icon

Nenasytný tchán

chocolady
8. bře 2017

Uz nevim dal jak to resit, nebo jak to prestat resit. Jestli mate nejakou dobrou radu, budu rada. 🙂
Bydlime v domecku s manzelem, miminkem a tchanem, ktery je rozvedeny, a ma 10 nemoci, nezvladne se uz o sebe postarat sam. Manzel je jedinacek.
Vzhledem k tomu ze je tchan diabetik a ma i problemy s ledvinami a srdcem, mel by dodrzovat nejakou dietu. Kvuli techto problemu casto odmita jist jidla ktere varim - byt dle prirucky z nemocnice vyhovujici a chutna. Na nakup chodim ja nebo manzel, tchan si vzdycky stezuje ze pro nej nic nekoupime.
Nestravujeme se nijak nezdrave, ale samozrejme ja si vzdycky koupim i nejakou tu sladkost, ovocny jogurt atp.
Co me ale neustale vytaci je tchanova zravost. Ne ze bych mu neprala, ale posudte sami.. Pres noc jsem si nechala rozmrazit maso na karbanatky pro 3 osoby - v 10:00 maso hledam - neni - tchan snedl pul kila mleteho masa pres noc. Je schopny vypit 1/4l smetany jenom tak, po obede, po tom nasleduje pul kila mandarinek, a 2 mozzarelly, jablko, 4 varene brambory, ktere jsem si uvarila abych udelala noky. Priste mi z vyvaru vyjedl jatrove knedlicky z pul kila jater, jenom tak, po veceri. Opecena slanina na spagety carbonara mi z pulky zmizi, sotva odskocim prebalit miminko. Manzel mi prinese koblizek, a ja nez ho stihnu snist, vidom tchana jak neco dava psovi - testo z koblizku, on vyjedl cokoladu. Upecu kure - ozere z neho krupavou kuzicku! A potom se strasne divi, ze pribira, kdyz nic neji, a ze jakto ze mam cukr 18 jednotek, mel jsem jenom obed.. :/
Jinak je tchan hodny clovek a vsecko, ale toto je vec co me neustale vytaci a nevim uz jak to resit. Nechci se porad rozcilovat, ale zlobi me ze si naplanuju nejake jidlo a nakonec pulku surovin nenajdu, nebo ze proste uvarim a nakonec se dojidam chlebem, protoze mezitim co delam jine veci, on "ochutnava" .. :/

Strana
z3
dokument
10. bře 2017

@trdelnik234 ano, přibírá. Ale ma to cele rozhozene tu životosprávu. Cely den klidně hladoví, pak se dojida tučným a sladkým, plech sekane naposezeni a tak. Poradit si nedá.

uhz
10. bře 2017

Ještě mě napadá, co kdybyste přešli na vyloženě zdravou stravu? Třeba na týden?? Proste zadne kurcicky, masíčka, knedlíčky... to by se asi divil, ne? Jinak si myslím, že tchán vůbec není dementní, spíš pěkné prohnaný a počítá s tím, ze mu to vždycky projde!

eva_sajdla
10. bře 2017

To zní fakt šíleně. Souhlasím, že už asi jediná cesta je rázné zakročení manžela a nenechat se citově vydírat. Jinak se z toho zblázníš ty...

psya
10. bře 2017

Hele a nehuli na ty diabeticky komplikace travu? To je ted mezi seniorama desne in, mazali by to na vsechno..
Jinak teda kdyby neměl takovej životní styl, tak by neměl diabetes. A to s tou demencí sedí, vaskularní demence je u diabetu hned..
@letadlo13 naprosta bomba!! :D

janicekslunicek
10. bře 2017

@chocolady nevím jestli je to ve vašich finančních možnostech, ale koupila bych mu takovou tu malou ledničku a tam mu dávala jeho věci. A vaši ledničku bych zamkla.

msimankova
10. bře 2017

@trdelnik234 momentalne nakupuji spis ja, a v kdovijake situaci nejsme, takze fakt nenakupuju nebo schovavam...

