icon

Manžel se snaží "odlákat" děti

kkytka
1. říj 2014

Ahojky všem, hned na úvod se omlouvám, jsem zde registrovaná několik let, ale vzhledem k citlivé situaci jsem zvolila nick, pod kterým mě nikdo nezná.
Ráda bych se svěřila se svým problémem a znala názor, radu apod.
S manželem jsme spolu 10 let, máme dceru(4 roky) a syna(2 roky). Já jsem na mateřské 5 let, manžel celou tu dobu pracuje z domova(kromě 1-2 dnů z týdne), což bych viěla jako zásadní problém z mojí strany. Ze začátku mi to nevadilo, dcera jako miminko byla hodně uplakaná, manžel občas pomohl. Jenže první problémy nastaly, když jsem moc nechtěla nechat tchýni hlídat dceru, v té době jssem zjistila, že ona je velká citová vyděračka a manžel je na ní dosti závislý, maminka má ve všem pravdu a vše zná lépe než já. Navíc manžel se mi hodně odcizil, má jiné zájmy, jiný pohled na život, výchovu dětí. Přes různé rozkoly jsme se rozhodli pro druhé dítě, v 7. měsíci u nás došlo ke strašné hádce(kvůli tchýni) a manžel se mnou přestal komunikovat. Já to nesla težce, připadala jsem si jen jako děloha co mu odnáší syna. K usmíření došlo až v den porodu z jeho strany. Netvralo to dlouho, ke konci šestinedělí jsme se pohádali kvůlli banalitě a já mu řekla, že už s ním nemůžu žít. Manžel se toho hned chytl a začali jsme zvažovat rozvod. Nakonec jsme se rozhodli navštívit manželskou poradnu, párkrát jsme navštívili psychloga, dle mého názoru nám to mnoho nedalo. Čas plynul a manžel se mi žacal hnusit, jeho neustálá přítomnost mě vytáčela a vytáčí, jeho neustálae vměšování do všech aktivit také. Navíc manžel se "pomátl" do chalupy, kterou mu rodiče dali na starost. Já souhlasila, že tam občas budeme jezdit, pokud to tam přizpůsobí dětem. Také začal cca 1x za 14 dní s dcerou na necelý den jezdit ke tchýni, dcera totiž projevila přání, že chce s námi být bez syna. Já ji na oplátku zase vzala např. do kina, na nějakou akci, kam bych oba najednou vzít nemohla. Tato situace mi vyhovovala a myslela jsem si, že bude klid a nějak to kvůli dětem zvládneme. |Jenže nedávno mi manžel řekl, že mu toto vůbec nevyhovuje, že chce být s dětma sám beze mě a dal mi dokonce rozpis, jak si to představuje. Je tam, že dceru chce každých 14 dní na jeden den, od jejích 5 let na dva dny a od 6 let na tři dny, půlku prázdnin a syna chce takto od jeho 3 let. Bude s nima jezdit k rodičům nebo na chalupu, beze mě. Když jsem to četla, udělalo se mi špatně a od té doby mám problémy se spaním, zažíváním, občas si připadám jako blázen...Ještě mi řekl, že to přece bude spravedlivé,že nemůžu být s dětmi v 90procentech. Když jsem se ho zeptala, co ten víkend, kdy bych je měla já, kdybych s nima nikam nejela, řekl mi, že je to mlj problém, že on by byl doma. Moje situace je taková, že rodiče mám v jiném městě a přespávat u nich kvůli jejich věku nemůžu, děti jsou hlučné a táta to nerozdýchává. Ještě doplním, že když jsem manželovi řekla, že toto je klasické porozvodové opatření, řekl mi, že to by chtěl střídavou péči, což je můj strašák číslo jedna. A ted další věci, po rozvodu nemám kam jít, máme společný byt s velkou hypotekou, manžel hodně vydélává, nemusím počítat peníze, má flexibilní pracovní dobu, matku, která mu s dětma pomůže. Až já půjdu do práce, nedovedu si představit, jak bych časově zvládala vyzvedávání ze školy, školky.
Na ten manželův rozpis jsem řekla, že s tím nesouhlasím a on teď čeká na můj. Mě se tohle dohadování o děti přící. Navíc je mi zle z představy, co vše dceři on a tchýně říká, vím, že ji k sobě oba lákaji, tchýně k sobě domů, manžel na chalupu(jeho jediné odjezdy z domova jsou tam od jara do podzimu na dva dny beze mě a dětíí). Dcera je ze všeho zmatená a občas má řeči, o kterých nevím co si mám myslet (např. že bude bydlet u babičky, že doma je tam). Dcera teď začala chodit do školky a manžel ji se mnou tam dává i vyzvedává, na moji námitku, že je zbytečné, abychom tam chodili ve čtyřech řekne, že tam nemám chodit já. Kdykoliv dcera jen náznakem chce jeho společnost, hned běží, ta začíná být rozmazlena a jistě si už uvědomujeco na tatínka platí.
No a já nevím co dělat, když přistoupím na manželovy podmínky, zřejmě zůstaneme dál v manželství, jenže budu hodně bez dětí (už ted cítím jak se mi dcera vzdaluje, zřejmě školkou, pobytem u tchýně, kde může všechno, po nástupu do zaměstnání bych je viděla minimálně). Jenže si nedovedu představit s manželem žít, vídat ho každý den, komunikovat spolu. Pokud se rozvedeme, on bude chtít střídavou péči, děti uvidím ještě méně a nevím, kde budu bydlet a jak bych vše zvádala po nástupu do práce.
Píšu to asi zmateně, za což se omlouvám.

