icon

Jak zvládnout napjaté vztahy s tchyní kvůli dětem?

9. srp 2025

Ahojte,mam na vas otazku..
Na vas co nemusite sve tchyne, ci mate posramoceny vztah s matkou....
Jak to resite s navstevami skrz vnoucata?
Prekonavate to v sobe skrz deti a jezdite -popř jak casto , nebo jste rezignovali??
Ja se s tim tak peru,jezdim,snazim se ale je to uz nad me sily kolikrat ☹

anonym_68c665
9. srp 2025

U tchýně proběhla rezignace, ke které jsem dospívali několik let, kdy asi šest let z toho s ní bydlíme v jednom domě. Stalo se spousta věcí, po kterých je nám jasné, že to je jen prostě narcistická ženská, co se s ní nedá po dobrým domluvit.
Dospěli jsme tedy do fáze rezignace, kdy s ní manžel musí řešit provozní věci, sem tam tedy vidí i syna, když jdeme třeba ven, nebo tak.
Největší oříšek jsou oslavy, to se snažíme, aby jsme jí nemuseli na ně zvát.
To je ale dané tím společným domem. Žít jinde, tak ani tohle řešit nemusíme.
A možná by to fungovalo jinak, třeba by se nám zdála v pohodě, jako roky předtím, a tak nějak bychom jednou za čas zvládli její návštěvu, ale to by asi i ještě žil tchán a my si prostě žili dál od nich.

A s mojí mamkou to je taky někdy náročnější, ale v poslední době mezi náma proběhla krize, která ale docela pomohla. Mamka uznala, že ne vše bylo ok, tak se snažíme nějak fungovat normálně.
V tom vidím ten rozdíl, že je ochotna si to uvědomit a záleží jí na nás, tak chce na tom pracovat 🙂

A tedy, abych se držela tématu, tak to shrnu:
tchýně - tam s "velkým" nadšením občas sejdeme dolů a přežijeme pár hodin v její přítomnosti
moje mamka - tam jezdíme na delší dobu, protože naši bydlí dál, i z toho titulu jsme si už několikrát lezli všichni na nervy, ale kvůli tomu, že vím, že syna mají rádi, tak dobrý

martulka88
9. srp 2025

@anonym_autor Noooo, stačí mi návštěva jednou za 3 týdny. Ať už my tam nebo tchánovci k nám. Jsem slušná, občas něco prohodím. Beru to tak, že je to mamka manžela.
Dost se to ve mě pere a občas to je i ze mne cítit, skrze mé reakce na manžela. Vnitřně s tím bojuji. Za normálních okolností, kdyby to nebyla manžela rodina, nevídám se s nimi.
Moje mamka jeden čas k babi nejela a jel sám taťka. Pokud se nebudu cítit, prostě nepojedu.

jitkaabs
9. srp 2025

@anonym_autor 11 let v podstatě ve společné domácnosti. Po porodu v podstatě kontakt 24/7 a dopadlo to tak, že tchyně se odstěhovala (mezitím to bylo dramatičtější, ale nebudu to tu rozepisovat). Je to víc jak rok a viděla jsem ji 3x. Manžel za ní jezdí s dcerou každý týden, buď na dopoledne nebo odpoledne. Alespoň mám doma chvíli klid 😁

linusha
10. srp 2025

My s tchýní nemáme dobrý vztah, řekla mi dost hnusnych věcí které nejdou úplně překousnout, za které se na ni zlobil jak manžel tak tchán. Respektuji ji kvůli manželovi. Naši dceru za rok a půl viděla asi 6*, ne že bych nechtěla ale protože nemá zájem. Když byla pozvaná na důležité události malé vždy měla něco důležitějšího. Bydlí od nás 100 km a jezdíme k nim jen my, cca 1*3-4mesice. Návštěvu tam přežiji, odpovím na co se zeptá, pomůžu s čím je třeba. Ale když začne mít nějaké narážky na dceru ozvu se značně.

