Jak zvládáte mít syna a pro něj dva otce?

gaabby
25. kvě 2015

Vychovávám s přítelem šestiletého synka. Máme se navzájem moc rádi, jsme spolu tři roky spokojení a teď je na cestě miminko, na které se těšíme. Problémem je můj expřítel. vycházíme spolu velmi přátelsky, zaplaťbůh už nedělá potíže nebo dusno jako po rozchodu .. Ale nynější partner zvládá špatně, když k nám skoro každý večer volá jak se malý má, co dělá atd, zkrátka se cítí pak zbytečně a odstrčeně. Je mu to líto ikdyž o tom nemluví často, nese to prostě blbě. Já mám rozporuplné pocity, vlastního otce od něj odhánět nemůžu ani nechci, mají se moc rádi, ale chci aby s otčímem vycházel taky dobře a aby se tam netvořila nějaká propast. Narušuje nám naši pohodu a režim když neočekávaně "jede kolem" a chce syna pozdravit. Nehledě na fakt, že nemáme dané dny kdy si ho bere, kvůli jeho práci, takže jsem na nervy z toho nepravidelného režimu, bohužel se nedá nic moc dělat, stanovit dny nelze a pro něj je nepřípustné nevidět ho třeba týden. Jsem mezi nimi a zajímá mě jak to zvládáte vy, nebo jestli není můj přístup k ex až moc vstřícný?

andelka
25. kvě 2015

Není. Je otec,že by změnil práci aby vidani mohlo být pravidelně určené asi nejde co? Chápu že nevidět dítě týden je moc. Je dobře že spolu vycházíte. Nešlo by,aby si se synem volal sám? Ne tobě? To jedu kolem stavim se je nepříjemné,nedalo by se s ním domluvit,aby to omezil? Aby se třeba týden dopředu vědělo kdy s malým bude a "prepadovky" nedělal?
Ono je to bohužel tak,když si člověk najde jiného partnera,má další dítě, tak minulost nezmění,neztratí se. Nový partner si to musí taky uvědomit. On otec není, kluk svého má, který se očividně stará, funguje.

nonnni
25. kvě 2015

@gaabby tvuj syn nema dva otce...ma sveho otce a jednoho otcima. Ten by si, ve vlastnim zajmu, mel uvedomit, ze omezovani, ci zneprijemnovani kontaktu ditete s jeho otcem nepovede k nicemu dobremu. Mozna si to lepe uvedomi, az bude mit svoje a pociti tu otcovskou lasku a pochopi, proc se ex tak moc snazi byt aktivne v zivote syna. Zcela uprimne, vice takovych ex by to chtelo...

gaabby
autor
25. kvě 2015

Je pravda, že to není bůhví jaký problém, naopak je bájěčný jak všichni vycházíme v pohodě a na prvním místě vždy dítě. Bohužel to není ideální. Zkusim s ním důrazněji promluvit, aby to mělo nějaký trochu řád, to je pro všechny nejlepší, člověk je potom klidnjěší a taky může plánovat. Přesně jak píšete, minulost se bohužel nikam neztratí a tak se s tím všichni musíme vypořádat jak nejlíp to jde.

andelka
25. kvě 2015

Když se rodiče rozejdou,nikdy už to není ideální. Určitě je ale lepší mít jistý rámec,aby měl i každý prostor a šanci na nové plány.

toga25
25. kvě 2015

Pořídila bych synovi nějaký starý mobil, který bude doma a vždycky večer bych dala otci prostor aby mu zavolal... Tak nebude obtěžovat vás... Já sice chápu otce, a je chválihodné, že se o syna tak zajímá, ale taky chápu otčíma - možná se necítí odstrčený proto, že by snad chtěl, aby ho syn měl radši než tatínka, ale cítí se jak páté kolo u vozu, když žije v domácnosti se ženou, se kterou čeká rodinu a jejich soukromí neustále bez varování narušuje pro něj cizí chlap.. Upřímně, volat bývalka chlapa, když máme syna třeba 14 dní o prázdninách neohlášeně pomalu denně, taky by mi to vadilo...
Já zastávám zásadu, že pokud to není akutní, je slušnost napsat sms, jestli můžu zavolat (jestli nebudu narušovat soukromí). Pamatuju si jak bývalému volala jeho bývalka kvůli totální prkotině (neměli spolu děti) a my měli po hooodně dlouhé době hezký večer, ptž jsme měli oba volno (víno, film apod... 😀 ) Rychle mě přešla chuť na cokoliv, takže vím, jak je to nepříjemné ..

Je to sice jeho tatínek, ale musí taky respektovat, že máte nový život a své soukromí... Myslím, že ten telefon by bylo dobré řešení a trochu by to uvolnilo atmosféru. A zkusit se s tatínkem domluvit, jestli není třeba 1 den v týdnu, který má pravidelně čas, aby si třeba kluka na odpoledne vzal ven, na zmrzku nebo tak... A to nemáte jako vůbec žádný pevně daný čas? Třeba 1 víkend v měsíci nebo 2x týdně odpoledne třeba? 😲 Já bych to takhle nedala se jaksi ,,podřizovat" bývalému, kdy má čas... Dokážu respektovat že má chlap dítě, ale nebudu respektovat, že žiju ve třech i s jeho bývalkou, kdyby takhle neustále narušovala soukromí...

gaabby
autor
26. kvě 2015

To toga25: taky si to tak myslim, je to skutecne narusovani a nad mobilem pro syna zauvazuju, bylo by to reseni toho vecneho volani..ale obavam se, aby pak nevolal jeste casteji :-@...prusvih je v tom, ze on je hrozne sam, nema ani moc pratel,rodinu.. Doufam, ze se to v pristich mesicich zlepsi,melo by to mit pravidelnejsi rezim tak snad se to ustali.

toga25
26. kvě 2015

@gaabby Tak je třeba mu to prostě oznámit, ne se zeptat... Třeba mu řekněte, že syn bude mít mobil a od 7-8 večer mu může kdykoliv zavolat.. Ono je sice hezké, že se rve za to s ním být, ale vy nemůžete za to že nemá přátele... A pokud o styk s dítětem tolik stojí, tak se bude muset hold zamyslet i nad tím, jestli by neměl hledat práci, kde bude mít pravidelnější pracovní dobu a vy se tak budete moci třeba domluvit na těch víkendech, takže přes týden mu bude jen volat a o víkendu si ho vezme k sobě nebo někde ven.

Můj chlap má syna taky 2 víkendy v měsíci a pak ještě chodí když mu to vyjde na fotbalový trening, takže ho vidí 1x týdně + se s ex domluví, jestli mu může tehdy a tehdy zavolat a ty 2 víkendy v měsíci...
Měl by pro to udělat něco on sám ve svém životě a ne vám říct: Já ho chci vidět a přizpůsobte se mi... Tohle je jen váš život ne jeho, i když do něj syn patří, on se taky musí přizpůsobit nové situaci, chápu že to je těžké vyhovět všem, ale vy jste myslím si vstřícná až moc, tak pozor na to, aby to narušování soukromí nepřestal nový muž tolerovat... 🙂