Strana
z2
andelka
5. říj 2014

@kkytka jestli jste manželé tak výživné je do 3 let po rozvodu (§ 762). A to že ho nevezmou do školky a nedrží ti místo jsou právě ty důvody, proč výživné přiznat.
No, neboj, taky už mám na stole docela dlouho přesný rozpis kdo má kdy mít děti a běda jak je to jinak než 50:50. Přes to nechce jet vlak. Jenže jemu taky vyhovuje že se nic moc nemění a já z bytu jít nechci. Tak je to taky těžké, nemám jak ho odtud dostat, aniž by se nějak mstil.

andelka
5. říj 2014

Jinak rozhodně souhlasím s tím, že je nutné si připravit zázemí, podporu, kroky, abys nebyla pozadu. On očividně ví moc dobře kam směřuje. Bude to psychicky náročné, ale zvládneš to.

atinkaa
10. říj 2014

@kkytka ahojki, tak ako sme sa dohodli kontakty uvadzam tu k teme, myslim ze sa to moze i v buducnosti hodit inym maminam, ktore nebudu mat tolko odvahy a nenapisu si o pomoc
si zlata ze si suhlasila 🙂

co sa tyka prvokontaktu - prvy kontakt, tak by som skusila zavolat na linku dovery detskeho krizoveho centra, kde ti budu vediet okrem ineho poradit aj ohladne deti - ak ide zo strany rodiny skutocne o programovanie, tak su de facto najlepsimi odbornikmi - najcastejsie prichadzaju do kontaktu s syndromom tyraneho, zneuzivaneho dietata, maju dalsie kontakty, ktore budes moct vyuzit, pripadne sa objednat
http://www.ditekrize.cz/linka-duvery/5/nejcaste...

ako som uz pisala, tak volaj alebo napis email....volanie sice moze byt pre niekoho narocnejsie ako len napisanie, ale zas ziskavas predstavu o ludoch ktori tam pracuju lepsiu ako len cez email

pre pravne poradenstvo a otazky typu co mam robit ja....co sa to deje, co je ten striktny rozpis co mi manzel dal a co su to za prikazy, zakazy.....tu dla mna a mojho oka ide o psychicke tyranie a manipulovanie zo strany manzela a jeho matky a tu najlepsie poradia na linke DONA - oni su uzko spojeny s Bilim kruhom bezpeci, kym ten je specializovani pre obete trestnych cinov, kde patri aj domace nasilie ale len ako jedna jeho cast, tak dona, je zamerana prave na to, co sa deje Doma, co mnoho ludi bagatelizuje, resp. neziju to co ty, takze tazko mozu odhadovat
http://www.donalinka.cz/dona-linka/zakladni-inf...

ci mas volat na jednu alebo na obe linky dovery...za mna na obe, prva ti lepsie poradi co s detmi, ako sa k nim spravat, co robit, co nerobit, comu sa vyvarovat a ako...ako som pisala mne pride, ze si uz na deti ''inak'' nastavena, v mnohom na dcerku mozno agresivne, na syna skor apaticky....co je ale iba taka ''skratka'' z toho co tu pises, kazdopadne to nevyznieva dobre pre vas spolocny vztah, ktory isto chces mat ako kazda mamina co najlepsi a ono to nejde lahko tym co sa Doma deje
na druhej linke ti lepsie poradia v Tom, co robit Doma, co nerobit, ako sa voci manzelovi a jeho ''atakom'' zabezpecit, predsa len nejde o domace nasilie v pravom slova zmysle.....pretoze nejde o facky a modriny....ale mas tu uz vystupnovane tie jeho poziadavky, ktore ta ''vydeluju'' resp oddeluju od deti a i teba z ich spolocneho priestoru...pomaly, postupne + o tie niektore komenty, ktore si tu napisala, ktore nie su velmi lichotive, najma ak ide o druheho Rodica a potazmo tvojho manzela

