Manžel mě psychicky nepodporuje po porodu. Co dělat?
Ahoj holky, chci si postěžovat. Můj muž mě po porodu psychicky vůbec nepodporuje. Je to teď pro mě citlivé období a potřebuju podporu. O domácnost se jakš takš starám, dělám co můžu. Jsem hodně nevyspaná... Znáte to. Dceři budou dva měsíce. A chlap pořád nespokojený. Od porodu neřekl jediné slůvko pochvaly nebo uznání, jen pořád vytrvale kritizuje. Nejhorší je, když se vrátí večer z práce a malá začne plakat. Já už se modlím, aby to neslyšel a nešel k nám (protože on se po práci raději dívá na televizi). Když přijde, hned na mě spustí, že jím jenom co se mi zlíbí, že vůbec nemyslím na dítě a vždycky vymyslí úplnou blbost, kterou jsem měla sníst, aby malá neměla bolesti bříška. Já dělám co můžu, od porodu jsem viditelně zhubla, pořád čtu co mám a nemám jíst, až jsem z toho úplně zblblá. :D (Nedávno se mě zeptal, jestli jsem přes den jedla hruškový kompot. My hruškový kompot nemáme. :D Když zjistil, že ne, zas jsem byla za sobce.)
On nevydrží její pláč a vždycky to odnesu já. Když jsem mu to říkala hezky, tak nic. Pak jsem plakala. To mu bylo chvíli líto, ale hned se "otřepal". Pak jsem ho seřvala. To mělo zatím nejdelší účinek, ale taky nic moc... On je jakoby natvrdlý nebo co. Říkám mu to jasně, on to chápe, ale neudrží to v hlavě déle než pár dní.
Mám pocit, že muž mě vyčerpává mnohem více, než dítě. Už mě z něho bolí břicho. Máte taky někdy pocit, že je vám manžel spíš na obtíž? Máte pro mě nějakou radu?
Díky, to jsem potřebovala. Asi jsem na něho moc hodná. :D
@kokankaa Řekla bych, že to nemyslí zle a snaží se ti aspoň nosit domů informace, ale ve výsledku tě akorát vysírá. Sedněte si v klidu a řekni mu jak se cítíš, čím ti pomůže nejvíc. Je to nová situace pro vás oba, musíte komunikovat. 🍀
@kokankaa asi jak píše @michaela666 .. jako taky má přítel takový stavy, kdy rozdává rady, který mi moc nepomáhají, ale u nás nejvíc zabralo, když si on přečetl něco na netu. Nebo já mu poslala odkaz, jakože malá je skoro od narození na UM ale i tak plakala první 3 měsíce, že měla koliky, naštudoval si co a jak a zjistil, že nedělám nic špatně a uklidil se, pak tu jsou růstové spurty, a nyní v skoro 10 měsících nastoupili separační úzkosti. On si vždycky myslel , že ju trápím, nebo naopak že ona se jen vzteká ať ji už nechám vyřvat apod. Poslala jsem mu odkaz, on si to srovnal v hlavě a byl pokoj. 😂 V první řadě, mu vysvětlit, že to miminko to napětí a tvůj stres opravdu vycítí, jak se má cítit dobře, když není v klidném prostředí, je to napalici kolikrát, ale vy mu musíte poskytnout aspoň ty nejlepší podmínky a to je klid. Ačkoliv ostatní vidí tvůj úsměv, uvnitř se klepes s čím zas ten muž přijde a to mu řekni, že máš nervy už z toho a tak je nervózní i to mimco. Oni mateřství je jedna mega jízda, ale vždycky když přišel můj táta, malá každý večer neutišitelný pláč, tak mi říkal užívej si to, vsechno jednou přejde. Ano koliky přešli, nastali růstové spurty, přešli spurty, začli rymecky, separační úzkosti, už je malé skoro 10mesicu a neboj, je to stále napalici ale zaprvé se zvykneš, za druhé je to jinak na palici, jak ze začátku, ale j to fajn všechno ❤️
Ano, holky, moc děkuju. Potřebovala jsem to někomu říct a uvidět světlo na konci tunelu, protože mám někdy pocit beznaděje. Hodně je to z únavy. Kdybych byla vyspaná a fresh, tak bych nad tím jen mávla rukou. Asi musím být trpělivá a stále s ním komunikovat a neurážet se.
@kokankaa Super je rada od @kubesovaadelka s tím najít články od pediatrů a odborníků a poslat je manželovi k přečtení. 👍 Nebo můžete na další kontrolu k dětské společně, aby se sám zeptal co a jak, že hruškový kompot koliku nevyřeší.
Tohle dělá manžel mojí kamarádce....už 7 let.postuone se na to nabauji další věci, kritika šetření, utrácení atd.....a ne nezmění se to, ale to asi číst nechceš.
@kokankaa to není o urážení, měl by tě podpořit.❤️ Jsi vyčerpaná a stejně musíš fungovat 24hodin. Vím o čem mluvím, já mám malou naucenou bohužel na uspávání na rukách a vyčerpaná jsem stále, malá už nevyžaduje ani tak mlíko jako ten kontakt semnou , nošení, chození, ne jen do náruče a šup s ní do postele 😂.tvůj i můj muž se vyspí, tak se jim pak rozdávají rady, ale už nechápou náš mateřský unavený mozek, že občas taky potřebujeme vypnout nebo aspoň podpořit a né jen fungovat..
