icon

Jak řešit ohleduplnost tchyně na dovolené?

luthienne
18. srp 2025

Jsme s tchyní na dovolený (je sama, nikam by se jinak nepodívala). Je to celé dost náročné, tchyně za celý život nikde nebyla, neumí se moc chovat v cizině, na letišti dezorientovaná, k tomu má neustálý pocit křivdy z různých nepohodlí, které cestování přináší. Ale nějak to zvládám filtrovat.
Z čeho ale můžu vyletět z kůže je to, že nemá naučenou nějakou ohleduplnost k ostatním, když spí. Je na pokoji s naším skoro 6letým synem. Když syn večer spí a ona si tam pro něco jde, rozsvítí plné světlo. Už jsme se kvůli tomu pohádali loni, má pocit že to přeháníme. Když si jde lehnout, ještě si před spaním pouští videa na mobilu, a to tak nahlas, že to slyším přes dvoje zavřené dveře do koupelny. Jako to jsem jí už taky řekla ať je tak laskavá a ztiší to. K tomu bouchání dveří, skříněk, pokládání skleniček na skleněnej stůl.. všecko hlučný jak kráva. U nás doma se vedlo fakt k maximální ohleduplnosti a hodně se mi z tohodle kroutěj prsty.
A tak by mě zajímalo jak to máte vy ostatní s nějakým benchmarkem, co se týče ohledu na ostatní?

tereza0111
18. srp 2025

No takhle, sama by se nikam nepodivala, ale vazne se chce nekam podivat? Pocit krivd z nepohodli co cestovani prinasi, vazne chce cestovat? Nejede s vami protoze ma pocit, ze to po ni chcete, pripadne si treba mysli, ze vam pomaha s hlidanim syna abyste na dovce meli nejake soukromi?

Tchyne nepredelas, klidne mohla byt ohleduplna, ale kdyz uz dloouuhoo zije sama, odvykla si. Vyresila bych to spis tim, ze pristi rok bych s ni na dovolenou nejela nebo bych si alespon syna dala k sobe do pokoje.

Jinak ti ale rozumim, to co pises by me neskutecne vytacelo. Jen jestli jsi to s ni uz zkousela resit a bez reakce, tak si nemyslim, ze mas nejakou sanci na zmenu...

1pomnenka
18. srp 2025

Byla by to její poslední dovolená s námi. Proč ji berete na dovolenou? Když by někam chtěla jet, vzala by si kamarádku nebo seděla doma.

ceramidy
18. srp 2025

@luthienne Tak kdyz vite z lonska,jake to bylo,tak bych ji nikam nebrala.Me prijde ze ona vubec nestoji o to travit s VAmi cas kdyby chtela pojede sama.Ja osobne bych s ni byla sakra rychle hotova aby vedela,ze vy jste ji vzaly a ne ona Vas..

1pomnenka
18. srp 2025

Pozvala jsi tchyni na dovolenou, není to s ní žádná dovolená, tak snad ses poučila. Ale že bych si kvůli tomu zakládala profil na MK, to snad ne?

levandule_k
18. srp 2025
@1pomnenka

Pozvala jsi tchyni na dovolenou, není to s ní žádná dovolená, tak snad ses poučila. Ale že bych si kvůli tomu zakládala profil na MK, to snad ne?

@luthienne A proč jí sebou vůbec berete? A stojí ona o to skutečně, že chce jet na dovolenou?

Mně přijde, že jsi samaritánka, zachraňuješ jí před tím, že nikdy necestovala, ale ona o cestování úplně nestojí, nebo z toho nemá požitek. Cestování je pro ní stres, nebo je to nad její síly. Jsou lidi, mentálně nemají na cestování.

Jestli jí je ti tak mega líto, jeď s ní na prodloužený víkend po Česku, to pro ni nebude kulturní šok a nebude muset letět letadlem.

Smiř se s tím, že ona je neohleduplná, není na to naučená a asi žije sama dle toho, co píšeš, tedy je naučená, že nemusí brát na nikoho ohledy, jaké si tu udělá, takové to má. Nikdo jí nedává zpětnou vazbu, že se mu tohle chování nelíbí. To se na dovolené na dva týdny nezmění ani, když jí to řekneš, že to nemá dělat. Inu starého psa novým kouskům nenaučíš.

@1pomnenka tipuji, že je to účelový profil, aby trochu oživil diskuzní fórum.

anonym_9c64c6
18. srp 2025
@1pomnenka

@1pomnenka a oni jsou nějaký důvody, pro který někde můžu mít profil a pro který ne? To by šlo asi říct na jakejkoliv příspěvek, ne? 😃

anonym_9c64c6
18. srp 2025
@tereza0111

No takhle, sama by se nikam nepodivala, ale vazne se chce nekam podivat? Pocit krivd z nepohodli co cestovani prinasi, vazne chce cestovat? Nejede s vami protoze ma pocit, ze to po ni chcete, pripadne si treba mysli, ze vam pomaha s hlidanim syna abyste na dovce meli nejake soukromi?

