icon

Neumím vařit 😞

lamiaaa
19. dub 2017

Zdravím holky, pro někoho možná trochu úsměvný problém a téma, ale mě to celkem trápí. Nikdy jsem na vaření moc nebyla, začla jsem s tím vlastně až po tom, co jsem se odstěhovala od rodičů a začla bydlet s přítelem. Začátky byly teda uplně katastrofální, ale ani teď to neni sláva. Paradoxně mě vařit baví, ráda hledám recepty, nakupuju potravin, atd., ale ty výsledky stojí za prd. A to se rozhodně nepouštím do ničeho extrémně složitého. Pár jídel uvařit umim (daly by se spočítat na prstech jedný ruky) jakože si na nich pochutnáme, výjimečně to zkazim tak, že to musim vyhodit, v naprosté většině případů moje jídlo jakože ok, tak sníme to, páč nic jinýho není, ale chutný to není. Ani nevim, kde dělam chybu, kořením dost, ale nepřeháním, přesto je to vždycky mdlý a bez chuti, maso mívám tuhý a vysušený, i když podlévám.
Kde a jak se nejlíp naučit vařit? Na kurzy nemám čas ani peníze a nikoho, kdo by mě to naučil, nemám. A praxí se stále nikam neposunuju. Bojim se, že až budu mít děti, tak mi nic nesnědí...tak moc bych si přála umět vařit ☹

Strana
z3
hani1234
20. dub 2017

@lamiaaa Jeej . Vařit se naučíš . Polévky , omáčky .. je to stále dokola 🙂) U omáčky je základ dobrý vývar , u guláše správně osmahnutá cibule a maso, které pouští tu výbornou šťávu a fodává chuť .. nechat vždy lehce přichytit , aby to chytlo ten správný šmak , lehce podlít apod . Já vaření miluju (neumím šít .. plést apod , každý nemůže vynikat ve všem ) , pokud mas otázky , tak se ptej . Pokud jsi z Prahy , tak se můžeme i sejít a některé postupy tě naučím 😉

magdalenax
20. dub 2017

Ahoj, vůbec nic si z toho nedělej a nedělej z vaření vědu. Takový ten pokus-omyl se povede snad každé, já vařím skoro od 15 let a není snad nic, co by mne v kuchyni zastavilo. Moje mamina moc nevařila rajskou omáčku (mimochodem, je považována za nějtěžší), ale né proto, že by ji neuměla, a tatímu po ní prý pálila žáha, takže se jí vyhýbal, přesto že ji má jinak moc rád. Já ji však miluji také, takže sotva jsem zabouchla dveře svého bytu, byla to jedna z prvních omáček, kterou jsem si vařila.
První kynuté knedlíky měly trošku delší cestu, než bych chtěla, přes kuchyň rovnou do wc mísy..., ale to bylo jen jednou a troufnu si napsat, že naposledy.

Dám Ti pár zásadní radu, která se vztahuje ke všemu, a to podlévání. Nikdy nepodlévej nic studenou vodou, pokud to není tedy zrovna nevyhnutelné, - to se dá pochopit, když se začne něco připalovat, tak přirozená reakce - honem rychle. Pokud se Ti i povede něco přismahnout a nebude to moc, nikdy nic nevyškrabuj z kastrolu, jen prostě vyklop do jiného a nelituj případné škody trošku, protože tím můžeš jídlo zachránit, aby nebyla připálenina cítit.
Podlévej jen vařící vodou, obzvlášť u hovězího masa je vařící - horká voda důležitá, protože i měkké maso ztvrdne a jsi na začátku. Pokud doliješ polévku studenou nepřevařenou vodou, srazíš její chuť totálně a to platí i pro ostatní, proto vždy horká voda. Jinak, hovězí maso je nejlépe nepodlévat do doby, než je to opravdu nutné a připravuj opravdu pomaličku, žádný prudký var, prostě jako naše babičky - na kamínkách měly guláš celé dopoledne.
Jinak, pamatuj si, že pokud vaříš cokoliv, polévku, omáčku..., vždy to nejlepší, to co jídlu dodává tu správnou chuť máš na okraji hrnce. Tam se nachytá to koření atd., proto je třeba vše vařečkou stírat a vracet přímo do jídla (výborné jsou na to silikonové stěrky, i když silikon moc ráda nemám),
Nic jiného, co víc napsat mne nenapadá, kdyžtak se zeptej

hrasek15
20. dub 2017

@jujatko asi se tak opravdu guláš má vařit, já na to nemám trpělivost. Obvykle vařím, dokud není maso měkké. Je pravda, že guláš není tak dobrý, jako když se vydusí, ale jíst se dá i s chutí. A když si k němu udělám šťouchané brambory a čerstvou cibuli... 😍

guinea
21. dub 2017

@hani1234 Pokud bys pořádala nějaký vařicí "seminář" u kafe, tak já bych se přihlásila! 😀 Z Prahy jsem a co se týká vaření, dost marná... Umím asi 3 jídla a kdybych neměl dítě, tak vařit asi nezačnu nikdy...

