icon

Jak řešit situaci, kdy otec nemá kam jít se synem?

24. srp 2025

Holky. Můj ex si našel novou partnerku. Do doby dokud spolu nežili, tak vše bylo v pohodě. Teď se ex přestěhoval k ní a k její dceři. Syn k nim nesmí a ona ho tam nechce. Takže můj ex, pokaždé co má syna, tak s ním jde na hotel. (Když ho má na noc) přes den si ho bere jen když je hezky, protože s ním za škaredeho počasí nemá kam jít. (nemáme v blízkém okolí ani žádnou herničku) Nepřijde mi to morální ani správné. Ex mi jen řekne "a co mám dělat?". Když jsem navrhla, že ten čas tedy může trávit u nás a já půjdu pryč, tak řekl že mu ani tohle neprojde. Můžu jako matka nějak zasáhnout?

Strana
z3
anonym_f15dfe
24. srp 2025

Ne, nemůžeš. Je čistě v jeho režii, kam syna vezme. Jsou v čistém, suchém prostředí, jsou sami a on se mu věnuje, nemáš se čeho dovolávat...

cilkat
24. srp 2025

Nevidím v tom vůbec nic, co by poškozovalo syna. Snad krom ne zrovna vhodného otcovského vzoru naprostého podpantofláka.

autor
24. srp 2025
@anonym_f15dfe

Ne, nemůžeš. Je čistě v jeho režii, kam syna vezme. Jsou v čistém, suchém prostředí, jsou sami a on se mu věnuje, nemáš se čeho dovolávat...

@anonym_f15dfe jasně, jsou v čistém... Syn jde teď do školky, já od října do práce. Na základě předchozí domluvy i s ex se vracím na původní pozici. Kde byla domluva že 2 dny v týdnu jej po školce bude mít on. Protože já budu muset být v práci do večera. Nějak si neumím představit, že v zimě nebo v dešti budou někde venku, protože domů nesmí.

autor
24. srp 2025
@cilkat

Nevidím v tom vůbec nic, co by poškozovalo syna. Snad krom ne zrovna vhodného otcovského vzoru naprostého podpantofláka.

@cilkat nejak jsem čekala, že dítě bude mít i u nej zázemí. Tak jak do měl do teď. Svůj pokojíček, věci u otce které tam zůstávají atd... Že ho nebude mít jen když bude hezky a bude zdravý (syn).

cilkat
24. srp 2025
@anonym_autor

@cilkat nejak jsem čekala, že dítě bude mít i u nej zázemí. Tak jak do měl do teď. Svůj pokojíček, věci u otce které tam zůstávají atd... Že ho nebude mít jen když bude hezky a bude zdravý (syn).

@anonym_autor To chápu a chápu, že se ti to nelíbí... Ale pokud si tvůj ex neumí dupnout aspoň v tom, že by byl u vás doma... Z pohledu nějakých zákonů nedělá nic špatně. Navyknout si na konkrétní hotel je taky vlastně dobré zázemí, ne? ... můžeš tlačit na ex, aby byl trochu chlap, ale je to za mě jediná cesta.

anonym_f15dfe
24. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_f15dfe jasně, jsou v čistém... Syn jde teď do školky, já od října do práce. Na základě předchozí domluvy i s ex se vracím na původní pozici. Kde byla domluva že 2 dny v týdnu jej po školce bude mít on. Protože já budu muset být v práci do večera. Nějak si neumím představit, že v zimě nebo v dešti budou někde venku, protože domů nesmí.