autor
10. srp 2025

No já jsem kolikrát otrávena tam jet ale jezdim kvuli detem. Maji ji radi. Ona by si preddstavovala 1x tydne,ja tak 1x za 3 mesice a stacilo by. Jak tu nekdo pise výše.
A bydlet s ni a mazdy den sejit.a.vydrzet to,no to by me asi odvezli za chvili.
Jezdime tam tak 1x za 3 tydny v prumeru. Nekdy 1x za 2 a nekdy tam 2.mesice nejedem (to ale ldyz ma nejaky zdr.problrm a je treba v nemocnici)
Co si pamatuji,k babicce jsme jezdivali 3x do roka a vztahy byly ok ale.proste to bylo dany tim ze u ni nasi nebyli nakyblovani furt a bralo se to jen jako navsteva "ze jsme tam dlouho nebyli".

barumrallyebum
10. srp 2025

K nim temer nejezdime, maji nedobre bydleni. Vidame se s nima v restauraci na obede. Tak 1x mesicne.

trzks22
10. srp 2025

Přemáhám se k ni jet, nejak to preziju a jedeme pryc. Ale vzhledem k tomu jak se vztahy s tchyni razantne horsi, (ona dela porad zle, ma neustale s necim problem, ja ji ignoruju a nevyjadřuju se k tomu) tak si myslim, ze tam zachvili nebudeme jezdit uz vubec protoze nervy na to uz nemam.

budouci_maminka
12. srp 2025

Zadny velky problem nemame ale lip mi je na prochazce. Nedela nic hrozneho ale me nebavi poslouchat zda si deti nemaji vzit ponozky, zda nejsou moc hubeni, reagovat ji na vsechny jeji strachy a obavy -at uz ohledne naseho cestovani, vyletu, planů zivotniho stylu, pak prebirat tasku s kilem sladkosti a hromadou kravin z pepca.
Navic ji ted i deti docela školí ze jako proc by potrebovali ponozky, a proc jim hodnoti jak vypadaji ze oni jeji postavu taky nehodnoti - nacez ona se zatvari ublizene a me to cele nebavi, protoze me zatahuji do vyreseni.
Posilam samotneho manzela s detmi a ja mam cas pro sebe. Manzel je flegmous, tomu je vse jedno, takze winwin

autor
12. srp 2025
@budouci_maminka

Zadny velky problem nemame ale lip mi je na prochazce. Nedela nic hrozneho ale me nebavi poslouchat zda si deti nemaji vzit ponozky, zda nejsou moc hubeni, reagovat ji na vsechny jeji strachy a obavy -at uz ohledne naseho cestovani, vyletu, planů zivotniho stylu, pak prebirat tasku s kilem sladkosti a hromadou kravin z pepca.
Navic ji ted i deti docela školí ze jako proc by potrebovali ponozky, a proc jim hodnoti jak vypadaji ze oni jeji postavu taky nehodnoti - nacez ona se zatvari ublizene a me to cele nebavi, protoze me zatahuji do vyreseni.
Posilam samotneho manzela s detmi a ja mam cas pro sebe. Manzel je flegmous, tomu je vse jedno, takze winwin

@budouci_maminka no me zas nebavi poslouchat to samy porad dokola. Vzdy tam dojedu na 3 h, ona vytahne 20 temat a 17 z toho slysim pri kazde navsteve. Nechci byt na ni zla a posilat ji s tim k sipku takze mlcim nebo stroze odpovim. Ve smes me to ani nezajima,protoze xkrat mluvi o lidech ktere ani neznam. A taky uplne miluju telefonaty kdy to zvednu co delate?-nic moc-a ja bych potrebovala a potrebuju to a potrebuju to a az pojedes kup mi (jeste mi to ani v 90% nezaplati ) ... vim ze nas ma rada ale fakt je toho na me moc nekdy

