icon

Manžel nechce druhé miminko. Nevím, jak dál

michaelamisa
4. únor 2015

Nevím ani jak začít...je toho moc. Největší bolest mi však způsobuje myšlenka, že jsem si strašně přála druhé miminko a to už zřejmě nebude. Mám už jednu dcerku, od jejího narození jsem si přála pro ni sourozence, ale manžel stále nechtěl (prý ať může studovat a je zabezpečená-přitom na tom nejsme špatně, že bychom neutáhli studia dvou dětí).Po čase z něj vylezlo, že jde spíš o jeho pohodlí-mít klid. Je přece jen starší (40). Nechala jsem tomu průběh, netlačila na něj až po 2 letech mu vysvětlila všechna "pro" a konečně ho přemluvila. Vyšlo to hned na poprvé 🙂 Jenže mi to pak vždycky předhazoval, že to tak nechtěl. Nakonec to nedopadlo a skončila jsem v nemocnici s mimoděložním ☹ . Těšila jsem se, že do toho půjdeme znovu, ale je přesvědčen, že už nechce. Dokonce tak, že by mě prý opustil (myslím, že to řekl v afektu). Všichni mi radí, ať zase počkám a dělám jakoby nic. Začala jsem tedy prodávat věci po dcerce, ale s každou snahou dát to pryč, mi to urve kus srdce, že je to definitivní. Prý se mám bavit a užívat si, ale není noc a ráno, co bych nebrečela. Přece jen už mi tikají hodiny (mám 36) a navíc jsem se k němu přestěhovala z dálky, tak jsem chtěla navázat na mateřskou a až pak hledat novou práci. Odejít nechci-jsme spolu 19 let, vybudovali jsme společně dům, dcera ho miluje, on ji...jen nevím, jak dál. Nutit se do "užívání si života" mi prostě nejde...

Strana
z6
gabi_k
4. únor 2015

@shine2015 nehladiac nato, ze antikoncepcia zene rozhodi kompletne cele telo. Ak ma zena staleho partnera, tak jedno dieta hore-dole sa urcite v domacnosti strati 🙂) Samozrejme za podmienky, ze uz nemate styri ;)
Tiez si myslim, ze by to chcelo diskusiu s manzelom, prebrat vsetky argumenty a podla toho sa zariadit..

Co sa tyka "vydierania" ako pise @polaks, tak to podla mna ani nie je vydieranie ako obycajny fakt. Tieto veci sa stavaju (a nie je to len prechod.. nemoci si moc nevyberaju (som stastna, ze mam brata, ktory to zvladol a neostala som sama) a som si ista, ze vas manzel by sa cez taku udalost nikdy nepreniesol - zozrali by ho vycitky.
Takze sa na to obaja pozrite realisticky, co vam to moze dat alebo vziat a bud sa zhodnete alebo nie. Tak ci tak si myslim, ze akonahle zena tuzi po dietati a partner jej to nechce dopriat, tak to bude neustale tvorit dusnu atmosferu. Tu temu proste je treba otvorit a prebrat v klude aj niekolkokrat, az kym nenajdete spolocnu rec.

lrg
4. únor 2015

Nevím no, myslím si, že zásadní je jaký máš ty vztah k manželovi, jestli ho pořád miluješ a chceš s ním být, protože je ti s ním dobře a ne proto, že máte společné závazky. Musím být těžké žít s někým, kdo má jiný názor na tak zásadní věc a myslím si, že časem ta tvoje frustrace bude ještě narůstat. Pokud máš tříleté dítě a už si připadáš nenaplněná, jak se budeš cítit až půjde do školy, bude dospívat, osamostatňovat se.... A samozřejmě se člověk v koutku duše někdy zamyslí i nad těmi variantami, že dítě může odejít do ciziny, nebo se mu nedejbože opravdu něco může stát. Pak už člověk opravdu nemá pro co žít. Je samozřejmě každého věc, kolik si pořídí dětí, ale nemít další dítě, abych měl klid mi připadá divné, to už si člověk nemusí pořizovat žádné děti a bude mít úplně největší klid 🙂 Připadá mi to smutné, ještě když máte baráček a na zahradě se vám může hemžit kupa dětí 🙂

shine2015
4. únor 2015

@konidana máme dve a domluvíme se, naučí se velice rychle brát ohledy...a to že si hrají, zlobí se a pak udobřují, o tom to pro ně je! i o tom, že mají tajemství spolu "proti" rodičům....že drží spolu....

se sourozencem má partáka...a vůbec když jsou stejne pohlaví....

tifanyt
4. únor 2015

@polaks Teď jsem ještě dočetla tvé komentáře...to jako vážně, že by měla manželovi říct, že chce druhé dítě, kdyby se tomu prvnímu něco stalo? Tak takovýhle argument pro druhé dítě by mě akorát vytočil do nepříčetnosti.
A nelíbí se mi, že o tom vcelku lehkovážně mluvíte jako o způsobu "vydírání" manžela...
Ach jo...

