Jak řešit hlídání neteře, když si nerozumí se synem?
Včera jsem se dozvěděla, že bych měla hlídat neteř. Nechci ji hlídat, ale viditelně nebudu mít jinou možnost. Švagrová si chce vzít našeho syna, a pak je jasné, že něco za něco. Synovi je to jedno.
Nepotřebuju hlídání, protože jsem učitelka, synovi je 12, takže už to je pohoda. Občas jdeme na výlet, ale spíš si vzájemně dáváme pohov, ráno se spolu nasnidame, pak si dáme oběd, někdy vařím já a někdy on. Když je čas, tak si čte, nebo je s kamarádem venku. Neteř je zvyklá na naprosto organizovaný čas. Nikdy nejsou doma jen tak. Oba dny z víkendu mají něco. I když jsme s nimi byli na dovolené, tak každý den byl nabitý k prasknutí.
Toto se čeká i ode mě, ze budu celý týden něco vymýšlet a každý den někam pojedeme. Bydlíme na vsi, takže denně na vlak a objíždět okolí. Neco dopoledne a něco jiného odpoledne. Jinak se nudi. Nemůžeme na kolo a koloběžku, protože ona nechce nosit helmu a nikdo ji nedonutí. Rodiče ji nechávají, ale já ani nahodou. Plavat nechce, protože je to nuda, v lese je nuda, procházky se psem jsou nuda, na zahradě je nuda... Pomáhat s běžným provozem nebude, což chápu, ale po dětech kamarádky klidně chci, aby otrhaly rybíz a nikdo to neřeší. Takže týden nebudeme dělat nic. Potřebuju sbírat ovoce a zavařovat.
Se synem si už nerozumí. Ona je holka, co řeší jen to, jak vypadá, sociální sítě a hry na mobilu. Syn je vesnický kluk, co dodnes leze po stromech, jezdí s kamarady na kole a největší zážitek má, když může sekat u dědy dříví.
Asi necekam radu, protože tady je to jasné. Nic jiného mi nezbývá, ale opravdu se na to netěším.
Jak vy řešíte pobyt dětí, když si nerozumí s vašimi dětmi?
@somalicats přípravu dělají tak ,že nejsou v práci 8 hodin jako jiní ale méně a pak mají čas doma na přípravu
Tady to vidím jednoznačně na neschopnost vymezit si hranice a umět říct NE něčemu, co je ti proti srsti a současně strach z toho, že tě rodina pomluví, když nepomůžeš. Ale ty vážně nemáš žádnou povinnost hlídat neteř, zvlášť když vám to vzájemně nefunguje. Ať jí rodiče zaplatí příměstský tábor, když jí nechtějí nechat doma samotnou. A pokud syna berou k sobě se záměrem "něco za něco", tak jim rovnou řekni, že hlídat nechceš, nebo že tedy může přijet, ale nebudeš se jí přizpůsobovat a ten týden bude v tvé režii a že chceš prostě odpočívat doma. Jako opravdu té holčině nepomůžeš, když to budeš dělat jen proto, aby nebylo dusno v rodině...
@swan42
@bara88 že mám 2 měsíce volno, jsem psala já. A ano, mělo to být v uvozovkách, je to postoj a vyjádření z rodiny. Takto k tomu přistupují a vnímají to.
@bara88 denně jsme ve škole 8 hodin. Nové vedení vyžaduje přítomnost na pracovišti po celou dobu výuky. Předtím jsme mohli jít domů ve 14:00. Na pracovišti máme být od 7:00. Stejně to kolikrát nestihnu a dodělávám věci doma. Hlavně když chci, aby to bylo k něčemu a nesklouzlo to k tomu, že já něco povídám a děti jen sedí a nevnímají.
V tom případě děláš přípravu na pracovišti
Jo jo, další, kdo neučí, ale rozumí tomu líp...
@bara88 Holka, já učila 3 roky na SŠ jeden odbornej předmět. Těch hodin, které jsem nad tím strávila, bylo prakticky stejně, jako bych odpracovala na stejnou část úvazku v jakékoli jiné práci. Ono to opticky vypadá, že toho volna je hodně, ale to, že do noci opravuješ práce studentů, připravuješ prezentace, úkoly - to už nikdo nevidí. A ano, mohla jsem jet stejným nudným stylem, jako někteří jiní, já chtěla, aby to ta děcka bavilo. Nakonec jsem se na to vykašlala, protože se mi narodila dcera a s hlídáním už bych byla v mínusu.
@bara88 ne, dělám přípravy hlavně doma. Ve škole opravuji sešity, zapisuji tridnici, dělám papíry, píšu známky do žákovské... A abych tedy byla přesná, tak ve škole si dělám hrubý nástřel na další den. Najdu si doplňující cvičení, kopiruju, chystám věci na tabuli a celkově chystám třídu na další den. Doma si chystám pomůcky navíc a doplňkové materiály.
Dělám to tak, protože mě to baví. Jde to i bez toho, ale pak to není ono. Děti to nebaví a mě taky ne.