martina1317
12. srp 2025

To se bude stupnovat. Musis si uvedomit, ze tvuj cas je ta nejvyssi mena a hodnota, co mas, zvazuj peclive, komu venujes byt jen v pikosekundu sveho zivota. Na nejaky sentiment, ze deti by meli byt s babickou, se vyprdni. Jestli ona s nimi chce travit cas, doopravdy od srdce, ano - necht je tam manzel odveze…

autor
13. srp 2025
@martina1317

To se bude stupnovat. Musis si uvedomit, ze tvuj cas je ta nejvyssi mena a hodnota, co mas, zvazuj peclive, komu venujes byt jen v pikosekundu sveho zivota. Na nejaky sentiment, ze deti by meli byt s babickou, se vyprdni. Jestli ona s nimi chce travit cas, doopravdy od srdce, ano - necht je tam manzel odveze…

@martina1317 uprimne ti reknu ze jsem to tak vzdy brala. " Nechci tak proste nepojedu" ale pak mi xy lidi reklo vesmes to stejny. Nebud sobec -deti a babicka maji na sebe pravo,musis se premoct a.nesmis kvuli svemu pohodli omezovat styky.... jsi prvni kdo mi napsal tohle
My mame deti dve, jedno je jeste kojenec kteryho tam proste nemuzu vylozit a nazdar. Ona je navic zdravotne spatna takze ji ho tam fakt nechat nemuzu.
Starsiho jo to je samostatna jednotka a na to ona si vystaci. Ale ne s ditetem do 2 let

autor
13. srp 2025
@martina1317

@martina1317 ...a ona chce samozrejme oba, zejo😎

budouci_maminka
13. srp 2025
@anonym_autor

@martina1317 ...a ona chce samozrejme oba, zejo😎

@anonym_autor ja jsem taky zastance ze muj cas je mi vzacny. Tak taky jde udelat ze pujdou na samy na hriste, ty se na hodinu pujdes projit po okoli se sluchatky nebo na nehty nebo na kafe a pak se pro deti vratis.
Jako jsme dospele osoby, neni nam 5let, kdyz nekde nechceme byt, tak tam byt nemusime a fakt se za to nemusime ani stydet nebo mit z toho vycitky. Proc bych mela mit vycitky ze mi nekde neni fajn?

budouci_maminka
13. srp 2025

Jinak manzelova babi (80let) ma zas zvyk vypravet drby o lidech z vesnice ktery neznam a jsou mi jedno a fakt me nezajimaji ze si pani Novakova dala k Blažene o metr bliz vysokej strom.
Jenze dela dokonaly domaci livance a kremrole, tak tam tu hodinu a pul klidne rada budu 😅😅😅
( uz jsem ji rikala o recept a prej mi je da az natahne backory, abych za ni na ty livacnce musela jezdit -jeji slova- podšivka jedna 😄)

emillyhk
13. srp 2025

@anonym_autor No, poslední cca rok se s mamkou prakticky nevidím kromě různých narozenin, Vánoc, apod. Mého syna vidí často, teď o prázdninách ho opravdu hodně hlídala, vždycky na několik dní. Ale k ní i od ní ho vozí manžel. Já to prostě nedávám 🤷‍♀️ Celkem to fungovalo, ale syn už si všiml, že k babičce nejezdím a ptá se proč. Takže se budu muset kousnout a aspoň občas tam s ním aspoň na chvíli jet. Ale už teď je mi z té představy fyzicky blbě 🫣
Pokud jde o tchýni, tak ta s naším synem nemá prakticky žádný vztah, je psychicky nemocná a víceméně neschopná s kýmkoli budovat vztah. Většinou ji manžel navštěvuje sám, vnouče vidí tak jednou za dva měsíce 🤷‍♀️
Takže když to shrnu, tak se snažíme, aby naše dítě mělo vztah aspoň s jednou babičkou, ale pokud to jenom trochu jde, tak my sami se návštěv neúčastníme 😟