dokument
21. dub 2017

ja delam gulas a jakekoli hovezi maso (krome vyvaru na polivku) jedine v papinaku 🙂 A to same fazolovy gulas. Driv jsem ty fazole varila pul dne nez zmekly ( i kdyz byly namocene pres noc). Nektere druhy fazoli (ty velke cervene treba) jsou porad jako by tvrde. A v papinaku je to za pul hodiny hotove a nesmrdi mi to tady pul dne ty vypary 🙂

hani1234
21. dub 2017

@guinea Jee, koukám z Prahy 9, já taky 🙂)
Asi nad vařícím seminářem zapřemýšlím . O jídle se bavím moc rada 🙂) A co by tě zajímalo ?

guinea
21. dub 2017

@hani1234 Tak hlavně omáčky, ty se u nás doma nedělaly, když jsem byla malá, tak ty nemám "zažité". A pak maso! Byla jsem hodně let vegetariánem, je to už dávno pryč, ale vztah k masu a jeho vaření jsem zatím nezískala 😀 Pro mě je to jak vařit amarouny, netuším co s tím dělat 😀

lenkas1982
22. dub 2017

@guinea
@hani1234 Hlásím se do trojice z Prahy 9 😀 Taky moc ráda vařím a celkově mě zajímá vše kolem jídla. Vařím snad docela dobře, i když jsem samouk a hodně často zkouším nové recepty a suroviny, tak je to kolikrát pokus omyl a ne vždy se to povede. 😀 V poslední době se pokouším vařit zdravěji. Nějaké společné vařící dýchánky by se mi moc líbily. 😉

guinea
22. dub 2017

@lenkas1982
@hani1234 Super! 😀

martyina
22. dub 2017

Škoda, že to mám z ruky:(

barbara04
22. dub 2017

@guinea s jde z p-9?🙂 varim rada ale ted se omezuju na jidla do 20 minut....

luciiinka87
22. dub 2017

Holky, ja bych zas potrebovala najit zpusob, jak se naucit varit zdrava chutna jidla. Nedela mi problem to, co bezne varim, ale jak jsem nikdy ani nemela moznost poradne ochutnat zdrave pokrmy (doma u maminy a babicky frci ceska kuchyn) , tak mi chybi ty know how. A z kucharky proste tu vyslednou chut neprectu, abych vedela, jestli to varit a nebo ne :-/ Takze uvarim a leti to do zachodu, protoze nam to nechutna.

odrobian
23. dub 2017

Kto nechce strácať v kuchyni zbytočne veľa času a dopracovať sa ku zdravému obedu za cca 30minút skúste kuchárku Bricháča Toma. Jednoduché,zdravé recepty a jedia mi ich aj deti (17,14 a 3roky) Nevarím z nej každý deň, ale dosť ich máme obľúbených 🙂

ojo
29. dub 2017

Tak holky dávám recept od kámošky na luxusního králíka, strašně jednoduchý, dneska tu mám partu chlapů na střechu a všichni se olizovali až za ušima 🙂
Králíka osolíme, naskládáme do pekáče, pokmínujeme, posypeme nakrájeným česnekem, trochu másla, podlít a dáme zakrytého do trouby péct až do měkka. Až bude měkký, tak zalijeme směsí - připravuju v odměrce - 1 moravanka, tak cca hrneček kečupu jemného, sůl, pepř, lžíce cukr moučka a zalít vodou do 1l...tímto se přelije králík, promíchala jsem to s tou šťávou a ještě nechat tak 20-30minut péct. Dělala jsem k tomu bramborový knedlík podle tohoto receptu https://recepty.vareni.cz/domaci-bramborove-kne... a nejmenšímu jsem to jen dala s bramborem a obojí příloha se hodí. Fakt doporučuju 🙂

vendy94
29. dub 2017

@ojo já ji dělám na panvičce. Máme rádi rýži Basmati, Většinou dělám 1hrnek rýže (pořádně propláchnu, nechám okapat) na pánev kapnu trošku oleje a rýži na něm lehce osmahnu, než se začne lehce přichytávat. Osolím a zaleju 2,5hrnky vody. Poměr rýže a vody nedělám podle návodu, ale už podle sebe, nemáme radi rýži na zkus, ale ani rozvařenou. Tohle je podle nás ideál.
Vařím zhruba 15minut, ja mám někdy spíš problém s dosolením, tak párkrát ochutnávám a přisolím. Někde jsem četla, že se nesmí během vaření míchat, ale ja semtam promíchám a ničemu to nevadí. 🙂