@anonym_autor jde ti o syna? Jde ti o to, aby měl zdravé vztahy s oběma rodiči? Předpokládám, že ano. Tudíž přestaň řešit, kam si dítě bere. Nic ti do toho není, pokud s ním nežije venku, nebere ho do nevěstince, nelije první ligu, atd. Měla bys naopak být ráda, že kvůli scénám současné partnerky neřekl, že si syna brát nemůže a našel si naopak způsob, jak s ním být... Můžeš mu na podzim opět nabídnout, že můžou být spolu ve tvé domácnosti, ale to je tak celé, co můžeš. Z právního hlediska nedělá nic, co by mu mohl soud vytknout a na základě čeho by mu styk zakázal...

autor
24. srp 2025
@anonym_f15dfe

@anonym_autor jde ti o syna? Jde ti o to, aby měl zdravé vztahy s oběma rodiči? Předpokládám, že ano. Tudíž přestaň řešit, kam si dítě bere. Nic ti do toho není, pokud s ním nežije venku, nebere ho do nevěstince, nelije první ligu, atd. Měla bys naopak být ráda, že kvůli scénám současné partnerky neřekl, že si syna brát nemůže a našel si naopak způsob, jak s ním být... Můžeš mu na podzim opět nabídnout, že můžou být spolu ve tvé domácnosti, ale to je tak celé, co můžeš. Z právního hlediska nedělá nic, co by mu mohl soud vytknout a na základě čeho by mu styk zakázal...

@anonym_f15dfe ano, jde mi o syna i o to abych byla schopna i já normálně fungovat. Vztah mají hezky, jsem šťastná že se na něj nevykašlal. Spíše mi šlo o to, zda by nešlo třeba soudně dat, že se u syna budeme střídat u mě doma. (je to domov, ze kterého ex odešel) nechci mu zakázat styk. Naopak díky tomuhle se zmenšil a vidim, že to i synovi chybí. A právě, že mi jde o syna neumím si představit že budou 2x týdně v zimě venku do večera, než já přijedu. Teď v létě to je ok, to i já s ním jsem cele dny venku.

Ještě mě napadlo, že nabídnu, že budu přispívat na nájem nějaké garsonky aby měli normální zázemí za každého počasí a každé situace....

Vážně mi nejde o to aby syn neměl otce.

jancazao
24. srp 2025

@anonym_f15dfe je hezké, že se tatínek se synem stýká, i když za takových podmínek.
Jak už psaly holky přede mnou, bránit se nijak nemůžeš.
Já se ale díky mým dětem a vztahu s jejich otcem dokážu do téhle situace vžít a jsem zvědavá, jak dlouho to oba vydrží. Pokud s ním bude syn, až bude chodit do školy, taky budou dělat přípravy do školy v hotelu?
Nikdy nepochopím, proč se nová žena nepokusí s dítětem z předešlého vztahu co nejlíp vycházet.
U nás to bohužel dopadlo tak, že už je to 2 roky, co se děti s otcem nestýkají.

anonym_f15dfe
24. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_f15dfe ano, jde mi o syna i o to abych byla schopna i já normálně fungovat. Vztah mají hezky, jsem šťastná že se na něj nevykašlal. Spíše mi šlo o to, zda by nešlo třeba soudně dat, že se u syna budeme střídat u mě doma. (je to domov, ze kterého ex odešel) nechci mu zakázat styk. Naopak díky tomuhle se zmenšil a vidim, že to i synovi chybí. A právě, že mi jde o syna neumím si představit že budou 2x týdně v zimě venku do večera, než já přijedu. Teď v létě to je ok, to i já s ním jsem cele dny venku.

Ještě mě napadlo, že nabídnu, že budu přispívat na nájem nějaké garsonky aby měli normální zázemí za každého počasí a každé situace....

