icon

Nepojedu na pohřeb manželovy babičky, mám mít výčitky?

magdalenax
31. pro 2015

Ahoj ženy, založila jsem diskuzi, nikoliv otázku, ale doufám, že tu nebudou zbytečné dohady. Manžel se včera po telefonu dozvěděl, že mu umřela babička, v nemocnici a byla již ve věku. Několik posledních let života bydlela téměř společně s jednou z dcer, - manželovo tetou, která se o ni starala. Prostě prodali babiččin byt, protože měli to štěstí, že věděli o jiném u nich v paneláku, aby babi měla své soukromí a přitom byla pod patřičným dohledem. V pořádku. A teď kousek toho, co je ve mne. Když jsme se s manželem vzali, je tomu taková řádka let, že radši ani nevzpomínat, tak jsme za tou jeho babičkou jeli přes půl Čech, sice asi rok po svatbě, ale měli jsme co dělat... finance, bydlení a prostě se řešili věci do budoucna. Babička na svatbu nepřijela. Když jsme tedy přijeli my za ní, aby mne vůbec manžel babičce představil, tak to probíhalo asi v takovém stylu, jako jo..., dáme si tady oběd, (už ani nevím, jestli upekla kuře, nebo co, fakt si to nepamatuji), protože další věta mne zarazila ...a pak půjdeme na procházku. Fajn. Takže také tak. Po procházce jsem měla pocit, že jsme tam už dlouho a že můžeme zase vypadnout. Podotýkám, že spoj, kterým jsme jeli a nebylo jiné vyhnutí, bylo na dva autobusové přestupy. Nicméně, přenocovali jsme, dalo by se říct na vlastní žádost. Od rána do dopoledne po autobusech a .... a nic, to si domyslíte snadno. Od té doby jsem manželovo babičku neviděla.
Byla stále vitální, plná síly, narodil se nám prcek, mobilní jsme nebyli, ale přijet nikdy nepřijela, i přes to, že byla pozvaná. Za celá léta jsme neviděli ani blbou stovku na punčocháče pro pravnouče, které chtěla tááák vidět, že už je stará .... . Nešlo mi nikdy, a ani nikdy nepůjde o nějakou materiální stránku, ale o princip. Ona mohla klidně přijet, tchýně jí k sobě zvala stále, ale marně. ... Jak to kdysi tchýňka řekla, - babka je prostě líná. Já jsem si dovolila říct, že prostě tisíc korun - a to minimálně, jen za benzín prostě z okna vyhodit nemůžeme, kde je kytka či něco na hrob a další. Manžel je na přísné dietě a nějaké stravování po hospodách opravdu nehrozí. To jen tak mimochodem.

No, a dneska jsem to slízla u našich v plné polní. Že jsem já - generál rozhodla, a že a že a že.... . Nic takového. Manžel se k přítomnosti na pohřbu sám příliš nehrne, je tam polovina rodiny natolik rozvrtaná, že se mu ani nedivím, ale odnesla jsem to já tak, že mu to snad zakazuji, či co. Já jsem nic nerozhodovala, já jsem prostě jen řekla, že na pohřeb nepojedu. Za prvé, jsem v prácí čerstvá jak zázvor, navíc zatím na dohodu a jde mi o HPP a i kdyby jen na dohodu, nikdo z nich nás živit nebude.
Nicméně, považujete za nějakou troufalost v neúčasti na pohřbu - pro mne v podstatě cizí paní, která za několik let, kdy byla ještě vitální, se nepřijela podívat ke svému vnukovi domů, jak vlastně žije, ..bydlí..., a o pravnoučeti ani nemluvím?
Paní, pardon, babička a prababička, která se nechala slyšet, že by ráda viděla pravnuka, než umře, že už je stará, abychom přijeli... ?
Ať je jí lehká zem, ale opravdu se pohřbu neúčastním. Mám mít výčitky?

