icon

Jak osvojení dítěte projednat s bývalým partnerem?

tehulinka91
23. črc 2025

Ahoj všem ❣️
Zakládám tuto diskuzi, kdyby do budoucna potřeboval někdo taky poradit. Žádnou se mi zde nepodařilo najít.
My se na to chystáme teď, ale vůbec nevím jak to bývalému říct, se synem se nestýká, syn o něm ví, ale od jeho 5 měsíců se neviděli, syn ho zná jen z fotek. Manžel chce být u toho, až se budu EX ptát jestli nám dá souhlas, aby si manžel mohl syna osvojit. Já jsem z toho strašně nervózní, on je dost ovlivněný rodinou (jakmile to zmíní doma, budou na něj tlačit ať nedá souhlas, ale nikdo z nich se o syna nezajímal a to jsem přímo s maminkou bývalého pracovala) a nebo se prostě naštve a udělá nám peklo. Na jednu stranu mám blbý pocit, aby u toho rozhovoru byl manžel, ale na druhou stranu by u toho být měl, protože si chce syna osvojit. A jestli je vůbec dobrý nápad se s EX vůbec sejít osobně, ale zas mi to přijde blbé řešit to přes sms nebo mu volat.
Máte s tím zkušenosti?
Já asi potřebuju jen nějak postrčit, protože se mi z toho zvedá žaludek při představě, že s ním musím mluvit a že po něm něco chci.
Díky za reakce ❣️

tehulinka91
autor
23. črc 2025

@tehulinka91 tak po založení diskuze jich na mě pár vyskočilo 😅 no každopádně radu a nakopnutí vpřed uvítám ❤️😃

anonym_342b57
23. črc 2025
@tehulinka91

@tehulinka91 tak po založení diskuze jich na mě pár vyskočilo 😅 no každopádně radu a nakopnutí vpřed uvítám ❤️😃

@tehulinka91 pro mě a mého manžela to bylo nejlepší rozhodnuti a řešení ...sice ex 2 krát na soudě řekl že nepodepíše pak mu soudkyně k tomu řekla své a jaké má možnosti ( neplacení výživného šel by do vězení ) řekl že podepíše a hlavně děti neviděl nestaral se ...pokud jste na 100% rozhodnuta tak mu to říct a uvidíte říct mu co to pro něj znamena a říct že je to v zájmu dětí a uvidite

ina10
24. črc 2025

@tehulinka91 a kolik je teď synovi let? Když ho ex neviděl od jeho 5ti měsíců…a platí na něj alimenty? Ani tedy jeho rodina (prarodiče) absolutně nejeví zájem? Vůbec spolu o společném synovi nekomunikujete, prostě absolutní nezájem? Kolik je tomu tvému ex? Má i jiné děti (chová se k nim stejně jako k vašemu společnému)?
Normálně bych se s nim sešla na neutrální půdě (restaurace, kavárna) a zeptala se ho. Pokud ti tedy bude chtít zatopit, nebude souhlasit a pak bych to tedy řešila jako výš psala Anonym342…

tehulinka91
autor
24. črc 2025
@ina10

@tehulinka91 a kolik je teď synovi let? Když ho ex neviděl od jeho 5ti měsíců…a platí na něj alimenty? Ani tedy jeho rodina (prarodiče) absolutně nejeví zájem? Vůbec spolu o společném synovi nekomunikujete, prostě absolutní nezájem? Kolik je tomu tvému ex? Má i jiné děti (chová se k nim stejně jako k vašemu společnému)?
Normálně bych se s nim sešla na neutrální půdě (restaurace, kavárna) a zeptala se ho. Pokud ti tedy bude chtít zatopit, nebude souhlasit a pak bych to tedy řešila jako výš psala Anonym342…

