Je můj partner nezodpovědný při snaze o početí?
Pohádali jsme se s partnerem. Já 34, on 44. Rok se inzenzivně snažíme o mimi, ale nejde to.
Z nemocnice nám před 3mi měsíci přišla brožura. Je v ní vysvětleno co délat pro podporu početí ( brát vitamínové suplementy, snažit se o pestrou stravu včetně zeleniny a ovoce, nepít, nekouřit atp). Je v ní napsáno čemu se vyvarovat ( kouření, alkohol). Jsou tam i informace a zvýšené potratovosti a zhoršení kvality pohl. buněk kvůli věku. Čili i partner tam už spadá.
Ale partner neomezil vůbec nic. I nadále kouří 10 cigaret denně. Ok . I nadále vypije 1-2 cidery každý večer. Ok. Jeho jídlo je maso příloha omáčka. Vždy když si dělám přílohový salát ptám se ho jestli si dá ( ať vím kolik udělat). Párkrát si dá ( 1x týdně max), naprosto většinou si nedá. Vitamínové suplementy " zapomíná " brát, takže místo každý den bere 1-2x týdně.
Včera na mě vyjel že si bude kouřit jak chce, jíst co chce a žít jak chce a nebude dělat nic co nechce.
Když si pomyslím že jsme v cílové rovině a za 3 měsíce máme ivf ( 3 měsíce se vyvíjí spermie i dozrává vajíčko), tak je mi úzko přto ví ví, že ty 3 měsíce jsou zeď důležité a je mu to jedno...
Je sobecký a úplný opak mě. Já se můžu rozkrájet aby se zadařilo, nebo to ivf bylo úspěšné, abych ovulovala, piju čaje, měřím bt i lh, jím zdravě, cičím hormonální jógu, potom do mě budou píchat hormony atp atp...tolik jsem ochotná se obětovat a mu dělá problém maličkost jako brát vitamíny a trochu zamakat.😔
Naoadají mě myšlenky, že bude i tak sobecký v rodičovství, vše nechá na mě a nechá mě ve štychu. Nevím co to do něj vjelo, jako by bojoval za svoji svobodu. Ale sorry já ji taky nemám a ne, nemůžu dělat spoustu věcí a dlouho se budu zříkat spousty neřestí. Snažím se netlačit, ale teď jsem mu po půl roce připomněla ať aspoň teď začne s vitamíny a zeleninou a byla z toho obrovská mela 🙄
Jak se chovají vaši partneři když se snažíte o mimi a nejde to?
Nevíte o co může jít? Nebo jsem moc náročná? Nebo on nezodpovědný a sobec?
@zanett děkuju 🙂 on se zapojí, ale prostě po svém a vím že podle mých představ to nebude. Mí rodiče byli táta na blbiny a akční, namka praktická. U nás s partnerem to bude naopak. Na druhou stranu kdybychom byli oba akční tak by se nikdo o domácnost nestaral a obráceně. Partner má naštěstí sklony doma uklízet, čistí koupelnu, kuchyň, někdy vaří takže v tomhle super. Ale abych ho v sobotu ráno vykopala na výlet, to ne 🙂 vše má plusy i pozitiva. I já. Já třeba trochu zanedbávám domácnost 😅
@zanett 'Ma to tak spousta zen' souhlasim 'nemusi to byt nutne spatne' vyrazne nesouhlasim. A tesim se, az 'no joo, voni chlapi na to tak nejsou' prestane byt celospolecensky prijatou omluvou pro line sobce.
Na jednu stranu je to tu same 'hlavne, aby te oplodnil, vsak po nem vic nechtej', na druhou stranu je tu kazdy den nova diskuse na tema 'chlap doma nehne prstem, cumi do mobilu a ja litam 24/7 jak hadr na podlahu'. Pokud se toto nastaveni nezmeni, nezmeni se ani ti chlapi.
@ai30 Rozumim, jak to myslis. Psala jsem to z vlastni zkusenosti - ja totiz mela dite v 'pokrocilem veku' a po nekonecnych letech v praci jsem byla naprosto vyhorela a praci naprosto nesnasela. Proto jsem manzelovi sama navrhla, ze povedu komplet peci o dite a o domacnost, hlavne at me nikdo nenuti do te silene prace. Takze kdyz se syn narodil, byla jsem v sedmem nebi, ze uz nemusim chodit do prace a resit zadne pracovni problemy/kolegy/penize atd a rada jsem se vrhla na full time roli matky a hospodynky. A nevadilo mi to. Ted uz je syn vetsi, pracuji a docela rada vzpominam na tu dobu, kdy jsem svou energii vkladala do toho, co melo v mych ocich vetsi smysl (rodina) nez do prace.
Akorat teda rozdil vidim v tom, ze ja sama jsem to manzelovi navrhla a predem jsem vedela, ze to bude prvnich par let jenom na mne samotne, ovsem zakladatelka ocekava, ze se partner nejak aspon trochu zapoji a to si prave nejsem jista, ze se stane.
@reeeza samozřejmě vám přeji ať s mužem se dobodnete a vychováte dítě společně bez zášti. Jen tohle byl příběh nevl.mamy která to tak trpěla několik let se dvěma dětma, její bývalý neslevil se svých standartu ani o piť, výchova dětí byla čistě na ní neboť on přeci vydělává peníze a je chlap s byl tu dřív takže první on potom děti. Jsou i tací. Ale hlavně že jste s mužem domluvili
@reeeza Myslím, že na něj moc tlačís a moc to řešíš. Dělala jsem to samé, všechno sledovala apod. Ale dlouhodobě to nejde a přináší to velký stres a i problémy ve vztahu. Chlapi chtějí mít svůj klid. Otěhotněla jsem nakonec po několika letech těsně před IVF. A to poté, co se partner vrátil z vandru, kde se dost opil (běžně si dá jen pivo). Takže zdravý životní styl je sice důležitý, ale psychická pohoda je za mě rovnocenna.
No když nám to nešlo a začali jsme léčbu v CAR, tak manžel byl taky pasivnější. Později z něho vyšlo,že je to tím, že není schopen splodit dítě. No ráda na vitamíny, taky je bral sporadicky, ale udělali jsme z toho ranní rituál a brali je společně.
Možná i ze své strany tolik netlačit na pilu a nechat tomu trošku volněji pak i nebudete mít pocit, že vy děláte vše do roztrhání těla a on nic.
Ja třeba úderem, kdy jsme začli chodit do CAR jsem přestala pít různé čaje, zklidnila se a nechala to vše na lékařich a vyšlo to.

@reeeza Palec nahoru za to, ze reagues slusne a nenechala ses strhnout k nejakym ostrym reakcim😉 Je jasne, ze partnera neopustis. Spis byt tebou, tak se psychicky pripravim na to, ze na peci o dite budes sama, ze on se asi moc nezapoji. To nemusi byt nutne spatne, ma to tak spousta zen, tak jen abys byla pripravena 🙂