@anonym_autor jak už jsem psala, kdyby s ním žil venku, chodil s ním na nevhodná místa či byl pod vlivem, někoho by to zajímalo. Ale takto? Vždyť podzim ještě nepřišel, nevíš, jak bude styk probíhat, ale už bys chtěla soudně určovat pravidla podle svých měřítek. Neexistuje zde relevantní právní důvod k zasahování do rodičovských práv ex. Nech to být a buď ráda, že on se synem ten styk chce mít i za cenu toho, že si pronajímá pokoj na hotelu, když je jeho současná partnerka tak necitlivá. Co ty víš, třeba mu dojde, že takovou partnerku nechce a na podzim bude vše jinak...

j.a.n.i
24. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Ne, soud vážně ex nepřikáže, ze musi byt se synem u tebe doma... A tedy upřímně, pokud si ho nebude brat, tak ho soud ani nijak jinak, nez pripadnou pokutou nedonutí, aby si ho bral pravidelně. Takze bych na zimu pro jistotu hledala záložní hlidani.

autor
24. srp 2025

Teď jsem z toho vyšla jako semetrika, co chce uškodit. Naopak hledám východisko. Ex sám řekl, že kdyby něco řekl soud tak se o to opře doma a bude to mít jako pádný argument, proč to tak musí dělat.

Opakuji! Nechci vzít dítěti otce! Nechci aby se přestali vídat! Chci jim jen najít a poskytnout lepší podmínky. Nevím co má ex za paní, díky tomu žee našeho syna nemá ráda nikdy jsem ji nepotkala. Nikdy nepřišli spolu pro syna, nikdy o ní ani syn nemluvil. Viděl ji 1x.

zmrzlinka
25. srp 2025

Podle mne pro Tebe by bylo nejlepší na dobu kdy musíš být v práci do večera a nebo syn bude nemocný si prostě najít chůvu.Jestli je otec takhle neschopnej a nedomýšlí co bude v listopadu,tak bych na něj nespolehala.Budeš akorát ve stresu a naštvana.
Drzim palce.

anonym_f15dfe
25. srp 2025
@anonym_autor

Teď jsem z toho vyšla jako semetrika, co chce uškodit. Naopak hledám východisko. Ex sám řekl, že kdyby něco řekl soud tak se o to opře doma a bude to mít jako pádný argument, proč to tak musí dělat.

Opakuji! Nechci vzít dítěti otce! Nechci aby se přestali vídat! Chci jim jen najít a poskytnout lepší podmínky. Nevím co má ex za paní, díky tomu žee našeho syna nemá ráda nikdy jsem ji nepotkala. Nikdy nepřišli spolu pro syna, nikdy o ní ani syn nemluvil. Viděl ji 1x.

@anonym_autor nebuď vztahovačná a nehledej v textu něco, co tam není. A zkrátka se smiř, že pro své požadavky nemáš oporu v zákoně a tudíž soud nebude zasahovat do jeho rodičovských práv. A ano, určování, kde se se synem smí vídat a kde nikoliv, by zásah do jeho práv byl. Hotelový pokoj by nechal soud úplně v klidu, styky probíhají i na ubytovnách, což je za mě mnohem horší prostředí...

anonym_f15dfe
25. srp 2025
@zmrzlinka

Podle mne pro Tebe by bylo nejlepší na dobu kdy musíš být v práci do večera a nebo syn bude nemocný si prostě najít chůvu.Jestli je otec takhle neschopnej a nedomýšlí co bude v listopadu,tak bych na něj nespolehala.Budeš akorát ve stresu a naštvana.
Drzim palce.

@zmrzlinka proč neschopný? Naopak i přes nevoli současné partnerky vymyslel způsob, jak se synem být. Pro x dalších otců by to byl důvod, aby se styku s dítětem vzdali. V listopadu holt budou trávit na hotelu mnohem více času než teď. A není na tom nic špatného. Jak už jsem psala výše, styky probíhají i na ubytovnách, což je za mě všeobecně horší prostředí (soudě alespoň z toho, co vidím u nás a co jsem měla možnost vidět v rámci praxe na OSPODu, když jsme tam chodili kontrolovat rodiny).

