Jak se "pojistit"? Svatbu nechce úvěr máme, dítě plánujeme...

biedronca
19. srp 2018

Potrebuji radu, jak se zachovat, s čím počítat, co delat?
Je mi 28 let, príteli 29. Jsme spolu 9 let. Po 5 letech jsme spolu začali žít (podnájem) a 2 roky pozdeji si koupili družstevní byt a celý ho zrekonstruovali.
Abychom dostali uvěr (nemeli jsme stavebko,ani nasporeno) musel byt prítel (větší příjem) "zadatel" a já "spolužadatel" (společné příjmy posuzovali). Dohromady s uroky to je 750tis.
Jenže... na smlouvě,na druzstvu můze být jen "jeden" majitel, coz je přítel. Takze já mam sice na krku š uvěr,a kdyz to prezenu, přítel mě můze z bytu vykopnout, a ja nebudu mít ani byt,a jen sílené dluhy,které jako spoluzadatel MUSÍM splácet dalších 20 let.
Rok a půl se snazíme o miminko. Zatím dva potraty, resíme vse v CARU uz. Ceká me kolotoč vysetrení, proč se to opakuje.
Kdyz jsem se začali snazit, rekl mi ze si ho ale musím vzít, měli bychom být kompletí rodina (má tento vzor od svých rodičů), stejné příjmení.
Za rok a půl ale zjistil a prehodnotil kolik taková svatba stojí a kdyz je první ,ma být porádná,dle jeho slov, jenze 100tis navíc nemáme. Pry az jednou budou peníze navíc (kdy, kdyz planujeme díte?!) pak si mě vezme, ted je to pro něj uz nepodstané, kus papíru. Ze radeji tech 100tis dá do koupi auta, které nemáme, dle jeho slov. Jelikoz jeho rodiče mají auta 2, my vlastne mame auto jejich kdykoliv k dispozici,a vyuzívame ho.
A ted mi poradte jak se zaopatřít, ? Splacím něco, co "není moje". Vzít si mě z fin. důvodu nechce (pak bychom na druzstve mohli jako manzelé být spolu zapsáni!!), dítě planujeme...
Jde sepsat nějakou smlouvu? jak se to resí v budnoucnu?

calvac
19. srp 2018

@biedronca Ja byt na tvem miste,tak mam svatbu pouze se svedky,levnou a rychlou. Proste jen abychom se vzali. V tomto pripade na tom asi zalezi a hodne vam to vyresi. My to meli podobne a hoooodne jsme si tim usnadnili zivot.

biedronca
autor
19. srp 2018

@calvac Kdyz ja bych taky rada , kdyz to je první svatba, aby byla porádna... to zase jo.

calvac
19. srp 2018

@biedronca no,jo,no,ale ulehcilo by se vam to. Az by pak byly penize,udelala by se poradna seslost,hostina atd. Proste potom ta spravna svatba.

ireniq
19. srp 2018

Taky hlasuju pro "tajnou" svatbu s tim, ze velkolepa oslavu muzete naplanovat napr. na prvni vyroci (realne az na ni budou ty penize navic).

zlorenka
19. srp 2018

@biedronca my meli svatbu 12 lidi, na Skalnim meste v Prachovkach, pro vsechny jidlo, piti a ubytovani a vesli jsme se do 20k, s tim ze utrata 11k, obleceni na oba 6k, prstynky mame ocelovy asi za sedm stovek a jednou si k vyroci koupime zlaty...a uplne spokojena, krasnej vikend s rodinou v prirode 🙂

mondysmata
19. srp 2018

@biedronca Takhle jsme s ,,ex,, začínali taky. Museli jsme si vzít stavebko,aby jsme si koupili byt.Byt byl družstevní a též se napsal na manžela, já byla zprvu vedena jako spolužijící osoba.Po roce jsme se vzali a já byla vedena jako manželka.V té době jsem neřešila,co by bylo,kdyby to s námi nedopadlo dobře...Naivka...Věřila jsem v nás,že spolu už zůstaneme napořád. 2 roky po svatbě se nám narodil syn a po 6ti letech druhý.Oba plánovaný. No a 2roky po narození druhého syna mi exmanzel řekl,že odchází ( našel si, zamiloval se do jiné).Rozvod trval dlouho, řešili jsme byt... Tím,že byl psaný před svatbou na něho,tak já byla vysachovana.. Nakonec souhlasil,že být přepíše na mě ( tvrdě jsem si stala za tím,že pokud ho nepřevede na mě nebo děti,že mu rozvodové papíry nepodepisu).Šlo mi i o příspěvky na bydlení,na které bych neměla právo,kdyby byl byt na něj.A já nemela jinou možnost kam jinam s dětmi jít...Za přepis na družstvu jsem zaplatila cca něco málo přes 5.000,- Kč...Rada je udělat si předmanželskou smlouvu...

biedronca
autor
19. srp 2018

@mondysmata Predmanzelskou smlouvu? A co v ní?

mondysmata
19. srp 2018

Jo a svatbu jsme měli také malou a doma...Není to o tom,kolik lidí bude a jak udělat dojem..Je to o vás a o vašich nejbližších

mondysmata
19. srp 2018

@biedronca zajít si za notářem nebo advokátem,ten poradi,jak to sepsat

thalia
19. srp 2018

A co převedení bytu do osobního vlastnictví? To družstvo neumožňuje? Nechali byste se zapsat jako poloviční vlastníci oba. Ale byla bych osobně pro menší svatbu.

biedronca
autor
19. srp 2018

@mondysmata Dekuji za radu. Takzže vlastně ikdyby si mě ted vzal, tak kdyz je pred svatbou byt napsan na něj, tak to manzelství a vlastnictví bytu vubec nevyresí?

biedronca
autor
19. srp 2018

@thalia Jo prevedení půjde za 3 roky, do osobka.

mondysmata
19. srp 2018

Ono i když se vezmete,tak nikdy není 100% jistota,že to vydrží ( nikomu nic špatného nepřeji.Jen tak nějak vidím,jak to dneska je a že spoustu lidí, známých atd. se po nějakém čase rozvedli, odešli od sebe)..A pak by jste na tom byla stejne jako teď,být by připadl muzskymu

astyna
19. srp 2018

Tak my měli taky - dá se říct - velkolepou svatbu a 100 tisíc nás to nestálo. Ale měli jsme toho ve vlastní režii spoustu, taky to stálo dost práce, když ne peněz. Pokud máš známé, využijte toho.

