icon

Jak překonat rozchod a zachovat vztahy s dětmi?

Včera v 09:42

Ahoj všem, mám tu známé i rodinu, proto se omlouvám za anonym.
Zažívám náročné období, s manželem jsme se dohodli, že půjdeme od sebe. Bohužel jsme si hodně navzájem ublížili a řešili ne zrovna každý dobrým způsobem. Je nám to oběma moc líto, ale teď nemůžeme jinak, je to velmi bolestivé, ale hodně spolu mluvíme, jsme k sobě slušní, chováme se s respektem a chceme si maximálně vyjít vstříc. Děti by zatím zůstaly tam, kde jsme a my se chceme střídat, aby to pro ně nebylo náročnější ještě o stěhování. Ráda bych se zeptala, jak jste zvládli toto těžké bolavé období. Ještě jsme jim to neřekli, čekají nás hory, zvládneme to, pak budeme hledat další bydlení. Nějaká špetka naděje tam do budoucna možná je, třeba nám odluka pomůže, znáte někoho takového? Máte rady, jak toto přečkat a přežít, jak mluvit s dětmi, co čekat následující období? Vím, že je to proces, ani jeden jsme to nevzdali na první dobrou, vždy jsem věřila, že všechny starosti lze překlenout, že to bude na celý život, vzájemně si sebe vážíme, nečekala jsem, že to bude tak moc těžké. Hodně spolu pláčeme, mluvíme, i se stále objímáme. Je to těžké. Věřím, že je to proces, který nás posune dál a vím, že to bude dobré, ať už spolu budeme nebo ne. Jsem za toto vše vděčná. Potřebuju toto jen sdílet a možná i číst osobní zkušenosti v podobné situaci. Děkuji.

maciceksta
Včera v 11:29

Konkrétní rady ani osobní zkušenost nemám. Ale jen chci napsat, že tak nějak z toho popisu necítím úplně absolutní rezignaci a úplnou marnost vztahu. Nebylo by třeba lepší ještě nejdříve zkusit společně manželskou poradnu? Pokud tam oba cítíte tu špetu naděje, tak by vám v té poradně třeba mohli ukázat správný společný směr a jak najít to, co jste v sobě ztratili...

reeeza
Včera ve 13:02
@maciceksta

Konkrétní rady ani osobní zkušenost nemám. Ale jen chci napsat, že tak nějak z toho popisu necítím úplně absolutní rezignaci a úplnou marnost vztahu. Nebylo by třeba lepší ještě nejdříve zkusit společně manželskou poradnu? Pokud tam oba cítíte tu špetu naděje, tak by vám v té poradně třeba mohli ukázat správný společný směr a jak najít to, co jste v sobě ztratili...

@maciceksta taky to tak na mě působí...

Autorko
Možná tohle je to vaše dno, ale je možné se od něj odrazit i společně. Zažila jsem to a strašně nás to stmelilo a posilnilo.

Každý jsme pak ale měli individuální terapeutická sezení, kde jsme si každý zvlášť řešili to svoje. Bez toho bychom se neposunuli.

Osobně nejsem příznivcem párových terapií, které se snaží lepit dva rozlámané kousky. Nás spíš rozdělovaly. Nejdřív je třeba, aby každý ten kus zvlášť byl celistvý (každý ať si řeší svůj shitek nebo prostě sebe😉)

lv
Dnes ve 14:17

V poradně pomohou i s rozchodem, tak, aby to co nejméně zasáhlo děti. I se zvládnutím zklamání, atp. Zkuste to, můžete jen získat.