Strana
z7
magdalenax
autor
1. led 2016

@lichtakova Rozumím Ti. Bohužel, styky v rodině, né že se nekonají již roky, ale ta rodina je prostě rozhádaná poměrně celá. Můj muž se stranil všem těm výlevům, které tam byly

magdalenax
autor
1. led 2016

@big_el Já jsem uvedla to, co bylo řečeno, a uvedla jsem to přesně tak, jak to řečené bylo, ale né mnou! Což jsem v příspěvku zmínila

ivcan124
1. led 2016

@magdalenax Normální a slušná rodina jede na pohřeb a neptá se na své výčitky svědomí přes internet.

big_el
1. led 2016

@magdalenax ano uvedla jsi to tak, že to sice řekla tchýně, ale myslíš si to taky. Sorry, ale modli se, aby ti tohle jednou neudělali tvý vnoučata.

ivcan124
Odpověď byla odstraněná
magdalenax
autor
1. led 2016

@ivcan124 Rodina, resp. část rodiny, je můj nemocný manžel, který se by se pohřbu zúčastnit mohl, pouze za předpokladu, že bude mít odvoz, ale zda mít odvoz bude, těžko říct. Se sourozenci se nestýká, protože i přes zájem z manželovo strany se na něj vykašlali, když bylo nejhůř. Co chceš víc?

ivcan124
1. led 2016

@magdalenax Odvez ho na pohřeb ty. Bude mít zároveň i tvou podporu, ty se zůčastníš a nebudeš mít výčitky svědomí.

magdalenax
autor
1. led 2016

@big_el Kdybych si myslela, jak píšeš, to co říkala tchýně, tak bych ji nezvala třikrát do roka a tchýnino slova bych brala s rezervou

magdalenax
autor
1. led 2016

@ivcan124 Jasně, odvezu, přece auto jezdí na benzín, né na papíry

ivcan124
1. led 2016

@magdalenax Odvez a přestaň být ironická.

big_el
1. led 2016

@magdalenax pak teda nechápu proč sem pleteš slova tchýně se kterýma udajně nesouhlasíš. Prostě mi přijde, že to chceš tedka okecat, na babičku si tady naházela špínu, přijde mi jako bys nechtěla aby tam tvuj jel a jen tady předestíráš duvody proto, abysme ti to my odkývaly. Tím s Tebou končím 🙂 pokud máš tak čistý svědomí jak tvrdíš tak okey..pokud ne, stejně s Tebou nikdo nic neudělá 🙂

somalicats
1. led 2016

@magdalenax Mužova babička bydlí od nás lehce přes 200 km. Letos o Vánocích u nás byla úplně poprvé, protože ji přivezla mužova máti. I když byla donedávna, jak Ty píšeš, vitální, nemá řidičák ani auto a z Aše se do Prahy nejezdí úplně ideálně. Takže bych taky mohla tvrdit, že je líná sem přijet. V jejich rodině jsou vztahy celkově divné, ale neměla jsem problém s tím jet tam ukázat vnučku, když se narodila, a to ne jen jednou. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody. U Tebe mi to i přes ten vysvětlující komentář připadá, že jen hledáš důvody.

magdalenax
autor
1. led 2016

@ivcan124 na řízení auta je třeba co.....?

lichtakova
1. led 2016

Myslim si,ze kdyby jste nemeli zadne vztahy a styky a tato cast rodiny by vam byla jedno,tak by tahle diskuze ani nevznikla,protoze bys(te) ani neuvazovali,ze tam pojedete,maximalne byste poslali kondolenci. Ale protoze ti to zjevne lezi v hlave,tak bych tam asi jela a mela aspon sama pro sebe "cisty stul"- babicku jsi zvala, neprijela, na rozlouceni jste dorazili... to je muj osobni dojem z cele tehle diskuse. Co se tyce prace,umrti v rodine ti urcite budou tolerovat.

lichtakova
1. led 2016

Fuj teda, "kdybyste" tam melo samozrejme byt.