Tchyne nepredelas, klidne mohla byt ohleduplna, ale kdyz uz dloouuhoo zije sama, odvykla si. Vyresila bych to spis tim, ze pristi rok bych s ni na dovolenou nejela nebo bych si alespon syna dala k sobe do pokoje.

Jinak ti ale rozumim, to co pises by me neskutecne vytacelo. Jen jestli jsi to s ni uz zkousela resit a bez reakce, tak si nemyslim, ze mas nejakou sanci na zmenu...

@tereza0111 jo chce, sama to navrhla před rokem, furt posílá nějaký odkazy cestovek.. spíš by se jí ale líbilo asi, pokud bysme ji někam odvezli autem do hotelu. Jinak třeba s dětma v moři se koupe ráda. Taky bych chtěla, aby s ní měly děti i nějaký zážitky.
Jasně, můžu ji poslat do pr*ele a příště nebrat, ale tak říkala jsem si, že to zkusím anonymně vyventilovat na MK a zjistit jak to maj ostatní, třeba jsem přecitlivělá 😄
Třeba to na pátej, šestej pokus bude fajn

ai30
18. srp 2025
@anonym_9c64c6

@tereza0111 jo chce, sama to navrhla před rokem, furt posílá nějaký odkazy cestovek.. spíš by se jí ale líbilo asi, pokud bysme ji někam odvezli autem do hotelu. Jinak třeba s dětma v moři se koupe ráda. Taky bych chtěla, aby s ní měly děti i nějaký zážitky.
Jasně, můžu ji poslat do pr*ele a příště nebrat, ale tak říkala jsem si, že to zkusím anonymně vyventilovat na MK a zjistit jak to maj ostatní, třeba jsem přecitlivělá 😄
Třeba to na pátej, šestej pokus bude fajn

@anonym_9c64c6 Nektere veci mi prijdou prehnane (pokladani sklenicky na stul), nektere na puli cesty (rozsviceni v pokoji - vzbudi to syna? Pokud ne, neresila bych to) a nektere otravne (videa na mobilu). Promluvila bych si s ni o otravnych a nad zbytek se povznesla.

babka
18. srp 2025

resila bych, jestli to rusi syna. Pokud on spi a neprobudi ho to, mavla bych nad tim asi rukou. Lidi nepredelas

izz76
18. srp 2025

Proc nema pokoj sama pro sebe?

luthienne
autor
18. srp 2025
@izz76

Proc nema pokoj sama pro sebe?

@izz76 tak nějak se historicky zavedlo, že ona spí se starším, my s mladším. Jinak bysme museli hledat apartmán se třema ložnicema, který se hledaj těžko, a samozřejmě jsou dražší. Ale do příštího roku to asi budem muset řešit, protože na jedný posteli se s mladším ve třech už moc nedá.

neesii
18. srp 2025

@anonym_9c64c6
@luthienne proč odpovídáš ze dvou profilů?

ai30
18. srp 2025
@neesii

@anonym_9c64c6
@luthienne proč odpovídáš ze dvou profilů?

@neesii Asi zapla u odpovedi 'Odesli anonymne', ten anonym ucet je automaticka nahrada

cherie24
18. srp 2025

@luthienne 2x jsme jeli na dovolenou s tchýni i s tchánem a shodli jsme se s mužem, že už nám to stačilo. Měli jsme tam být celý týden a odjížděli jsme po 5 dnech. 😃

izz76
19. srp 2025
@luthienne

@izz76 tak nějak se historicky zavedlo, že ona spí se starším, my s mladším. Jinak bysme museli hledat apartmán se třema ložnicema, který se hledaj těžko, a samozřejmě jsou dražší. Ale do příštího roku to asi budem muset řešit, protože na jedný posteli se s mladším ve třech už moc nedá.

@luthienne Kdyz chce tchyně s vámi jezdit na dovolenou, tak ať si platí vlastní pokoj a meze klid všichni.. Podststne tedy je, co na to říká syn, který s ní je v pokoji, jestli ho ruší..