odula
25. srp 2025
@anonym_autor

@anonym_autor autorko, ja te chapu. Je to siruace pekne na hoviso. A neni dlouhodobe udrzitelna. Hotel opravdu neni dobrý zazemi ( jak se tu nekdo pokusil nadhodit) a uz vubec ne pro skolni dite. Zkus se poradit u odborniku, ne na konovi. Treba te nasmerujou. Nezbyva nez doufat, ze ex pochopi ze jeho soucasna partnerka je/se chova jako manipulativni krava, vezme rozum do hrsti a postavi se za sebe a syna. Preju pevny nervy. At to dopadne co nejlip !

anonym_f15dfe
25. srp 2025
@odula

@anonym_autor autorko, ja te chapu. Je to siruace pekne na hoviso. A neni dlouhodobe udrzitelna. Hotel opravdu neni dobrý zazemi ( jak se tu nekdo pokusil nadhodit) a uz vubec ne pro skolni dite. Zkus se poradit u odborniku, ne na konovi. Treba te nasmerujou. Nezbyva nez doufat, ze ex pochopi ze jeho soucasna partnerka je/se chova jako manipulativni krava, vezme rozum do hrsti a postavi se za sebe a syna. Preju pevny nervy. At to dopadne co nejlip !

@odula vycházím z více jak 20leté praxe v oboru, nejde o mé domněnky. Styk v hotelu je možný...

moudivlacek
25. srp 2025

Já ti rozumím, viděla bych to stejně jako ty, jedna věc je, že to je v našem státě právně Ok, druhá, že přijde většině normální tahat zatím teda školkové dítě po hotelu. Nejvíc na tom bude bitý syn, žádný "svoje" u táty, vůbec si tohle nedokážu představit, ještě v situaci, kdy ten táta bydlení má. Jak často si syna bere? Zkusila bych to nějak zkonzultovat s ním a odborníky. Ono teď paní vadí syn, příště jí budou vadit chybějící finance, hotel taky není zrovna zadarmo. Mělo by mu jít v první řadě o syna, je malý a na rozdíl od paní se nemůže bránit a intrikovat. Tohle fakt nepochopím. Držím palce, ať se to vyřeší pro syna co nejlépe.

jancazao
25. srp 2025
@anonym_f15dfe

@odula vycházím z více jak 20leté praxe v oboru, nejde o mé domněnky. Styk v hotelu je možný...

@anonym_f15dfe hele praxe je něco jiného. Vcítit se do toho dítěte je třeba….

anonym_f15dfe
25. srp 2025
@jancazao

@anonym_f15dfe hele praxe je něco jiného. Vcítit se do toho dítěte je třeba….

@jancazao a proč máš pocit, že nic takového nedělám?
Praxe je pro otázku autorky zcela zásadní - autorka se chce dožadovat po soudu, aby otci určil styk na jí preferovaném místě a ptá se, zda je to možné. Odpovídám jí, že zde není z právního hlediska relevantní důvod pro její požadavek. Právo reaguje až na situaci, kdy je situace v rozporu se zájmy dítěte a kdy ho situace poškozuje, k čemuž v tomto případě nedochází. V zájmu dítěte je, aby se s tátou, který ho má rád a stojí o něj, setkávalo a věřím, že dítěti je zcela jedno, zda se s tátou vidí venku, doma či na hotelu. Důležitý je pro něj ten čas s tátou. A táta to vymyslel tak, jak nejlépe za dané situace uměl.
Argumentovat tím, co bude na podzim a dokonce tím, co bude, až dítě bude školou povinné (je to dítě, které teprve nastupuje do školky), je zcela irelevantní. Nikdo totiž neví, jak to otec bude mít, až ten čas nastane. Třeba rychle pochopí, že takovou partnerku vedle sebe nechce a věc se tak vyřeší ku spokojenosti autorky...

odula
25. srp 2025
@anonym_f15dfe

@anonym_f15dfe ja nerikam, ze neni mozny. Nekdo tu psal ( a nevim kdo) ze je to prece taky zazemi. Není. Resp. Ne takove, jake by bylo potreba. U batolete a predskolaka - dobre. Ale u skolaka? No. Asi tak.