tym, ze zavolas na 2 rozne miesta trosku zosilnies - 2x cosi o vas budes musiet povedat - teda si to utriedis, premyslis, zistis, ty sama co je najbolestnejsie - a nemalou vyhodou je ze si zmapujes teren sluzieb, zistis co sa poskytuje a kde v mieste bydliska alebo i dalej ak mas moznost dojst a 2x ziskas pre seba oporu co je myslim rovnake plus

na linkach dovery sa budes moct poradit aj ohladne toho, ktoru poradnu navstivit, mali by ti lepsie vysvetlit ich vyhody aby tie tvoje ocakavania boli potom nastavene dla realu, co skutocne poskytuju, kazdopadne bili kruh bezpeci ma v ramci CR poradne, kde vedia podat info co sa tyka socialno-pravnej ochrany deti i co sa tyka rozvodu a teda pravnej stranky celej veci, pretoze povedzme si uprimne, vas rozpis moze byt prezentovany i len ako dohoda s manzelkou o Tom ako sa deti budu vidat s jeho rodinou a nim, ked spolu budete rozvedeni......ale tim,ze si do tohto rozpisu nutena ty i deti bez pytania, tak tak lahko balancuje vo vodach socialno pravnej ochrany deti...a ono ako takmer kazde take viac psychicke tyranie je velmi tazko dokazovatelne, takze zas v Bilom kruhu bezpeci by si mala najst tych najlepsich odbornikov na danu problematiku, co i sebelepsi pravnik, ktori toto neriesi denne vediet nebude, pripadne ako vacsinova spolocnost zbagatelizuje vetami typu nic na Tom nie je, manzel sa len prakticky chce dohodnut a pod.

http://www.bkb.cz/kontakt/ceska-republika/
najlepsia bude asi poradna najblizsia k miestu bydliska, nie je potreba ziadne doporucenie nikoho, normalne si zavolaj a dohodni stretnutie alebo ich rovno v Dany cas navstiv

pri vsetkych 3 krokoch si skus napisat to, co sa deje, co ta trapi
deti
ty a manzel a jeho rodina - nove pravidla, rozpisy, co mas dodrziavat, vynucovanie a pod
ty a obavy o deti, zmeny spravania, co sa s nimi deje, ako tomu rozumiet, ako o nich neprist
ty a obavy rozvodove, majetkopravne resp. ako budete zit potom - na co mas narok, co on nemoze, na co si dat pozor
a pravdaze pytaj a nezabudni i len na seba....ty ako ty....ako s tym vsetkym ty mas aktualne zit, ako to predychat, co robit
tym ze si to cele napises si sama pomozes, pretoze si ujasnis svoje najvacsie obavy, na ktore by si mala v ramci tohto poradenskeho systemu hladat odpovede

ale zas necakaj ze ti povedia recepty...v zmysle urobte to, nerobte toto.....pojde o vasu spolocnu pracu, oni ta mozu ''usadit'' ramcovo ako to je v rovine pravnej, ako sa to berie,moze brat na sude, co je potreba.....ako sa co dokazuje ...rovnako tak ta mozu nasmerovat pri socialno-pravnej ochrane deti....vysvetlit co sa bude diat....atd ale kopa krokov bude najma na tebe a tvojej dalsej odvahe co urobis pre seba a svoje deti ty sama
neviem ci to pisem zrozumitelne alebo ci nie az prilis zjednodusujuco, len som chcela aby tie tvoje ocakavania zas neboli ''prehnane''...ale snad si rozumieme ze nik z poradcov sa za teba nerozvedie a nie je v tvojej kozi u vas Doma

verim ze ti tie 3 kontakty pomozu najst odpovede na vsetky intimne a bolestne veci, ktore sa u vas deju a ze ti to pomoze v tych krokoch, ktore budes musiet za vas troch robit ty sama

prajem k tomu Vela sily a modrokonikovkse ''serdecko'' (vychodniarsky srdiecko) k tomu sendujem, dnes mi tu pristalo od Martina, tak snad potesi 😉 🙂

a este raz dikesko ze si suhlasila s tym, ze ti odpisem zde a verejne i pre ine maminky ktore mozno len citaju a nemaju taku odvahu sa radit a pisat o sebe ako ty.

Strana
z2