icon

Nevyžádané rady od rodiny. Jak zvládnout výchovné rozdíly?

26. led 2026

Krásný den maminky,
takový rychlý dotaz, jak se vypořádávat s rozdílnými názory na výchovu dětí a nevyžádané zasahování do vaší výchovy ze strany rodiny? Rodina manžela se na důchod vzhlédla ve výchově ve stylu slepá poslušnost, která probíhá u jejich druhého syna. Tam švagr zařve a v pozoru stojí i manželka, vařečka se hodí víc na výchovu dětí, než na vaření. Je mi to líto, ale do jejich života nijak nezasahuju, což se nedá říct o nich. Oni mi dávají rady ohledně výchovy dost často a kolikrát i zasahují do řešení mých situací. Mě to přijde opravdu nevhodné, vyhrožovat cizím dětem během interakce s jejich rodičem. Manžela by nikdy nenapadlo uhodit děti vařečkou, ale taky nevidí žádný problém v jejich zasahování během návštěv, však se nic neděje. 🙂 Děti už kvůli tomu jezdí na hlídání jen k mojí rodině, což manžel respektuje, i když mi řekl, že jeho rodiče by hlídaly rádi a na vnoučata se těší a že si tedy nemám stěžovat, že jsem na vše sama, když pomoc odmítám. Oni ovšem nerespektují mě ani manžela a vychovávají po svém, včetně dávání na zadek. Manželovi to taky vadilo, takže toto rozhodnutí vzal bez větších potíží. Podařilo se někomu z vás vymezit se a získat respekt nebo to končí spíš omezováním kontaktu na minimum? 🙂

1pomnenka
•
26. led 2026

Rodiče nepředěláš, to je bez šance. 😅

izz76
•
26. led 2026

Vem příklad ze švagra,rve, vyhrožuje vařečkou,tak by asi bylo potřeba aby někdo serval jeho a pohrozil, že mu rozbije čumák. Rodičům to samé, jestli chtějí vidět vnoučat,pouze když s nima budou slušně zacházet. Oni mají vyžaduji slepou poslušnost, ty vyžaduj slušné chování, Buď nekompromisní jako oni.

cilkat
•
26. led 2026

Souhlasím s Izz: ukaž jim jejich medicínu a pokud se budou vztekat, připomeň jim, že se jen řídíš jejich radami, ale i vůči nim. A pokud přijde obligátní "ale my jsme dospělí", tak ty jsi taky dospělá.

lenerka1
•
27. led 2026

Do výchovy jiných mi nic není (můžeme se o ní obecně bavit, ale v podstatě je mi jedno, jestli si z toho ten dotyčný něco vezme nebo ne), ale jim taky nic není do mojí výchovy a pokud je, nastavuju hranici větami "Nám to takhle vyhovuje", "My si to vyřešíme sami, dík, dej nám prostor." apod. V prostředí, kde dětem hrozí, že je někdo fyzicky napadne (a může tomu třeba říkat "výchova"), dítě nikdy nenechám samo. Naštěstí rodinní příslušníci rychle pochopili, že v tomhle se mnou nejsou žerty.

tereza0111
•
27. led 2026

donesla bych jim novy obcasnky zakonik ... Mlatit deti vareckou uz do tehle doby nejen nepatri, ale je protizakonne

mourovatakocka
•
27. led 2026

Tak já nejdu pro přesprdel daleko, ale absolutně bych nesnesla, aby mu děti tímhle způsobem rovnal kdokoliv jiný. Absolutně. Podle psychologů je naopak vítané, vidi-li dítě i jiné způsoby výchovy, vidí, že jinde fungují věci jinak, ale myslím, že se tím nemyslí až tak neslučitelné styly 🤷 Prarodičům, co by mi chtěli mlátit děti, bych děti vodila ukázat v rámci návštěvy a konec. Prostě bych se necítila komfortně, stejně jako u jakéhokoliv jiného nerespektování mých výchovných přání.

zuzineckah
•
27. led 2026

poslala bych obratem do řitě jak švagra, tak tchány, kdyby tohle zkoušeli u nás

vladenkamaminka
•
28. led 2026

Vždyť jsi se na to stejně ptala v roce 2022… to jste se za ty 4 roky s manželem nevymezili?