shine2015
4. únor 2015

@lrg přesne...navíc manžel se ji za 5let zblázní do jine baby - nepřeji ji to...a kdo ji zbyde?? jedna dcera....a takhle by měla dve deti....rozhodne i až bude díte starší, je to výhoda pro mámy. Moje spolužačka je jedináček, mamka na ní visí...a je hotová....její maminka lituje, že nemela detí víc. Dnes by se u ní prostřídaly....naplnuje ji to jako ženu, každou ženu...

jediná nepmíjívá věc jsou deti....rodina. O práci můžeš přijít jen luskneš...a co pak??v 55letech, s jedním deckem, ktere ano může bý v cizine, nebo 300km daleko....má práci, rodinu..

michaelamisa
autor
4. únor 2015

@shine2015 antiko neberu, sám mi po porodu říkal, že to nemám brát, že to škodí zdraví. Taky jsem trošku doufala, že by "jedna kapka" a nebyla by to podpásovka, protože sám mi řekl "neber je". Ale zázrak se nekonal (dával si extra velký pozor), proto přišlo přemlouvání a vyšlo to na poprvé-jen špatně. V nemocnici jsem se uklidňovala tím, že už přece jen druhé chtěl, tak nebude problém...jaké pak bylo mé překvapení, že už nic nebude.

polaks
4. únor 2015

@tifanyt Takže má radšej zostať s jedným dieťaťom,aj keĎ túži po dvoch,to,že sa jej nenaplní hodnota života to nevadí,hlavne že bude manžel spokojný????

tifanyt
4. únor 2015

@michaelamisa
Nevím, jaký je vlastně váš vztah. Milujete se? Jste spolu šťastní? Nemají děti vzejít s takovýchto svazků a z takových důvodů?
A jestli manžela nemilujete, nejsme spokojena se svým životem, tak není lepší odejít? A zkusit být šťastná jinde, s někým jiným?
A jestli že chcete s manželem být, tak proč se snažit, aby to tak nebylo a nutit ho k něčemu co sám nechce?
Napadlo vás, že po tom mimoděložním těhotenství o vás má třeba strach? Že se také třeba na druhé začal těšit a také ho to zklamalo? A nechce to podstupovat znovu...

gabi_k
4. únor 2015

@tifanyt Ja som o tom s manzelom otvorene hovorila ale nie z dovodu, ze by som ho prehovarala mat deti. Len ma zaujimal jeho nazor a zhodli sme sa, ze je to sice blbe ale taka je realita. Vobec mi to nepripada ako vydieranie ale ako rozhovor o veciach, ktore sa deju okolo nas..
Kazdy raz zomrie a je len otazkou casu kedy to bude. Je skoda, ze nasa spolocnost berie smrt ako tabu. Ale to je uz ina tema k rozhovoru, ktora sem nepatri 🙂

shine2015
4. únor 2015

já mám spíš dojem, je manžel není moc rodinný typ, chce mít klid a nevím, zda je jedináček, ale sedělo by to na něho....já chci mít klid, já se chci dívat na film.....já já já....

a to že moje žena chce díte, moje díte sourozence, a vůbec aby někoho mělo....a nic ve zlem, ale na film se muže podívat i za 10let.....i za dvacet let....v duchodu se muže dívat neustále.....ale utíká mu dětsví svého dítěte....

zakladatelku naprosto chápu a neberu vůbec jako vydírání to, že prostě dítě chce. dělá to nejlepší pro svoje první dítě i pro sebe. A jen proto, že manžel je pohodlný....já bych se nevzdala...

polaks
4. únor 2015

Lenže on neche mať druhé z vlastnej pohodlnosti.chce sa baviť a užívať si život.....aj na to,ktoré sa im podarilo ho musela zakladateľka prehovárať...takže to nieje len zo strachu... @tifanyt

shine2015
4. únor 2015

@tifanyt ono smrt není argument proč mít dětí pět.....ale jde o to, aby jejich dcera nebyla sama....a v závěru, pokud to zakladatelku neuspokojuje a já se nedivím, nechce viset na jednom decku, neustále mu v dospelosti volat a uhánět......

michaelamisa
autor
4. únor 2015

@sasi2222 Děkuji, možná za čas poleví, jen já jsem teď z toho trošku špatná, co bude dál. Plánovala jsem si 2 děti, potom najít práci a teď jsem trošku v koncích. Třeba mě to přejde a nebudu zase já chtít. Jen je teď ta touha silnější než rozumné uvažování.

