Manžel absolutní nezájem. Poradíte, prosím?

12. dub 2023

Jsme manželé 5 let, ve vztahu další 2 roky. Celkově tedy 7 let spolu. Za poslední čas pozoruji, že manžel ztrácí zájem o mě i o děti. Když má volno dělá cokoli jiného než aby byl s námi, abychom vyvíjeli společnou aktivitu jako rodina. Štve mě to. A skoro mi přijde jako by domů chodil, protože musí. Nakonec já obětuji všechen čas dětem, na své hobby a koníčky čas nemám a v podstatě nemám vedle sebe ani manžela. Málo mluvíme, on je ten kdo nechce, nepotřebuje. Velmi často má v uších bezdrátová sluchátka a něco pořád poslouchá (nemyslím hudbu, spíše nějaké rozhovory na YouTube).
Může v tom být jiná? Může ho něco trápit? Mám se ptát nebo ho nechat přejít třeba nějaké špatné období? Dost mě teď zamrzelo, že před chvílí šel bez jediného slova spát. Obvykle chodíme společně, nebo si alespoň navzájem popřejeme dobrou noc.
Chybí mi vzájemná komunikace, i společně strávený čas, jak s dětmi tak bez. Připadám si pořád sama. Dříve to tak nebylo..
Není na to nějaká rada? Jediné co mě napadlo je, že si ho nebudu všímat a třeba ho trkne že se něco děje.

galatea_a
12. dub 2023

Když si ho nebudeš všímat, nic ho netrkne, naopak se ti odcizí ještě víc. Musíš s ním mluvit, probrat to, komunikovat.

autor
12. dub 2023

@galatea_a nechci se mu vnucovat takový mám pocit vždy když na něj mluvím. Před pár lety mi sám řekl, že si je vědom toho, že neměl mít rodinu. Tak si říkám, asi ho to prostě štve, asi ho štveme já a děti

normalnimatka
12. dub 2023

komunikace, komunikace, komunikace. vyjádři se, že to není v pohodě a vadí ti to. jinak, než komunikací, to fakt řešit nejde a nepůjde.

tinaprofi
12. dub 2023

A ten casovej horizont "posledni cas" znamena co? Je to tyden, dva, rok, vic? Sel spat poprve bez jedineho slova pred chvili nebo to dela denne, za poslednich x mesicu? Let? Jsi si jista, ze je chyba jen v nem a ne v tobe? Nechces se mu vnucovat, ale chces okamzite reseni? Jenom se ptam... Je dulazity to trochu vic specifikovat a jestli je soucasti tvy otazky i sebereflexe atd... Klidne se muze stat, ze lide si uz nemaji po par letech co rict a jedinym pojitkem jsou spolecne povinnosti.

zmrzlinka
13. dub 2023

Podobnou situaci řeším už 6 let.Začalo to po narození druhého dítěte.To bylo náročnější jako první.Nevedela jsem co dříve jestli chovat řvoucí miminko nebo se věnovat staršímu synovi.Do toho domácnost.Pomohlo mi když začala v roce dceři částečně pracovat.
Pan manžel v té dobře začal hubnout a sportovat.Byl věčně pryč.Tak nejdříve jsme mluvili,pak jsem brečela ,pak jsem ho ignorovala a jela si po svém.Kdyz jsem nastoupila na poloviční úvazek a dcera šla do školky ,tak se to zlepšilo.Mela si víc času na sebe i na domácnost.
Loni jsem si úvazek zvýšila ,pak následně ještě změnila práci a manžel sliboval jak mi bude pomáhat.Misto toho však začal dělat kariéru a jezdí služebně pryč.
On udělá kolem dětí hodně.Na to se nemůžu stěžovat .Ale poměr času který já věnuju domácnosti a dětem a čas který tomu věnuje on se nedá srovnat.Pak když má v práci toho hodně ,tak je protivnej a nedá se s ním už vůbec bavit.
Slovo rozvod padlo už několikrát,ale nevím jestli bych si a tím ,že by jsme šli od sebe pomohla.....Teď jsem se vztekala skoro půl roku a na rozvod momentálně sílu ani peníze nemám.Tak jsem si řekla,že to nechám plavat a uvidím co bude časem.
Manžel nás má rád a chce být s náma.Asi se i snaží ,ale já bych potřebovala aby se snažil víc.Ja to pořád od něj beru jako zdradu....prostě to tak citim....možná je to moje chyba.Asi jsem měla celou tu situaci řešit jinak nevím....ale chápu Te a posílám sílu ♥️♥️♥️
U nás ze začátku zabírali,že jsem si dělala svůj program.To se chvíli snazil....zkus a uvidíš....