dianemash
19. srp 2025

Mne tohle taky neskutečně vytáčí, nechápu ani lidi, kteří hlasitě povídají nebo telefonují ve veřejných prostorách třeba v MHD, v čekárně u lékaře… takže já bych taky kvetla… bud ji můžeš furt dokola upozorňovat a říct ji, že tě taky opravdu nebaví furt někomu říkat jak se má (ohleduplně) chovat… a nebo na ni kašlat, na vecer za ni zavřít pokoj a at si to pak vyřeší sama, když dítě vzbudí.. Na dovolený se nestresuj, ja tě opravdu chápu a soucítím, ale asi bych to brala tak, že je to jen pár dní a pak sk bude dělat kravál zase ve svým… byla by škoda si tím kazit dovolenou 😌

cilkat
19. srp 2025

A jak je na tom tchýně třeba se sluchem? Věci jako pokládání skleniček, bouchání dveří a podobně jí vůbec nemusí docházet... V šeru může vidět tak mizerně, že jí noční lampička fakt nepomůže... Některých lidí je prostě "všude plno", no. Synovi to vadí? Pokud jo, pak asi není fér ho nutit spát s babičkou v pokoji, že. Pokud ne, neřeš to.
Ale ano, jezdíme s prarodiči na dovolené často, ale do větších hotelových komplexů a prostě tři pokoje. děti spí u nás, moje máma - i když je vdova a tudíž sama, má pokoj prostě pro sebe.

luthienne
autor
20. srp 2025
@dianemash

Mne tohle taky neskutečně vytáčí, nechápu ani lidi, kteří hlasitě povídají nebo telefonují ve veřejných prostorách třeba v MHD, v čekárně u lékaře… takže já bych taky kvetla… bud ji můžeš furt dokola upozorňovat a říct ji, že tě taky opravdu nebaví furt někomu říkat jak se má (ohleduplně) chovat… a nebo na ni kašlat, na vecer za ni zavřít pokoj a at si to pak vyřeší sama, když dítě vzbudí.. Na dovolený se nestresuj, ja tě opravdu chápu a soucítím, ale asi bych to brala tak, že je to jen pár dní a pak sk bude dělat kravál zase ve svým… byla by škoda si tím kazit dovolenou 😌

@dianemash jo, mě tohle přesně taky extrémně vytáčí. Ale třeba vím, že to mám i zčásti po svém tátovi, který po druhých chce až extenzivní míru ohleduplnosti a to mě na něm vlastně štve taky 😃 a nechci být taková. Proto se ptám, kde je ta míra u běžný populace. Třeba když jezdíme na dovolenou s kamarádama, tak pro ně je taky normální, že nepoužívaj kliku.
Syna to nezvbudilo, ale štve mě to tak nějak z principu.
Ale dost mi pomohlo se tu vypsat 😃Díky všem, trochu se nad to povznesu

luthienne
autor
20. srp 2025
@izz76

@luthienne Kdyz chce tchyně s vámi jezdit na dovolenou, tak ať si platí vlastní pokoj a meze klid všichni.. Podststne tedy je, co na to říká syn, který s ní je v pokoji, jestli ho ruší..

@izz76 napříště to asi zvážíme. Syna to tentokrát nevzbudilo, ale když ho takhle něco vzbudí, tak strašně pláče a mně je ho líto. Spíš mě to naštvalo, nemohla jsem vzteky usnout.

luthienne
autor
20. srp 2025
@cilkat

A jak je na tom tchýně třeba se sluchem? Věci jako pokládání skleniček, bouchání dveří a podobně jí vůbec nemusí docházet... V šeru může vidět tak mizerně, že jí noční lampička fakt nepomůže... Některých lidí je prostě "všude plno", no. Synovi to vadí? Pokud jo, pak asi není fér ho nutit spát s babičkou v pokoji, že. Pokud ne, neřeš to.
Ale ano, jezdíme s prarodiči na dovolené často, ale do větších hotelových komplexů a prostě tři pokoje. děti spí u nás, moje máma - i když je vdova a tudíž sama, má pokoj prostě pro sebe.

@cilkat sluch a zrak má v pohodě, je relativně mladá, není v důchodu. Jen to nepovažuje za problém. My se právě hotelovým komplexům spíš vyhýbáme, ale napříště asi fakt bude ve svém pokoji. Jestli se teda shodnem na způsobu dovolené..

koordinatorka_odboje
21. srp 2025

Vubec nechapu, proč ji na tu dovolenou berete.

hanka_12345
21. srp 2025
@koordinatorka_odboje

Vubec nechapu, proč ji na tu dovolenou berete.

@koordinatorka_odboje znama tam bere tchyni aby si vecer mohla vyhodit z kopejtka tak treba tato autorka take. Tchyne hlida a oni si vecer chodi sami

martina1317
22. srp 2025

Ja bych jen chtela ocenit tvoji odvahu jet s tchyni na dovolenou :D ja po 16ti letech “v rodine” uz nezvladam ani na vterinu stejnou mistnost s ni …

koordinatorka_odboje
22. srp 2025
@hanka_12345

@koordinatorka_odboje znama tam bere tchyni aby si vecer mohla vyhodit z kopejtka tak treba tato autorka take. Tchyne hlida a oni si vecer chodi sami

@hanka_12345 No podle popisu to moc nevidím. Tady si bude spíš z kopejtka vyhazovat ta tchyně.