tifanyt
4. únor 2015

@polaks
Neříkám, že musí zůstat s jedním dítětem. Ale zároveň nemůže manžela do ničeho nutit.
A pokud už selhali všechny možné diskuze a argumenty, tak je vlastně jediná možnost otěhotněn navzdory manželova nesouhlasu a riskovat tím že zůstane se dvěma dětmi sama, bez manžela...a nejsem s jistá, zda to bude zrovna situace, která jí naplní hodnotu života...
Nebo se může smířit s tím, že bude mít dítě jen jedno - krásné, zdravé a bude ho milovat a bude milovat i svého manžela a najde si smysl života v jiných činnostech a věcech. Např. v pomáhání druhým, ve zvířeti, v koníčkách.
A nebo odejde od manžela a druhé dítě si pořídí za jiných okolností s jiným tatínkem...
Takže vlastně ano...moje rada by zněla, raději zůstat s jedním dítětem.

Ale to je samozřejmě individuální, každá to cítíme jinak...

tifanyt
4. únor 2015

@gabi_k Já to chápu v určitém smyslu. V rodině máme děvčátko-těžce nemocné, doktoři nedávají šanci na přežití 5tého roku...tragédie. Rodina se rozhodla pořídit si další děti, i přesto, že finančně to teď nemají lehké. Ale vědí, že by jinak zůstali sami...je to hrozné, ale je to realita.

Mě by ale prostě nikdy nenapadlo o tom takhle uvažovat, když mám doma krásné, zdravé dítě...
Já bych chtěla třetí dítě...to bych vlastně mohla manželovi říct, že chci třetí, protože by nějaký pitomec mohl na přechodě srazit naše dvě....ani se mi o tom nechce uvažovat, na tož o tom nahlas mluvit a natož tuhle šílenou situaci používat jako páku pro třetí dítě...

shine2015
4. únor 2015

@michaelamisa tak o mimču vuec nemluv, on se zapomene...ted si dávat pozor chvíli bude, protože bude ostražitý....třeba pul roku....ale pojedete na dovču nebo bude situace jiná....když o miminku mluvit nebudeš, neboj se 😉 chlap často přemýšlím něčím jiným 😉 stačí když si vytipuješ ovulaci, plus minus....necháš ho až behem ovulace.....prosím tě, aby ty sis neporadila?? 🙂

vyzní to tady hnusně, ale nechce abys brala prášky?? nechce... 😉 a pkud mám sex, musím počítat se vším....

a s tím, že by tě opustil, to snad nemyslel vážně....a pokud ano, když budeš mít deti dve, které mají stejneho tátu, tak mají i stejne podmínky....i kdyby jste šli od sebe, obe deti vezme na dovču, dárek dá obema....A pokud nedá, nedá žádnému....stejné podmínky.....

takže za mě, já bych to udelala takhle.

lrg
4. únor 2015

@shine2015 No jasně, kdyby jí bylo o deset let méně, má ještě spoustu možností začít nový život, ale vztah může jít do kopru a na další děti už bude pozdě.
@tifanyt to přece není jediný důvod mít druhé dítě, ale někdy si lidi neuvědomují, že život není jen tady a teď a i když děti nás teď potřebují 24/7, za chvíli odrostou a kdo ví, co bude dál. Můj starší bratr má problémy s plodností a manželův starší brácha je gay........ Kdyby se naši rodiče rozhodli nemít další dítě, nikdy by se vnoučátek nedočkali a jejich podzim života by byl si myslím docela smutný. Mám ve svém okolí manželské páry, které přišly o jediné dítě v 50-ti a život prostě skončil, i když se snaží žít dál, už není moc pro co.

espada
4. únor 2015

@michaelamisa No asi cítíš, že máš jen dvě možnosti. Odejít a začít znova nebo to zkousnout. Obě jsou riziko. Ale manželovi je 40 let. To je přece ještě mladý. Jaký bude až mu bude 60? To už asi nevstane z gauče. Nechci ho hanit, jen se příprav na to, že to bude horší 😒

polaks
4. únor 2015

@tifanyt Myslím si,že ho už ani zďaleka nebude toľko milovať,pretože mu bude neustála vyčítať,že majú len jedno,aj keď túžila po dvoch..keby sa s tým dokázala zmieriť,tak to tu teraz nerieši...

very
4. únor 2015

Já bych to tedy rozhodně neřešila "neplánovaným otěhotněním"..to může nadělat jen paseku, tak se podle mě chovají nedospělý jedinci, kteří nedohlédnou následky takového jednání..navíc bych si připadala po zbytek života, jako že jsem manžela podvedla (jakože toto podvod je a velmi zásadní!)..kdyby to tedy rozdýchal a zůstal s rodinou..
Věřím stále v diskuzi, v jasné důvody pro a proti..a snad jednou.. 🙂 ..najdeme v tomto společnou řeč..tedy mým směrem 😀 ..