@ina10 synovi je 6,5r, alimenty platí celou dobu 3 tisíce, ani jednou jsem nechtěla částku zvednout, víceméně jsem to zvládla sama a pak mi pomohl i manžel, jeho rodina absolutně nezájem, když mě před 4 lety viděla jeho máma, pozdravila jsem ji a ona dělala, že tam nejsem. On je dost lhář aby vypadal jako chudáček, má už jedno dítě a tam to probíhalo stejně, ale jeho bývalá ho vyloženě nutila do styku s dítětem, malou mu pak vozila až pod nos. Protože z jeho strany minimální zájem. Psal jednou za dva roky, jak se syn má a jestli ho může vidět. Řekla jsem mu, že ho kluk nezná a jak si to představuje a že mu ho vozit nebudu a že má sourozence, napsal že na to nemá co říct a pak zase ticho po pěšině, ale když chtěl stáhnout exekuci z alimentů, to se uměl ozvat a být milej. Ale aby projevil iniciativu, tak stáhl ocas a vykašlal se na syna, když byl miminka chtěla jsem, aby jezdil za ním každý týden, aby prostě si syn zvykl a aby věděl že za jim táta jezdí, samozřejmě jsem si přece diktovala podmínky a že jsem mu 3 měsíční mimino nedala na celý víkend a nedovezla až k němu (syn byl kojeny jen 6 týdnů). Prostě magor jako. Navíc je ten typ, který je schopný říct jednu větu a dokáže mě neskutečně vytočit, přesně ví kam udeřit. U soudu ohledně péče, jsme souhlasili s jeho návrhem alimentů, protože to bylo v rámci toho co jsme chtěli i my a pak mi psal, že jsem tam kyvala hlavou jak osel, že přece všechno byli návrhy z jeho strany a já nenavrhla nic, no prostě tupec. 🤦🏻‍♀️

tehulinka91
autor
24. črc 2025
@anonym_342b57

@tehulinka91 pro mě a mého manžela to bylo nejlepší rozhodnuti a řešení ...sice ex 2 krát na soudě řekl že nepodepíše pak mu soudkyně k tomu řekla své a jaké má možnosti ( neplacení výživného šel by do vězení ) řekl že podepíše a hlavně děti neviděl nestaral se ...pokud jste na 100% rozhodnuta tak mu to říct a uvidíte říct mu co to pro něj znamena a říct že je to v zájmu dětí a uvidite

@anonym_342b57 počítáme s tím že uslyší na to, že nebude muset platit, poslední roky prý dost sází a pivo chlastá jak vodu pořád, takže to že bude mít 3 tisíce na jeho sázení a chlast to si uvědomí hned. Navíc už jednou alimenty neplatil, měl i podmínku ze Španělska, kde v opilosti naboural auto. Takže vroubků má dost .

tehulinka91
autor
24. črc 2025

Prostě možností měl spoustu, ale nevyužil je. Ve styku jsem mu nebránila, jen jsem mu řekla, že mu kluka vozit nebudu, ať za ním přijede, během těch let mám doma další dvě děti a když se ozval naposledy, byla jsem těhotná. Právě nevím jak na něj, cokoliv řeknu může být časovaná bomba.

anonym_342b57
24. črc 2025
@tehulinka91

Prostě možností měl spoustu, ale nevyužil je. Ve styku jsem mu nebránila, jen jsem mu řekla, že mu kluka vozit nebudu, ať za ním přijede, během těch let mám doma další dvě děti a když se ozval naposledy, byla jsem těhotná. Právě nevím jak na něj, cokoliv řeknu může být časovaná bomba.

@tehulinka91 probehne soud a pokud bude souhlasit podepíše pak má ještě 3 měs ..na rozmyšlenou + ma ještě posílat výživné pak bude další soud a ten už předá děti / dítě do péče vašeho manžela pokud si to ex nerozmyslí pak už se udělá rosudek po jeho nabití právní moci se udělá nový rodny list ,vse se musí všude hlásit mění část rodného čísla ...