zmrzlinka
13. dub 2023

@zmrzlinka jinak jsme spolu dvacet let.A myslím,že jediným z našich problémů je i to,že nemáme vůbec žádné hlídání,takže čas na sebe taky nemáme....je to začarovanej kruh.

perexka
13. dub 2023

Řekla bych, že všeobecně s přibývajícími dětmi v rodině a ubivajici pozornosti směrem ke chlapovi, zacina ten chlap být že všeho otrávený.. Chybí mu pocit, že ho ta ženská přestala obskakovat.. Že si ho nevšímá, nemysli moc na jeho potřeby, v prvé řadě jsou děti.. Začala bych chlapa víc chválit a navázala bych víc nějaký fyzicky kontakt, objímáni a sex.. To začne určitě víc jásat a vztah se upevní 🙂

irmamala
13. dub 2023

Takhle to měl můj bratr. Pořídil si děti asi jen ze slušnosti. Rok od roku se jim vzdaloval víc a víc, po práci se rovnou uklidil k počítači, na jediné rodinné dovolené spolu všichni nebyli. Asi po 7-mi letech ho švagrová kopla do řitě. On si našel mladičkou bezdětnou buchtu, děti vídá minimálně a je konečně spokojený. A švagrová nakonec taky, že se zbavila protivné koule na noze. Někdo by ty děti opravdu mít neměl. Moje rada? Jestli o něj stále stojíš, tak žádné prosby a domluvy, ale nůž na krk. Oni chlapi si myslí, že pořád jen tak na něco pindáme, dokud neuvidí sbalené kufry...

budouci_maminka
13. dub 2023

@irmamala jak se prosim do vztahu vraci naklonost a laskyplnost s nozem na krku?

irmamala
13. dub 2023

@budouci_maminka Když o tom komunikovat nechce, tak se láskyplnost jen z jedné strany vrací asi dost těžce. Když by mi frajer řekl, že neměl mít rodinu, tak bych se rozhodně o jeho lásku neprosila a dala mu na výběr, pokud chce svobodu, ať si jde za svým štěstím a pokud rodinu chce, tak ať pro to něco udělá.

budouci_maminka
13. dub 2023

@irmamala to nechce slyset urcite zadna zena, nebot je to zranujici. A je samozrejme ze vztah se jednostrannou snahou nespravi.
Ale presto si nemyslim ze se vztah da do poradku s nozem na krku.

Jinak zakladatelko takto to ma jeden nas znamý. On ma svou zenu rad, ma rad i sve dite, ale aby fungoval, potrebuje vetsi nez obvykle mnozstvi casu sam pro sebe. Urcite prvnim krokem je komunikace, vysvetlit jak se citis, co bys potrebovala jinak. Bez vycitek, nen jako informaci. Dat tomu nejaky casy zda se to nezlepsi a zda nenajdete nejakou spolecnou cestu..pokud ne, tak odchod muzes reeit vzdy. Verim ze je to tezke, kdyz ona i ta protistrana mnohdy nemusi vedet, jak to bude citit a vnimat, dokud ta rodina neprijde.