magdalenax
autor
1. led 2016

@big_el jestli chceš slovíčkařit, prosím, ale jestli byl můj souhlas s tím, co tchýně řekla, nebo nebyl, je snad jedno, já si můžu souhlasit, či nesouhlasit s čímkoliv, to je moje věc, podstatné je, že tys hned věděla, s čím souhlasím a s čím ne. V úvodním příspěvku jsem jasně zmínila, že tu nechci žádné dohady, či hádky, počítala jsem i s negativními příspěvky, tak proto, ale rozhodně tu nechci házení špíny na mou hlavu, chtěla jsem čistě vyjádření k tomu, co jsem napsala. Určtě, kdybych neměla čisté svědomí, tak nebudu zakládat diskuzi na toto téma.

ivcan124
1. led 2016

@magdalenax Pokud nemáš řidičák, tak není potřeba se bavit o tom, že tam máš manžela dovést.

somalicats
1. led 2016

@magdalenax V úvodním příspěvku jsi taky jasně napsala, že k vám babička nikdy nepřijela, vy jste jí děti nikdy ukázat nepřivezli, ale babička je ta špatná, protože neposlala nikdy ani blbou stovku na děcka. Tohle u mě vypovídá za vše, sorry.

kacca11
1. led 2016

@magdalenax na babičku špínu klidně házíš, to ti nevadí?

magdalenax
autor
1. led 2016

@somalicats vy jste jí děti nikdy ukázat nepřivezli-
vážně?

magdalenax
autor
1. led 2016

@kacca11 vážně? Jakou prosímtě

barulina
1. led 2016

@ivcan124 to ze nema ridicak ti jasne napsala ale.tys to nepochopila :D

kacca11
1. led 2016

@magdalenax doporučuji přečíst si znovu svůj úvodní příspěvek, nemá smysl, abych ti to sem vypisovala, sama jsi to popsala docela jasně.

somalicats
1. led 2016

@magdalenax

...Od té doby jsem manželovo babičku neviděla.
Byla stále vitální, plná síly, narodil se nám prcek, mobilní jsme nebyli, ale přijet nikdy nepřijela, i přes to, že byla pozvaná. Za celá léta jsme neviděli ani blbou stovku na punčocháče pro pravnouče, které chtěla tááák vidět, že už je stará ....

A tohle je co?

magdalenax
autor
1. led 2016

@somalicats To není žádná špína, žádná pomluva, jen pravda a holý fakt

ivcan124
1. led 2016

@barulina ne, já totiž nedokážu pochopit, že v dnešní době někteří nemají řidičák!!!

lajla
1. led 2016

Bože... Nestacim se divit...copak dneška neexistují vlaky nebo autobusy? Nebo Vás může odvést známý... Tvůj manžel je tak strašně nemocný? Jídlo si uvaří doma a vezme do termosek... Děláme to tak běžně každý den
Hledas jen důvody proč nejet a přitom řešení je tak jednoduché. Nebo si rovnou řekni prdim na to a je to.jen se modlí ať ve stáří nedopadnes stejne

lichtakova
1. led 2016

@ivcan124 hele u nas v rodine delam sofera taky jen ja - muz ho nema 🙂

somalicats
1. led 2016

@magdalenax Tohle, cos napsala, je pro mě těžce amorální. Prachy od babky bys brala všema deseti, ale zvednout zadek a aspoň jednou tam s vnukem zajet, to ne? Způsob přepravy se dá najít vždycky. Nehledě na to, že víš prd, jestli je babička schopná delší cesty, on stačí i nižší stupeň inkontinence, aby se cestovalo hůř... zvlášť starým lidem.

barulina
1. led 2016

@somalicats to ma ale pokracovani. Naschval jsem to cetla. Asi jste se ty s ivcan blbe vaspaly neno vas servali chlapi ale vybijet si to na nevinne tazce je ubohe. Mimochodem ja na vas reagovat nebudu,at se nezdrzujete se psanim

Strana
z7