angelinie
25. srp 2025

@anonym_autor Nestačím zírat, že to tady ženám přijde v pořádku. Tak sociálka / OSPOD nebo kdo se tím teď zabývá dřív běžně řešili, jestli má dítě doma vyhovující zázemí, jak to u něj v domě vypadá a najednou je bez problémů s ním dlouhodobě trávit čas v hotelu? 😲 Když pominu, jak to tam řeší s převlékáním, hračkami apod., což asi vždy teda balí plný kufr s sebou, dost by mě zajímalo, jak se v hotelu postará o vhodnou celodenní stravu pro batole...

jancazao
25. srp 2025
@anonym_f15dfe

@jancazao a proč máš pocit, že nic takového nedělám?
Praxe je pro otázku autorky zcela zásadní - autorka se chce dožadovat po soudu, aby otci určil styk na jí preferovaném místě a ptá se, zda je to možné. Odpovídám jí, že zde není z právního hlediska relevantní důvod pro její požadavek. Právo reaguje až na situaci, kdy je situace v rozporu se zájmy dítěte a kdy ho situace poškozuje, k čemuž v tomto případě nedochází. V zájmu dítěte je, aby se s tátou, který ho má rád a stojí o něj, setkávalo a věřím, že dítěti je zcela jedno, zda se s tátou vidí venku, doma či na hotelu. Důležitý je pro něj ten čas s tátou. A táta to vymyslel tak, jak nejlépe za dané situace uměl.
Argumentovat tím, co bude na podzim a dokonce tím, co bude, až dítě bude školou povinné (je to dítě, které teprve nastupuje do školky), je zcela irelevantní. Nikdo totiž neví, jak to otec bude mít, až ten čas nastane. Třeba rychle pochopí, že takovou partnerku vedle sebe nechce a věc se tak vyřeší ku spokojenosti autorky...

@anonym_f15dfe ano, zákon…ale až budou chodit po psychoporadnách…
Není nic horšího než poslouchat jak ti skoro dospěle dítě brečí, že je tatínek vyměnil za cizí děti. A potáhne se to s nimi celý život.

anonym_f15dfe
25. srp 2025
@odula

@anonym_f15dfe ja nerikam, ze neni mozny. Nekdo tu psal ( a nevim kdo) ze je to prece taky zazemi. Není. Resp. Ne takove, jake by bylo potreba. U batolete a predskolaka - dobre. Ale u skolaka? No. Asi tak.

@odula je to dítě, které teprve nastupuje do školky, škola se ho ještě x let týkat nebude a do té doby se může situace u otce ještě x-krát změnit. A upřímně - za mě lepší hotel, než malého tahat do bytu k současné partnerce, která ho bude psychicky "prznit", protože ho jako dítě své předchůdkyně nesnáší.

anonym_f15dfe
25. srp 2025
@jancazao

@anonym_f15dfe ano, zákon…ale až budou chodit po psychoporadnách…
Není nic horšího než poslouchat jak ti skoro dospěle dítě brečí, že je tatínek vyměnil za cizí děti. A potáhne se to s nimi celý život.

@jancazao tak právě proto se otec snaží, protože s ním v kontaktu chce být, ne? Kdyby ho vyměnil za novou rodinu, tak se na něj vykašle, žádné náhradní prostory pro styk neřeší a syna si nebere...

angelinie
25. srp 2025
@anonym_f15dfe

@jancazao tak právě proto se otec snaží, protože s ním v kontaktu chce být, ne? Kdyby ho vyměnil za novou rodinu, tak se na něj vykašle, žádné náhradní prostory pro styk neřeší a syna si nebere...