Sestriny deti k n taky sem.zam zajedpu tak 2x za prazdniny tak na dem dvq q syna ona mela 1x a nejak me nenapadlo ji okamzite na oplatku strcit my decko .. tak bud hlodam ze chci a nebo se zamerem??
@hanka_12345 hlídam teda..ne hlodám😂😂😂😂
@anonym vubec se tu neobhajuj. Kdo nevi, o cem ta prace je, tak bude mit vzdycky blby kecy a hlavne budou nejvic vykrikovat "ja moc dobre vim, o cem to je" 🤣
Zakladatelko, promin, ale cekala bych od ucitelky vetsi miru asertivity, nez jakou ukazujes ty (temer nulovou). Pokud si umis srovnat tridu plnou deti, tak by sis bez problemu mela umet udelat poradek v rodine. Ja jsem bytostne alergicka na to, kdyz nekdo neco dela jen proto, ze se to ocekava (viz tvoje zminka o tom, ze pribuzni ocekavaji, ze budes hlidat, protoze jsi ucitelka a mas volno). Jak jsi to vubec mohla nechat zajit tak daleko, ze se z toho stala norma, kdyz ti to nevyhovuje? Ty nemas, opakuji, NEMAS zadnou hlidaci povinnost vuci tvym pribuznym z titulu tveho zamestnani (a z toho plynouciho volna). Myslim ale, ze ted se ti to bude menit tezko - tvi pribuzni jsou zvykli na to, ze mlcky udelas, co ocekavaji. Kdyby ses k tomu postavila asertivne a hlidani odmitla, tak se budou divit, ale musela bys vytrvat, aby pochopili, ze to myslis vazne a nenechas si kalet na hlavu. Ale pokud v sobe nemas tohle odhodlani (jakoze asi ne, protoze bys jim rok co rok nehlidala dite, ktere hlidat nechces), tak to nevidim moc nadejne. Ja bych hnala svinskym krokem kazdyho, kdo by se mi opovazil dirigovat, jak nakladat se svym casem! Rodina nerodina!
Jo a mimochodem, zakladatelko, jestli umis anglicky a mas chut s tou neschopnosti vymezit si hranice neco delat, doporucila bych ti knizku 'The Art of Everyday Assertiveness' od Patricka Kinga (mozna vysla i v cestine, ale to nevim, ja ji cetla v AJ). Takovych knizek je spousta, ale tahle je zatim nejlepsi, na jakou jsem narazila. Obsahuje spoustu praktickych cviceni, ktera maji posilit asertivitu v jedincich, jako jsi ty a opravdu funguje. Ja totiz byvala driv taky takova, co si nechala s.r.a.t. na hlavu, ale nikdy vic!
@sinicka svátky mají volno všichni kromě těch, kteří pracují v nepřetržitém provozu, ředitelské volno bývá málokde a většinou na rekonstrukce nebo školení atd. a platí třeba jen pro děti, což nemusí nutně znamenat, že jsou i ti učitelé doma, ano, mají 40 dní ŘD, ale někteří učitelé i o prázdninách "pracují" pro školu, dělají různou dokumentaci na příští šk. rok, pracují na vylepšení příprav, prac. listů, prezentací atd.
@glitterglue já bych dala 8 týdnů dovolené všem, aby lidi už dali učitelům pokoj...to je pořád hon na čarodějnice - pořád dostávají přidáno, mají spoustu volna, nic nenaučí atd. podívejte se na tabulky učit. platu - 1x za 6 let si polepšíte o 800 Kč, to je fakt terno...už i prodavačka v Lidlu má víc peněz než učitel...
@victress však já to nevyvracím, o pár příspěvků zpět jsem psala, že můj táta byl taky učitel a že byl ve škole často i přes prázdniny. Na druhou stranu řidiči autobusů, policajti, hasiči…. mají mizerně placenou práci a nesedí si v teple školy a volna mají méně. Nedělají 7-15 a často mají nezaplacený přesčas a čelí obrovským rizikům..a další jiná zaměstnání, dojičky krav, který tam stojí ve 3 ráno a dojí a potom zase ve 3 odpoledne, prodavačky co se hrbí 12 hod. za kasou, učitelky v MŠ, které jedou nepřetržitý provoz, zdravotníci, atd atd… za menší prachy než učitel…
Takže dělat z učitelek nějaké chudinky taky není potřeba. Já za sebe bych učitelkám, kvalitním učitelkám, dala pořádný příplatky, protože tato práce je samozřejmě nedoceněná, ale ne tak špatná za ty prachy a volno..
No, jedna důležitá věc - to, jak se k tomu postavíš letos jasně ovlivní další roky.
Asi si to trochu umím představit, něco podobného na nás v rodině taky zkoušeli, třeba i přes tchýni a jasně jsem tyhle nápady utla už v zárodku. Pro někoho to je smutné, ale já to prostě nemám zapotřebí. Hranice jsme jasně určili a mám klid.
Když letos povolíš a budeš hlídat, tak máš program na příští rok jasnej. Ale je jasné, že se to od klávesnice jasně rozhoduje a říká.
Normalne rekni svagrove, ze kope do slepic a trha zelenou zeleninu a jestli ji nesrovna, tak ji nehlidas. A sveho syna bych na lod vzala sama a bylo by.