@michaela666 děkuji, snad pomůže, u nás to zabralo, furt si totiž myslel, že si melu svoje a nemám pravdu, tak jsem mu to vždycky vygooglila, poslala, on si přečetl i další články a bylo po rejpani 😂 samozřejmě mimino se vyvíjí každý den a furt je co řešit a vytýkat, ale na to tu je strýček Google a zase mu zavřu pusenku něčím 😂
Manžela víc zapřahni. Ať dělá nějaké domácí práce. Jinak teď mám šestitýdenní miminko a už u prvního jsem zjistila, že nemá cenu se v něčem dopředu omezovat v jídle. Prvnímu vadilo, když jsem jedla kynuté a také ho bolelo břicho z vigantolu. Teď u druhého zatím zkouším co bude vadit, vigantol také vadil. Ale včera jsem měla čočku a kvetakovou polévku a malý je spokojený, žádné bolesti. Předtím jsem nejedla nic zavadneho a tři dny ho trápilo bříško. 🤷 Jinak manžel, když nejde do práce tak k malému vstává se mnou, já nakojim a předám mimi manželovi. Jeden den spím já, druhý on. Nech manžela ať si pěkně všechno vyzkouší. A vem ho klidně s sebou k doktorovi, ať se tam na vše zeptá. Máš být v klidu a ne se stresovat s chlapem. Já jsem fakt držka tak by si něco vyslechl.
Dej mu přečíst nějaké články, ber ho na preventivní prohlídky. Manžel se mě snažil podporovat, ale občas taky radil mimo, tak jsem mu dala něco přečíst a bylo. K doktorovi chodíme vždycky spolu, jediné kde nebyl, tak kontrola kyčlí. Jinak u každé prevence a očkování je s námi, protože to tak chce. Řekla bych, že to mu hodně rozšířilo obzory. Já mám teda v tomhle štěstí, muž se opravdu snaží (má samozřejmě jiné mouchy). Ty začátky byly hodně náročné, první dva měsíce mám v mlze, zvládla jsem se starat jenom o dítě a trochu o sebe. Ale první dva měsíce jsem nevařila, skoro neuklízela a když už, tak mě muž hnal odpočívat. Ale zase s dítětem pomáhal jen při koupání, občas udělal UM a při kolikách houpal na rukou, když už já nemohla, jinak byla veškerá péče na mě.
Me prijde, ze ma hovno co na praci, tak vysira. Ja mam doma vetsinou klid, chlap taky (takx tu je slusny bordel, ale co uz), ale kdyz zacne trosku pyskovat, ze to teda nedela casto, tak pomuze vytahnout od Pc/knihy/relaxu a vic zapojit do domacich praci. U nas staci dva dny nadobi vkuchyni a nejaka ta pracka a mam na pul roku zas klid, mi prijde.
Tak mu ji nechte na dva dny a chytrolín sklapne 😆. Ty vole toto bych chtěla mít doma. Ten by letěl... s balkónu 🤣.
Nevidím do vašeho vztahu ale na jednu stranu na tohle bacha. Tohle mi dělal ex a dělal to tak dokonale ,že nakonec všechno vždycky byla moje vina ,přidalo se komandovani ohledně úklidu co doma celý den dělám když jsem na matersky apod. Došlo to z jeho strany do psychického týrání, vydírání,že mi sebere malého apod. Všechno věděl nejlíp všechno znal ,všude byl. Atd. Vyprávění by bylo na dýl. Ale nebýt rodiny ,kamarádky a mého syna už tu nejsem.
Týjo, holky, jak to tady čtu, tak začínám chápat, že jsem moc měkká. :D On je jinak v pohodě. Stará se, vydělává, cokoli potřebuju, tak to hned zařídí, k doktorovi chodíme s malou oba, on k ní i vstává (což pak vyvolává ty konflikty), dělá co umí. On je vedoucí pracovník, tak je zvyklý všechny neustále kontrolovat a tepat, ať makají rychleji a lépe. 🙂 Vztahy jsou někdy těžké – myslíte, že dáváte druhému to nejlepší a pak zjistíte, že jste úplně vedle. Ale zkusím ho více zdusit, třeba to pomůže. 😎
@kokankaa to nevím co by řekl u nás,obě děti na UM a bolení bříška i s pláčem měli také...🤔 Syn blil,dcera měla první zub ve 3m. On pláč miminka nemusí nutně znamenat bolení bříška,ale klidně se může ozyvat i růst zubů.to bude na tebe taky chlap svádět?
@kokankaa sobecky manipulator, který je miminkem vytržen ze své komfortní zony a hledá viníka situace. Určitě to zaraž. Razne mu vysvetli, ze jídlo si hlidas, ale největší zle dělá stres - malá ho cítí, promítá se do mléka atd. Může plakat jen proto, že ty nejsi v pohodě. A to především kvůli jeho sekyrovani. Jestli nesnese dcerin pláč, tak at je užitečný jinde. Muze např pečovat o domacnost.
@kokankaa No ten Tvůj chlap to je teda síla Taky bych ho zapřáhla U nás malá občas taky pláče ale vždy se ji snažil spíš uklidnit a dost často ji i uspal byť na chvilku Zkus si s ním promluvit a jestli řešíš i domácnost tak pokud nepoužívás šátek tak je logické že asi bude plakat Já celé šestinedělí nezvládala skoro nic s bidou něco uvařit

@kokankaa Kdo mu dává rady ohledně tvého jídelníčku? Moc nechápu čemu by měl hruškový kompot pomoct, aby maličkou nebolelo po kojení bříško. Asi bych na tyhle řeči nereagovala. Tím, že tě stresuje a nenechá v klidu, není v pohodě ani dcerka.
Sama víš nejlépe co všechno pro její spokojenost děláš a jestli má manžel potřebu tě kontrolovat, tak ať tu energii radši věnuje domácím pracím.
Když si vzpomenu na sebe v šestinedělí, to by byl rychlý proces. Buď začni chovat, masírovat bříško, jinak se malou snaž utěšit nebo se sbal, běž vedle a ty keci si vezmi s sebou.