kristyn.g
29. dub 2017

@luciiinka87 kuchařka břicháč tom a lucie , mají dobré recepty 🙂 moje nejoblíbenější jídlo je ratatouille. Snad neva že to sem napíšu... dělám trošku po svém
na dvě porce asi potřebuji červenou a žlutou papriku, cibuli žlutou a červenou, rajče velké nebo dvě menší dávám, pulku lilku, pulku cukety(může celá podle velikosti), stroužek česneku, med, olivový olej a koření dávám - bazalku, oregano, majoránku může být i tymián vše jednu lžičku, sul, pepř. Jako přílohu dávám rýži, nebo bulgur, těstoviny celozrnné...
Postup, dělám podle sebe - nakrájím všechnu zeleninu na kostky (ne malinkaté tak střední) na větší (i hlubší) pánev co se dá přiklopit dám na olivový olej restovat nejdřív papriky a lilek, za 5 minut asi (až je to trošku orestlé) dám zbytek zeleniny i s rajčetem na kostičky(může být oloupané mě nevadí šlupky) osolím a opepřím zase restuji, aby to bylo takové hnědší měkčí, podliji asi pul sklenicí vody, přidám koření a pod pokličkou dusim asi deset minut. Sundám pokličku, je tam ještě voda do prostředka do vody dám dvě lžíce kvalitního kečupu a jednu lžíci medu, zamíchám v té vodě aby se to rozpustilo a pak zamíchám celé. Pak míchám místy a nechám bublat bez pokličky dokud se voda nevyvaří a je tam jen takový sos. Když to dávám vařit tak si vedle k tomu dám vařit bulgur většinou, nebo cokoliv. Moc mi to chutná 🙂

kristyn.g
29. dub 2017

pak ještě dělám
zdravé lívance - rozmačkám banán, přidám dvě vejce, a několik lžic hladké pohankové mouky, aby to bylo takové tužší než těsto na palačinky a to opeču jako lívanečky na teflonové pánvičce co nelepí nasucho nebo předem jen pomažu pánev olejem, namažu marmeládou trochu a dám na každý bobek zakysané smetany. To má rád i manžel.

zdravé vafle to je tak pro jednoho ale je to dost syté- 70g ovesných vloček rozmixuju na mouku (mám takový uzavřený mixér na to), 1 vejce, lžička až dvě prášku do pečiva a lžička javorového syrupu (nebo medu nebo se dělá i bez ničeho, mě to ale víc chutná sladší), 2 větší lžíce jogurtu bílého nebo tvarohu, zamíchám, pokud je to moc tuhé tak přidám trošičku mléka, není to uplně tekuté těsto. Pak si připravím vaflovač (mám jen destičky vaflovací v toustovači) - těsto se má nechat chvilku odležet, než ho vyndám a rozpálim (potřu mašlovačkou olejem) tak těsto je ok, nakydám, zavřu a mám dvě vafle. Manželovi moc nechutnaj ale já je mám ráda občas na snídani. Nahoru dám bílý jogurt, na maličké kostičky nakrájenou třeba hrušku, lžičkou pokapám medem trochu, zaprášim skořicí a je to taková chuť co mi připomíná štrudl 😀 Dnes jsem měla s jahodama 🙂

Portobello plněné - v globuse nebo někde mívají takové velké žampiony jménem portobello, jsou jako dlan velké. Koupím sýr na strouhání a je to. Ty jsou docela rychle, vydlabu je žící opatrně, ne nijak moc, lžičkou vykapu olivovým olejem z venku taky trošku potřu, osolim z obou stran dám do pekáčku nebo i dortové formy 😀. Na pánev a trochu oleje hodim vydlebané vnitřky (klidně nakrájím větší na menší), osolim, okmínuju orestuju až jsou takové hnědší měkčí. Pak dám na dno portobella nastrouhaný sýr, manželovi na kousíčky třeba slaninu/šunku na to orestovaný vnitřek a na to zas nastrouhaný sýr. Dám zapéct do trouby asi na 15-20minut cca. Jako příloha se dá cokoliv, někdy dám i jen topinky z topinkovače 😀 dokážu si představit i s kaší bramborovou ale to je pro mě když hubnu moc tučný.

jinak mám doma dost zeleniny, když nevím tak orestuju cibulku, zeleninu (třeba jen rajčata, cuketu přidám třeba vajíčko a dám si to s celozrnýma těstovinama a sýrem.

polévky, ty jsou vůbec moc dobrý, mám ráda různé 🙂 Momentálně nejvíc batátovou s cuketou. Jeden velký batát, jedna cuketa, zázvor, zeleninový vývar v bujonu, kokosové mléko. Osmahnu na troše oleje cibulku s kostičkou zázvoru (tak 2cm čtverčný), přidám na kostky cuketu a batát, chviličku porestuju, zaliji vodou aby byla tak 2 cm nad zeleninou, přídám jednu kostku zeleninového bujonu, trošku podle chuti pak přiosluju a vařím 15 minut. Pak rozmixuju a přileju kokosové mléko (malá krabičky mi vystačí asi nadvakrát). To je mnamka veliká taky 😀 já si tam i dám do misky lžíci zakysané smetany 😀

luciiinka87
29. dub 2017

@kristyn.g jezis, me se sbihaji sliny, jen to ctu :D Moc dekuju, urcite se rada necham inspirovat 🌹

Strana
z3