msimankova
10. bře 2017

@trdelnik234 a tedy nepřibírá, žije spíš v noci, takže jí vlastně jako přes den :D

chocolady
autor
10. bře 2017

@uhz no, on kdyz ma nouzi tak sporada kde co - co najde, dneska se omezil jenom na spenat s vajickama a bramborem - na nakup chodim vzdycky az v sobotu. My v podstate jime zdravou stravu. Akorat on ma nezdravou miru..Maso mame tak 2x tydne, a to uz se snazim delat na posledni chvili at to zas nesni. Sam si to neuvari bo do sklepa do mrazaku se mu pro maso nechce. 😀

msimankova
10. bře 2017

@chocolady tak si zitra vezmi vic tasek a jednu rovnou do toho sklepa soupni 🙂

chocolady
autor
10. bře 2017

@msimankova asi jo..😀 👍 ja jsem sice ovoce a takove veci schovavala ve spizce na nejvyssi policce, ale dam to do sklepa a bude vymalovano!!! 😇 Navrch prinesu z kazdeho tak kus.. 😀

kvakuska
10. bře 2017

@janicekslunicek přesně na tu miniledničku jsem myslela, když jsem psala svůj příspěvek, jen mi to potom nějak uniklo 😎

letadlo13
12. bře 2017

@hanafaustyna ne, máme v rodině vysloveně "kreativní gen". Kompetence k řešení problémů jsou naše specialita. Jestli někomu stačí třeba jít na masopust za jeptišku nebo za ženicha, tak naše rodina se objeví jako komplet sestava ze Slunce seno. Otík s rozšlapaným košíčkem a rozbitím kolem, škopková (chudák máma vláčela opravdu ty peřiny pod šatama celou vsí, ani neprošla dveřma, měla z povlečení užité i šaty jako Růžičková v trvala fialky dynamitem, paruka in originál), a bábu včetně postele, tu týden stloukal můj tatínek a zabodoval do ní i reprobedny, keliška s šipkama v zadku... Kreativitu miluju, když má takhle mozek volno, a taky jsem ráda psala fejetony.

Článek nahoře jsem vymyslela během půlnočního kojení a naklapala do tabletu. Žrouty doma nemáme, spíš se tady vyskytují opačné zdravé extrémy. Cajthamlová v naději, že ve špajzu vzadu našla plechovku, která by se dala vyhodit, by musela zjistit, že je v ní naložená cizrna. Doma nakupuje můj milovaný manžel, klasický nákup vezme 1x týdně a nezvyklé věci píšu na lísteček. A mého muže ani hlady neumoříte, vím že vydrží i 40 dnů prakticky nejíst, teda kdysi... 🙂 u nás vždycky nakupovali chlapi, můj táta taky a to dodnes. Ženské tak maximálně rychlou otočku, pro to co chybí, nebo pro něco spešl na pečení a tak.

letadlo13
12. bře 2017

@chocolady u našich je běžně džus v garáži, cukr na půdě, vajíčka v kurníku, olej v dílně, kompoty a brambory ve sklepě, cibule v "prádelce" taková hospodářská budova... jabka v zahradním domku asi 30m od domu. Zbytekk v létě na zákoně. Kamarádka to definovala jako: " vy výběháte oběd dřív, než se uvaří, už vím, proč jste tak hubení!" 3-4x ty tři galérie schodů, to je na vašeho tchána jak dělané...

lagina
17. bře 2017

Zašla bych za obvodním lékařem a nechala ho otestovat na demence. Pracuji na oddělení následné péče a ne zřídka máme klienty co snědí na co příjdou...i ostatním na stolečkách. Také se stává, že sedí u výtahu a prosí na procházejících návštěvách "Dejte mi alespoň kousek chlebičku, já mám takový hlad a nikdo mi nic nedá". To jsou nervy, protože nezasvěcenému to nevysvětlíš...
Jinak evidetně je tchán celkem nevybouřený :D Co mu sehnat alespoň na pár dní v týdnu nějaký stacionář, kde by o něj bylo postaráno a on se rozptýlil a unavil a večer by chrápal a nepřemýšlel, kde co zblajznout.
Na jednu ženskou je toho pak pěkná nálož. Smekám a držím palce.

Strana
z3