na mateřskou on, a já bubu ty přídavky, tak on bude klasicky stejnou výplatu co má doteď ne? Takže já nevím, když já budu mít přídavky 7 500 Kč tak on bude klasicky těch 17 000 +- , nebo bude míň? Mě to neleze do hlavy s tou mateřskou, proč by na ni musel jít on.
@xpila otec nemuze chodit do prace 7 dni, ale materskou budou brat pul roku!!! Delam ve firme co pocita mzdy a vyuzivaji to casto velmi dobra placeni zamestnanci, kteri maji zenusku v domacnosti, na tyden jdou na materskou, pak si se zenou peci vymeni a zene ta materska pocitana z jeho platu bezi dal. Kdo tohle nevi, okrada rodinu, kdyz je jedn z rodicu pracujici, tak rodina ma narok na PPM!!!

A co se tyce financi by se taky dalo napsat ''Vy, co mate dite v 38, jak budete zivit dospivajici dite az vam potahne na duchod?''.. Proste idealni doba mit dite je opravdu ruzna a kazdemu to v zivote vychazi jinak a kazdej si to i jinak planuje.. a pokud to dite nebude o hladu spat nekde venku pod mostem a bude milovane, tak se bude porad mit lepe nez bohuzel dost vysoky % deti na teto planete.