shine2015
4. únor 2015

@tifanyt ale já si nemyslím, že to je myšleno jako vydírání nebo páka, jen jako argument.....jeden z deseti....ale taky na to radeji nemyslet.....to spíš že žena se pak snaží dát všechna pro proč dítě ano...

taky bych chtěla třetí dítě....

espada
4. únor 2015

@shine2015 Jsem odpůrce takových "podvodů", ale v tomto případě? No nevím, jak bych se zachovala.

marecekavendulka
4. únor 2015

ani nevis,jak ti rozumim.byla jsem totiz v podobne situaci,a kdyz mi nekdo rekl,at jsem rada,ze mame aspon jedno,jezily se mi chlupy na zadech. pokud zena touzi po diteti,je to zatez. ja jsem nakonec mela stesti,manzel si k tomu dosel sam. narozeni dcery nas vztah posililo. mame jeste 5 leteho predskolaka. Ale vpominam si,jak jsem byla predtim kvuli touze po druhem diteti "zasekla". ne naschval,neni to muj styl.je

shine2015
4. únor 2015

@espada ale tohle není zase takový podvod....nechce aby brala prášky....navíc jednou s druhým souhlasil....a za další, neříkám, kdyby šlo o 4. nebo 5. dítě....ale mít jedináčka a nebo děti dve je proste pro ženu zásadní.....

a pokud ji opustí, když bude mít další dítě, tak to je debil.....promin za ten výraz. Otehotnet může i přes prášky....a pro ni, pokud by ji opustit chtěl, kvuli druhemu díteti, tak ještě že ona bude mít dvě se stejným otcem dětí....

tifanyt
4. únor 2015

@gabi_k Já to chápu v určitém smyslu. V rodině máme děvčátko-těžce nemocné, doktoři nedávají šanci na přežití 5tého roku...tragédie. Rodina se rozhodla pořídit si další děti, i přesto, že finančně to teď nemají lehké. Ale vědí, že by jinak zůstali sami...je to hrozné, ale je to realita.

@polaks
@lrg
Já samozřejmě tyto všechny důvodu chápu a plně s nimi souhlasím. Vždyť já sama mám dvě děti, vím proč, miluji je a plánuji si budoucnost (třeba i s tím třetím)
Ale obě moje děti se narodily chtěné z obou stran, milujícím rodičům, do šťastné a spokojené rodiny.

V téhle situaci by si podle mě paní měla rozdělit priority. chci dítě-vzdám se manžela, manželství a vše s touto rodinou spojené, chci rodinu jakou mám a svého manžela-vzdám se dítěte...
A nebo to celé prostě risknu, otěhotním jakoby nečekaně a budu doufat, že se nic hrozného nestane a vše zůstane při starém...
Což bych nakonec paní přála. Nejsme tady přece proti sobě, ale snažíme se poradit.
Ale nutné je připustit si všechny varianty.

michaelamisa
autor
4. únor 2015

@oceancity z vesnice u Brna

lrg
4. únor 2015

@espada Taky bych nepodváděla, aby mi pak při každém pláči vyčítal, že on další dítě nechtěl. Moc času na to čekat, že si to rozmyslí už taky nemá, ale zase odejít z jinak fungujícího vztahu a nikdo neříká, že okamžitě potká někoho, kdo bude dítě chtít...... Je to fakt patovka. Ale taky to znám od svých kamarádek, že spíš chlapi nechtějí, než ženský. Jsou to prostě poseroutkové 🙂

antoinet
4. únor 2015

Myslím si, že máš dobrého manžela, žádný muž se na 100% neshodne s našimi touhami. Kdyby byl akčnější (těžko mu vyčítat, že není), třeba by ti zase vadilo, že někde lítá, má akce s kamarády apod.
Fungující manželství je dar a pokud je v něm i dítě, udělala bych maximum, aby jste byli všichni 3 štastní. Člověk bohužel vidí rozvody všude kolem sebe, ale vaší dceři by to poznamenalo celý život, taková oběť by byla větší než zisk dalšího dítěte. Zkus se zaměřit na to, co už máš, věnovat se jim, poděkovat muži za cokoliv, čeho si vážíš a když ustoupíš od nátlaku, třeba sám povolí.

marecekavendulka
4. únor 2015

odeslalo se mi to driv🙂 jen jeste chci napsat,ze me nebavil sex,vlastne me nebavilo nic. twd mi manzel rika,ze je stastny,ze dal na me. ale verim,ze kdybych na nej tlacila silou,tak druhe dite nemame. a tvuj chlap je s prominutim sobec,pokud se mu ve vsem prizpusobujes,neni ochotny o tom aspon uvazovat?

shine2015
4. únor 2015

@tifanyt pekne napsáno 😉

Strana
z6