Kolik let je te holce? Nepřipadá mi normalni, ze kope do slepic a zlobí psa? To je rozumem na úrovni batolete? Takové dítě bych si domu taky nevzala.
Jak to dopadlo, zakladatelko, hlídala jsi neteř? A bylo to snesitelné?🙏
@ester_ka nehlidala. Řekla jsem jim, že hlídání bude jen za mých podmínek. Neteř udělala scénu, že se jí to tak nelíbí a tím to skončilo.
Ahoj, musím říct, že to je hodně nezáviděníhodná situace. Já děti miluju, ale tohle bych asi taky nevydržela moc dlouho. Tak jen pár poznámek, co mě napadá. Máme tady ve městě skvělé kámoše, navštěvujeme se často naše rodina s tou jejich. Jejich holčička jako jedináček je zvyklá hodně času přes den být na mobilu. Pokud je návštěva u nás platí ovšem naše pravidla, tedy žádný mobil po čas návštěvy. Vyjasnili jsme si to hned na začátku, protože to není jen o tom, že ona by tu seděla na mobilu, ale naše děti si s ní chtějí hrát a čučí pak do toho s ní. Rodiče s tím nemají žádný problém, hned jak vstoupí k nám, jde mobil do kabelky ☺️ prostě náš domov, naše pravidla. A naopak u nich platí zase ty jejich, ale co jsem si všimla, tak když dojdeme, tak už si spíš děti hrají společně, jak jsou zvyklí od nás. A ještě jeden příklad našich známých. Je to rodina s 2 malýma (podle mě poměrně rozmazlenýma holčičkama), kde když jedou holky k babičce na prázdniny, tak máma nadiktuje babičce, co vše tam budou dělat, jaký bude program apod. A to je její vlastní dcera. Je mi babičky líto, protože by se pro holky rozdala a zřejmě, aby nedošlo k zamezení styku, tak vše trpí. Ale už jsem byla svědkem toho, kdy starší holčička na babičku na ulici hnusně řval a, protože něco nebylo po jejím. Otřesné. Takže moje rada je...dítě na prázdniny klidně, když to musí být, ale bude to po našem 😉
Zaujalo me tema ucitele a jejich “volno”. 😁
Kdo si nezkusil nikdy ucit, vubec netusi, jaka je to rehole a o volnu se mnohdy neda vubec mluvit.
Kdyz chodite do bezne prace, mate nejakou pevnou pracovni dobu - od do. Pote mate regulerni volno, jelikoz mate zkratka padla.
Ucitel je vsak porad ve fazi neustale pripravy na hodiny: - co se probere, co se zopakuje, co se bude zkouset a koho, testy, vyhledavani zajimavosti a pod. Treba takovy test musite pripravit, aby mel hlavu a patu, bodovani, vymyslet ctyri ruzne verze - pokud mate dve tridy s chytrymi zaky, kteri si vzajemne povedi, co bylo v testu. Idealne velky test date zakum pred prazdninami (vanocni, jarnaky), aby si uzili volno a nemuseli se drtit do skoly. Pro ucitele to ale znamena stravit hodiny a hodiny opravovanim testu ve svem “volnu”, do toho priprava na hodiny po prazdninach (ktere utecou jako voda), vyhodnocovani seminarek atd. Mockrat ucitel travi do noci pripravou na dalsi den, protoze pokud to chcete delat opravdu poctive, tak, aby to ty decka bavilo, tak ta priprava je opravdu dlouha a standartni fond hodin, za ktery je ucitel placeny a mel by se do toho vejit i s pripravou, proste nestaci. Kdyz do toho mate jeste jinou praci, rodinu a vlastni problemy, je to jeden velky stres a nikdy nekoncici prace. “Volno” prubehu roku znamena pro ucitele jen lehke rozvolneni pracovniho tempa. Ale o poradnem volnu nemuze byt behem tech deseti skolnich mesicu vubec rec.
Ano, mozna ucitele s tricetiletou praxi uz to maji v maliku, a maji vetsi pohodu nez kdyz s touto profesi zacinate.
Navic pokud ucite odborne predmety, tam je taky dalsi uskali v tom, ze se neustale ten obor vyviji, tudiz si musite porad doplnovat informace a cerstve znalosti. Co platilo pred peti lety nemusi platit dnes. Takze nejaky zaklad v priprave sice mate, ale zaroven jej musite neustale obnovovat. Obzvlast, kdyz jste treba ten predmet par let neucili.
To jen tedy tak na okraj, snad jsem alespon trosku dala nahled do problematiky ucitelstvi. Neni to prdel 😅 A proto je tak malo kantoru, protoze kdo by to za ty prachy, drinu a stres chtel dobrovolne delat, ze? 😅

@bara88 a proc by mela davat do uvozovek "jsem ucitelka"? 🤣🤦♀️
Ze ma volno 2 mesice nepsala ona, ale irmamala, ona ji na to je reagovala, ze nema, takze ne, nepsala to ona sama
ty uz nevis co bys, fakt... 🙈