@anonym_f15dfe Ne, protože kdyby se opravdu snažil, tak si se svojí současnou partnerkou normálně promluví jako dva dospělí lidé a vyřeší to nějak rozumně. Neboť ona si zřejmě doteď nevšimla, že si pořídila vztah s chlapem, který má dítě.

odula
25. srp 2025
@anonym_f15dfe

@odula je to dítě, které teprve nastupuje do školky, škola se ho ještě x let týkat nebude a do té doby se může situace u otce ještě x-krát změnit. A upřímně - za mě lepší hotel, než malého tahat do bytu k současné partnerce, která ho bude psychicky "prznit", protože ho jako dítě své předchůdkyně nesnáší.

@anonym_f15dfe jako to jo, urcite. Od pizdy radsi dal ( promin, ale tyhle typy, co takovym zpusobem jsou schopny odmitnout maly dite, mi otviraj kudlu v kapse). A zatim to jde. Ale vubec se nedivim autorce, ze se ji to nelibi. A spolihat se na to, ze za x let "muze bejt vsechno jinak" by se mi taky nechtělo. Tak doufejme, ze za par let uz ji davno kopne do zadele.

anonym_f15dfe
25. srp 2025
@odula

@anonym_f15dfe jako to jo, urcite. Od pizdy radsi dal ( promin, ale tyhle typy, co takovym zpusobem jsou schopny odmitnout maly dite, mi otviraj kudlu v kapse). A zatim to jde. Ale vubec se nedivim autorce, ze se ji to nelibi. A spolihat se na to, ze za x let "muze bejt vsechno jinak" by se mi taky nechtělo. Tak doufejme, ze za par let uz ji davno kopne do zadele.

@odula vůbec se neomlouvej, já taková ženy nesnáším a nejhorší je, že se jako pizdy umí chovat i vlastní matky (autorko, tím prosím tě vůbec nemyslím tebe, aby sis to špatně nevyložila) a dokážou svými manipulacemi dostat dítě až na psychiatrii, to je potom teprve k zblití. Hele, já si pořád říkám, že pokud ten chlap není úplný idiot, tak milostivou dříve či později kopne do zadele, protože kdo by s něčím takovým chtěl žít...

anonym_f15dfe
25. srp 2025
@angelinie

@anonym_f15dfe Ne, protože kdyby se opravdu snažil, tak si se svojí současnou partnerkou normálně promluví jako dva dospělí lidé a vyřeší to nějak rozumně. Neboť ona si zřejmě doteď nevšimla, že si pořídila vztah s chlapem, který má dítě.

@angelinie protože ono se s každou ženou dá úplně bez problému domluvit, viď? To je potom dost zvláštní, že se nám v kanceláři ta opatrovnická řízení táhnou i roky, protože se ten či onen rodič (a bohužel častěji ženy) sekne a rozumný být nechce...

jancazao
25. srp 2025
@anonym_f15dfe

@anonym_f15dfe právě proto píšu, jak dlouho to tak může vydržet…

lenka27
25. srp 2025
@angelinie

@anonym_autor Nestačím zírat, že to tady ženám přijde v pořádku. Tak sociálka / OSPOD nebo kdo se tím teď zabývá dřív běžně řešili, jestli má dítě doma vyhovující zázemí, jak to u něj v domě vypadá a najednou je bez problémů s ním dlouhodobě trávit čas v hotelu? 😲 Když pominu, jak to tam řeší s převlékáním, hračkami apod., což asi vždy teda balí plný kufr s sebou, dost by mě zajímalo, jak se v hotelu postará o vhodnou celodenní stravu pro batole...

@angelinie mluvíš mi z duše, mně teda nepřijde úplně v pořádku, aby dítě nemělo pevné zázemí, vím jak moji kluci u střídavé péče ne příliš lehce nesou, že nemají u tatínka vlastní pokojík, že spí v ložnici, přesto samozřejmě chtějí s tatínkem být tak to berou jak to je, ale řeší to, představa, že by jezdili na hotel by jim v žádném případě nevyhovovala

Strana
z3