icon

Jsem macecha a jediná řeším vyvdané dítě

cottie
29. dub 2016

Prosím poraďte.
Vzala jsem si muže který měl z prvního vztahu dítě, když jsme spolu začali bylo mu pět, teď je mu deset let. Manžel s bývalou téměř nekomunikuje, syna měli velmi brzy, jí 17 jemu 22. Kluka hodně vychovávala manželova matka (je trošičku psychicky labilní) když klukovi bylo 5 rodiče šli od sebe a můj manžel o něj prakticky ztratil zájem (bydleli jsme u mojich rodičů v jednom pokoji a když přijel na víkend tak jednou za měsíc spal s námi v posteli), když byl u nás na víkend manžel si dělal svoje a kluk se kolem něj jenom tak motal nebo většinu času trávil se mnou. postupem času se to zlepšilo, klukovi jsme u našich zařídili pokojík. Pak už jezdil skoro tak jak určil soud jednou za čtrnáct dní na víkend, ale jenom tak jak se to hodilo jeho mamince - pokaždé jinak. Hodně ho vychovávají i rodiče od jeho maminky. Hodně ho všichni litují, je jediné dítě v rodině maminky, tvrdí že je malinký chudáček z rozvrácené rodiny, že neví kde je doma (bývá u nás, u rodičů maminky, u maminky a jejího přítele teď už třetího) rozmazlují ho, na Vánoce má mraky dárku, neváží si jich, je nevděčný, má na co si vzpomene. Já jsem tak před 4 měsíci navrhla že by mohl být u nás na střídavou péči, všichni souhlasili, včetně kluka (každý se ho neustále ptá na jeho názor, nechají ho rozhodovat jako dospělého). Takže teď to u nás funguje tak že je týden tady a týden u maminky, JENŽE to je pokaždé jinak, jednou přijede od pátku do pátku, jindy od úterý do pondělí, jindy zase uplně jinak, mě to hrozně vadí protože nevím kdy ho čekat, za tímto je jeho máma teď mi třeba napsala že klukovi se CHCE přijet až ve středu a přijede až ve středu, kdo za tím je jestli matka nebo kluk se nikdo nedozví, kluk mlží na nikoho neřekne nic špatného, naučil se v tom plavat a každému říká jen to co chce slyšet. Kluka v podstatě nelze potrestat protože to hned vyžaluje na druhé straně a bojíme se že by sem nechtěl jezdit... A teď ten dotaz......

Byli jsme na rodičáku s manželem a kluk má výchovné problémy vyrušuje, nedává pozor atd a TAKY "šikanuje" spolužačku na zastávce autobusu. Nadává jí ona jemu taky on ji za to třeba kopne a ona to řekne, nebo si nadávají pošťuchují se. Její maminka to chce řešit, na rodičáku jsem učitelce dala číslo na sebe, maminka holčičky mi volala a domluvili jsme si schůzku aby se to vyřešilo, přijedou k nám i s holčičkou a nevlastním tatínkem. A já bych teď potřebovala poradit jak k tomu přistoupit jak ty dva sviště usmířit aby si už nenadávali a chovali se k sobě slušně, tak kdo má podobnou zkušenost, prosím poraďte.....

oblaka
29. dub 2016

AHOJ,TAK TADY TO MÁME TAKY ZA SEBOU..PROŠLI JSME TÍM STEJNĚ.. STŘÍDAVÁ PÉČE JA NESMYSL ,NAŠ SI MYSLEL ,ŽE MU BUDE VŠE PROCHÁZET A TAKY TO TAK BYLO ...ŘÍKAL CO SE MU HODILO A VE ŠKOLE TY SAMÝ PROBLÉMY,NAKONEC TO DOPADLO ,ŽE JA U NÁS NA STÁLO A NASTAVILI JSME PŘÍSNÁ PRAVIDLA A REŽIM..PŘESNĚ VÍM O ČEM PÍŠEŠ.

lv
29. dub 2016

má škola výchovného poradce, který se šikanou zabývá? Určitě bych toto neřešila sama, bez odborníka (můžeš se obrátit na Ospod, měli by ti dát kontakt na mediátora, psychologa..). To samé se střídavkou, nechala bych si poradit.

ivular
30. dub 2016

1) Fakt, že maminka s tatínkem nežijí spolu, z žádného dítěte chudáka nedělá. Nechápu proč litovat - krom toho to asi není nic moc na psychický vývoj toho dítěte.
2) Střídavá péče je na tohle lavírovaní mezi povinnostmi jako dělaná. Rozhodně doporučuji péči výlučnou, ať ví kde je doma a taky ať ví, že z pravidel hry se jen tak nevylže.
3) Šikana - já bych se nebála vidět to jako důsledek té střídavky, jelikož když se v tom dítko naučí chodit, brzy pochopí, že mu takhle prakticky všechno projde. Řešení tohoto problému se ale Ty můžeš účastnit pouze okrajově, jelikož nemáš rodičovská práva ani povinnosti.
4) Ptát se dítěte na jeho názor rozhodně není špatně, nicméně není možné, aby se jeho aktuální náladě přizpůsobovali čtyři dospělí lidé. Je proto nutné probrat s jeho matkou, že rozsudek (vč. termínů střídání) se bude dodržovat.