Jak vysvětlit dceři přítele, že bude mít sourozence?

sissi26
9. lis 2011

potřebovala bych radu....přítel má 6letou dceru z předešlého vztahu. Jeho dceru miluji jako vlastní! a myslím si, že i ona mě, ale myslím si, že docela trpí tím, že není stále u nás, máme ji jen víkendy apod., jde na ni vidět jak žárlí a trpí, když se bavím s jiným dítětem apodobně. Posledně jsem ji říkala, že si mě chce vzít tatínek za manželku, tak taky bylo vidět že žárlí a je uražená, sice ji to brzo přešlo, ale i tak...no a teď se snažíme o naše vlastní dítě a mám strach aby malá nebyla na nás pak za to zlá, aby nežárlila, nemáte někdo zkušenost s tím, jak ji to vysvětlit? aby pochopila, že ona bude pro nás pořád spolu s dalším dítětem na prvním místě, že ji stále milujeme?

anatanka
11. lis 2011

@sissi26 Nechci malovat certa na zed, ale s dalsim vlastnim ditetem se vztahy vsetsinou dost zmeni. Vsechno, co fungovalo doposud, bude jinak a muze to s sebou prinest problemy a pocity, ktery by clovek nikdy necekal a proto na ne neni pak ani pripraveny. Mne se napr. stalo to, ze jsem s vlastnim ditetem tak nejak samovolne ztratila city k manzelove dceri z predesleho vztahu, nepovedlo se mi uz zadnym zpusobem je pak obnovit, i kdyz jsem se snazila.
Co se tyka zarlivosti vlastnich a nevlastnich sourozencu, tak to dokaze nakonec rozbit celou rodinu... Nadrzuje se nevlastnim na ukor vlastnich, aby se necitily odstrcene, coz zase spatne nesou macechy, tatinek je casem mezi nekolika mlynskymi koly, prijdou hadky, stresy atd atd. Je tam toho proste tak strasne moc, ze to clovek ani nedokaze pobrat.
Ale znam rodiny (tedy jen z doslechu), kde to vsechno funguje...🙂

bertica.h
11. lis 2011

v prvom rade si myslím,že otec jej mal povedat,že budeš jeho manželka,nie ty...

vercaberca
11. lis 2011

@sissi26 sourozenencká žárlivost je i u vlastních sourozenců. takže ani u vás nebude nic vyjímečného. hašteření je i u dětí, které se kterými nebyly žádné větší problémy. tvoje miminko bude ze začátku příliš malinké, aby si všimlo, že je trochu "zanedbávané" na úkor staršího sourozence. než doroste do tohoto rozumu (cca 9-12 měsíců), tak už bude starší snad trochu ok.
jestli je vaše holčička trochu starací, možná zkuste metodu, že bude velká ségra, která bue moct vozit kočárek, hrát si s miminkem apod.
u nás sesterská žárlivost ze strany starší ani tak moc nebyla a není. mladší trochu občas ano, ale taky to není nic hrozného. spíš cítím svoje pocity, že se starší jsem měla super vztah a ten s narozením druhé dcery trochu dostal na frak. se druhou se na tu kolej souznění taky najíždí hůř. vlastně jsem byla narozením druhé dcery vhozena do vody rodičovství. s první jsme spíš byly kámošky a spolubojovnice. učila se ona, ale hlavni i já. teď už jsem rodič a musím udělat i rozhodnutí, kdy jedna je spokojená a druhá ne. je mi to líto, ale musí to tak být. na druhou stranu jsem vždy spravedlivá. takže o pocitu ukřivdění tady nemůže být řeč. ovšem co není, může být 😖 .
z vlastní zkušenosti doporučuju si to nejdřív srovnat sama v sobě a pak už to půjde ok.
a taky pozor na článek anatanka - i to se může ženě přihodit. rozhodně neodsuzuji, chápu.

freete
22. lis 2011

ahoj my to zařily taky holčině bylo 6let. když jsem otěhotněla. první řeči byly já říkala že žadný dítě.Projevila se ze začátku jako sobec. pak to v pruběhu přestalo ale jak se malej narodil tak žarlí je na něj zlá. Nic mu nepujčí že to rozbije on se podělit musí atd někdy si připadám jak v blázinci. malému jsou už 2 roky a slečně bude 9 let nic se nezměnilo. ono jde taky o výchovu matky která má ni vliv ls ní nemáme dobré vztahy ne vinou naší strany. jezdí taky na výkendy ale neumím si představit jak to bude. já pak musím hlídta jak malého tak i jí aby mu neublížila. ☹

beruska24.9.
23. lis 2011

U nás je to také všechno dost náročné. @anatanka o tom něco ví z dřívějších diskuzí. Přítel má dvě děti z předchozího manželství (12 a 4 roky). Spolu máme dvě děti (2roky a 3měsíce). Děti k nám jezdí (nebo by měli, ale jejich matka pořád dělá nějaké problémy) 1x za 14 dní na 4h. odpoledne. Se starší (12 let) to jde, pokud je u nás, celkem si spolu rozumíme a k ´´našim´´ dětem se chová ´´jako k sourozencům´´. Když ji potkáme někde s maminkou, tak ´´naše´´ dítka ignoruje, což je pro dvouleté dítě také nepochopitelné. Pořád se na tu starší ptá. Zato ta menší (4roky) je naočkovaná, je zlá když tu je, dětem ubližuje, nadává, pořád kouká jak čert apod. Starší (2roky) je z toho špatná, pořád se ji snaží zapojit do těch svých batolecích lumpáren, já netuším, jak tohle řešit, abych zbytečně nevyvolávala konflikty, jak to dvouletému dítěti vysvětlit, aby tu pavučinu vztahů pochopilo. To asi ani nejde. Miminko to zatím nechápe. Netuším, jak to bude vypadat za pár měsíců, ale už teď se toho celkem obávám.

anatanka
23. lis 2011

@beruska24.9. Vzhledem k frekvenci styku s detmi z predchoziho vztahu bych si s tim zas az tak hlavu nelamala...

beruska24.9.
23. lis 2011

@anatanka - vysvětli 2-letému dítěti, že jednou za 14 dní musí vydržet šikanu a přehlížení od nevlastní ségry ☹
Já se s tím srovnám, ale když vidím dcerku, jak je z toho špatná.............