Ale podle mě manželství není o svatbě. A jsou to výmluvy - čekat, až na to bude. To nebude nikdy, pak příjdou děti, to jsou výdaje ažaž. Jestli u vás - to ještě budou výdaje za IVF apod.

Podle mě chlapec couvá. Nedá se z hypotéky vyškrtnout? Kdyby něco...

mondysmata
19. srp 2018

@biedronca ne e

mondysmata
19. srp 2018

Nevím,jak je to pak s převedením družstevních práv do osobního vlastnictví.Ja neměla tolik peněz,abych si ho koupila

thalia
19. srp 2018

@biedronca tak hlavně ať si to napíšete půl na půl. Do té doby bych taky pouvažovala o vyvázání z úvěru.

biedronca
autor
19. srp 2018

@astyna je to klasický uvěr, ja jsem spoluzadatel. Myslím, ze se to vyškrtnout asi neda.... to uz by asi bylo na radu právnika.
Ja jen chtela mit aspon "něco jistý" Tak mam na krku treba 350 tis, ale byt můj není.

biedronca
autor
19. srp 2018

@thalia Co si máme prosím napsat půl na půl?
Ted je to druzstevní byt, takže ted tam může být jen přítel. Ja tam mam jen trvalé bydliště.
Uvěr máme společný.

thalia
19. srp 2018

@biedronca myslím až to pak budete převádět do osobního vlastnictví.

biedronca
autor
19. srp 2018

@mondysmata No za 3 roky, bude uvěr na celý barák právě splaceny. Takže si myslím,že se bude jen platit za prevod. Jasně druzstvo cuká, nechce dávat byty do osobka, a kdyz tak za velké peníze (poplatky, za predcasné splacení uvěru atd..). Ale čekáme až uvěr na barák bude splacen. A nebude vázan ničím..

biedronca
autor
19. srp 2018

@thalia A v osobku, uz to jde? abychom spoluvlastníci byli oba?

biedronca
autor
19. srp 2018

@astyna svatbu, kdyz né ted dokud nejsou děti, tak kdy jindy? Pak uz nebudou vůbec peníze...
a hlavně on argumentuje tím, což jako i ja rozumně chápu, že nemáme své auto. Ze fatk ty peníze raději investuje do koupi a my si nemusíme porád půjčovat od rodičů, ikdyz kdykoliv můžeme.

thalia
19. srp 2018

@biedronca jasně, my kupovali ještě za svobodna byt v OV a v listě vlastnictví na katastru jsme psáni oba. Hypo je na mě, manžel spoluručitel. Pěkně vše půl na půl 🙂, i ldyž my nějaké mé/tvé neřešíme.

biedronca
autor
19. srp 2018

@thalia No jo, vy jste ale manželé. Tak chápu to "mé" , "tvé" ze se na to nehraje.

mondysmata
19. srp 2018

@biedronca já kdybych teď měla řešit svatbu ( což už nikdy nebudu,jsem vyléčená) ,tak bych koupila prstýnky,sehnala dva svědky a pozvala jen ty nejbližší na večerní posezení někde v hospůdce..

thalia
19. srp 2018

@biedronca ale byt jsme kupovali před svatbou. A jsou páry, co to řeší i v manželství, bohužel.

biedronca
autor
19. srp 2018

@mondysmata Jo podruhé se vdávat, asi to taky tak udělam. Ale ta první , v 28 letech?

raschwa
19. srp 2018

@biedronca Asi sama cítíte, že to, že na svatbu "není", je prostě výmluva a osobně si myslím, že na ni nejspíš nedojde vůbec. 🙂 Faktem ale je, že vlastnictví bytu vám to nevyřeší. Je třeba investovat do právníka a nechat si sepsat dobrou smlouvu (pokud byste se přeci jen brali, tak předmanželskou smlouvu), kde tohle pořešíte. Já jsem v tomhle nedůvěřivá a nechala bych to sepsat hned při koupi bytu, ale je dobře, že na to vůbec myslíte a určitě si najděte právníka. Ty peníze do něj investované se Vám vyplatí!!! PS: Přítel o tom ví, že si vaše peníze chcete "pojistit" a jak se k tomu staví?

astyna
19. srp 2018

@biedronca

my jsme se taky brali v 28l, dokonce na manželovy narozeniny. Já chtěla svatbu malou (je nás dohromady 10lidí vč. partnerů a manželů a dětí), partner velkou - tak jsem mu řekla, at si to zajistí, tak sehnal do dědy maso, od táty si zažádal o výhodnější pronájem sálu na svatbu, prostě se využilo možností, které jsou a kde se dá ušetřit. Dohromady nás to stálo asi 25tisíc - ohnostroj si manžel jako chemik namíchal sám, výzdobu máme ze Svatebního ráje z Prahy (kde se nakupuje za VO ceny)....