zanett
24. dub 2023

@budouci_maminka Pises: 'A je samozrejme ze vztah se jednostrannou snahou nespravi. Ale presto si nemyslim ze se vztah da do poradku s nozem na krku'. S nozem na krku se nespravi. Ale tim, ze ho zenska bude obskakovat a 'delat mu pomysleni' se taky nespravi. Chlap, kterymu je vsechno jedno, si manzelky uz nevazi a jeji pratelskou snahu si vylozi jako dolezani. Pokud chlap dosel do faze, ze ma vsechno na haku, tak opravdu nic jineho, nez razna akce, nepomuze. V anglictine se rika ; Men hear what they see. Coz ve volnem prekladu znamena, ze chlapi slysi na to, co zenska dela nez na to, co rika. Kdyz uvidi sbalene kufry (nebo jeste hur: rozvodove papiry na stole), musi na to nejak reagovat a casto taky reaguje, maloktery by tohle presel bez povsimnuti. Ale kdyz do nej bude hucet jak do dubu, chlap to vypusti druhym uchem ven a nehne s nim nic. Na ignoraci je nejlepsi ostra akce, s nekteryma hnupama nic jinyho nehne.

zanett
24. dub 2023

@budouci_maminka Jo a jak zminujes toho tveho znameho, ze potrebuje nejdriv delsi cas na sebe, tak presne tyhle typy mi vari krev! Nevyzrali sobci. Takze panicek se potrebuje nejdriv venovat sam sobe, joo? A jak dlouho bude potrebovat? Mesic, nebo dva? Zensky takovy luxus nemaji, ze by se mohly venovat jen sobe, protoze za ne tu praci nikdo neudela. Nam se taky kolikrat nechce behat kolem deti a domacnosti, ale holt se musime premoct a udelat to, co je potreba. Kdyby to bylo naopak a zenska rekla, ze se nejdriv potrebuje venovat sobe nejakou delsi dobu a AZ POTOM se bude venovat detem a domacnosti, tak to by chlupy litaly. Jo ale kdyz to rekne pan tvorstva, tak mu vsichni daji casu, kolik potrebuje. Jsou to ale taky jeho deti, ne? Proc si je delal, kdyz na ne nema cas?Zenska na sebe mit casu kolik potrebuje, nemuze, ale chlap se NEJDRIV musi venovat sobe a az po dukladne sebe peci se venuje detem. Tvl, tohle me nikdy neprestane udivovat. A ty zensky, ktery si dobrovolne poridi s takovym chlapem dite, by se pak nemely divit, ze jsou na vsechno samy, protoze milostpan se NEJDRIV musi venovat sam sobe prece. Hnala bych ho svinskym krokem!

pajii25
24. dub 2023

U nás nekomunikace vede akorát k domyšlení blbosti atd . Manžel má aspoň jednou za rok takovéhle období .... Jemu to ale je potřeba říct na tvrdo a přímo, sice se u toho občas zhadame, začne proudit, ale do dvou dnů je vše tam kde má být, kolikrát ještě lepší . Prostě potřebuje vyloženě "nakopnout ". Samozřejmě nejdřív začnu u sebe, taky mám občas blbé období .

Třeba teď je to tím, že jsme začala pomalu víc chodit do práce . Až teď si začal uvědomovat, co všechno je hotové i s tím že jdu do práce . Prostě ho to štve a neumí to v sobě zpracovat.

autor
25. dub 2023

@zanett ono to na začátku bylo jiné. Jak se to říká? Když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají ☹ když by šel vrátit čas, tak udělám vše jinak

zanett
25. dub 2023

Autorko, tomu rozumim...

budouci_maminka
25. dub 2023

@zanett nikoho nemuzes donutit aby se nejak dlouhodobe choval, kdyz to nema v povaze, nebo jeste hur, aby se nejak citil. Libit se ti to nemusi, ale tak to je. Obecne pravidlo, ktere plati ve vsech vztazich - rodice/deti, partneri atd

zanett
25. dub 2023

@budouci_maminka Ano, to mas naprostou pravdu. Problem je, ze ti, kteri nejdriv potrebuji kopu casu pro sebe, by si nemeli porizovat deti (ci jine zavazky) a zeny, ktere si takove chlapy berou, by si nemely stezovat, ze jsou na vsechno samy. Ja jsem dite rodicu, kteri nemeli na me a sestru cas (hlavne otec. Ten taky porad potreboval cas pro sebe predevsim a az pak ho mozna mel pro ostatni. Dodnes bojuju s psychickymi nasledky). Neni povinnost se rozmnozovat a nekteri by to opravdu nemeli radeji delat, at nezkazi zivot ostatnim.